NEREDEDİR
Hamburg Almanya‘nın kuzeyinde yer alır. Kuzey Denizi’ne akan Elbe nehri kıyısındadır. Hamburg’un yüzölçümü 755.22 km²’dir. Nüfusu ise 1,899,160’dır. Almanya veya resmi ismiyle Almanya Federal Cumhuriyeti (Bundesrepublik Deutschland) Orta Avrupa’da bulunan bir ülkedir. Kuzeyinde Kuzey Denizi, Danimarka ve Baltık Denizi; doğusunda Polonya ve Çekya; güneyinde Avusturya ve İsviçre; batısında Fransa, Lüksemburg, Belçika ve Hollanda bulunmaktadır.
SAAT FARKI
Hamburg, Orta Avrupa saat diliminde (CET) yer almaktadır. Almanya’da ve Hamburg’ta yaz ve kış saati uygulaması yapılır. Hamburg’un yerel saati, kış saati uygulamasında Türkiye’den 2 saat geride, yaz saati uygulamasında ise 1 saat geridedir.
ULAŞIM
Hamburg’a Ulaşım: Ankara’dan, Antalya’dan, İzmir’den, Adana’dan ve İstanbul’dan Hamburg’a aktarmalı ve direkt uçuş imkanları bulunmaktadır. Hamburg’a Türkiye’den direkt uçuşla ortalama 3 saatte ulaşılabilmektedir. Hamburg’un iki önemli uluslararası havaalanları Hamburg Havalimanı ve Luebeck-Blankensee Havalimanıdır.
Hamburg Havalimanı: Almanya’da Hamburg şehrinin 8,5 km kuzeyinde bulunan uluslararası havalimanıdır. 2011 verilerine göre Almanya’nın 5. en yoğun yolcu trafiğine sahip havalimanıdır. 2005 senesinde hizmete giren yeni bir terminal sayesinde, Avrupa havalimanları arasındaki en modernlerinden biridir. Hamburg Havalimanı, şehir merkezine 11 km uzaklıkta yer almaktadır. Otobüs, taksi, tren veya metro ile havalimanından şehir merkezine ulaşım sağlanabilmektedir. Trenle şehir merkezine ortalama yarım saat içerisinde ulaşılabilmektedir. S1 nolu tren ile Ohlsdorf durağına kadar gidebilir, bu noktadan da U1 hattına aktarma yaparak Farmsen istasyonuna giderek şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Otobüs ile ulaşım sağlamak için, Hamburg Havalimanı’ndan kalkan Route 606 numaralı araca binip, Rathausmarkt durağında inerek şehir merkezine ulaşılabilmektedir. Taksi ile de kolayca şehir merkezine ulaşım sağlama seçeneği yer almaktadır. Bunun yanı sıra araç kiralama fırsatı ile seyahat öncesinde rezervasyon yaptırabilir, havalimanına vardığınızda da aracınızı teslim alabilirsiniz.
Lübeck Blankensee Havalimanı (Flughafen Lübeck Blankensee): Almanya’nın Lübeck kentindedir. Lübeck’e uzaklığı 4.6 km, Hamburg’a uzaklığı ise 54 km olup kuzeydoğusundadır. Havalimanı, Hamburg Metropolitan Bölgesi’ne hizmet vermektedir ve Hamburg Havalimanı’ndan sonraki ikinci havalimanıdır. Lübeck-Blankensee, Almanya havaalanına ulaşımı en kolay şekilde taksi ile yapılabilse de otobüs veya demiryolları ile de ulaşım sağlanabilir.
Hamburg’ta Ulaşım: Hamburg toplu taşımada Avrupa’da en gelişmiş şehirlerden biridir. Otobüs, tren ve tramvay aracılığıyla ulaşım ihtiyacı sağlanabilmektedir. Şehrin kuzeyine ve doğu bölgesine doğru gerçekleştirilecek yolculuklar için metro ulaşım aracı kullanılmaktadır. Metronun üç farklı rotaya giden hattı vardır. Sarı renkli U3 hattı, ring seferleri yapmaktadır. Kırmızı renkli U2 kuzey ve doğu bölgelerine, mavi renkli U1 ise şehrin kuzeydoğusundan güneyine doğru gitmektedir. Tren vasıtası ile şehrin her noktasına ulaşım gerçekleştirilmektedir. Ancak uzak noktalara gece on birde seferler bitmektedir. Hamburg’un altı farklı noktasında limanı bulunan feribot ile de Elbe Nehri üzerinden şehir içi ulaşımı sağlanabilmektedir. Şehir aynı zamanda bisikletle gezmeye ve yürümeye uygun düz bir yapıdadır.
YAŞAM MASRAFLARI FİYATLAR
Almanya’nın ikinci büyük şehri olan Hamburg, Almanya’nın en pahalı şehridir. Otel ve konaklama açısından her bütçeye hitap eden uygunluklar gösterirken sadece sosyal yaşam olarak ortalamanın üzerinde bir pahalılığa sahiptir.
ÇALIŞMA İMKANI
Almanya’da öğrenci vizesiyle bulunan üniversite öğrencileri haftada maksimum 20 saat çalışma iznine sahipken dil okulu öğrencilerinin çalışma izni bulunmamaktadır.
SAĞLIK
Almanya’da yaşayan herkes sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. Almanya bu konuda çok hassastır. Ancak bu şekilde olması öğrenci adaylarının lehinedir. Ayrıca sağlık masraflarının aşırı yüksekliği nedeniyle pratik olarak herkesin sigorta yaptırmasında fayda vardır. Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerden giden öğrenciler ülkeye girmeden önce yurt dışında geçerli olan bir sağlık sigortası yaptırmalıdırlar. Rutin aşılar önerilmektedir: kızamık / kabakulak / kızamıkçık (MMR) aşısı, difteri / boğmaca / tetanoz (DPT) aşısı, çocuk felci virüsü aşısı vb gibi.
GÜVENLİK
Almanya’nın yoğun turist alan şehri olduğu için bu anlamda her türlü önlem alınan Hamburg, oldukça güvenli bir şehirdir. Mönckebergstraße, Reeperbahn Merkez tren istasyonunda, otobüslerde, trenlerde, kalabalık yürüyen merdivenlerde ve diğer kalabalık yerlerde yankesicilere karşı dikkatli olunmalıdır.Avrupa’ya ve Türkiye’ye göre, Almanya oldukça güvenli bir ülkedir. Almanya’da güvenliğin bu denli yüksek olmasının sebeplerinden en önemlisi yüksek yaşam seviyesidir. Sağlık, eğitim ve sosyal güvenlik sistemleri oldukça iyi işler. Bu nedenle vatandaşları suça itecek olumsuz sosyal durumlar minimuma iner. Geleneksel olarak Almanlar kurallara uyarlar. Hiçbir suç hoşgörülmez. Komşular (Alman olup olmaması önemli değil) birbirlerini korur ve önemserler. 6 yaşındaki çocuklar bile yanlarında bir yetişkin olmadan okula yürüyerek giderler. Ancak bununla beraber 16 yaşından küçük çocuklar akşam 10’dan sonra hala dışarıda ise, ebeveynlerine ceza kesilir. 16-18 yaş arasındakiler için ise sokağa çıkma yasağı gece yarısı başlar.
Denize yakın bir konumda bulunmasının etkisinden dolayı iklimi nispeten diğer kuzey şehirlerine göre ılımandır. En sıcak ayı olan Temmuz’da hava sıcaklığı ortalama 25 °C civarındadır. Kış mevsiminde hava sıcaklığı ortalama -0.5 °C civarındadır.
Hamburg, hem Alman mutfağını hem de bölgenin ticari bölge olması nedeniyle birçok mutfağı da bir arada bulabileceğiniz bir yer. Yerel mutfağı özellikle deniz ürünleri konusunda oldukça gelişmiştir. Bu nedenle geziniz sırasında zengin bir yemek deneyimi de yaşayabilirsiniz.
Labkaus: Dana eti, ringa balığı ve yumurta ile yapılan bir tür güveç yemeğidir. Patates, soğan ve defne yaprağı da kullanılmaktadır
Aalsuppe: Bir tür yılan balığı çorbası olup kente özgü en önemli lezzetlerin başında gelmektedir.
Balık Köftesi: Şehirde karşınıza balık kızartan ya da balık köftesi yapan yerler çıkacaktır. Hızlı ve aperatif bir şeyler yemek isterseniz iyi bir tercih olacaktır.
Rote Grütze: Kırmızı kara orman meyvelerinden yapılan bir tür meyve sosudur. Ahududu, çilek, kiraz gibi kırmızı meyve karışımı süt, krema ya da dondurmayla servis edilmektedir.
Franzbrötchen: Hamurla yapılan bir tür tatlıdır. Mayalanmış hamura tarçında katılıyor ve rulo şekli verilen Hamburg’a özgü yöresel bir lezzettir.
RESMİ TATİLLER BAYRAMLAR ÖNEMLİ GÜNLER
Neujahr (Yeniyıl): 1 Ocak gününde resmi tatildir.
Epifani: Bir dini bayramdır Ortodokslukta Teofani olarak adlandırılır. İsa’nın doğumundan 12 gün sonra kutlanmasına atfen On ikinci gün bayramı olarak da anılır. Kutlamaların nedenine dair Hristiyan mezhepleri arasında farklılıklar vardır. 6 Ocak resmi tatili.
Valentinstag: 12 Şubat sevgililer günü resmi tatili.
Weiberfastnacht (Kadınlar Karnaval Günü): 20 Şubat resmi tatili.
Fastnacht (Karnaval): 25 Şubat resmi tatili.
Aschermittwoch (Kül Çarşambası): 26 Şubat resmi tatili.
Osterferien (Paskalya): 6 Nisan resmi tatili.
Ostersonntag (Paskalya Pazarı): 12 Nisan resmi tatili.
Ostermontag (Paskalya Pazartesisi): 13 Nisan resmi tatili.
Tag der Arbeit (İşçi Bayramı): 1 Mayıs resmi tatili.
Europatag (Avrupa Günü): 9 Mayıs resmi tatil.
Muttertag (Anneler Günü): 10 Mayıs resmi tatili.
Christi Himmelfahrt (İsa’nın Göğe kabulü): 21 Mayıs resmi tatil.
Vatertag (Babalar günü): 21 Mayıs resmi tatili.
Fronleichnam (Katolik Yortusu): 11 Haziran resmi tatili.
Sommerferien: Temmuz okullar için 40 günlük tatilin başlangıcı.
Mariä Himmelfahrt (Meryem’in Göğe Kabulü): 15 Ağustos dini resmi tatil.
Weltkindertag (Dünya çocuklar günü): 20 Eylül resmi tatil.
Tag der Deutschen Einheit (Almanya’nın birleşmesi bayramı): 3 Ekim resmi tatili.
Erntedankfest (Şükran Günü): 4 Ekim resmi tatili.
Herbstferien: 5 Ekim, 13 günlük tatilin başlangıcı.
Allerheiligen (Azizler günü): 1 Kasım resmi tatili.
Buß- und Bettag: Almanya’da resmi dini tatil. 18 Kasım.
Nikolaus: Türkiye’de Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikolaus’un ölüm yıl dönümüdür. 6 Aralık resmi tatili.
Heiligabend (Noel Arifesi): 24 aralık resmi tatili.
1. Weihnachtsfeiertag (Noel): 25 Aralık resmi tatili.
Silvester (Noel Arifesi): 31 Aralık resmi tatili.
FESTİVALLER
Hamburg birçok kültürü ve kendine ait Kuzey Almanya kültürünü bir arada yaşayan bir şehirdir. Bu nedenle şehirde sıklıkla düzenlenen kültürel ve tarihsel olarak önemli festivaller bulunmaktadır. Eğitiminiz sırasında bu festivallerden birini veya birkaçını görmeniz şehri tanımanız adına bir fırsat olacaktır. Dom Festivali (Mart, Ağustos, Kasım), Japon Kiraz Çiçeği Festivali (Mayıs), Uluslararası Havai Fişek Gösterisi (Ağustos), Reepherbahn Müzik Festivali (Eylül), Jazz Festivali (Haziran).
FUARLAR
GET Nord Hamburg: 2 yılda bir düzenlenen Elektro-sıhhi tesisat, ısıtma ve iklimlendirme fuarı.
Wind Energy Hamburg: 2 yılda bir düzenlenen Uluslararası Rüzgar Enerjisi Fuarı.
Nordstil Hamburg: Her yıl düzenlenen Uluslararası Tüketici Ürünleri Fuarı.
all about automation hamburg: Her yıl düzenlenen bölgesel endüstriyel otomasyon teknolojisi fuarı.
SMM Hamburg: 2 yılda bir düzenlenen uluslararası denizcilik fuarı.
ohhh! FreizeitWelten Hamburg: Her yıl düzenlenen Hamburg Messe’nin Eğlence Dünyaları fuarı.
Hanse Golf: Her yıl düzenlenen uluslararası golf ve golf turizmi fuarı.
Perlenkunstmesse Hamburg: Her yıl düzenlenen Hobi, el sanatları fuarı.
HMT Hamburg Motorbike Days: Her yıl düzenlenen Motosiklet Fuarı.
Internorga Hamburg: Her yıl düzenlenen Genel Gıda, Gastronomi, Endüstriyel Mutfak Ekipmanları Fuarı.
Gastro Vision Hamburg: Her yıl düzenlenen Otel, Restoran ve Yemek Endüstrisinden En iyi Karar Verenler için İş Forumu fuarı.
Aircraft Interiors Expo: Her yıl düzenlenen Uçak İç Mekanları Fuarı.
WTCE World Travel Catering & Onboard Services Expo: Her yıl düzenlenen Catering Fuarı.
IRMA: Her yıl düzenlenen Uluslararası Rehabilitasyon, Bakım ve Hareketlilik Fuarı.
EĞLENCE
Almanya’nın birçok eğlence çeşidini bir arada bulabileceğiniz şehirlerinden birisi de Hamburg’dur. Geziniz sırasında aradığınız herhangi bir konseptte mekan bulabilirsiniz. St. Pauli bölgesinde canlı müzik mekanları ve pubları rahatlıkla bulabilirsiniz. Bir başka müzik ve eğlence bölgesi ise bohem tarzıyla dikkat çeken Schanzenviertel District’tir. Özellikle Grossneumarkt Caddesi Lange Reihe sokaktaki publar da değişik ve özel konseptleriyle ilginizi çekebilir.
ALIŞVERİŞ
Hamburg alışveriş konusunda önemli bir noktadır; çok çeşitli ürün seçeneğini, ünlü markaları bir arada bulabilirsiniz. İlk olarak şehirde alışveriş yapabileceğiniz en ünlü caddeler; Neustadt bölgesinde yer alan Neuer Wall, Alsterarkaden, Große Bleichen, Poststraße ve Colonnaden Caddeleri, Alstadt bölgesinde ise, Mönckebergstraße alışveriş caddesi ve Bergstraße’ deki Europa Passage alışveriş merkezidir. Ayrıca Hamburg’da ünlü olan Bonscheladen adlı şekerci dükkanından el yapımı, birçok farklı türde renkli şekerlemelerden satın alabilir ve satın alma işleminiz sırasında şeker yapım sürecini de izleyebilirsiniz.
GEZİLECEK YERLER
Hamburger Rathaus (Hamburg Belediye Sarayı): 19. yy’ın sonlarında inşa edilen Hamburg Belediye Sarayı, yalnızca bir belediye sarayı olarak değil aynı zamanda yerel parlamento olarak hizmet vermektedir.
Speicherstadt: Speicherstadt, 1883-1927 yılları arasında bir kanalda kütükler üzerinde inşa edilmiş evlerden oluşmaktadır.
Hauptkirche Sankt Michaelis: 1625 yılında barok tarzda inşa edilen St. Michael Kilisesi, oluşan tahribatlar ve savaşta gördüğü zarar sonucunda aslına uygun biçimde restore edilerek günümüze kadar gelmiştir. Elbe nehri üzerinde seyahat edilen gemiler için deniz feneri işlevi de görmesi nedeniyle dünyanın en uzun deniz fenerlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Kilise kulesinden şehrin panoramik manzarası da seyredilebilir. Kilisenin gece manzarası da görülmeye değerdir.
Elpphilharmonie: Kısaca Elphi olarak adlandırılan yarımada üzerinde yer alan bu konser salonu, Hamburg’un önemli simgelerinden biridir. Şehrin en büyük binası olan konser salonu liman manzaralı olması nedeniyle turistlerin gözde mekânlarından birisidir.
Miniatur Wunderland: Büyük bir maket tasarım merkezi olan yer, dünyaca ünlü birçok yerin maketlerle sergilenmesinden oluşmaktadır. Coğrafi bölgeler, önemli olaylar birçok sahnenin ufak tasarımlarını burada görebilirsiniz.
Genel Almanca: Haftalık ders sayısı 20, 24, 28 gibi seçeneklere sahip olan programın süresi 1 haftadan 50 haftaya kadar değişebilmektedir.
Yarı Yoğun Almanca: Standart Almanca programına nazaran haftalık daha fazla ders sayısı ve yoğun ders içeriği bulunmaktadır.
Yoğun Almanca: Yarı Yoğun Almanca programına göre haftalık daha fazla ders sayısı ve yoğun ders içeriği bulunmaktadır.
Akşam Okulu: Genel Almanca, Sınavlara hazırlık, mesleki almanca vb programların gündüz değil de akşam saatlerinde verilmesidir.
Sınavlara Hazırlık: TELC, TestDAF, Goethe gibi sınavlara hazırlanma için tasarlanmış programdır.
Mesleki Almanca: Yöneticilik, hukuk, öğretmenlik, mühendislik, tıp, havacılık gibi mesleklere özgü tasarlanmış programdır.
Birebir Dersler: Öğrencinin ihtiyacına göre içerik, ders sayısı ve ders saatleri gibi çeşitlendirilmiş birebir programdır.
Lise öğrencileri için Kış Kampı: Almanca öğrenirken kış sporları ve tarihi turistik geziler gibi etkinlikler düzenlenen programdır.
Okulöncesi yaş grubu için yaz kampı: Yaz mevsimi spor ve gezi etkinliklerini içeren, çocukların hem eğlendiği hem de Almanca öğrendiği programıdır.
Öğretmenin Evinde Almanca: Öğretmen ile birlikte konaklayarak ev ortamında Almanca programı.
Kombine Program: Öğrencinin ihtiyacına göre ders sayısı belirlenerek oluşturulmuş, sınıf+birebir eğitim programıdır.
Hamburg Dil Okulları