NEREDEDİR
Londra, Birleşik Krallık’ta İngiltere’de Büyük Britanya adasının güneydoğusundaki Thames Nehri üzerinde kurulmuştur.
SAAT FARKI
Londra yerel saati, Türkiye’den 2 saat geridir.
ULAŞIM
Londra’ya Ulaşım: Türkiye’den Londra’ya direkt uçuşlarla rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Uçuşlar ortalama 4 saat sürmektedir. En büyüğü Heathrow olmak üzere diğerleri Gatwick, Stansted, Luton ve London City Havaalanları’dır. Londra’ya en yakın havalimanı 24 km uzaklıkta yer alan Heathrow’dur. Stansted Havalimanı diğer havalimanlarına göre daha uygun fiyatlı uçuşlar bulacağınız havalimanıdır. Ama hangi havalimanına inerseniz inin metro, otobüs veya taksiyle şehir merkezine kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Londra’da Ulaşım: Şehrin toplu taşıma ağı; demiryolu, hava ve karayolu taşımacılığında Birleşik Krallık’ın merkezidir. Londra’nın gelişmiş ulaşım ağı sayesinde feribot, tren, uçak, otobüs ile her yere kolayca ulaşım sağlanmaktadır. Londra büyük bir metropol olmasına karşılık ulaşımı çok da zor değildir. Çok iyi bir metro ağına sahip olması, hemen her yere giden kırmızı çift katlı ve tek katlı otobüsleri bulunması ayrıca bu taşıtlarda ortak kullanabileceğiniz otobüs kartı(bus pass) satın aldığınızda oldukça ucuza seyahat edebilmeniz belirli avantajlardan sayılır. ‘Tube’ lakaplı Londra Metrosu, 1863’ten beri faaliyet gösteren dünyanın en eski yeraltı metro ağıdır. Londra’nın genellikle çoğu yerinde yürüme mesafesinde bir yeraltı durağı vardır ve şehir içi ulaşımda en iyi seçimdir. Sabah 5’ten gece yarısına kadar çalışır ama bazı hatlar 24 saat hizmet de vermektedir. Bisiklet de tercih edebileceğiniz diğer bir ulaşım aracıdır. Londra’dan diğer şehirlere otobüs veya trenlerle ulaşım da oldukça kolaydır.
YAŞAM MASRAFLARI
Londra, yaşam maliyeti en yüksek şehirlerden biridir.
ÇALIŞMA İMKANI
İngiltere’de dil eğitimi almak için Türkiye’den gidecek öğrencilerimizin alacağı vize çalışma iznini kapsamamaktadır. Bu vizeyle giden öğrencilerin çalışması yasaktır.
SAĞLIK
İngiltere’ye dil okulu için gidecek öğrencilerin sigorta yaptırmaları zorunludur.
GÜVENLİK
Londra, Avrupa’da en az suç oranı olan büyükşehirdir ve New York, Portland, Montreal, Toronto ve Paris gibi büyük şehirlerden daha güvenlidir.
Londra, ılıman bir okyanus iklimine sahiptir. Bu nedenle çoğunlukla serin, nemli ve yağmurlu bir havaya sahiptir. Hava durumu gün boyunca sürekli değişir ve aynı gün gökyüzünde yağmur, güneş ve bulut görebilirsiniz. Tüm yıl boyunca yağış görülür, bu nedenle şehri ziyaret ederken her zaman bir şemsiye veya yağmurluk taşımak iyi bir fikirdir. Ama iklimi İngiltere’nin geri kalanından biraz daha ılımandır. Kış ayları soğuk geçer ama sıcaklık sıfırın altına çok düşmez. Ocak ayında ortalama sıcaklık yaklaşık 5°C’dir. Hava soğuk, gri ve bazen sislidir. Yaz aylarında, yılın geri kalanından biraz daha az yağmur yağar ve genellikle sıcak geçmektedir. Ortalama sıcaklık 20°C’dir. Londra’yı ziyaret etmek için en iyi zaman Mayıs ortasından Eylül ortasına kadar olabilir. Bu aylarda sıcaklıklar açık havada yapılan aktiviteler için uygundur.
İngiliz mutfağı, her zaman çok kültürlü olmuştur. Eski zamanlarda Romalılardan ve Orta çağda Fransızlardan etkilenmiştir. Franklı Normanlar işgal ettiklerinde, yanlarında doğunun baharatlarını getirmişlerdir. Londra, yemek söz konusu olduğunda oldukça zengin bir tarihe sahiptir. İngilizler için güne başlamanın tek yolu olan ‘İngiliz Kahvaltısı’, dünyaca bilinen bir lezzettir. Genellikle kızarmış veya çırpılmış yumurta, domuz pastırması, sosis, kuru fasulye, kızarmış ekmek, patates kızartması, siyah puding, mantar ve domates içerir. Ancak tema üzerinde birçok varyasyon vardır ve istediğiniz öğeleri ekleyebilir veya hariç tutabilirsiniz. 150 yılı aşkın süredir İngilizlerin favorisi olan ‘fish and chips’ ile geleneksel bir deneyim yaşayabilirsiniz. Kızarmış balık ve patates ikilisidir ve bezelye, soğan halkası veya tartar sosu ile servis edilir. Winston Churchill, ‘fish and chips’i iyi arkadaşlar olarak tanımlamıştır. Pazar günleri servis edilen ‘Sunday Roast’, geleneksel işçi sınıfı yemeği ‘Pie and Mash’, patates püresi ve sosis içeren ‘Bangers and Mash’, et içeren İngiliz turtası ‘Beef Wellington’, ünlü İngiliz tatlıları ‘Eton Mess’ ve ‘Sticky Toffee Pudding’, Londra’ya gelince mutlaka denemeniz gereken lezzetlerdir. Londra dünya mutfağından binlerce farklı yemeğin bulunduğu harika restoranları ile ünlüdür. Çin, Japon, Tayland ve Vietnam mutfaklarından İtalyan, Fransız, İspanyol, Türk ve Yunan, Meksika ve Amerikan mutfaklarının tadına varılabilir.
EĞLENCE
Londra’da 100’in üzerinde sinema, İngiltere’nin güneşli havalarının tadını çıkarmak için 100’den fazla park, 350’den fazla canlı müzik mekanı, dünyanın dört bir yanındaki mutfakların yemeklerini sunan 5.000’in üzerinde restoran ve arkadaşlarınızla eğlenmek için 7.000’den fazla bar ve pub bulunmaktadır.
Icebar: Adından da anlaşılacağı gibi bu barın özelliği tamamen buzdan yapılmış olması. Termal kıyafetler giyerek 40 dakikalık gezi şansı elde edebileceğiniz bu bara girmek için önceden online rezervasyon yaptırmanız ve girişte belli bir ücret ödemeniz gerekmektedir.
Bounce Ping Pong Bar: Bu barda ping pong oyununu oynayabilirsiniz. Halk tarafından oldukça sevilen bu bara giriş ücreti alınmamaktadır.
XOYO: En ünlü dj’lerin hünerlerini sergilediği mekandır.
Dinarana Street Feast: Eski bir depo üzerinde bulunan bu pubda dünya mutfağından lezzetler bulabilmenin yanı sıra içip eğlenebilir ya da uzun masalardan birine oturup insanları seyretmenin tadını çıkarabilirsiniz.
Soho’da birçok başarılı müzikale ev sahipliği yapan Palace Theatre’da mutaka bir performans izlemenizi tavsiye ederiz.
RESMİ TATİLLER FESTİVALLER
Cambridge resmi tatilleri, Aralık’ta Noel Bayramı ve Boxing Day, Ocak’ta Yılbaşı bayramı, Nisan’da Kutsal Cuma ve Paskalya Pazartesisi, Mayıs’ta Mayıs Bayramı ve İlkbahar Bayramı, Ağustos’ta Yaz bayramıdır.
Notting Hill Karnavalı: Her yıl Ağustos ayının son haftası düzenlenen festival, dünyanın en kalabalık ve büyük karnavallardan biri olarak kabul edilir. Karnavalda kostümlü sokak gösterileri yapılır.
Londra Geçiti: Dünya çapında bir düzineden fazla ülkeyi temsil eden 10 bin kadar sanatçı bekleyen yeni yıl gününde kalabalığa müzikli eğlenceler sunmaktadır. Yeni yıl gecesi Big Ben’den başlayan geçit töreni sabah 3’e kadar devam etmektedir.
Pueblo Karnavalı: Burgess Park’da Ağustos ayı içerisinde gerçekleşen bu festival İngiltere’nin en büyük Latin Amerikan festivalidir. Güney Amerika’dan sanatçıların da geldiği festival yaklaşık 60 bin kişinin katılımıyla gerçekleşmektedir.
Londra Şehir Festivali: Haziran ve Temmuz aylarında gerçekleşen müzik, film ve sanat festivalidir. Dünyanın önde gelen sanatçılarını dinleme imkânı bulabileceğiniz bu festivalde folk müzikten caza, klasikten çağdaş müziğe kadar çok geniş yelpazede müzik türünü bir arada bulmak mümkündür.
Londra Sanat Fuarı: Her yıl Ocak ayında gerçekleşen bu festivalde yaklaşık 100 galeri ve 1500 sanatçının eserleri yer almaktadır.
Lord Mayor’s Show: Londra’nın önemli törenlerinden biri olan bu tören, Kral John’un 1215’te vatandaşların kendi belediye başkanını seçmesini sağlaması ile birlikte ortaya çıkan bir gösteridir. Her yıl yeniden oylama ile seçilen Lord Mayor, birçok meslek grubunun katıldığı, askeri bandoların, havai fişek gösterilerinin eşlik ettiği büyük bir geçit töreni ile kutlanmaktadır.
Büyük Nehir Yarışı: Thames nehri boyunca yapılan yarışlarda yaklaşık 2 bin yarışmacıyı taşıyan 300 bot kullanılmaktadır.
The Mayor’s Thames Festival: Eylül ayındaki bir hafta sonunda gerçekleşen bu etkinlikte sokak sanatçılarının sergi ve animasyonları da yer almaktadır.
Spora ve özellikle futbola meraklıysanız, Londra’da tüm dünya tarafından takip edilen maçlara seyirci olarak gidebilirsiniz. Londra’nın en önemli futbol kulüplerinden bazıları Chelsea, Arsenal, Totenham ve Fulham’dır. Dünyaca meşhur tenis turnuvası olan Wimbledon Tenis Turnuvası da Londra’nın güneyindeki aynı ismi taşıyan Wimbledon ilçesinde yapılmaktadır.
ALIŞVERİŞ
Oxford Street, Regent Street, Bond Street, Kings Street, Knightsbridge, Portobello, Camden Town, Old Compton Caddesi, Borough Market, Covent Garden ve Harrods bölgelerinde ikinci el, lüks, antika, mücevher, hediyelik eşya, yiyecek, içecek alışverişi yapabilirsiniz.
GEZİLECEK YERLER
British Museum, İngiltere’nin Londra şehrinde Dünya’nın her yanından getirilen seçkin Antik çağ yapıtları ve etnografya koleksiyonlarını kapsayan müzedir.
National Gallery, Londra’da 1824 yılında kurulan, 2300’den fazla parçanın olduğu koleksiyona sahip müzedir. Binası Trafalgar Meydanı’nda bulunmaktadır. Müze, on üçüncü yüzyıl yirminci yüzyıl aralığında pek çok tabloya sahiptir.
British Library, Birleşik Krallık’ın ulusal kütüphanesi ve dünyanın en büyük 2 kütüphanesinden biridir.
Victoria ve Albert Müzesi (V&A), İngiltere’nin Londra şehrinin Royal Borough of Kensington and Chelsea seçim bölgesinin South Kensington bölgesinde bulunan bir müzedir. Bu müze dünyanın en geniş süsleme sanatları ve tasarım içeriğine sahiptir.
Londra Doğal Tarih Müzesi, Londra’da bulunan bu müze doğal tarihinin çeşitli kesimlerinden gelen örneklerden geniş bir yelpazede sergilemektedir.
Londra Bilim Müzesi (London Science Museum), Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’da Exhibition Caddesi’nde bulunan Ulusal Bilim ve Sanayi Müzesinin bir parçasıdır.
Tate Modern, Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’da yer alan ulusal ve uluslararası modern sanat eserlerinin sergilendiği bir müzedir.
Hyde Park, Londra’daki Kraliyet Parkları’nın en büyüğüdür. Parkın Marble Arch’a yakın kuzeydoğu köşesinde, çok eskiden beri sokak hatiplerinin serbest konuşma yeri olarak bilinen Speakers’ Corner bulunmaktadır.
Kensington Bahçeleri (Kensington Gardens), Kensington Sarayı’nın özel bahçeleridir.
Londra Hayvanat Bahçesi, dünyanın en eski hayvanat bahçesidir. 27 Nisan 1828 tarihinde Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’da açılmıştır.
Madame Tussauds, merkezi Londra’da bulunan balmumu heykel müzesidir. Balmumundan heykel ustası Marie Tussaud (1761-1850) tarafından kurulmuştur.
Londra Kulesi (Her Majesty’s Royal Palace and Fortress The Tower of London ya da kısaca Tower of London), Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’nın merkezinde, Thames Nehri’nin kuzey kıyısında bulunan tarihi bir yapıdır.
Buckingham Sarayı (Buckingham Palace), Birleşik Krallık hükümdarlarının yönetim merkezi ve Londra’daki ikametgahıdır.
Merlin Entertainments London Eye (bilinen kısaltması ile London Eye ya da Millenium Jant olarak da bilinir), 135 metre yükseklikte, Avrupa’da bilinen en yüksek dönme dolaptır.
Piccadilly Circus, Merkez Londra’nın ünlü ve işlek bir kavşağıdır. Trafiğe kapandıktan sonra turistlerin ve sokak müzisyenlerinin uğrak yeri haline gelmiştir. Özellikle, geceleri ve hafta sonları gürültülü ve kalabalıktır. Tower Record, Madame Tussaud’s Rock Circus ve Segaworld burada yer almaktadır.
Aziz Paul Katedrali (St Paul’s Cathedral), İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Anglikan katedrali ve Londra Piskoposluğunun merkezidir.
Tower Bridge (Kule Köprüsü), Birleşik Krallık’ın Londra şehrinde Thames Nehri üzerinde yer alan iki katlı bir açılır kapanır köprüdür.
The Shard (bazen Shard of Glass veya Shard London Bridge, eskiden London Bridge Tower), Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’da yer alan bir gökdelendir. Bina 309.6 metre yüksekliğinde ve 95 katlı olup ülkenin ve Avrupa Birliği’nin en yüksek, Avrupa’nın dördüncü ve dünyanın 87. yüksek binasıdır.
Batı Yakası Tiyatroları (West End Theatre), Londra’nın batı yakasında yer alan 39 tiyatrolardır. New York şehrindeki Broadway Tiyatrosu ile benzer itibara sahiptir.
Genel İngilizce: Okuma, yazma, dinleme ve konuşma gibi temel becerilerinin yanında bu becerileri destekleyen gramer, kelime bilgisi, telaffuz gibi konuları içeren programdır.
Akademik İngilizce: Akademik amaçlı İngilizce dersleri, bir öğrencinin bir İngiltere üniversitesinde veya İngilizce eğitim veren bir yüksek eğitim kurumunda öğrenim görmeden önce not alma, sunum yapma ve akademik okuma ve yazma becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır.
İş İngilizcesi: İş İngilizcesi dersleri mesleki terminolojiyi, günlük iş yazışmaları, rapor hazırlama ve sunum becerilerinizi geliştirmenin yanında yönetim ve müzakere becerilerinizi de geliştirmeyi hedeflemektedir.
IELTS / TOEFL Sınav Hazırlık Kursları: Sınav hazırlık kursları, IELTS, Cambridge sınavları ( FCE ve CAE), TOEFL ve TOEIC gibi sınavlarda başarı göstermek isteyen öğrencilere yönelik olarak tasarlanmıştır.
CELTA: Anadili İngilizce olmayan İngilizce Öğretmenleri için düzenlenmektedir.
DELTA sertifikası: Yetişkinlere İngilizce öğretme yetkinliğine dair sertifika programıdır.
TESOL (Teaching English to Speakers of Other Languages): Ana dili İngilizce olmayan kişilere İngilizce öğretme yetkinliğinizi gösterir bir belge almanızı sağlayan kursun kısaltılmış adıdır ve dünyanın her yerinde geçerlidir.
8/17 Yaş Yaz Okulları: Genç öğrenciler, dünyanın birçok yerinden gelen yaşıtları ile İngilizce öğrenirken, sportif ve spor dışı aktiviteler ve şehir içi, şehirler arası gezilere katılmaktadır.