NEREDEDİR
Almanya’nın batısında bulunan Köln, ülkenin en büyük dördüncü şehridir. Kuzey-Ren Vestfalya Eyaleti’nin de en büyük şehridir. Eyaletin başkenti Düsseldorf, Köln’ün yaklaşık 40 km kuzeyinde bulunmaktadır. Şehrin kuzeyinde Leverkusen ve Monheim, güneyinde Troisdorf, Niederkassel, Wesseling, Brühl, Hürth, doğusunda Bergish Gladbach, batısında ise Frechen, Pulheim ve Dormagen bulunur. Almanya Federal Cumhuriyeti, Kuzeyinde Kuzey Denizi, Danimarka ve Baltık Denizi; doğusunda Polonya ve Çek Cumhuriyeti; güneyinde Avusturya ve İsviçre; batısında Fransa, Lüksemburg, Belçika Hollanda bulunan Orta Avrupa ülkesidir. Yüzölçümü 357.578 km²’dir.
SAAT FARKI
Köln yerel saati, Türkiye’den 2 saat geridedir.
ULAŞIM
Köln’e Ulaşım: Türkiye’den Uluslararası Köln-Bonn Havalimanı’na 3.5 saatte direkt uçmak mümkündür. Havalimanından trenle 15 dakikada şehir merkezine ulaşılabilmektedir. Köln’e yakın komşusu Düsseldorf Havalimanı’ndan da 40 dakikalık tren yolculuğu gidilebilmektedir. İstanbul’dan Düsseldorf’a da direkt uçuşlar mevcuttur.
Köln’de Ulaşım: Köln içerisinde en çok ulaşım aracı demiryolu olarak tercih edilmektedir. Koeln-Bonn ve Duesseldorf hatları en çok kullanılan hatlar olması ile merkezi yerlere ulaşımın sağlamasında başrol oynamaktadır. Avrupa’nın en uzun nehirlerinden olan Ren Nehri, kenti ikiye böler. Ancak kentin iki yakası birbirine ikisi demiryolu olmak üzere toplam 8 köprüyle bağlanmaktadır. Bir de iki yaka arasında işleyen teleferik bulunmaktadır. Bu teleferik Rheine Nehri üzerinden geçen Avrupa’daki tek teleferiktir. Köln şehrinde ulaşım için otobüs, metro ve tramvay geniş bir ağa sahiptir. Dilediğiniz her yere kolaylıkla ulaşmanız mümkündür. Biletleri otomatlardan ya da bilet gişelerinden satın almak mümkündür. Otobüslerde şoförlerden de alınabilmektedir. Oldukça dar sokaklara sahip olan Köln şehrinde dolaşmak için bisikleti de tercih edebilirsiniz. “Call a Bike” adı verilen sistemden yararlanarak oldukça uygun fiyata tüm gün şehri keşfedebilirsiniz.
ÇALIŞMA İMKANI
Dil eğitimi için Almanya’da bulunan yabancı öğrencilerin çalışma izni yoktur.
YAŞAM MASRAFLARI
Köln’de düşük bütçeli gezginin maliyeti günlük ortalama 55 Eurodur. Kahvaltı 3 Euro, öğle yemeği 5 Euro, Akşam yemeği 12 Euro, ulaşım 3 Euro, pansiyon 24 Euro gibi düşük fiyatlar bulabilirsiniz.
SAĞLIK SİSTEMİ
Almanya’da yaşayan herkes sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. Almanya bu konuda çok hassastır. Ancak bu şekilde olması öğrenci adaylarının lehinedir. Ayrıca sağlık masraflarının aşırı yüksekliği nedeniyle pratik olarak herkesin sigorta yaptırmasında fayda vardır. Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerden giden öğrenciler ülkeye girmeden önce yurt dışında geçerli olan bir sağlık sigortası yaptırmalıdırlar. Rutin aşılar önerilmektedir: kızamık / kabakulak / kızamıkçık (MMR) aşısı, difteri / boğmaca / tetanoz (DPT) aşısı, çocuk felci virüsü aşısı vb gibi.
GÜVENLİK
Köln’ün güvenlik seviyesi diğer büyükşehirlere benzerdir. Şehir merkezindeki turistik yerler ve kalabalık ortamlarda yankesicilere karşı dikkatli olunmalıdır. Köln’ün dış semtleri olan Chorweiler, Porz, Seeberg, Ostheim, Bocklemünd, Ossendorf ve Vingst’ta gündüz ve geceleri dikkatli olunmalıdır. Gece kulüplerinin ve kalabalığın olduğu Ring bölgesinde sarhoş insanlardan uzak durulmalıdır. Avrupa’ya ve Türkiye’ye göre, Almanya oldukça güvenli bir ülkedir. Almanya’da güvenliğin bu denli yüksek olmasının sebeplerinden en önemlisi yüksek yaşam seviyesidir. Sağlık, eğitim ve sosyal güvenlik sistemleri oldukça iyi işler. Bu nedenle vatandaşları suça itecek olumsuz sosyal durumlar minimuma iner. Geleneksel olarak Almanlar kurallara uyarlar. Hiçbir suç hoş görülmez. Komşular (Alman olup olmaması önemli değil) birbirlerini korur ve önemserler. 6 yaşındaki çocuklar bile yanlarında bir yetişkin olmadan okula yürüyerek giderler. Ancak bununla beraber 16 yaşından küçük çocuklar akşam 10’dan sonra hala dışarıda ise, ebeveynlerine ceza kesilir. 16-18 yaş arasındakiler için ise sokağa çıkma yasağı gece yarısı başlar.
Köln şehrine okyanus iklimi hakimdir. Köln, ülkenin hem en sıcak hem de en bulutlu şehridir. Güneş yüzünü yılda sadece 1427 saat göstermektedir. Yıllık ortalama hava sıcaklığı gündüzleri 14.8, akşamları ise 5.8 ⁰C’dir. Ocak ayında ortalam sıcaklık 2.6 ⁰C’yken, Temmuz aylarında bu durum 18.8 ⁰C olarak görülmektedir.
Köln’ün en yerel lezzeti, Alman mutfağının da vazgeçilmezlerinden olan, Köln havyarı olarak da adlandırılan sosistir. “Rheinischer Soorbrode” ise Köln’de hemen her restoranda bulabileceğiniz az pişmiş bir et yemeğidir. Başka bir yerel lezzet ise patatesli ve elmalı iç harca sahip, gözlemeye benzeyen “rievkoche”dir. Almanya’ya gelip de biralarının tadına bakmamak olmaz. Köln’ün yerel birası “Kölsch”ü, şehrin her yerinde bulabilirsiniz. Yöresel tatlılardan da kirazdan yapılan “Schwarzwalder Kischorte”nin ve kırmızı meyveler ile pudingten oluşan “Rote grütze”nin tadına bakabilirsiniz. The Coffee Gang, LizBAT Koln, Zeit Fur Brot, Cafe Orlando ve Backerei & Cafe Merzenich mekanlarında ucuz kahvaltı yiyebilirsiniz. Lommerzheim, Max Stark, Puszta Hutte, Mad Dogs, Habibi, Kebapland, Beef Brothers, Bay Area Burrito Company, 1980 Cafe & Banh Mi mekanlarında ucuz öğle ve akşam yemeği yiyebilirsiniz.
Festivaller: Köln Karnavalı (Şubat), Romen Yaz Festivali (20 Haziran, Romen Kiliselerinde her iki yılda bir düzenlenilen müzik dinletileri), SummerJam (Temmuz), Köln Maratonu (14 Eylül), Kunstsalon Müzik Festivali (Kasım), Müze Geceleri (8 Kasım). Aynı zamanda bir fuar kenti olan Köln, her yıl yaklaşık 55 tane uluslararası fuara ve 2 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.
Resmi Tatiller: Yeni Yıl (1 Ocak), Kutsal Cuma, Paskalya Öncesi Pazartesisi, Bahar Günü (1 Mayıs), Hz. İsa’nın göğe yükselişinin 40. Günü, Hamsin Yortusu, Alman Birliği Günü (3 Ekim), Noel (25-26 Aralık).
EĞLENCE
Köln Gece Hayatı: Köln’de gece hayatı oldukça renklidir. Biranızı yudumlayabileceğiniz birçok bar ile beraber sabaha kadar dans edebileceğiniz gece kulüpleri de mevcuttur. “Cubana Bar”da şehrin en iyi kokteyllerini içebilir, “Pepe”de ise yüzlerce çeşit bira ve değişik içkinin tadını çıkarabilirsiniz. “Früh Brewery” adlı bara giderek Köln’ün yerel biralarının tadına bakabilirsiniz. Köln’ün yerel birası Kölsch’ü en lezzetli haliyle açık olarak tadabileceğiniz ise “Gaffel am Dom” şehirde oldukça popüler yerlerden bir tanesi. Şehrin en popüler gece kulüpleri ise Diamonds, Underground ve Wartesaal am Dom.
Etkinlikler: Köln Dil okulları her öğrencinin tutkularını keşfetmesine yardımcı olan kapsamlı bir müfredat dışı program sunmaktadır ve bazıları öğrencilerin fiziksel sağlık ve zindeliklerini geliştirmek için son teknoloji spor tesislerine sahiptir. Çocukların yaşlarına göre çok değişik aktiviteler sunulmaktadır. Gönüllülük organizasyonları, spor, maçlar, müzik, tiyatro vb birçok etkinlik yapılmaktadır. Dil okulları etkinlik ekibi, kurs katılımcıları için haftalık olarak değişen bir eğlence programı düzenlemektedir. Boş zamanınızı değerlendirmek için, tarih, sanat ve kültürel geziler, kafe ve barlarda eğlenceler düzenler. Salsa dansı, tırmanış, badminton bowling vb. spor aktiviteleri ve turistik yerlere geziler, bunlardan bazılarıdır. Almanya’nın Bundesliga olarak bilinen ulusal futbol ligi, Dünya’da stadyumlara en çok ortalama taraftar çeken spor ligidir. Almanya’daki diğer önemli takım sporları arasında çim hokeyi, buz hokeyi, basketbol, hentbol, voleybol, beyzbol ve Amerikan futbolu sayılabilir. 1998 senesinde yapımı tamamlanan Lanxess Arena ise spor müsabakalarından kongrelere, konserlerden karnavallara kadar pek çok etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
Alışveriş: Hohe Caddesi, Köln’ün en önemli alışveriş caddelerinden biri. Bu cadde üzerinde yürürken pek çok pastane de göreceksiniz. Kölnlüler genelde sabah kahvaltılarında kahve ve yanında Nougatbrezel denilen bir tür tatlı çörek yemeği tercih ediyorlar. Meşhur “Eau de Cologne” (Köln Kolonyası) üretim merkezi Köln’ün en önemli noktalarından. 1880’den beri üretilen kolonyaya verilen diğer isim ise Köln suyu. Kolonya ilk üretildiği ev numarası olan 4711 ile anılıyor. Bu numaralandırma sistemi de 1795 senesinde Fransa bu bölgeyi işgal ettiği dönemden kalmaymış. Köln’de hemen hemen her ülkede bulabileceğiniz dünyaca ünlü markaların yanı sıra Alman markalarını da bulabileceğiniz birçok butik mevcuttur. Özellikle “Rudolfplatz” ve “the Dom” arasında birçok mağaza yeralmaktadır. Sadece yayalara açık olan “Schildergrasse”caddesi Almanya’nın en yoğun olan alışveriş sokaklarından biridir. Belçika Mahallesi’nde de birçok küçük butik bulabilirsiniz. Ciuciu adlı dükkandan ev yapımı şekerler satın alabileceğiniz gibi, şekerlerin nasıl yapıldığını da izleyebilirsiniz. Parallel’de eski plakları keşfedebilir Taschen Bookstore’da hem yerel hem de uluslararası ve oldukça özel eserleri satın alabilirsiniz. Köln’de genellikle hediyelik eşyalar olarak güzel kokular ve çikolata tercih edilir. Bunun yanında her yıl 24 Kasım’da kurulan Noel Marketleri de oldukça rağbet görmektedir.
GEZİ
Köln Katedrali: Köln şehir merkezinde, görülmemesi imkansız büyüklükte bir tarihi yapıdır Köln Katedrali. Orijinal adı “Kölner Dom”dur. Hristiyanlığın Katolik mezhebi için açılmış olan bir ibadethane olan Köln Katedrali’nin yapımına 1248 yılında yapımına başlanmıştır. 19. yüzyılda tekrar yapımına devam edilen katedralin tamamlanması toplamda 632 yıl sürmüştür. 1880 yılında hizmete açılabilmiştir. Gotik tarzda inşa edilen Köln Katedrali, 7000 metrekarelik bir alanda yer almaktadır. Çift kuleli katedralin yüksekliği ise 157 metreyi bulmaktadır.Sadece Köln’ün değil, Kuzey Avrupa’nın da en büyük Gotik kilisesidir. 1996 yılında UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı olarak kabul edilmiştir.
Çikolata Müzesi: Burası çikolata ile ilgili üretiminden tasarımına kadar her konuda fikir sahibi olabileceğiniz bir müze. Ren Nehri kıyısında, Eski Şehir ile Rheinau limanının arasında kalan alanda yer alıyor Çikolata Müzesi.
Kolumba Müzesi: Köln’deki St. Kolumba Kilisesi’nin kalıntıları üzerine inşa edilen Piskoposluk Kilisesi’nin yeni yapısı Kolumba Müzesi olarak 2007 yılında açıldı. 2003-2007 yılları arasında İsviçreli ünlü mimar, mimarlık ve müzik eleştirmeni Peter Zumthor’un tasarladığı yapı, Roma dönemine ait kalıntıların yanı sıra, savaş sırasında yıkılmış 19.yüzyıl kilisesinin de kalıntılarının bulunduğu bölgeye yapıldı. Müzede yağlıboya, çizim ve baskı eserler, heykeller, dekoratif sanat objeleri ve dini ikonalar görülebiliyor. Öne çıkan eserler ise 11.yüzyıldan kalma Hermann Ida Çarmıhı, Stefan Lochner’ın 1450 yılı öncesine ait “Madonna with the Violet”, Paul Thek’in 1969 yapımı “Shrine”, Jannis Kounellis’in 1975 tarihli “Tragedia çivile” eserleri olarak sayılabilir.
Köln Merkez Camii: Köln Merkez Camii Nisan 2015’te ibadete açılmıştır. Kentteki Müslümanların yoğun olarak yaşadığı semtlerden biri olan Ehrenfeld’de yer almaktadır. Osmanlı mimari özellikleri ile inşa edilen caminin cam duvarları ve kubbesi dikkat çekicidir. Cam fanustan olan kubbesi dışında 55’er metrelik yüksekliği ile ilginç yapıdaki minareleri en başta göze çarpmaktadır. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) yapımını üstlendiği Köln Merkez Camii, hem Almanya’nın en büyük camilerinden biri olması nedeniyle hem de sıra dışı mimarisi ile ilgi odağı olmaktadır. Burası sadece bir cami değil, aynı zamanda bir kültür merkezidir.DİTİB Merkez Camii ve Kültür Merkezi, Almanya Müslümanlarının tamamına hitap edecek kapasite ve hedef ile inşa edilmiştir. Yaklaşık 17.000 metrekare kapalı alan üzerine kurulan Köln DİTİB Merkez Camii ve Kültür Merkezi, külliye tarzında inşa edilmiştir ve bünyesinde cami, ofisler, akademi, seminer ve toplantı odaları, sergi salonu /müze, kütüphane, gençlik ve spor merkezi, misafirhane, televizyon ve radyo stüdyoları, konferans salonu, kapalı çarşı ve 150 araçlık otopark yer almaktadır.
Roma-Germen Müzesi: Şehrin merkezinde, Köln Katedrali’nden yürüyerek birkaç dakika uzaklıkta yer alan Roma-Germen Müzesi, şehrin üzerine kurulduğu Roma yerleşimine ait arkeolojik eserlere ev sahipliği yapan önemli bir müzedir. Orijinal adı “Römisch-Germanisches Museum”dur.
Schnütgen Müzesi: Orijinal adı “Museum Schnütgen” olan Schnütgen Müzesi, Köln’ün ve Almanya’nın önemli koleksiyona sahip müzelerinden biridir. Hristiyan dinine ait, özellikle de Orta Çağ döneminden kalma pek çok önemli eser ve nesneyi koleksiyonunda barındırmaktadır.
Wallraf-Richartz Müzesi: Alman koleksiyonerler Franz Ferdinand Wallraf (1759 – 1824) ve Johann Heinrich Richartz’ın (1795 – 1861) yaşamları boyunca sakladıkları eserlerden oluşan bir koleksiyon ile açıldı Wallraf-Richartz Müzesi. Köln’deki üç büyük müzeden birisi olarak anılan Wallraf-Richartz Müzesi’nde Orta Çağ döneminden 20. yüzyılın ilk evresine kadar olan eserler görülebiliyor.
Köln Dil Okulları