ALMANYA'DA ÜNİVERSİTE
Almanya güçlü yükseköğretim geleneği ve kurumsallaşmış üniversiteleriyle yurtdışında üniversite okumak isteyenlerin rahatlıkla düşünebilecekleri bir ülkedir. Yurtdışında eğitim almayı düşünen öğrenciler için Almanya; özellikle mühendislik, bilgisayar bilimleri ve matematik alanlarında lisans ve lisans üstü düzeyde öğrenim görmek isteyenlerin en çok tercih ettiği ülkelerden biridir. Berlin, Münih, Hamburg, Stuttgart gibi dünya çapında hem modern hem de tarihi şehirleriyle göz dolduran ülkede üniversiteye başvuru yapacak öğrenciler için sayısız Almanca ve İngilizce programlar yer almaktadır. Almanya’da üniversite eğitimini düşününce lisans programları ve yüksek lisans programları ön plana çıkar. Almanya’da üniversite okumak için lisans programları öğrencilerden Almanca bilgisi talep ederken Almanya’da yüksek lisans bölümlerinde İngilizce olarak eğitim de verilmektedir. Almanya’da lisans programları için Almanca hazırlığı alması gereken öğrenciler Almanya’da dil okulları aracılığıyla hazırlık yapabilmektedirler. Almanya, uluslararası öğrenciler için en popüler ülkelerden biriyken dünya sıralamalarında ilk sıralarda yer alan prestijli ve yüksek kaliteli eğitim veren üniversitelere sahiptir. Almanya’da öğrenim görmeye karar veren öğrencilerin yapmaları gereken ilk şey kendileri için doğru üniversite ve programı seçmek olacaktır. Hemen her büyük Alman şehrinde dünyanın en iyileri arasında yer alan en az bir üniversite bulabilirler. Almanya yüksek öğrenim kurumları bakımından da dünyada elit ülkeler arasına yükseltmektedir. Dünya çapında ün yapmış üniversitelere ek olarak, Almanya yüksek yaşam kalitesi, düşük öğrenim ücretleri ve mezuniyet sonrası zengin istihdam olanakları sunmaktadır. Yani her yıl neden çok sayıda yabancı öğrencinin yurtdışında eğitim için Almanya’yı tercih ettiğini anlamak kolaydır. Muhteşem doğası, açık hava etkinlikleri, kayak merkezleri, sahne gösterileri ve moda haftalarıyla dikkat çeken Almanya’da bir üniversite okumak çok güzel bir seçenek olacaktır.
ALMANYA'DAKİ ÜNİVERSİTE TÜRLERİ
Devlet üniversiteleri, kiliseye bağlı üniversiteler ve özel üniversiteler vardır.
Almanya’da üniversite öğrenimi çoğu bölümlerde 6 sömestr sürer. Bazı üniversiteler 1 dönem staj yapılmasını öngördüğü için 7 sömestr sürer. Özel üniversiteler için genelde belli bir ücret ödemeniz gerekir. Almanya’da farklı üniversite tipleri vardır:
Üniversite (“Universität”): Üniversiteler teorik eğitime odaklanan bilimsel yüksek okullardır. Üniversitelerde her konuda eğitim alabilirsiniz. Üniversitelerde yer alan fakülteler genellikle şöyle ayrılır: Dilbilim ve Kültürel Çalışmalar, Hukuk, Doğa Bilimleri, Tıp, Tarım ve Ormancılık, Ekonomi, Sosyal Bilimler, Beslenme Bilimleri ve Mühendislik Fakülteleri. Üniversitelerdeki öğrenciler ana dal dışındaki derslerini özgürce seçebilirler. Üniversitedeki eğitim hayatı, kurumdan çok öğrenciye bağlıdır. Bu, öğrencinin kendi akademik hayatından bireysel olarak kendinin sorumlu olduğu anlamına gelir.
Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (“Fachhochschule”): Uygulamalı bilimler üniversiteleri (“Fachhochschule”) aynı zamanda Hochschulen für angewandte Wissenschaften veya sadece Hochschule olarak da bilinirler. Bu üniversiteler daha pratik konular üzerine uzmanlaşmışlardır. Çoğu eğitim programı denetimli stajyerlik yapacağınız sömestirler içerir. Bu tür okullarda verilen eğitim üniversitelere göre daha karmaşıktır. Seminer ve amfi dersleri daha azdır. Dilbilim ve kültürel çalışmalar dışında birçok konuda eğitim alabilirsiniz. Uygulamalı bilimler üniversitesinde okumak için, Fachhochschulreife olarak bilinen diplomaya sahip olmak yeterlidir. Fachhochschulreife, Hochschulreife’den (Abitur) sonra Almanya’da alınabilecek en yüksek ikinci diplomadır.
Meslek Akademisi (“Berufsakademie”): Mesleki akademiler (Berufsakademien) veya ortak eğitim veren üniversiteler (duale Hochschulen), çift dal yapmak isteyen öğrenciler içindir. Ortak eğitim veren bir üniversiteye gittiğinizde bir yandan bir şirkette mesleki eğitim (Ausbildung) alırken bir yandan da bir mesleki akademide eğitim alırsınız. Akademik yıl teorik ve pratik olarak ikiye ayrılır. Pratik dönemi bir iş yerinde çalışarak geçirirsiniz. Teorik dönemi ise mesleki akademide geçirirsiniz. Mesleki akademilerde dersler genellikle sadece Eylül / Ekim aylarında başlar.
Sanat, Müzik ya da Film Akademisi (“Hochschule” or “Akademie”) : Müzik, sanat, sinema, oyunculuk ve tiyatro gibi alanlarda eğitim almak istiyorsanız, o zaman bu alanlarda eğitim veren çeşitli üniversitelerden birine gidebilirsiniz. Bu üniversitelerde eğitim alabilmek için genellikle giriş sınavını geçmeniz gerekir. Birçok müzik ve sanat fakültesi için lise diplomasına da ihtiyacınız vardır. Ancak, bu konularda özel bir yeteneğiniz varsa, bu okullar bazen istisna yapabilirler. Bazı müzik ve sanat akademilerinde ise genellikle lise diplomasına ihtiyacınız yoktur.
İlahiyat Yüksekokulu (“Theologische Hochschule”): İlahiyat yüksekokulunda sadece ilahiyat eğitimi alabilirsiniz. İlke olarak, ilahiyat okullarının yönetimi kiliseye bağlıdır. Papaz olmak istiyorsanız, bağlı olduğunuz mezhebe ait bir okula gitmeniz gerekir.
Kamu Yönetimi Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (“Fachhochschule für öffentliche Verwaltung”): Kamu yönetimi uygulamalı bilimler üniversiteleri veya yüksekokullarının yönetimi, federal hükümet ve federal eyaletlere bağlıdır. Bu okulların amacı mali yönetim, polis gibi birimler için kamu çalışanları yetiştirmektir. Teori eğitimi uygulamalı bilimlerin üniversitelerinde, pratik eğitim ise çeşitli yetkili birimlerde gerçekleşir.Böyle bir üniversiteye doğrudan başvuruda bulunamazsınız. Çalışmak istediğiniz yetkili birime gidip başvuruda bulunabilirsiniz. Başvurunuzdan sonra Uygulamalı Bilimler Üniversitesine kabulünüze karar verilecektir.
Avrupa Birliği üye devleti olan Almanya, üniversite sistemini diğer Avrupa ülkelerine uyarlamıştır. Buna “Bolonya Süreci” denir. Eskiden kullanılan diploma (Diplom) ve Magister Artium, şimdi yeni lisans ve yüksek lisans dereceleri ile değiştirmiştir. Bolonya Süreci henüz bütün üniversitelerde sona ermemiş olduğundan, bu eski derecelerle karşılaşabilirsiniz. Her ikisi de yeni yüksek lisans derecesine (Master) denk gelmektedir.
ALMANYA'DAKİ ÜNİVERSİTELERDE AKADEMİK DERECELER
Lisans Derecesi (“Bachelor”) : Lisans derecesi, Avrupa’da ve dünya çapında birçok ülkede tanınan bir derecedir. Lisans, Master Atrium and Diploma, “lisans çalışmaları” (“grundständige Studien“) olarak bilinmektedir. Bir yüksek lisans programının aksine, bir lisans programına başlamak için akademik bir dereceye ihtiyacınız yoktur. Genelde, bir lisans derecesini tamamlamak için üç veya dört yıl gerekir. Eğitiminiz sırasında, seçtiğiniz bölümün temellerini öğrenirsiniz. Eğitiminizi başarıyla tamamlamanızın ardından; beşerî bilimler alanında Sanat Eğitimi Lisansı (B.A.), doğa bilimlerinde Bilim Eğitimi Lisansı (B.Sc.) ve mühendislik eğitimi alırsanız Mühendislik Eğitimi Lisansı (B.Eng.) alırsınız. Bir lisans derecesine sahip olduğunuzda, iş piyasası için düşük bir seviyede kalifiye bir çalışan olursunuz. Eğitiminize devam etmek isterseniz, yüksek lisans başvurusunda bulunabilirsiniz.
Yüksek Lisans Derecesi (“Master”) : Yüksek lisans derecesi, ancak lisans eğitiminden sonra kazanabileceğiniz bir lisans derecesidir. Bir yüksek lisans derecesini tamamlamak için genelde bir veya iki yıl gerekir. Çalışmalarınız sırasında belirli bir konuyla ilgili bilgilerinizi genişletir ve bir veya iki alanda uzmanlaşırsınız. Eğitiminizi başarıyla tamamlamanızın ardından; beşerî bilimler alanında Sanat Yüksek Lisansı (M.A.), bilim bölümünde okursanız Bilim Yüksek Lisansı (Yüksek Lisans) ve mühendislik okuduğunuz takdirde Mühendislik Yüksek Lisansı (M.Eng.) alırsınız. Bir dereceye layık görüldükten sonra, iş piyasasına daha üst bir seviyeden girme niteliğine sahip olursunuz.
Devlet Sınavı (“Staatsexamen”) : Bazı akademik konular, lisans ve yüksek lisans sisteminin bir parçası değildir. Eğer bir doktor, avukat, öğretmen ya da eczacı olmak istiyorsanız, çalışmalarınızın sonunda resmi devlet sınavına (Staatsexamen) girmeniz gerekir. Gerekli tüm derslerden geçtikten sonra ilk devlet sınavını (“Erstes Staatsexamen”) alabilirsiniz. Geçerseniz, çalışma alanınızda bir staj dönemi tamamlamanız gerekir. Bu döneme staj veya hazırlık dönemi denir. Bundan sonra ikinci devlet sınavına (“Zweites Staatsexamen”) girebilirsiniz. Geçerseniz, mesleğinizin ilgili unvanını taşımanıza ve bu alanda çalışmanıza izin verilecektir. Devlet sınavları federal yönetmeliklere tabidir. Bu, Almanya’da nerede okuduğunuza bakılmaksızın aynı sınava gireceğiniz anlamına gelir.
PhD/Doktora (“Doktor”) : Yüksek lisans derecesine sahipseniz ve akademik kariyerinizi sürdürmek istiyorsanız, bir doktora programına başvurmak için başvurabilirsiniz. Bölümünüze bağlı olarak, teziniz hakkında araştırma yapmak, tezinizi yazmak ve yayınlamak iki veya daha fazla yıl alabilir. Bir doktora yapmayı düşünüyorsanız, önce size doktora öğrencisi olarak kabul etmeye istekli bir profesör (“Doktorvater” veya “Doktormutter”) bulmanız gerekir. Ancak bir danışman profesör bulduktan sonra, o kişinin görevli olduğu üniversitede doktora programına katılmak için başvurabilirsiniz.
İkili Mesleki Derece (“duales Studium”) : İkili mesleki derece (“ausbildungsintegriertes duales Studium”), bir yüksek öğretim kurumundaki eğitimi, bir şirkette işbaşı eğitim ile bütünleştirir. Bu tür ikili mesleki derece dersleri, özellikle ekonomi ve mühendislik alanlarında yaygın olarak görülmektedir.
Olağan üniversite programlarının aksine, ikili mesleki derece, öncelikle akademik çalışmalara odaklanmaz. Bir yüksek öğretim kurumunda ya da “Berufsakademie”de öğretilen teoriye ek olarak, öğrenciler bir şirkette, iş başında eğitim görürler. Bu, onlara mükemmel kariyer fırsatları yaratan gerekli iş tecrübesini sağlar. Ayrıca, öğrenciler bu şirketleri için çalıştıkları süre boyunca bir miktar maaş alırlar.
İkili mesleki lisans genellikle üç ila beş yıl arasında sürer. Çoğu durumda, akademik kısma yeterli zaman ayırabilmek adına, mesleki eğitim kısmı iki yılla sınırlandırılır. Ancak Alman üniversiteleri için gereken giriş yeterliliğine sahipseniz, bu tür bir eğitime katılabilirsiniz. İlk adım, pratik eğitiminizden sorumlu olacak bir şirkete başvurmaktır. Ardından, şirketinizin iş birliği yaptığı üniversitede bir lisans eğitimine kayıt olursunuz.
STUDIENKOLLEGS
Bir öğrenci, kendi ülkesinde yükseköğretim kurumlarına başvurmak için tüm gerekliliklere sahip olsa da Almanya üniversiteleri için yeterli olmayabilir. Bu nedenle Studienkollegs, uluslararası öğrencilerin Almanya üniversitelerine başvuru yeterliliklerini sağlayabilmelerini de sağlayan bir üniversite hazırlık sınıfıdır. Studienkollegs, öğrencinin hedeflediği üniversite bölümüne hazırlık için tasarlanmış farklı kurs seçenekleri sunar:
M kursu: tıbbi, biyolojik ve farmasötik dereceler için
T-kursu: matematik, bilim veya teknik dereceler için
W-kursu: işletme, ekonomi ve sosyal bilimler dereceleri için
G kursu: beşeri bilimler, sanatlar, Almanca, edebiyat dereceleri için
S-kursu: dilbilim, dil, yabancı diller dereceleri için
Uygulamalı bilimler Üniversitesi bünyesindeki Studienkollegs, aşağıdaki uzmanlık kurslarını sunar:
TI kursu: teknik ve mühendislik dereceleri için
WW kursu: ekonomi ve işletme dereceleri için
GD kursu: tasarım ve sanat dereceleri için
SW kursu: sosyal bilimler dereceleri için
Hem devlet hem de özel üniversitelerin bünyesinde Studienkolleg programları bulunmaktadır. Devlet tarafından işletilen bir Studienkolleg’e katılmak için eğitim ücreti yoktur, ancak Studienkolleg’e bağlı olarak dönem başına genellikle 100 ila 400 Euro arasında bir ücret vardır. Bu kurs genellikle bir yıl sürer ve kurs sonunda bir değerlendirme testine girersiniz. Eğer bu testi geçerseniz, Almanya’da önceden seçtiğiniz dersler üzerine eğitim alma hakkınız olur. Üniversite hazırlık kursuna katılmak için, B1 seviyesinde Almanca dil bilgisine sahip olmanız ve giriş sınavını geçmeniz gerekmektedir
Studienkolleg eğitimini Türkiye’de 4 yıllık bir lisans programına yerleşmeye hak kazandıysanız, Türkiye’de almış olduğunuz eğitim toplamda 11 yıl ise ve; Bir üniversitede 2 yıl lisans eğitimi tamamladıysanız Bir üniversiteden lisans mezunu olduysanız 2 yıllık bir MYO‘ yu bitirdiyseniz Açık öğretimde 2 yıllık eğitimi tamamladıysanız almak zorunda değildir.
AKADEMİK TAKVİM
Almanya’da akademik yıl iki döneme ayrılır: Eylül / Ekim aylarında başlayan kış dönemi ve Mart / Nisan aylarında başlayan yaz dönemi. Yaz döneminde başlayan çok fazla program olmadığından, genellikle kış döneminde eğitime başlarsınız. Kış döneminde üniversiteye başlamak için, genellikle aynı yılın 31 Mayıs tarihine kadar başvuruda bulunmanız gerekir. Aynı yıl liseden mezun olduysanız, başvuru süresi genellikle 15 Temmuz’a kadar uzar. Yaz dönemi için başvuruyorsanız, 15 Ocak’a kadar başvurmanız gerekmektedir.
YÖK DENKLİĞİ
Türkiye Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından bir eğitim kurumunun, eğitim programının, mezuniyet belgesinin tanınması ve/veya denklik verilmesi için en önemli ve vazgeçilmez temel koşul; bahsedilen eğitim kurumunun kendi ülkesindeki Milli Eğitim Bakanlığı, ulusal ve uluslararası kurumlar tarafından akredite olması gerekmektedir. Bu nedenle, Almanya’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler, ilgili eğitim kurumu ve eğitim programının Almanya Milli Eğitim Bakanlığı ve ulusal ve uluslararası kurumlar tarafından akredite olmasına dikkat etmelidir.
BURS OLANAKLARI
Almanya’daki pek çok kamu kuruluşu ve özel kuruluşlar, üniversiteler, federal eyaletler ve şehirler öğrencilere burs imkânı sağlamaktadır. Alman Akademik Değişim Kurumunun (“Deutscher Akademischer Austauschdienst” veya “DAAD”) web sitesi, yabancı öğrencilere yönelik burs veri tabanına sahiptir. Ayrıca, MyStipendium ve Stipendienlotse web sitelerinde de kendinize uygun burs programları arayabilirsiniz. Vakıflar tarafından çok sayıda burs verilmektedir. Federal Almanya Vakıflar Birliğinin web sitesinde bu konuda kapsamlı bilgiye ulaşabilirsiniz. Üniversiteye kayıt olduktan sonra, öğrenci işlerinden (“Studentenwerk”) yardım alabilir veya üniversitenizin verdiği burslar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
ÇALIŞMA İZNİ
İlke olarak, Almanya’ya öğrenci vizesiyle geldiyseniz, yılda 120 tam (veya 240 yarım) gün çalışma izniniz vardır. 120 günlük limiti aşarsanız, Yabancılar Dairesini bu konuda bilgilendirmeniz gerekir. Yukarıda belirtilen kural, ücretli olmasalar bile stajlar için de geçerlidir. Bu nedenle, staj yapmak için harcadığınız zaman, izin verilen 120 güne dahildir – ancak zorunlu staj (“Pflichtpraktikum”) yapıyorsanız, bu kural geçerli değildir. Mezuniyet sonrasında Almanya hükümeti Alman üniversitelerinden mezun olan öğrencilere 18 aya kadar Almanya’da kalıp iş arama ve çalışma hakkı vermektedir. 18 ay sonrasındaysa Almanya’da kalıp çalışmaya ve yaşamaya devam etmek için çalıştığınız şirketin sizin için oturum ve çalışma hakkı alması gerekmektedir.
YAŞAM MASRAFLARI
Almanya’da yaşam pahalıdır. Kira, kıyafet, yemek vb. İçin ayda yaklaşık 700 € planlamalısınız. Almanya’da yabancı bir öğrencinin aylık yaşam masrafının (barınma, yemekler, ulaşım ve kişisel harçlar dahil) min. 720 EURO olacağı hesaplanmıştır.
SAĞLIK SİSTEMİ
Almanya’da yaşayan herkes sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. Almanya bu konuda çok hassastır. Ancak bu şekilde olması öğrenci adaylarının lehinedir. Ayrıca sağlık masraflarının aşırı yüksekliği nedeniyle pratik olarak herkesin sigorta yaptırmasında fayda vardır. Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerden giden öğrenciler ülkeye girmeden önce yurt dışında geçerli olan bir sağlık sigortası yaptırmalıdırlar. Rutin aşılar önerilmektedir: kızamık / kabakulak / kızamıkçık (MMR) aşısı, difteri / boğmaca / tetanoz (DPT) aşısı, çocuk felci virüsü aşısı vb gibi.
ÜNİVERSİTE BAŞVURU SÜRECİ
Almanya’da lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerin Türkiye’de örgün eğitim veren bir devlet ya da vakıf üniversitesinin 4 yıllık bir bölümüne yerleşmiş olması ve iyi düzeyde Almanca bilmesi şartları aranmaktadır. Bu koşulları sağlayan öğrencilerin lisans yerleşim sürecindeki diğer önemli kriterleri ise mezuniyet not ortalamaları, mezun oldukları okullar ve lisedeyken aldıkları derslerdir. Almanya’da lisans okumak isteyen fakat yeterli düzeyde Almanca bilgisine sahip olmayan öğrenciler için izlenebilecek olan iki farklı yol bulunmaktadır.
1. Şartlı Kabul: Öğrenci daha Türkiye’de iken üniversitelere başvurusu yapılarak şartlı kabul getirtilir. Sonrasında öğrenci Almanya’ya giderek gerekli olan Almanca seviyesine ulaşana kadar eğitim alır ve şartlı kabul aldığı üniversitede lisans eğitimine başlar.
Bu yöntemin dezavantajı iyi üniversitelerin birçoğunun şartlı kabul vermemesidir. Bu nedenle öğrencinin dil yeterlilik seviyesine göre, ön kabul / denklik ön kabulü alınarak öğrenci 3 aydan uzun süreli dil eğitimi alabileceği akademik dil eğitimi kurumlarına yönlendirilir.
2. Dil Eğitimi Sonrası Üniversite Seçimi : Öğrenci önce Almanya’ya giderek gerekli düzeyde Almanca öğreninceye kadar dil eğitimi alır. Hangi üniversiteye başvuru yapacağını Almanya’da iken seçer ve başvurusunu yapar.Alman üniversitelerinde eğitim almak için genellikle öğrencilerden TestDaF sınavına girmeleri ve en az C1 düzeyinde olduklarını kanıtlayan bir skor almaları istenir. B2 seviyesi belgelendiğinde şartlı kabul alınabilmektedir.Alman üniversitelerinin başvuruları 15 Temmuz’da bitmektedir. Öğrencilerin Mayıs ayının son haftasına kadar gerekli tüm koşulları sağlayarak üniversitelere başvurularını göndermiş olmaları tavsiye edilmektedir.
Üniversitel Kabul ve Başvuru Şartları
Almanya’da üniversiteler Türk öğrencilerden ilk olarak 12 yıllık bir liseden “Lise Diploması” almalarını istemektedir. 11 yıllık eğitimden mezun olan öğrencilerin aradaki 1 yılı Almanya’da tamamlayarak başvuru yapma şansları da olabilmektedir. (Studienkolleg) Almanya’da birçok üniversite aynı zamanda diploma denkliği işleminin yapılmasını da talep etmektedir.
1. a) Almanya’da üniversite okuma şartlarının en başında ÖSYM Yerleşti Belgesi gelir. Burada önemli olan Almanya’da okumak istediğiniz bölüm ve fakültenin, Türkiye’de yerleştiğiniz bölüm ve fakülte ile aynısı veya çok benzerinin olmasıdır. Bunun haricinde Almanya’da üniversite okuma şartlarında illa Türkiye’de devlet üniversitesine yerleşmiş olmanız gerekmez. Türkiye’de bulunan özel üniversiteler, devlet üniversiteleri ya da Kıbrıs’taki üniversiteler de kabul edilir. (Yerleşmeniz yeterlidir, kayıt yaptırma zorunluluğunuz yoktur.) Almanya’da üniversite okuma şartlarına göre, sadece AÖF (Açık Öğretim Fakülteleri) ve 2 yıllık ön-lisans programları kabul edilmez
2. c) Kazandığınız bölümü veya bölüme eşdeğer farklı bölümleri okuyabilirsiniz. (Örneğin, LYS sınavında kazandığınız TM 3 puanı ise, MF 4 puanı ile kabul eden bir bölümü tercih edemezsiniz.)
3. d) Kayıt yapıp bir ya da bir kaç dönem okuduysanız yatay geçiş yapabilirsiniz.
4. e) LYS’yi önceki yıllarda kazanmış olsanız da Almanya’da üniversiteye kabul edilirsiniz.
5. f) Türkiye’de bir üniversite bitirdiyseniz Almanya’da Yüksek Lisans(Master) eğitimine sınavsız katılabilirsiniz. (örn: ALES vb. sınavlar gerekli değildir.)
6. g) Garantörlük ya da Bloke Hesap Almanya’da üniversite okuma şartlarının en önemlilerinden biri de Almanya’da eğitim alacağınız süre boyunca masraflarınızın ne şekilde karşılanacağıdır.Almanya’da üniversite okumak isteyen öğrenciler vizeye girmeden önce mutlaka bu iki belgeden birine sahip olmalıdır.Almanya’da üniversite okumak isteyen öğrencilerin alacağı “Garantörlük Belgesi”, Almanya’da olan bir kişinin (illa akraba ya da tanıdık olması gerekmez) öğrenci için Almanya’da bulunan yabancılar dairesinden aldığı resmi garantörlük belgesidir.Almanya’da üniversite okumak isteyen öğrencilerin tercih ettiği bir diğer seçenek ise Bloke Hesap yöntemidir. Bunun için de öğrencinin vizeye girmeden önce İşbankası, Deutsche Bank ya da Fintiba Bank’tan bir hesap açtırması gerekir. Ve bu hesaba ay bazında Alman hükümetinin belirlediği minimum asgari yaşam tutarını yatırması gerekmektedir. Bu para öğrenci Almanya’da bulunan hesapta bloklanır ve öğrenci Almanya’ya gidince aktif hale gelir.
ÜNİVERSİTE BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER
Üniversitelere yapacağınız başvurularda burada eğitim gördüğünüz liseden alacağınız,
Lise diploması,
Lisede gördüğünüz derslerin not dökümü,
ÖSYM yerleştirme belgesi gerekmektedir. Bu belgelerin tamamı noter onaylı ve Almanca tercüme edilmiş olmalıdır.
Neden o üniversitede ve bölümde okumak istediğinize dair motivasyon yazısı. Bu yazı başvuru sahibi tarafından yazılan, neden o üniversitede ve bölümde okumak istediğinize dair bir yazıdır. Bu yazı Almanca dilinde olmalıdır.
Kabul aldığınız üniversite ayrıca ek evrak talebinde bulunabilir.
Üniversite Başvurusu İçin Almanca Şartı
Alman üniversitelerine kayıt için dil yeterliliği TestDaF 4 veya DSH 2 sınav sonuç belgesi ibraz edilir. Bu sınavlar C1 seviyesindeki donanımla verilebilir. Almanca kurslar bu seviyeye yaklaşık 9-10 ayda getirir. Başlangıçtan ileri düzeye kadar A1/A2/B1/B2/C1 seviyeleri her biri 2 şer aylık kurs programlarıyla uygulanır. Üniversite başvuru aşaması en az B2 seviyesiyle başlayıp kayıt zamanına kadar dil sınavı sonuç belgesi tamamlanabilmektedir.
TestDaF SINAVI
TestDaF ileri düzeyde bir dil sınavıdır. Bu sınav, Dillere İlişkin Avrupa Ortak Referans Çerçevesi’nin altı basamaklı derecelendirmesinde B2 ile C1 arası seviye basamaklarını kapsamakta ve üniversiteye giriş için Almanya’daki bütün üniversiteler tarafından dil seviyesini gösterir belge olarak kabul edilmektedir. Alan bilgisi gerekmemektedir. Eğer sınavı bütün sınav bölümlerinden TestDaF seviye basamağı 4 alarak tamamlarsanız, Almanya’daki bütün üniversitelerde bu belge üniversiteye kabul için, dil seviyesini gösterir belge olarak geçerlidir. TestDaF sınavı aynı zamanda bilimsel projeler ve akademik meslekler açısından, Almanca bilgilerinizin uluslararası düzeyde belgelenmesidir.
TestDaF sınavına, Goethe-Institut’lar üniversiteler ya da dil okulları gibi lisans verilen test merkezlerinde girilebilir. Size yakın olan bir test merkezini TestDaF-Instituts ‘un web sayfasında bulabilirsiniz. TestDaF sınavı, GI sınav portföyünün bir parçasıdır. TestDaF sınavı için bir sınav ücreti ödemeniz gerekmektedir. Kesin sınav ücretini lütfen test merkezinizden öğrenebilirsiniz.