NEREDEDİR
Montreal, Kanada’nın güneybatısındaki Quebec eyaletinde yer almaktadır.
SAAT FARKI
Montreal yerel saati, Türkiye’den 7 saat geridedir.
ULAŞIM
Montreal’e Ulaşım: Türkiye’den Montreal’e direkt uçuşlar ortalama 10 saat sürmektedir. Ayrıca aktarmalı uçuş seçenekleri bulunmaktadır. Montreal Pierre Elliott Trudeau Uluslararası Havaalanı, Montreal’e 20 km mesafede olup toplu taşıma, havaalanı servisleri, taksi ve kiralık araç ile şehir merkezine ulaşılabilmektedir.
Montreal’de Ulaşım: Montreal’de metro, otobüs, taksi, kiralık araç ve bisiklet ile ulaşım sağlanabilmektedir. En sık kullanılan toplu taşıma aracı metrodur. Bisiklet ise yerel halk arasında çok yaygındır. Bisiklet kiralayarak, şehrin her yerindeki bisiklet yollarında güvenli ve konforlu ulaşım sağlanabilmektedir.
YAŞAM MASRAFLARI FİYATLAR
Montreal, Kanada’nın İzmir’i olarak tanımlanabilir. Kanada standartlarında diğer büyükşehirlere oranla daha ucuz denebilir.
ÇALIŞMA İMKANI
Kanada dil okulu öğrencilerinin çalışma imkanı bulunmamaktadır.
SAĞLIK
Dil eğitimi için Kanada’ya gitmek isteyen öğrencilerin sağlık sigortası yaptırmaları zorunludur.
GÜVENLİK
Kanada, genel anlamda sakin, huzurlu ve güvenli bir şehirdir. Montreal, Kanada’nın ikinci büyük şehri olmasına rağmen, diğer ülkelerin büyük şehirlerine oranla suç oranları düşüktür.
Nemli karasal iklime sahip Montreal’de yaz mevsimlerinin ortalama sıcaklığı 20°C ve soğuk ve karlı geçen kış mevsimlerinin ortalama sıcaklığı -8°C’dir.
Tapas, bir çeşit İspanyol mezesidir. Bezelye çorbası, Fransız mutfağının en sevilen çorbasıdır. Poutine, patates kızartması üzerine çeşitli soslar ve peynir ilave edilerek hazırlanan fast foodtur. Krep, kahvaltıda en çok tercih edilen üründür. Zencefilli biftek, Montreal’in en popüler yemeklerindendir. Rapie Pie, etle hazırlanan turtadır. Deniz ürünlerinden kalamar, karides ve ahtapotla hazırlanan yemek ve salatalar Montreal mutfağında önemli yer tutmaktadır. Dondurma, özellikle meyveli ve bisküvili çeşitleriyle Montreallilerin tatlı tercihlerinin başında gelmektedir. Makaron, çikolatalı, bademli, meyveli ve sade başta olmak üzere bol çeşitlere sahiptir.
GECE HAYATI
Canlı müzik, dans, caz müziği, tiyatro, konser, alışveriş gibi birçok aktiviteye katılabilirsiniz. Şehrin en popüler gece kulüpleri Stereo After Hours, Circus Hd, Copacabana, Club Electric Avenue gibi yerlerdir. Komedi şovları ve kulüpleri, senfoniler, operalar, blues kulüpleri ve barları, Bale, sirkler, kabareler ve konserler öğrencilerin müzik ve gösteri sanatlarına ilgilerini karşılamaktadır.
RESMİ TATİLLER
1 Ocak’ta Yeni Yıl, 3 Nisan’da Kutsal Cuma, 18 Mayıs’ta Zafer Bayramı, 1 Temmuz’da Kanada Günü, 3 Ağustos’ta Yurttaşlık Bayramı, 7 Eylül’de Emek Bayramı, 12 Ekim’de Şükran Bayramı, 25 Aralık’ta Noel Bayramı.
FESTİVALLER
Montréal en Lumière: Her yıl Mart ayının başlarında kutlanan Işık Festivalidir. Şehrin kamusal alanlarının ışıklandırıldığı festivalde gurme yemek festivali, peynir festivali, müzik festivali gibi etkinlikler de bulunmaktadır.
CINEMANIA Film Festival: Ünlü ve itibarlı sanatçıların yanısıra yeni yeteneklerin de sinema filmlerinin gösteriminin yapıldığı, Fransızca filmler festivalidir.
Mundial Montreal: Kanada’nın etnik ve kültürel çeşitliliğini müzik yoluyla göstermek amacıyla düzenlenen festivalde her çeşit müzik ve dansın icra edilmesi sağlanmaktadır.
Coup de coeur francophone: Kanada ve diğer ülkelerin Fransızca şarkıcılarının konuk edildiği festivalde, Fransız sanatı ve kültürüne özgü şarkılar icra edilmektedir.
EĞLENCE
Kanada’nın ata sporu olan buz hokeyi başta olmak üzere futbol en popüler spor çeşitlerindendir. Sporsever öğrencilerimiz buz hokeyi öğrenebilir veya spor karşılaşmalarını izlemeye gidebilir. Su sporlarının da hem yerel halk hem de turistler tarafından sıkça yapıldığı Montreal’de surf, dalış, balık tutma, tekne, rafting vb sporları yapabilirsiniz.
ALIŞVERİŞ
Montreal’deki sert kış koşulları nedeniyle yeraltı alışveriş merkezleri inşa edilmiştir. Yer üstündeki en popüler alışveriş bölgesi Rue Street Catherine’dir. Jean-Talon Market, Saint-Hubert Supermarket gibi merkezlerden yerel akçaağaç şurubu ve akçaağaç temalı hediyelik figürler, Çin ve Hint ürünleri, kıyafet, ayakkabı, elektronik cihazlar, geleneksel Montreal yemekleri vb satın alabilirsiniz.
GEZİLECEK YERLER
Yeraltı Kenti: 32 km uzunluğunda ve 500 bin kapasiteli yeraltı şehrinde iki bin mağaza, alışveriş merkezi, kiliseler bulunmaktadır ve bazı otellerin girişine de yeraltı kentinden ulaşılabilmektedir. Metro hatlarının da bulunduğu yeraltı kentinin yapım amacı, 5 ay süren sert kış mevsiminde sosyal ve iş yaşamını devam ettirmektir.
Montreal Güzel Sanatlar Müzesi: Kanada yerlileri ve modern Kanadalı sanatçılar tarafından yapılan eserleri içeren müze, 1860 yılında kurulmuş olup Kuzey Amerika’nın en büyük müzesidir.
Notre Dame Bazilikası: 1829 yılında yapımı tamamlanan bazilika, günümüzde Amerika kıtasının en büyük çanına sahiptir. 24 ayar altınla dekore edilmiş tavan ve vitray pencereleri, bazilikanın en ayırt edici özelliklerindendir.
Eski Montreal Bölgesi: 18. yüzyıla dayanan tarihi ile Avrupa’daymışsınız gibi bir hisse kapılabilir, sokaklarında faytonla gezinti yapıp bölgedeki müzeleri gezebilirsiniz.
Montreal Olimpiyat Stadyumu: 1976 Olimpiyat Oyunları için inşa edilmiş spor kompleksi, şimdiye kadar yapılmış en pahalı stadyumdur.
Mont-Royal Dağı: Montreal ismi, adını bu dağdan almıştır. Piknik, buz pateni, bisiklet ve diğer açıkhava aktiviteleri yapabileceğiniz ve şehrin manzarasını izleyebileceğiniz doğa harikası bir bölgedir.
Genel Fransızca: Temel seviyeden ileri seviyeye kadar konuşma, dinleme, okuma, yazma gibi becerileri geliştirmeye odaklanan programdır.
Yoğun Fransızca: Genel Fransızca programını daha kısa sürede tamamlamak isteyen öğrenciler için tasarlanmıştır.
DELF/DALF sınav hazırlık: DELF diploması (Diplôme d’Etudes en Langue Française) Fransız Eğitim Bakanlığı tarafından, ana dili Fransızca olmayanlara verilen bir dil yeterlilik sertifikasıdır.
İş Fransızcası: Türkiye’de Fransız şirketlerinde veya Fransızca konuşulan bir ülkede iş hayatına atılmak isteyenler için tasarlanmış programdır.
Etkinliklerle Fransızca: Fransızca + Buz Hokeyi, Fransızca + Müzik gibi farklı program seçenekleriyle öğrencinin eğlenerek dil öğrendiği programdır.
Çocuklar Fransızca: Çocukların etkinlik, oyun, gezi ve sporlarla eğlenerek Fransızca öğrendiği programlardır.
Öğretmenler için Fransızca: Anadili Fransızca olmayan Fransızca öğretmenlerinin dil eğitmenliği becerilerini geliştirmeleri için tasarlanmış programdır.
Mesleki Fransızca: Hukuk, ticaret, mühendislik vb alanlar için tasarlanmış programlardır.
Birebir Fransızca: Öğrencinin ihtiyaç duyduğu Fransızca bilgisi üzerine tasarlanmış bire bir programdır.