İngiltere, Birleşik Krallık’ı oluşturan 4 ülkeden en geniş ve en kalabalık olandır. 60,095,000 olan Birleşik Krallık nüfusunun %85’i (yaklaşık 50 milyon kişi) İngiltere’de yaşamaktadır. İngiltere, Birleşik Krallık’taki en yoğun nüfusa sahip ülkedir. Birleşik Krallık’taki başlıca din Hıristiyanlıktır. Ancak, Birleşik Krallık başka dinlerin de geniş çapta hoş görüldüğü ve kabul edildiği çok dinli bir toplumdur. Ülke nüfusunun %60’ı Hıristiyan, %25’i inançsız, %5’i Müslüman, %1’i Hindu’dur. Ayrıca önemli sayıda Müslüman ve Hindu nüfusu barındırmaktadır. Ülke popülasyonunun %85,4’ü beyaz, %7,8’i Asyalı, %3,5’i Afrika, %2,3’ü melez ve %0,4’ü Arap etnik çeşitliliğe sahiptir. Birleşik Krallık’ın her yerinde birincil resmi dil olan İngilizce konuşulur. Galce, İskoçça ve İrlandaca gibi başka resmi diller de bulunmaktadır.
Birleşik Krallık, parlamenter demokrasi ile yönetilir. Hükümet, halk tarafından seçilir. Her beş yılda bir seçim gerçekleştirilir. Başbakan kabine ve bakanların desteği ile hükümeti yönetir. İngiltere Avrupa Birliği üyesidir. Merkezi Birleşik Krallık hükümetinin yanı sıra İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda için üç ‘devredilmiş yönetim’ bulunmaktadır. Bunlar sağlık, eğitim, kültür, çevre ve ulaşım gibi birçok yerel politika sorunlarından sorumludur. Kraliçe Birleşik Krallık’ta Devlet Başkanı’dır. Anayasal monarşi olarak Kraliçe ülkeye ‘hükmetmez’, fakat kraliyet ailesi Hükümet ile ilgili önemli seremonileri ve resmi rolleri yerine getirir.
Birleşik Krallık’ın ve dolayısıyla İngiltere’nin para birimi sterlindir, Pound da denmektedir. Simgesi £ olup kısaltması GBP’dir.
Birleşik Krallık dünyanın önde gelen ticari bölgelerinden biridir ve Avrupa’da içe yatırım için bir numaralı hedeftir. Birleşik Krallık dünyadaki ilk on üretici ülkeden biridir ve Sağlık, Bilişim ve İletişim Teknolojileri ve Yaratıcı Endüstriler alanlarında Avrupa’nın en büyük endüstrilerine sahiptir.
İngiltere ekonomisi dünyanın en büyük dördüncü ekonomisidir. İngiltere, Sanayi Devrimi’ni Avrupa’da ilk gerçekleştiren ülkedir. Bu sebepten dolayı ekonomisinin bir kısmını sanayi gelirlerinin oluşturması normaldir. Sanayi faaliyetleri dışında, ekonominin büyük bir bölümünü, ticaret (ithalat ve ihracat), tekstil, denizcilik ve bunlara oranla daha az olarak tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır. Ülkede çalışan nüfusun sadece %5’i tarım alanındadır. İklim koşullarının tarıma elverişli olmaması sebebiyle hayvancılık tarıma göre daha geniş bir yer tutmaktadır. Denizcilik ise İngiltere’nin tarihinde olduğu gibi günümüzde de önemli bir yere sahiptir. Dünya üzerindeki en geniş deniz ticaret filolarından birine sahip olan İngiltere Deniz Ticaret Filosu, dünyadaki gemilerin % 10’una sahiptir. Aynı zamanda balıkçılık da uluslararası arenada önemli bir yer tutmaktadır.