NEREDEDİR
Münih kenti, Avrupa kıtasında yer alan Almanya‘nın güney doğusunda konumlanan bir şehirdir. Münih kenti Almanya’nın Bavyera eyaletinde yer alır ve aynı zamanda ülkenin en büyük üçüncü şehridir. Almanya veya resmî ismiyle Almanya Federal Cumhuriyeti (Bundesrepublik Deutschland) Orta Avrupa’da bulunan bir ülkedir. Kuzeyinde Kuzey Denizi, Danimarka ve Baltık Denizi; doğusunda Polonya ve Çekya; güneyinde Avusturya ve İsviçre; batısında Fransa, Lüksemburg, Belçika ve Hollanda bulunmaktadır.
SAAT FARKI
Münih, Orta Avrupa saat diliminde (CET) yer almaktadır. Almanya’da ve Münih’te yaz ve kış saati uygulaması yapılır. Münih’in yerel saati, kış saati uygulamasında Türkiye’den 2 saat geride, yaz saati uygulamasında ise 1 saat geridedir.
ULAŞIM
Münih’e Ulaşım: Ankara, Antalya, İzmir ve İstanbul’dan Münih’e direkt veya aktarmalı bir şekilde uçabilirsiniz. Münih Franz Josef Strauss Havalimanı, Münih’in 28 km kuzeyinde, Freising yakınlarında bulunan bir havalimanıdır. Frankfurt havalimanından sonra Almanya’nın ikinci büyük havalimanıdır. Münih Franz Josef Strauss Havalimanından şehrin birçok noktasına tren, otobüs, taksi ve araç kiralama ile ulaşım imkanı bulunduğu gibi, özel aracınızla da şehir merkezine ulaşabilirsiniz.
Tren: Münih Havalimanı’ndan şehir merkezine gidebilmek için kullanabileceğiniz bir raylı sistem bulunmaktadır. Terminal 1 ve 2’den 10 dakika aralıklarla kalkan trenler ile iki farklı hat üzerinden şehir merkezine gitmeniz mümkündür. S1 tren hattı ile Neufahrn, Moosach, Laim, Munich Hauptbahnhof, Marienplatz ve Ostbahnhof’a gidiş yapabilirken, s8 tren hattı ile Ostbahnhof, Isartor, Marienplatz, Karlsplatz/Stachus, Hauptbahnhof, Laim and Pasing ve Herrsching’e gidebilirsiniz. İki hat için de en uzak noktaya gidiş için 50 dakikalık bir sürenizi olacaktır. İkinci seçenek olan hızlı tren ile ise havaalanı içerisindeki terminaller arasında gidiş geliş yapmanız mümkündür.
Taksi: Münih Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için tercih edebileceğiniz en rahat ve hızlı seçeneklerden biri de taksidir. Terminal 1’de beş tane ve Terminal 2’de bir tane olmak üzere her terminalde taksi hizmeti bulunmaktadır. Gidilen kilometreye göre ücret yazan taksiler ile şehir merkezine makul ücretlerle gidebilirsiniz. Tercih edebileceğiniz taksi şirketleri ve telefon bilgilerine havalimanının internet sitesinden ulaşmanız mümkündür.
Otobüs: Münih şehir merkezine gidişinizi sağlayacak bir diğer araç ise otobüslerdir. Tercih edebileceğiniz çok sayıda otobüs bulunmakla birlikte, havalimanının her iki terminalinde de çok sayıda otobüs durağı mevcuttur. Gideceğiniz yere göre tercih etmeniz gereken otobüsü, havalimanının internet sitesindeki otobüs bilgilerinden inceleyebilirsiniz.
Araç Kiralama: Münih Havalimanı Terminal 1’de bulunan araç kiralama ofislerinden araç kiralayarak rahatlıkla şehir merkezine ulaşabilirsiniz.
Münih’te Ulaşım: Ulaşım konusunda Almanya’nın en rahat şehirlerinin başında gelen Münih, oldukça geniş ve sistematik bir toplu taşıma ağına sahiptir. Otobüs, metro, tramvay, taksi ve tren gibi birçok pratik ulaşım seçeneği bulunmaktadır. Toplu taşımanın haricinde şehir içinde bisiklet kullanımı da epey yaygındır. Münih’te en çok kullanılan ulaşım aracı otobüstür. Turistler tarafından da çokça tercih edilen bu seçenek, gün boyu kullanılan uygun bilet ücreti ve konforu açısından tercih edilmektedir. Taksi kullanımı mecbur oldukça tavsiye edilmemektedir çünkü ücretleri yüksek miktarlarda çıkabilmektedir. Bunların dışında, çok geniş olan metro (U-Bahn) ağı ve ve hat bağlantısı ile şehrin bir yerinden diğer yerine gitmek de çok kolaydır.
YAŞAM MASRAFLARI
Münih, yaşam standartları ve refah düzeyi bakımından Almanya’da 1. Dünyada ise 4. sırada yer almaktadır. Münih, Almanya’da yaşam maliyeti en yüksek şehirlerden biridir. Yemek, barınma, faturalar, kıyafet ve eğlence ücretleri Avrupa Birliği Ülkelerinin ortalamasında kalmaktadır.
ÇALIŞMA İMKANI
Almanya’da öğrenci vizesiyle bulunan üniversite öğrencileri haftada maksimum 20 saat çalışma iznine sahipken dil okulu öğrencilerinin çalışma izni bulunmamaktadır.
SAĞLIK
Almanya’da yaşayan herkes sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. Almanya bu konuda çok hassastır. Ancak bu şekilde olması öğrenci adaylarının lehinedir. Ayrıca sağlık masraflarının aşırı yüksekliği nedeniyle pratik olarak herkesin sigorta yaptırmasında fayda vardır. Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerden giden öğrenciler ülkeye girmeden önce yurt dışında geçerli olan bir sağlık sigortası yaptırmalıdırlar. Rutin aşılar önerilmektedir: kızamık / kabakulak / kızamıkçık (MMR) aşısı, difteri / boğmaca / tetanoz (DPT) aşısı, çocuk felci virüsü aşısı vb gibi.
GÜVENLİK
Hamburg ve Berlin gibi diğer Almanya büyük şehirleriyle karşılaştırıldığında, Münih’teki suç oranları oldukça düşüktür. Yüksek standarttaki yaşam kalitesi ve güvenliliği nedeniyle Münih’te yaşayan İngilizler tarafından “Toytown” (Oyuncak şehir) olarak adlandırılmaktadır. Avrupa’ya ve Türkiye’ye göre, Almanya oldukça güvenli bir ülkedir. Almanya’da güvenliğin bu denli yüksek olmasının sebeplerinden en önemlisi yüksek yaşam seviyesidir. Sağlık, eğitim ve sosyal güvenlik sistemleri oldukça iyi işler. Bu nedenle vatandaşları suça itecek olumsuz sosyal durumlar minimuma iner. Geleneksel olarak Almanlar kurallara uyarlar. Hiçbir suç hoşgörülmez. Komşular (Alman olup olmaması önemli değil) birbirlerini korur ve önemserler. 6 yaşındaki çocuklar bile yanlarında bir yetişkin olmadan okula yürüyerek giderler. Ancak bununla beraber 16 yaşından küçük çocuklar akşam 10’dan sonra hala dışarıda ise, ebeveynlerine ceza kesilir. 16-18 yaş arasındakiler için ise sokağa çıkma yasağı gece yarısı başlar.
Münih şehrinin iklimi değişkendir. Kış ayları oldukça soğuk olmakla beraber yağış az görülmektedir. Yaz ayları ise sıcak olmaktadır; ancak sıcak olmanın yanı sıra bol yağış da görülmektedir. Yaz ayarları her ne kadar sıcak olsa da ülkemiz kadar olmayacağını bildirmeliyiz. Münih şehri için en ideal iklim dönemleri Ekim-Kasım ve Mart-Nisan ayları gösterilmektedir. Hava nispeten soğuk olmakla beraber dondurucu bir soğuk yaşanmamaktadır. Bazı günler oldukça ılık geçmektedir. Bu dönemde çok fazla yağış da görülmemektedir. Münih’te kışlar ılıman yazlar yağışlı geçmektedir. Münih için ortalama kış sıcaklıkları -5 ile 1⁰C arasında, yaz sıcaklıkları ise 11 ile 23⁰C arasındadır.
Yerel mutfakta en çok kullanılan sebzeler patates, lahana, bezelye ve kuşkonmazken, et açısından daha zengin seçenekler mevcuttur. Bu şehirde fırınlar önemli bir yere sahipti ve her fırın kendine özgü farklı ekmekler üretmektedir. Münih mutfağının yerel lezzetleri arasında her mevsim tüketilen, dilimizdeki karşılığı patates çorbası olan ‘’Kartoffelsuppe’’, hem atıştırmalık olarak geçen hem de et yemeklerinin yanında çokça tercih edilen patatesten yapılan ‘’Kartoffelknödel’’, Camambert peyniri, tereyağ, kimyon ve biberle hazırlanan ‘’Obatza’’, mantar soslu pirzola olan ‘’Jägerschnitzel’’, ülkemizde yenilen lahana dolmasına oldukça benzeyen ‘’Krautwickerl’’ sayılabilirken, tatlı seçenekleri arasında da ’’Apfelstrudel’’, vanilya soslu ve tarçınlı ‘’Dampfnudel’’ ve kızartılmış elma dilimlerinin üzerine şeker ve tarçın serpilerek yenilen ‘’Apfelkücherl’’ sayılabilir.
Yerel mutfağın yanı sıra dünya lezzetlerini tadabileceğiniz restoran seçenekleri de oldukça fazladır. Özellikle Münihliler tarafından çok sevilen ve tercih edilen İtalyan mutfağına özgü restoranlara sık rastlamak mümkündür. Bunun yanı sıra Türkenstrasse ve Schellingstrasse isimli caddeler adeta bir kafe ve restoran cennetini oluşturmaktadır. Son olarak küçük bir dipnot düşmek gerekirse, Münih Almanya’nın en zengin şehri olarak geçmektedir ve bu nedenle burada fiyatlar diğer şehirlere oranla biraz daha yüksek olmaktadır.
EĞLENCE
Münih gece hayatı konusunda oldukça hareketlidir. Özellikle şehrin güneyinde yer alan bölgelerde pek çok eğlence mekânı bulunur. Scwabing ve Glockenbachviertel isimli iki bölge Münih’teki en önemli gece mekânlarını barındırır. Scwabing; üniversitelerin bulunduğu bir bölgedir ve dolayısıyla şehrin diğer bölgelerine göre çok daha hareketlidir. Glockenbachviertel ise oldukça popüler bar ve kulüplerin bulunduğu bir yerdir. Eğer eğlenmeyi ve gece hayatını seviyorsanız Münih’e gittiğinizde bu iki bölgeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.
RESMİ TATİLLER BAYRAMLAR ÖNEMLİ GÜNLER
Neujahr (Yeniyıl): 1 Ocak gününde resmi tatildir.
Epifani: Bir dini bayramdır Ortodokslukta Teofani olarak adlandırılır. İsa’nın doğumundan 12 gün sonra kutlanmasına atfen On ikinci gün bayramı olarak da anılır. Kutlamaların nedenine dair Hristiyan mezhepleri arasında farklılıklar vardır. 6 Ocak resmi tatili.
Valentinstag: 12 Şubat sevgililer günü resmi tatili.
Weiberfastnacht (Kadınlar Karnaval Günü): 20 Şubat resmi tatili.
Fastnacht (Karnaval): 25 Şubat resmi tatili.
Aschermittwoch (Kül Çarşambası): 26 Şubat resmi tatili.
Osterferien (Paskalya): 6 Nisan resmi tatili.
Ostersonntag (Paskalya Pazarı): 12 Nisan resmi tatili.
Ostermontag (Paskalya Pazartesisi): 13 Nisan resmi tatili.
Tag der Arbeit (İşçi Bayramı): 1 Mayıs resmi tatili.
Europatag (Avrupa Günü): 9 Mayıs resmi tatil.
Muttertag (Anneler Günü): 10 Mayıs resmi tatili.
Christi Himmelfahrt (İsa’nın Göğe kabulü): 21 Mayıs resmi tatil.
Vatertag (Babalar günü): 21 Mayıs resmi tatili.
Fronleichnam (Katolik Yortusu): 11 Haziran resmi tatili.
Sommerferien: Temmuz okullar için 40 günlük tatilin başlangıcı.
Mariä Himmelfahrt (Meryem’in Göğe Kabulü): 15 Ağustos dini resmi tatili.
Weltkindertag (Dünya çocuklar günü): 20 Eylül resmi tatil.
Tag der Deutschen Einheit (Almanya’nın birleşmesi bayramı): 3 Ekim resmi tatili.
Erntedankfest (Şükran Günü): 4 Ekim resmi tatili.
Herbstferien: 5 Ekim, 13 günlük tatilin başlangıcı.
Allerheiligen (Azizler günü): 1 Kasım resmi tatili.
Buß- und Bettag: Almanya’da resmi dini tatil. 18 Kasım.
Nikolaus: Türkiye’de Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikolaus’un ölüm yıl dönümüdür. 6 Aralık resmi tatili.
Heiligabend (Noel Arifesi): 24 aralık resmi tatili.
1.Weihnachtsfeiertag (Noel): 25 Aralık resmi tatili.
Silvester (Noel Arifesi): 31 Aralık resmi tatili.
FESTİVALLER
Starkbierfest: Şehir genelinde Mart ve Nisan aylarında, Karnaval ve Paskalya arasındaki Lent sırasında üç hafta boyunca Münih’in “güçlü birası” kutlanır. Münih’teki en büyük ikinci bira festivalidir.
Frühlingsfest: Nisan sonundan Mayıs başına kadar iki hafta boyunca düzenlenen Frühlingsfest’te bahar ve yeni yerel bahar biraları kutlanır ve genellikle “Oktoberfest’in küçük kız kardeşi” olarak anılmaktadır. Festivalin diğer ilgi çekici yerleri arasında festivalin ilk Cumartesi günü bit pazarı, “Bira Kraliçesi” yarışması, ilk Pazar günü eski model araba gösterisi, her Cuma gecesi havai fişek gösterisi ve son gün “Gelenekler Günü” yer almaktadır.
Auer Dult: Auer Dult, el yapımı ürünler, el sanatları, ev eşyaları ve yerel yiyecekler satan 300 tezgahı olan geleneksel bir pazardır. Yılda üç kez olmak üzere Mayıs, Ağustos ve Ekim aylarında dokuz gün boyunca gerçekleşmektedir.
Kocherlball: Geleneksel olarak Münih’in ev hizmetlileri, aşçıları, dadıları ve diğer hane halkı çalışanları için bir balo olan Kocherlball veya ‘aşçı balosu’, alt sınıfların sabahları izin alıp birlikte dans etmeleri için bir fırsattır. Şimdi, Temmuz ayının üçüncü Pazar günü, Münih İngiliz Bahçesi’ndeki Çin Kulesi’nde sabah 6 ile 10 arasında gerçekleşmektedir.
Tollwood Kış Festivali: Olympia Park’ta, Temmuz’da üç hafta ve ardından Aralık’ta üç hafta boyunca canlı müzik, sirk gösterileri, el yapımı el sanatları satan çeşitli stantların yanı sıra organik uluslararası ürünlerle güzel sanatlar ve sahne sanatları sergilemektedir. Tollwood’un amacı “hoşgörü, uluslararasılık ve açıklık” ana temalarıyla kültürü ve çevreyi tanıtmaktır.
Christkindlmarkt: Münih’in Noel Pazarları veya Christkindlmärkte, Kasım ayının sonlarından Noel Arifesi’ne kadar, Marienplatz ve çevresindeki sokakları kapsayan en büyük festivaldir. El yapımı ürünler, Noel süsleri ve süsleri satan yüzlerce tezgah ve hamur işleri, kavrulmuş fındık ve gluwein gibi Bavyera Noel yemekleri bulunmaktadır.
Oktoberfest: Wiesn olarak da anılan Münih’in Oktoberfest’i kült statüsüne sahiptir. Bu festival, Bavyera’nın başkentinde Eylül sonundan itibaren iki haftalığına olağanüstü bir hava esmesini sağlamaktadır. Her yıl tüm dünyadan yaklaşık 6,4 milyon ziyaretçi festivalde eğlenmek için buraya akın etmektedir.
Mini-Münih: Temmuz sonundan Ağustos ortasına kadar, şehir genelinde: Mini-Münih, 7-15 yaş arası çocuklara, neredeyse tamamı çocuklardan oluşan minyatür bir şehir için Almanca bir terim olan Spielstadt’a katılma fırsatı sunuyor. Kultur & Spielraum tarafından finanse edilen bu oyun şehri, belediye meclisinde oy verme, vergi ödeme ve iş kurma gibi yetişkinlerle aynı görevleri yerine getiren genç Almanlar tarafından yönetiliyor. Deneysel oyun 1970’lerde Münih’te icat edildi ve o zamandan beri Mısır ve Çin gibi diğer ülkelere yayıldı.
FUARLAR
Personalmesse München: İşe alım, insan ilişkileri yönetimi ve işletme eğitimi fuarı.
SicherheitsExpo: Giriş kontrolü, CCTV, yangın önleme, çevre koruma ve BT güvenliği fuarı.
BEAUTY FORUM MÜNCHEN: Uluslararası Profesyonel Kozmetik, Ayak Hastalıkları fuarı.
BIO-EUROPE: Uluslararası ortaklık konferansı ve fuarı.
MEDIENTAGE MÜNCHEN: Uluslararası medya konferansı ve fuarı.
ALIŞVERİŞ
Almanya’nın en önemli moda merkezleri arasında yer alan Münih’te, sokaklar birçok butik mağaza ve tasarım dükkânlarıyla doludur. Münih caddeleri arasında; alışveriş için en popüler olanlar Neuerstrasse, Kaufingerstrasse, Theatinerstrasse, Residenzstrasse ve Maximillianstrasse caddeleridir. Şehir halkı ve gelen turistler özellikle Münih sokak pazarlarına oldukça ilgilidir. Viktualienmartk, Elisabethmartk, Auer Dult, Noel pazarı gibi sokak pazarlarını ziyaret ederek kendinize ve sevdiklerinize hediyeler alabilirsiniz. Sevdiklerinize kolay taşıyabileceğiniz bir şeyler almak isterseniz, Almanya’nın dillere destan çikolatalarından satın alabilirsiniz. Bunun dışında Schwabing’de bulunan alışveriş mekânlarını da ziyaret edebilirsiniz.
GEZİLECEK YERLER
Kendine özgü doğal güzellikleri ve köklü geçmişi ile her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan Münih; korunmuş mimarisi, müzeleri, sanat galerileri ve tarih kokan sokakları ile misafirlerine eşsiz bir seyahat fırsatı sunmaktadır.
MarienPlatz: 1158 yılında suç işleyen kişilerin cezalandırıldığı bir meydan olan MarienPlatz; günümüzde ise dükkân, kafe ve restoranları ile oldukça hareketli bir caddedir. Bakire Meryem Heykeli, Altes Rathaus, Neues Rathaus ve St. Peter Kilisesi’nin bu caddede yer alması nedeni ile turistler tarafından sık sık ziyaret edilmektedir.
Frauenkirche: Münih Katedrali olarak da bilinen Frauenkirche, 1488 yılında inşa edilmiştir. Yapımı 20 yıl süren katedralde Kral IV. Ludwig gibi pek çok önemli kişinin mezarı bulunmaktadır.
St. Peter Kilisesi: 12. yüzyıldan günümüze kadar gelebilen kilise Münih’teki en eski dini yapı olarak kabul edilmektedir. Aziz Peter heykelinin de yer aldığı kilise Alman halkı için oldukça önemlidir.
Neues Rathaus: Yeni Belediye Sarayı olarak bilinen yapı 1905 yılında inşa edilmiştir. Gotik yapıların bir örneği olan yapının içerisine 400 oda bulunmaktadır. Turistler binaya sadece belirli gün ve saatlerde girebilir.
İngiliz Bahçesi: Avrupa’nın en büyük parklarından biridir. 1789’da Kral Teodor tarafından Isar Nehri kıyısına yaptırılmıştır. Münih halkı ve gelen turistler için muhteşem bir doğa harikası olan bahçe yaklaşık 3,7 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır.
Münih Dil Okulları