ALMANYA VİZESİ
Almanya, eğitim ve turizmde yalnızca Avrupa’da değil dünyadaki en popüler ülkelerden biridir. Almanya’nın kültürünü keşfetmek, Almanca öğrenmek ya da Almanya’da eğitim almak isteyen milyonlarca kişi Almanya’yı yıl boyunca ziyaret etmektedir. Almanya, Türk vatandaşlarından vize talep etmektedir. Bir Schengen Bölgesi ülkesi olan Almanya’dan alacağınız vizeyle diğer Schengen ülkelerini, schengen vizenizle de Almanya’yı ziyaret edebilirsiniz. Ülkemizde Almanya için vizeler direkt konsolosluktan değil aracı kuruluşlar yardımıyla alınmaktadır. Almanya vizesi pasaportunuz için büyük referanstır. Sonradan başvuracağınız vizelerde çok büyük gücü ve önemi vardır.
Schengen Nedir? Schengen Vizesi Nedir?
Schengen Antlaşması 1985 yılında Almanya, , Hollanda, Lüksemburg,Fransa ve Belçika arasında yürürlülüğe girmiş ve zaman geçtikçe diğer Avrupa ülkeleri de katılmıştır. Schengen bölgesinde bulunan ülkeler için ortak tek vize uygulamasına geçilmesinden sonra, tek bir vize ile tüm Schengen ülkelerine geçiş hakkı tanıyan vizeye Schengen vizesi denir.
VİZE TÜRLERİ
Ülke Schengen alanı içerisinde olduğundan alınan vizenin türü Schengen Vizesi’dir. 90 gün ve daha kısa sürelerde yapılacak seyahatlerde alınan vize türü Kısa süreli Schengen (C-Tipi) vizesidir. 90 günü aşan seyahatlerde ise Ulusal Vize (D-Tipi) başvurusu yapılmaktadır.
Almanya Vize Başvuruları, IDATA Vize Başvuru Merkezi, Almanya Başkonsoloslukları ve Almanya Büyükelçiliği tarafından yapılmaktadır.
IDATA Vize başvuru merkezi 90 günü aşmayan seyahatlerde randevu ile başvuru kabul etmektedir. Başvuru yapılabilecek IDATA merkezleri; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Gaziantep, Antalya ve Trabzon’dur. Bu şehirler dışından yapılacak başvurular için ikamet adresine göre belirlenen şehirlerden başvuru kabul edilmektedir.
Uzun süreli vizeler için İstanbul ve İzmir’de yer alan Almanya Başkonsoloslukları ile Ankara’da yer alan Almanya Büyükelçiliği aracılığıyla başvuru yapılmaktadır fakat 2020 yılı itibariyle bazı ulusal vize türleri aracı başvuru merkezinde de yapılabilmektedir. Başvurunun nereye yapılacağı randevu aşamasında bildirilmektedir.
C Tipi Almanya Schengen Vizesi (90 Günü Aşmayan Seyahatler)
Almanya’ya 90 günün altında eğitim, turistik, ticari ve aile ziyareti amacıyla gitmek isteyenlerin tercih etmesi gereken vize türüdür. Bu vize türünde ziyaretçilerin almak istedikleri vize süresi farklılaşmaktadır. Konsolosluk vize süresini ve kalış gün sayısını talep edilen süre doğrultusunda basabileceği gibi daha uzun sürelerde de basabilir. Kalış gün sayısı maksimum 90 gündür ve konsolosluk tarafından belirtilir. Örneğin; Vize süresi 3 ay kalış gün sayısı 10 gün de verilebilmektedir. Bu durumda kişiler belirtilen 3 aylık süreçte maksimum 10 gün Schengen alanında bulunabilirler.
Almanya’nın Schengen bölgesinde yer almasından dolayı yeşil pasaport sahibi öğrenciler vize başvurusu yapmadan 90 güne kadar Almanya’da dil eğitimi alabilmektedirler. Bordo pasaportlu öğrencilerin ise C tipi vizeye başvurmaları gerekir. Almanya C tipi vize başvurularında vizenin olumlu sonuçlanma ihtimalini arttırmak için, zorunluluk olmamasına rağmen başvuru sahiplerinin geçmişte Almanca için bir eğitim almış olduklarını kanıtlamak çok faydalı olacaktır. Bu eğitim okulda alınan ders şeklinde olabileceği gibi, Almanca kurslarında alınan eğitim de olabilir ve bunlar okuldan alınan transkript ya da dershaneden alınan başarı sertifikası ile kanıtlanabilir. C tipi Almanya dil okulu eğitim vizesi için öğrencilerin vize başvurusundan önce, Almanya’da eğitim alacağı dil okuluna ödemenin tamamının yapılması gerekir. Vize evrakları için hazırlanan dosyanın içine mutlaka ödeme dekontu konmalıdır.
C Tipi Almanya Vizesi, Almanya’da 90 günden fazla kalışlar için uygun değildir ve Almanya’da uzatılamaz, yani uzatılamayan vize türüdür. C Tipi Almanya Vize başvuruları İDATA Başvuru Merkezlerinden yapılmaktadır. İDATA Başvuru Merkezinden alınan randevu günü ve saatinde teslim edilir. Başvuru için dosya teslimi yapılır, herhangi bir mülakat söz konusu değildir.
D Tipi Almanya Ulusal Vizesi (90 Günü Aşan Seyahatler)
90 günün üzerinde eğitim programına katılacak olan öğrencilerin başvuruda bulunması gereken vizedir. Öğrencilerin katılacakları eğitim programı Almanca Dil Eğitimi olabileceği gibi, Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora Programı da olabilir. Ulusal vize dediğimiz bu vize türünde süreç biraz farklılaşmaktadır.
D Tipi Almanya Vizesinde C Tipi vizeden farklı olarak bloke hesap dediğimiz bir hesap açılarak, öğrencinin Almanya’da bulunduğu süre boyunca masraflarını karşılayabileceğini gösteren, güncel rakamlarla aylık 720 Euro yatırılması gerekmektedir. Bu bloke hesap öğrencilerin Almanya’ya gittiğinde mağdur olmaması ve parasız kalmaması içindir. Almanya’da eğitim aldığı süre boyunca öğrencinin banka hesabından aylık 720 Euro para çekme hakkı vardır.
Vize başvurusundan önce öğrencilerin Almanya’da dil eğitimi alacağı dil okulunun fatura tutarını vize başvurusundan önce mutlaka ödemesi gerekmektedir ve başvuru esnasında ödeme dekontu evrakların arasında yerini almalıdır.
Almanya Ulusal Vize başvurusunda öğrencilerin Almanca için geçmişini göstermesi, en az A1/A2 seviyesinde Almancaya sahip olduğunu kanıtlayan bir sertifikanın olması gerekmektedir. Bu vizenin olumlu sonuçlanması için çok önemlidir.
Yeşil Pasaportlu Başvuru Sahipleri
Almanya’ya turistik, aile ziyareti veya eğitim amaçlı seyahat etmek isteyen yeşil pasaport sahiplerinden seyahat süreleri 90 günün altında olması doğrultusunda vize talep edilmemektedir.
Ancak 90 günü aşan eğitim programına katılacak öğrenciler için vize gereklidir.
Almanya Vizesi Nasıl Alınır?
- Sizin için gerekli vize tipi bulunur.
- Gerekli belgeler tedarik edilir.
- Aracı yetkili kuruluştan randevu alınır.
- Gerekli belgeler ve ücret teslim edilir.
- Vize sonucu beklenir.
Vize Başvuru Formu
Diğer Schengen ülkelerinde olduğu gibi Almanya vizesine başvururken de Schengen Başvuru Formu doldurulmalıdır. Bu belgenin doğru bir biçimde ve dürüstçe doldurulması çok önemlidir. Bu belge de diğer gerekli evraklar gibi aracı yetkili kuruluşa teslim edilecektir.
TURİSTİK VİZE
Almanya turist vizesi, 90 gün ve altı kalışları kapsayıp Schengen vizesi olarak geçmektedir. İstenilen belgeler kişinin buradaki statüsüne göre değişmektedir. Çalışanlar için iş yeri belgeleri ve seyahat süresini kapsayan izin yazısı, emekliler için emekli olduklarını gösteren belgeler ve maaş dökümleri, iş yeri sahipleri için resmi dökümanlar, öğrenciler için öğrenciliklerini kanıtlayan dökümanlar gibi. Bu belgelerin dışında bankadaki nakit paraya ve ziyaret amacına dair belgelerin de başvuruya eklenmesi gerekmektedir. Bununla birlikte onaylanmış bir otel rezervasyonu ve gidiş dönüş uçak bileti rezervasyonları başvuruya eklenmelidir. Yeşil pasaport sahibi Türk vatandaşlarının 90 güne kadar vizesiz Schengen alanına seyahat imkanı vardır.
ÖĞRENCİ VİZESİ
Öğrenci olarak 3 farklı vize başvurusu yapılır:
1- Dil kursu vizesi (Sprachkursvisum): Almanya da sadece dil öğrenme amacıyla başvuru yapılan vizedir. Bunun için gerekli iki temel belgeden biri Almanya dan herhangi bir kurstan alacağınız kurs kayıt belgesi ve kalacağınız süre boyunca maddi giderlerinizi karşılayacağınızı teyit eden belge (Garantör veya Bloke hesap – aşağıda ayrıntılı olarak anlatılacak). Bu vize türü en fazla 9 aylık süre için verilir ve kanunlara göre Almanya da uzatılmaz. Fakat istisnai durumlar bulunmaktadır ve düşük bir ihtimal de olsa Almanya da bulunduğunuz şehirdeki yabancılar dairesinde eğer bir üniversiteden direk lisans veya yüksek lisans kabulü aldıysanız uzatılabilir. Aksi takdirde özellikle 9 ayin sonunda tekrardan dil kursu yapmaya devam etmek isterseniz kesinlikle uzatılmaz. Almanya dil vizesi, öğrenci vizesine çevrilir. Almanya Konsolosluğundan Vize alınırken bu durum Konsolosluk yetkililerine önceden bildirilmelidir. Almanya’da Üniversite Lisans veya Yüksek Lisans mezuniyeti sonrası 1 yıl içinde iş bulunduğunda Almanya’da oturum vizesi alınabilir.
2- Öğrenci Adayı Vizesi (Studienbewerbervisum): Herhangi bir üniversiteden ön kabul (şartlı kabul) alarak başvuru yapılan vize çeşididir. Bunun için ilk gerekli olan şey, bir alman üniversitesinden lisans veya yüksek lisans ön kabulü, Almanya dan bir dil kursu kaydı ve yine maddi teminat gerekmektedir. Bu kabul ile Almanya ya gelip, en geç 24 ay içinde hazırlık eğitimini tamamlayıp bir üniversiteye kayıt olmanız gerekmektedir. 24 ay süre bitiminde oturum uzatılmaz ve Türkiye ye geri gönderilirsiniz. Vize alındığında 3 veya 6 aylık olarak alırsınız ve Almanya ya geldikten sonra 1 er yıllık oturum izni alırsınız.
3- Eğitim Vizesi (Studienvisum): Eğer hazırlık eğitimini Almanya da tamamladıysanız veya bir alman üniversitesinden İngilizce eğitim verilen bir bölüme direk kabul aldıysanız eğitim vizesi için başvuru yaparsınız. Yine öğrenci adayı vizesinde olduğu gibi 3 veya 6 aylık giriş vizesi alırsınız ve Almanya ya geldikten sonra 1 veya 2 şer yıllık oturum alırsınız.
İlk 2 vize türünde en önemli husus konsoloslukları eğitim için gittiğinize ikna etmektir. Özellikle de öğrenci adayı vizesi başvurusu yapıyorsanız. Çünkü artik konsoloslukların gözünde vize başvurusu yapan bir çok örgencinin Almanya ya gitme amacı eğitim değil, oraya gidip hayatini baksa bir amaçla devam edeceğidir. Özellikle son yıllarda maalesef konsolosluğun bu tutumunu doğrular şekilde yapan öğrenci adayları oldukça fazladır. Almanya da yaklaşık 300 bin yabancı öğrenci eğitim görmektedir ve maalesef ki en başarısız öğrenci grubunu Türkiye den gelenler oluşturur. Bu veri özellikle DAAD in 2015 yılında yaptığı bir araştırma ile de belgelenmiştir. Türkiye den gelen örgencilerin yarısından fazlası Almanya daki eğitim hayatlarında basarili olamamışlardır. Almanya da eğitime devam etmedikleri halde bir şekilde (evlenerek veya isçi vizesine geçerek) Almanya da kalmaya devam etmişlerdir. Bunun dışında yine Türkiye’ nin son yıllardaki ekonomik ve siyasi istikrarsızlığı da birçok kişiyi ögrenci adayı olarak Almanya ya bir şekilde gitmek istemeye itmiştir. Alman konsoloslukları artik red verirken bu iki duruma da özellikle değinmektedir.
Bu sebeplerden dolayı konsolosluğun artık başvuru yapan öğrenci adaylarının gerçekten Almanya ya eğitim için gidip gitmediğini tespit etmek için kendi kendine geliştirdiği bir takim refleksler vardır.
ALMANYA KISA DÖNEM (90 Güne kadar)ÖGRENCİ VİZESİ
- 6 aydan kısa, Almanya dil okullarında ve yaz okullarında dil eğitimi almak isteyen öğrenciler bu vizeye başvuracaklardır.
- Vize süresi uzatılamaz ve çalışma izni yoktur.
- 8-17 yaş grubu öğrenciler, yaz okulu programlarına katılım için anne ve babalarından yalnız yurtdışına çıkabileceklerini gösteren noterden alınacak olan muvafakatname sunmak ve vize başvurusuna velileri ile gelmek zorundadırlar.
ALMANYA VİZESİ İÇİN GEREKLİ BELGELER
GEREKLİ BELGELER
- Seyahat dönüş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerlilik (temdit) süresi ve vize basılabilecek en az 2 boş sayfası olan orijinal pasaport.
- Pasaportun bilgi sayfalarının ve işlenmiş tüm sayfalarının fotokopileri
- 2 adet, arka fon beyaz, 6 aydan eski olmayan fotoğraf.
- Vize harcı 80 Euro ve IDATA hizmet bedeli
- Nüfus cüzdan aslı ve fotokopisi
- Başvuru sahibi öğrenci ise orijinal öğrenci belgesi, mezunsa diploma/geçici mezuniyet belgesi
- Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği
- 18 yas altı kişiler için muvafakat name ( Muvafakat namede, çocuğun seyahat tarihleri, kalacağı yer, adres ve varsa refakat edecek kişinin bilgileri açık ve ayrıntılı bir şekilde belirtilmiş olmalıdır. Velayet sahibi/sahiplerinin başvuruda bulunması gerekir ya da başvuru için velayet sahibi tarafından iDATA vekâletnamesi doldurulmuş olmalıdır. Boşanma durumunda velayet kararı ibraz edilmelidir. Başvuru ve iDATA vekâletname formu her iki veli tarafından da imzalanmalıdır.)
- Seyahat süresini kapsayan gidiş-dönüş uçuş rezervasyonu
- Kalınması planlanan süre için minimum 30.000 € teminatlı seyahat sağlık sigortası. ( Özel sağlık sigortaları kabul edilmemektedir.)
- Başvuru sahibinin ya da ailesine ait varsa tapu/ruhsat/kira kontratı fotokopileri
- Yurt dışında ki eğitim ve yasam giderlerinizi karşılayabileceğinizi gösteren dokümanlar;
- Başvuru sahibi ya da sponsorunun gelir evrakları;
Çalışanlar için
- Başvuru sahibinin seyahat süresi boyunca izinli olduğuna dair işyerinden alınmış imzalı kaşeli yazı
- SGK (Sosyal Güvenlik) ise giriş bildirgesi
- SGK hizmet dökümü
- Çalıştığı yerdeki görev ve maaş durumunu belirten orijinal yazı.
- Son 3 aylık maaş
- Çalıştığı yere ait Faaliyet belgesi ve Oda sicil kayıt belgesi, Resmi Gazete, Vergi levhası, İmza Sirküleri
Kendi şirketi olanlar için
- Faaliyet belgesi ve oda sicil kayıt belgesi
- Resmi Gazete
- Vergi levhası
- İmza Sirküleri
Emekliler İçin
- Emekli kimlik kartı fotokopisi
- Sosyal güvenlik kurumundan alınmış emeklilik yazısı
- Masrafları karşılayacak kişiye (Kendiniz veya 1. Derece yakınınız) ait ilgili banka hesabının vize başvurusundan 6 ay öncesine ait banka onaylı, kaşeli, imzalı HESAP HAREKETI ÖZETI
- Bankadan konsolosluğa hitaben yazılmış alacağınız SON HESAP BAKIYE’sini gösteren YAZI (Antetli kâğıda, imzalı ve kaşeli olmalı)
ALMANYA UZUN DÖNEM (90 Günden fazla )ÖGRENCİ VİZESİ
Lisans veya Yüksek lisans eğitimi düşünen öğrenciler için Almanya’da çoğunlukla devlet okullarında başvuru yapma olanağınız bulunmaktadır. Almanya’da eğitiminizi almak isteyebileceğiniz birçok şehir ve üniversite bulunmaktadır. Vize dosyanızın önemle ve dikkatle hazırlanmış olması vizeyi kesinlikle alacağınız anlamına gelmemektedir. Tüm kararlar konsoloslukların inisiyatifindedir.
Almanya’dan vize reddi almanız size daha sonra yapacağınız başvurularda zorluk çıkartacak ve işlemlerinizin fazlasıyla uzamasına neden olacaktır. Yanlış evrak veya bilgi beyanı ret almanıza hatta sicilinizin bozulmasına yol açabilmektedir. Bazı durumlarda ülke konsoloslukları cezai yaptırım uygulayabilmektedirler.
Almanya Uzun Süreli Öğrenci Vizesi için gerekli olan pasaportun özellikleri
Almanya Uzun Süreli Öğrenci Vizesi başvurunuzda kullanacağınız pasaportunuzun eğitime başlayacağınız tarihten itibaren en az 1 yıl geçerliliği olmalıdır ve son 10 yıl içerisinde alınmış olması gerekmektedir. Pasaportunuzda en az 2 boş sayfa bulunmalıdır. Bu sayfalarda kaşelerde dâhil olmak üzere hiç bir şey bulunmamalıdır.
Pasaportunuzda herhangi bir hasar veya tahribat olmaması önem arz etmektedir. Konsolosluklar sayfaları zarar görmüş pasaportları başvuru esnasında kesinlikle kabul etmemektedir. Böyle bir durumda yeni pasaport çıkartmanız tavsiye edilir. Yeni pasaport çıkarttığınız sırada eski pasaportunuzda geçerliliğini yitirmiş eski vizeleriniz varsa, delinmiş (iptal edilmiş) pasaportunuzu geri almalısınız. Yapacağınız vize başvurusunda ihtiyacınız olacaktır. Eski vizelerinizin fotokopilerinin vize dosyanızda bulunması sizin için olumlu bir referans olacaktır.
Almanya Uzun Süreli Öğrenci Vizesi Başvuru Süreci:
Başvurunuza uygun evrakların hazırlanması gerekmektedir.Randevunuz esnasında dosyanızı teslim etmeniz ve parmak izi vermeniz gerekmektedir. Görüşme esnasında bir mülakata gireceğinizi ve size gideceğiniz okul ve şehirle ilgili soruların sorulabileceğini unutmayınız. Sizinle görüşme gerçekleştiren memurun Almanca veya İngilizce konuşma talebi olabilmektedir.
Almanya Uzun Süreli Öğrenci vizesi başvurunuz tamamlandıktan sonra vizenizin sonuçlanma süresi değişkenlik gösterebilmektedir. Yaklaşık olarak 5 ila 7 hafta arası süren işlemler konsoloslukların tatillerine ve yoğunluğuna göre uzayabilmektedir. Konsolosluklar sizden ek evrak talebinde bulunabilmektedir.
Almanya Uzun Süreli Öğrenci Vizesi için ne zaman başvuru yapmalıyım?
Almanya Uzun Süreli Öğrenci Vizesi için başvurularınızı eğitime başlayacağınız tarihten en geç 5 hafta öncesine kadar yapmanız tavsiye edilir. Konsoloslukların yoğun olduğu dönemlerde (yaz dönemi gibi) bu süre uzayabilmektedir. Yoğun dönemler haricinde konsoloslukların kendileri için belirlediği tatil günlerini de göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Başvurunuzu ne kadar erken yaparsanız sizin için süreç o kadar rahat geçecektir. Vize sonucunuzun olumsuz olması durumunda yeni bir başvuru için kendinize yeterli zaman aralığı bırakmanız tavsiye edilir.
Vize başvuru sürecinde dikkat edilmesi gerekenler ;
1- Vize evraklarının eksiksiz hazırlanması: Genel olarak vize başvurusu için gerekli evrakların listesini aşağıdaki linkte bulabilirsiniz:
http://community.deutschstudent.com/app.php/portal?announcement_27=0#a_27_0
2- Eğitim geçmişiniz: Vize başvurusunda yukarda belirttiğimiz hususlardan dolayı, konsolosluğu ve yabancılar dairesini gerçekten Almanya ya eğitim amacıyla gitmek istediğinize ikna etmeniz gerekiyor. Bunun için konsolosluğun dikkate aldığı en önemli kıstas ise öğrencinin eğitim geçmişi. Türkiye de eğitim hayati boyunca ortalama veya ortalamanın da altında performans göstermiş öğrencilerin vize için ikna şansı çok yüksek değildir. Çünkü kendi ana dilinde ve ülkesinde basarisiz olmuş bir öğrencinin, ilk olarak gidip hazırlık eğitimini basarili bir şekilde tamamlayıp daha sonra Türkiye ye oranla daha ağır bir eğitim verilen Almanya da üstelik yabancı bir dilde basarili olmasını beklemek çok realist bir yaklaşık olmaz. Ayrıca eğitim hayatına ara verilmesi de oldukça önemli bir etkendir. çok basarili bir şekilde eğitimi bitirmenize rağmen, eğitim hayatınıza 1 yıl veya daha uzun bir süre ara verdiyseniz şansınız yine düşük olur, fakat bu şansınızı yükseltebilecek önlemler vardır ve bunları aşağıda anlatacağız.
3- Ön Kabul: Yukarda değindiğimiz gibi, öğrenci Almanya ya eğitim amaçlı gittiğine ikna etmesi gerekiyor. Bunun en önemli adimi ise herhangi bir alman üniversitesinden “ şartlı veya ön kabul“ almaktır.
Şartlı Kabul Nedir?: Almanya´ daki üniversitelere başvuru yapıp bölümle ilgili kriterleri sağladığınıza dair teyit alırsınız. Kabulünüz geçerliliği ise ancak almanca dil bilgisini sağladığınızda geçerli olmasıdır. Bunu da Almanya da yaklaşık 1 yıl kurs gördükten sonra üniversitelerde DSH veya TestDaF sınavını geçerek sağlamanızdır.
Şartlı kabul aldıktan sonra şayet varsa üniversitenin kendi dil kursunda yoksa DSH hazırlık kursu veren özel bir kursta kayıt yaptırıyorsunuz. kayıt yaptıracağınız kursun, haftalık en az 18 saat ders veren bir kurs olduğuna dikkat ediniz. En çok sorulan sorulardan biri ise hangi üniversitelerden şartlı kabul alınacağı üzerinedir. Bir çok üniversitenin şartlı kabul için dil kriterleri vardır. Örneğin bazı üniversiteler hiç almanca bilmeyen öğrenci adaylarına da şartlı kabul verirler. bazı üniversiteler belli seviyelerde almanca bilgisi isterler(A2,B1,B2 vs).
Üniversiteler
Diğer en çok sorulan sorulardan birisi de, şartlı kabul alınan üniversite ile kayıt yapılan dil kursunun ayni şehir hatta ayni eyalette olması gerektiği zorunluluğudur. Hiçbir şekilde böyle bir zorunluluk yoktur. Örneğin üniversite kabulünüz Paderborn Üniversitesinden olabilir ama dil kursuna Berlin de kayıt yaptırabilirsiniz.
3- Almanca Bilgisi: Alman devletinin belirlediği kanunlara göre aslında öğrenci adayı vizesi başvurusu için kesinlikle vize başvurusu sırasında belirli bir seviyede almanca bildiğinizi kanıtlamanız gerekmemektedir. Örneğin 2018 yılından itibaren Avusturya devleti, yurt dışından vize başvurusu yapan örgencilerden mutlaka en az A2 seviyesinde almanca sertifikası istemektedir.
Fakat yukarda belirttiğimiz durumlardan ötürü artik vize başvurusu yapan adaylardan durumuna göre belirli bir seviyede almanca sertifikaları istenmektedir. Ayrıca yine alman konsoloslukları Türkiye deki özel kursların kendi sertifikalarını kabul etmiyor ve resmi bir sertifika (Goethe, ÖSD, ONDAN veya Tele) istiyorlar. Son dönemlerde hiç almanca bilgisi olmadan vize başvurusu yapan adayların nerdeyse tamamına yakını vize başvurusundan red almıştır.
Eğer eğitim hayatınıza en az 1 yıl ara verdiyseniz, mesela lisans eğitimini bir yıl veya daha önce bitirdiyseniz, ya da ÖSYM sınavlarına girip 1 yıl veya daha önce bir bölüm kazanıp hiç üniversiteye devam etmediyseniz sizden çok yüksek ihtimalle B1 sertifikası isterler. Bu süre zarfında eğer bir firmada tam zamanlı olarak calıştığınızı belgelerseniz bir ihtimal B1 yerine A2 veya A1 sertifikası ile de vize alma sansınız olabilir. Ama yine de biraz risklidir. Burada belirli bir seviyede almanca sertifikasının istenmesinin sebebi ise oldukça açıktır. Konsolosluk vize başvurusu yaparken size “Madem Almanya da eğitimle ilgiliydin, 1 veya 2 yıldır neden hiç almanca öğrenmedin” diye bir soru ile karsılaşabilirsiniz. Sağlık sebepleri, özel sebepler vs. kesinlikle mazeret olarak kabul edilmez. Çünkü yukarda yine belirttiğimiz gibi Almanya ya gerçekten eğitim amaçlı gittiğinizi konsolosluğa kanıtlamanız gerekmektedir ve konsolosluğun bu tür durumlarda en önemli kriterlerinden biri ise öğrenci adayının bu süre zarfında Almanya da eğitimle ilgili ne tür bir hazırlık yaptığı ve almanca eğitimine başlayıp gerçekten eğitimi ciddiye alıp almadığını kontrol etmektir.
Bu konuda tavsiyemiz, lisans eğitimini bitirdikten sonra veya ÖSYM sınavlarına girdikten sonra üniversite başvurularına başlamadan önce direk olarak imkanınız el veriyorsa yoğun bir kursa kayıt olun ve vize başvurusuna kadar alabildiğiniz en yüksek seviyede bir almanca sertifikası almaya calisin.
Eğer örneğin bu yıl ÖSS sınavını kazandıysanız ama düşük bir puan aldıysanız yine en azından A2 seviyesinde almanca sertifikası aldıktan sonra vize başvurusu yapmanız iyi olur.
Eğer lisans eğitimini en az 1 yıl önce tamamladıysanız ve Almanya dan bir üniversiteden yüksek lisans ön kabulü aldıysanız, sadece A1 almanca sertifikası ile başvuru yaparsanız vize şansınız %50-60 olur, A2 ile %60-80, B1 ile %80-95. Tabi ki yine ortalamanız ve üniversiteyi ne kadar sürede bitirdiğiniz de önemli.
Lisans eğitimini hiç uzatmadan bitirip direk bir üniversiteden ön kabul alıp başvuru yaparsanız A1 sertifikası ile sansınız %70-80, A2 ile %80-90 ve B1 ile kesin olarak vize alırsınız. Lisans eğitimini en az 1 yıl uzattıysanız bu oranları bir uzattığınız yıl başına %10 olarak azaltabilirsiniz.
Elbette yine girdiğiniz sertifika sınavında aldığınız puanlar da çok önemlidir.
Eğer hazırlık eğitimini Türkiye de tamamladıysanız (örneğin Testdaf veya Goethe C2 sınavını Türkiye de geçtiyseniz), vize şansınız nerdeyse kesindir ve normal şartlarda başvuru yaptıktan çok kısa sürede vizeniz gelir.
Ön Lisans mezunlarını ise biraz farklı incelemek gerekmektedir. Ön lisans örgencileri eğitimine girerken zaten düşük bir ÖSYM puanı almış oluyorlar. Bunun yani sıra aldıkları eğitimin Almanya da bir denklikleri yok ve Almanya da direk lisans eğitimine sıfırdan başlıyorlar. Yani daha açık belirtirsek zaten çok iyi bir eğitim geçmişleri olmuyor. Ön lisansı çok iyi bir ortalama ile bitirirseniz (en az 3,3 gibi bir notla) bu izlenimi biraz gidermiş olursunuz. Bu yüzden ön lisans bitirenlerin mutlaka en az bitirme süresine göre A2 veya B1 sertifikası aldıktan sonra vize başvurusu yapmaları iyi olur.
Kursa illaki Goethe Institut de gitmeniz gerekmemektedir. Herhangi bir kursa gidip veya online kaynaklara çalışıp ya da özel ders alıp, daha sonrasında Goethe, Tele veya ÖSD gibi sınavlardan birine direk kayıt olabilirsiniz. Ayrıca tekrar belirtelim ki bu sınavlarda alacağınız puanlar da vize sansınızı etkiler, çünkü dil öğrenme konusundaki basarinizi gösterir.
Ayrıca lisans başvurusu yapan öğrenciler, Türkiye de Testis sınavına girip iyi bir notla geçtikleri takdirde vizeyi %100 garantilerler.
Özellikle eğitim geçmişi çok iyi olmayan örgenciler bu sınavdan iyi bir puan almaları halinde yine sorunu çözmüş olur.
4- Maddi Konular: Öğrencinin, Almanya daki eğitim hayati boyunca giderlerini nasıl karşılayacağını göstermesi gerekir. Bunun da iki yolu vardır: Garantör veya Bloke hesap.
Garantör belgesi Türkiye den kabul edilmiyor. Almanya dan herhangi birinin sizin adınıza garantör olması gerekiyor. Garantörünüzün illaki gideceğiniz şehirde bulunması veya bir akrabalık derecesi olması gerekmemektedir. Garantörlükle ilgili bilgileri aşağıdaki linkte bulabilirsiniz:
https://community.deutschstudent.com/viewtopic.php?t=11548
Bloke hesabi ise IS BANK AG, Fintiba, Patrio veya Deutsche Bank dan açtırmanız gerekiyor. Fakat işlemlerinizin hızlı yapılmasını istiyorsanız bloke hesabinizi Fintiba veya Patrio dan açtırmanızı tavsiye ederim.
Tekrar belirtmek de fayda var ki, garantör veya bloke hesabinizin bulunması zaten vize başvurusu için şarttır ve bu belgelerden birisi olduğu için kesin olarak vize alamıyorsunuz. Vize reddi durumunda örneğin bloke hesabınızdaki parayı tekrar geri alabiliyorsunuz bankadan.
5- İyi Niyet Mektubu: Kendinizi tanıtan ve Almanya daki hedeflerinizi belirten bir veya iki sayfalık – Almanca – bir motivasyon mektubu yazınız. Özellikle şimdiye kadar almış olduğunuz eğitime, Almanya da ki amaçlarınıza ve eğitiminizi tamamladığınızda ne yönde bir is hayati planladığınızı belirtiniz.
6- Almanya daki Eğitim Planları: Eğitim için gittiğinize ikna edebilmek için başvuru sırasında eğitim planlarınızı da çok iyi açıklamanız gerekir. Bunun için 5.madde de belirtilen iyi niyet mektubu oldukça yardımcı olur. Bunun dışında kabul aldığınız bölüm ve üniversite ve üniversitenin bulunduğu şehirler hakkında mutlaka araştırmalar yapın. Kabul aldığınız bölümde hangi dersler hangi dönemde veriliyor, üniversitenin kaç örgencisi var, tam olarak nerde bulunuyor vs. gibi bilgilere sahip olun mutlaka. Bunun dışında ne zaman almanca hazırlığı bitirip, üniversite eğitimine başlayacağınıza ve ne zaman bitireceğinize ve bitirdikten sonra ne yapacağınızı tek tek önceden planlayın. Eğitim hayati sırasında staj yapmak istediğinizi de ayrıca belirtin.
7- Yaş Problemi: Aslında eğitim geçmişi ile de direk olarak bağlandırılabilir. Fakat yine de ayrı bir başlık altında incelemekte fayda var. Lisans eğitimine sıfırdan başlamak için başvuru yapıyorsanız ve örneğin en az 25-26 yasındaysanız vize şansınız çok yüksek olmaz. Çünkü ilk olarak en az 1 yıl hazırlık göreceksiniz. Daha sonrasında lisans eğitimini bitirdiğinizde en azından 30 yasında olacaksınız. 30 yasında lisans mezunu olarak da Almanya da iş bulma şansınız olmadığı için vize başvurunuza olumlu bir cevap beklemeniz sürpriz olur. Fakat yukarda belirttiğimiz gibi B1 almanca veya Testdaf dan iyi bir puan alırsanız ve lisans eğitimi sonrasında Türkiye ye döneceğinizi teyit ederseniz sansınız olabilir. Ama özellikle 30 yasının üzerindeki adayların başvuruları şartlar ne olursa olsun %99 red edilir. Yüksek lisans içinse yaşınız 30 ve üzerindeyse ayni durum yine geçerlidir. Üniversite eğitimi amaçlı Almanya öğrenci vizesi için lise mezuniyetinizden sonraki 2 yıl içinde başvuru yapmalısınız ( En sağlıklı durum liseden mezun olduğunuz yıl vize başvurunuzu gerçekleştirmeniz) Lise mezuniyetiniz üzerinden 3 yıl ve daha fazla geçti ise bu durumun vize memurları tarafından daha dikkatli incelendiğini belirtmek gerekir.
Vize başvurusundan sonraki süreç değerlendirmesi :
Vize başvurusundan sonra sabırlı bir şekilde bekleyin. Vize başvurularında genelde ortalama bekleme süresi 4-6 hafta arasıdır. Hazırlık eğitimi için kurs kaydınızı da bu zaman dilimine göre ayarlayın. Özellikle daha vize başvurusundan çıkıp 1 hafta sonra sürekli olarak konsolosluğu arayıp vize başvurusu için bilgi almaya çalışan “sabırsız” örgencilerin başvurularına direk olarak red geldiğini de tecrübe etmiş bulunuyoruz. Karşıdaki görevlilerin günde onlarca insanin vize başvurusu incelediklerini unutmayın ve sürekli olarak yoğun bir şekilde evrakları inceleyen insanlara yapacağınız baskının ters tepki yaratacağını da hesap etmeniz gerekiyor.
Fakat normal süreyi aşmasına rağmen herhangi bir cevap alamayan öğrenciler, başvurularının tam olarak nerde olduğunu öğrenebilmek için aşağıdaki merkezi Bonn da bulunan Bundesverwaltungsamt dan bilgi alabilirler: 0049 228 993 588 390. Telefonda sadece almanca olarak bilgi alabilirsiniz.
Red alan öğrenciler ise ilk olarak sakin bir şekilde vize red cevabini tekrar gözden geçirmeleri gerekiyor. Kızgınlıkla itiraz etmenizin herhangi bir faydası olmayacaktır. Şayet red cevabında almanca B1 belgesi istenildiği yazıyorsa en azından red edilen vize başvurusundan bir seviye daha yüksek seviyede, yukarıdaki institutlerden birinden sertifika alıp yeniden başvuru yapabilirsiniz. Fakat genel olarak eğitim geçmişiniz üzerinde duruluyorsa red cevabında, tekrar B1 de alsanız yeniden başvuru yapmanız halinde vize başvurunuza yine de olumlu bir cevap alacağınızın garantisi yok.
Red cevabından sonra, itiraz dilekçenizi verince ne zaman cevap geleceği hakkında net bir şey söylemek mümkün degil. Şayet red cevabini yabancılar dairesi vermişse 2-3 aya kadar bekleyebilirsiniz.
ALMANYA ÜNİVERSİTE BAŞVURUSU
Bilindiği üzere Almanya özellikle sanayi olmakla birlikte birçok alanda ve sektörde gelişmiş ülkeler arasında yer almaktadır. Almanya’da göreceğiniz lisans eğitimi öğrencilere kariyerleriyle alakalı birçok ayrıcalık sağlayıp, yol gösterecektir. Bu başvuruyu gerçekleştirmeden önce Türk vatandaşlarının Türkiye’de üniversite eğitimi görebilmeleri için gereken, ÖSYM tarafından uygulanan üniversiteye giriş sınavlarından (YGS/LYS) başarı elde etmeleri gerekmektedir. Sınavdan aldığınız puanla 4 yıllık bir lisans programını kazanmış olmalısınız. Kazandığınız üniversite devlet veya vakıf üniversitesi olabilmekte ve KKTC üniversiteleri de bu başvurularda kabul edilmektedir, ancak açık öğretim kazandıysanız başvurunuz kabul edilmemektedir. Başvurunuz kabul edildiği takdirde Türkiye’de kazandığınız bölümü veya bu bölüme denk olan başka bölümleri okuma hakkına sahip olursunuz. Öncelikle yapmanız gereken Almanya’da okumak istediğiniz üniversitelere başvuru yapmaktır. Başvurunuzu en geç 1 sene içinde yapmanız gerekmektedir, zira Almanya’da kazandığınız bölümün geçerliliği yalnızca 1 yıldır. Bu başvuruları gerçekleştirdikten sonra eğer üniversiteye kabul edildiyseniz, Almanya’nın öğrenim dili Almanca olduğundan dolayı Almanya Devleti sizden bir dil yeterlilik belgesi ibraz etmenizi talep etmektedir. Bu belge yalnızca Almanya’nın yetkilendirdi TestDAF sınavından alınabilmektedir. Bu sınavdan en az 5 üzerinden 3 puan aldığınız takdirde, Almanya’daki çoğu üniversite bu seviyeyi yeterli görecektir. Fakat bazı prestij sahibi üniversiteler Almanca üniversite eğitimi almak için bu dereceyi yeterli görmemektedir. Bu seviyenin yeterli olup olmayacağı hakkındaki bilgiyi başvurduğunuz üniversitelerden alabilirsiniz.
Almanca eğitiminizi nerede ve nasıl alacağınız ile ilgili üniversiteler tarafınca bir sınırlandırma getirilmemiştir. Eğer Türkiye’de bir bölüme kayıt yaptırdıysanız ve bölümü okumaktaysanız, aynı prosedürler bu öğrenciler için de geçerlidir. Almanya’daki bazı üniversitelerde Türkiye’de okuduğunuz fakültenin belirli dersleri için denklik alarak Almanya’da bu dersleri vermeden öğreniminize devam edebilirsiniz. Üniversiteye yaptığınız başvuru kabul edildiği takdirde, Almanya’dan alacağınız kabul belgesi (Zulassungsbescheid) veya şartlı kabulü gösteren belgeler konsolosluğa yapacağınız vize müracaatı için gereklidir.
Almanya Üniversite Başvurusunda Yaparken Hangi Evrakları İbraz Etmeliyim?
Üniversitelere yapacağınız başvurularda burada eğitim gördüğünüz liseden alacağınız,
- Lise diploması,
- Lisede gördüğünüz derslerin not dökümü,
- ÖSYM yerleştirme belgesi gerekmektedir. Bu belgelerin tamamı noter onaylı ve Almanca tercüme edilmiş olmalıdır.
- Neden o üniversitede ve bölümde okumak istediğinize dair motivasyon yazısı. Bu yazı başvuru sahibi tarafından yazılan, neden o üniversitede ve bölümde okumak istediğinize dair bir yazıdır. Bu yazı Almanca dilinde olmalıdır.
Kabul aldığınız üniversite ayrıca ek evrak talebinde bulunabilir. Ayrıca vize başvurusunda Almanya Konsolosluğu ek ve güncel başka evraklar ibraz etmenizi talep edebilir.
Almanya’da Üniversiteye Yapılan Başvuru Kabul Edildikten Sonra Ne Yapmalıyım?
Öncelikle başvurunuz eğer bir üniversite tarafından kabul edildiyse gitmek istediğiniz üniversiteden kabul belgesi almanız gerekmektedir. Bu belgeye sahip olduktan sonra gerekli diğer evraklarla vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Başvurmanız gereken vize Ulusal Vize (D tipi) kapsamına girmekte olup yapacağınız işlemler için normal vize başvurusuna ek olarak başka evraklar istenebilmektedir. Bu başvurular doğrudan Almanya Konsolosluklarına veya Almanya Büyükelçiliğine yapılabilmektedir. Almanya Konsoloslukların belirlediği saat ve tarihlerde randevu almanız gerekmektedir. Randevu tarihi geldiğinde belirtilen tüm evrakları yanınızda götürmeli ve konsolosluk yetkililerine ibraz etmelisiniz. Bu evraklar hazırlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli şey, evrakların güncel tarihli ve aslı ibraz edilecek şekilde olmasıdır. Almanya Konsolosluğu bazı evrakların Almanca tercümelerini isteyebilmektedir. Bu evraklar için asıllarıyla beraber Almanca tercüme edilmiş olanlarını da ibraz etmeniz gerekmektedir. Başvurularınızı gitmek istediğiniz tarihten en az 2 ay önce yapmanızda fayda vardır.
Almanya Vize Başvurusu için Gerekli Evraklar Nelerdir?
1. Başvuru Formu:
Almanya’ya üniversite öğrenimi için vize başvuru yaparken doldurulması gereken Ulusal Vize başvuru formudur. Bu başvuru formunda istenilen bilgiler Almanca dilinde ve eksiksiz olmalı, başvuruda bulanacak kişinin ıslak imzasını taşımalıdır. Bu form birkaç sayfadan oluşan uzun bir form olduğundan dolayı dikkatli bir şekilde gerekli yerler atlanmadan doldurulmalıdır. Bu form hakkında çıkabilecek bir sorunda; eksik bilgi veya imza olmaması halinde Almanya Konsolosluk yetkilileri başvurunuzu geçersiz sayacaktır.
2. Pasaport:
Almanya Ulusal Vizesine başvuru yaparken gerekli olan pasaportunuzun en az 1 sene süreyle geçerli olması gerekmektedir. Eğer başvuru sahibinin pasaportu yok ise, pasaport başvurusu için gerekli evrakları temin edip il veya ilçe Emniyet Müdürlüklerindeki Pasaport Şube Amirliklerine başvuru yapması gerekmektedir. Pasaport için başvurularınızı internetten yapabilirsiniz.
3. 2 Adet Biyometrik Fotoğraf:
İstenilen biyometrik fotoğraflar en fazla 6 ay önce çektirilmiş güncel fotoğraflar olmakla birlikte, biyometrik özelliklere uygun olmalıdır. Çektirmeniz gereken biyometrik fotoğraflar 35 x 45 milimetre ölçülerinde olmalı. Başvuruda bulunan kişinin yüzünü kapatacak herhangi bir aksesuar olmayacak veya önüne saç gelmeyecek şekilde tam karşısından resmi çekilmelidir. Bazı dini gerekçeler için Almanya Konsolosluğu istisna yapabilmekte olup, bu tip durumlarda da dâhil gözlerin önü kapalı olmamalıdır.
4. Motivasyon Yazısı:
Motivasyon Yazısı üniversitelere başvuru yaptığınız sırada onlara yazdığınız, neden o üniversitede ve bölümde okumak istediğinize dair bir yazıdır. Bu yazıyı da yine Konsolosluğa yapacağınız başvurularda ibraz etmeniz gerekmektedir.
5. Özgeçmiş Yazısı:
Yazacağınız özgeçmiş zaman sıralı olmalı ve sizin hakkınızda birçok bilgiyi içerisinde barındırmalıdır. Bu bilgiler;
- Eğitimler,
- Beceri ve yetenekler,
- Deneyimler,
- İlgi alanları gibi bilgilerdir. Özgeçmişinizde dil sade ve akıcı olmalıdır. Konsolosluk bu belgenin de Almanca tercümesini talep etmektedir.
6. Eğitiminizle Alakalı Belgeler:
- Eğer daha önceden üniversite eğitimi almadıysanız:
Üniversitelere başvuru sırasında ibraz ettiğiniz belgeleri konsolosluğa yapacağınız başvuru sırasında da ibraz etmeniz gerekmektedir. Bu belgeler;
- Lise mezuniyet diploması,
- ÖSYM tarafından yapılan YGS ve LYS sınavlarından elde ettiğiniz ve bu başarıyla bir üniversitenin 4 yıllık bölümüne girmeye hak kazandığınızı (tercih yapmış ve hali hazırda bir bölüme yerleşmiş olduğunuzu gösteren) belge,
- Lise not dökümünüz olmaktadır. Bu belgeler noter onaylı ve Almanca tercüme edilmiş olmalıdır.
- Eğer daha önceden bir üniversitede eğitim görmeye başladıysanız:
Üniversiteye başvuru sırasında ibraz ettiğiniz belgeleri Konsolosluğu yapacağınız vize başvurusunda da ibraz etmeniz gerekmektedir. Bu belgeler;
- Üniversitenizin öğrenci işlerinden alacağınız güncel öğrenci belgesi,
- Üniversite öğreniminiz sırasında aldığınız notları ve not ortalamanızı gösteren Transkript,
- Eğer daha önceden bir üniversite bitirdiyseniz buna ait diploma ve mezun olduğunuz lise diploması,
- Lise not dökümünüz olmaktadır. Bu belgele noter onaylı ve Almanca tercüme edilmiş olmalıdır.
7. İş Tecrübeleri Hakkında Belgeler:
Eğer daha önceden edindiğiniz iş tecrübesi veya staj varsa bunu gösterecek belgeler istenmektedir. Bu belgeler Almanca tercüme edilmiş olmalıdır. Bu belgeleri eskiden çalıştığınız iş yerinden isteyebilirsiniz.
8. Kabul Belgesi:
Üniversiteye başvuru yaptıktan sonra oradan aldığınız kabul belgesi (Zulassungsbescheid) veya Şartlı kabulü gösteren belge (ön kayıt, başvuru teyidi) ibraz edilmelidir.
9. Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği:
Bu belge Almanya Ulusal Vize başvurusunda bulunan kişinin nüfus bilgilerini ve nüfus kaydı ile ilgili tüm olayları eksiksiz bir şekilde içermelidir. Kişinin nüfus kayıt örneğindeki Düşünceler kısmı eksiksiz bir şekilde doldurulmuş olmalıdır. Bu evrakta eksik olmaması gereken bilgilerin arasında, Anne ve baba hakkındaki bilgiler, sahip olduğunuz vatandaşlık, gibi bilgiler yer almaktadır. Bu bilgilerin eksik olması durumda başvurunuz geçersiz sayılacaktır. Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt örneğinizde bu bilgilerin bulunmasıyla birlikte Almanya Konsolosluğu sizden bu bilgilerle ilgili ek evrakları isteyebilmektedir. Bu belgeyi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının alabileceği tek yetkili yer Nüfus Müdürlükleridir.
10. Seyahat Sağlık Sigortası:
SGK’dan alınmış yurt dışı sağlık sigortası (Formül A/T 11). Eğer bu belgeyi ibraz etmeyecekseniz, Seyahat Sağlık sigortası yaptırdığınıza dair belgenin aslı ibraz edilmelidir. Seyahat sağlık sigortası Almanya’ya gidiş tarihinizden sonraki 3 ayı içerisinde bulundurmalıdır. Bu belgenin bitim tarihinden önce Almanya’da öğrenci sağlık sigortası yaptırmanız gerekmektedir.
11. Geçiminizi ve Öğrenim Masraflarınızı Ne İle Karşılayacağınıza Dair Belgeler:
Almanya’da göreceğiniz öğrenim masraflarını karşılayabileceğinizi ve orada ilk bir yıl çalışmadan geçim sağlayabileceğinizi gösteren belgeler başvuru sırasında ibraz edilmelidir. Bu süreçte size sponsor olacak (finansınızı sağlayacak) kişi birinci derece akrabanız olmalı ve ona ait son 3 ayın maaş bordroları ve banka hesap dökümleri ibraz edilmelidir. Aynı zamanda bu kişi veya kişilerin size sponsor olduğuna dair bir dilekçe yazılıp, Almanca tercümesiyle ibraz edilmelidir. Böyle bir durumda Almanya’da bloke hesap hizmeti veren bir bankaya teminat ödemesi yapılmalıdır. Bu bankaya yatırılacak miktar en az 8.640 Euro olmalıdır. Bu miktar Federal Öğrenimi Teşvik Yasası’nın yıllık burs miktarı olarak belirlenmiştir. Bu miktara bankada yapacağınız işlem ücretleri dâhil değildir. Bu miktar aylık en az 720 Euro çekilebilecek durumda olmalıdır. Bu hesabı Almanya’da bu hizmeti veren herhangi bir bankadan açtırabilirsiniz. Bu konuyla ilgili bankalarla iletişime geçmeniz gerekmektedir.
12. Adli Sicil Raporu:
Almanya Federal Cumhuriyeti daha önceden bir suç işlemiş kişilerin başvurularını kabul etmemektedir. Adli sicil raporunuzda bu tipte bir suç veya olay olmaması gerekmektedir.
13. Almanca Dil Yeterliliği Belgesi:
Üniversite başvuru sırasında ibraz ettiğiniz TestDAF sınavından elde ettiğiniz başarıyı gösteren belgeyi, vize başvurusu sırsında da ibraz etmeniz gerekmektedir. Eğer Almanca dil eğitiminizi üniversiteye başlamadan ilk bir yıl içerisinde orada almayı planlıyorsanız bunu gösteren belgeleri ibraz etmeniz gerekmektedir.
Üniversiteye başvuru yapmadan Almanya’ya gidip oradan bilgi edinebilir miyim?
Almanya Federal Cumhuriyetinin üniversite öğrenci adaylarına böyle bir uygulaması bulunmaktadır. Dilerseniz üniversite kabul belgeniz olmadan da Almanya’da 9 aylık bir süreyle orada kalabilir, yerinde ve doğru bilgileri bizzat edinebilirsiniz. Bu başvuruyu gerçekleştirirken Konsolosluk yetkilileri sizden orada üniversite eğitimi alacağınıza dair bilgileri belgelemenizi istemektedir. Almanya orada öğrenim göreceğiniz dalın size ve üniversite öncesinde gördüğünüz eğitime uygun olup olmadığını denetlemektedir. Bu başvuruyu yaparken şartlı koşul veya kabul belgesi alamayacağınızdan bunun dışındaki tüm evrakları eksiksiz ibraz etmelisiniz.
Almanya, özellikle Türkiye’den en çok vize başvurusu yapılan ülkelerden biri! Her yıl bir çok Türk vatandaşı Almanya’da eğitim, çalışma ve yerleşme için vize başvurusu yapmaktadır. Bu sebeple Almanya’ya gerçekleştirilen vize başvuruları titizlikle incelenmekte ve belirtilen şartların sağlanması gerekmektedir.
Almanya da üniversite eğitimi almak için vize başvurusu yapmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Konsolosluk yetkilileri vize başvurusu yapan adayları birkaç farklı kriter üzerinden değerlendirmektedir. Bunlardan en önemlilerinden biri ise uygun bir aday olup olmadığınızdır.
Öğrenci Vizesi İçin Önemli Durumlar
1-Bütün Almanya vize başvuruları iDATA firmasının bürolarına yapılması gerekmektedir.
2- 25 Eylül 2014´ten beri Schengen vize başvurusunda 12 yaşını doldurmuş başvuru sahiplerinden parmak izi alınması gerekmektedir. Bu nedenle iDATA vize başvurularını sadece randevuyla almaktadır. Parmak izi alımı için her başvuru sahibinin şahsen iDATA şubesine gitmesi gerekmektedir. Evraklarınız otomatik olarak ikamet ettiğiniz yere göre sizin bağlı olduğunuz Konsolosluk Vize Bölümüne iletilir. Schengen Bölgesinde farklı ülkelere de seyahatiniz olacak ise en uzun konaklama yapacağınız ülkenin temsilciliğinden başvurmanız gerekmektedir.
3-Vizelerinizi teslim aldığınızda, lütfen vize pulu üzerindeki bilgilerinin doğruluğunu teyyit edin. Özellikle vize başlangıç ile bitiş tarihleri kontrol edilmeli ve vize süresi planlanan toplam kalış süresi ile karşılaştırılmalıdır.
4-Ayrıca adınız ve soyadınızın doğru yazılıp yazılmadığını da kontrol edin. Şayet vizeniz hatalı tanzim edilmiş ise, durumun vakit kaybedilmeden vize bölümüne bildirilmesi gerekmektedir. (Uyarı: ö, ü gibi sesli harfler oe, ue olarak yazılırlar. Örnek: Ömer – Oemer olarak yazılır)
5-Talep edilen vize süresinin yerine daha kısa süreli bir vize verilmiş ise, bunun
sebebinin genelde ibraz edilen seyahat sağlık sigortasının daha kısa bir
zaman için geçerli olmasından kaynaklandığını unutmayın.
Zorunlu Seyahat Sağlık Sigortası
Schengen bölgesine yapacağınız seyahat tarihlerini kapsayan en az 30.000 Euro teminatlı olması gerekmektedir. Gerekli seyahat sağlık sigortası danışmanlık hizmetimize ek olarak 2 haftalık dahil olacak şekilde danışmanlarımız tarafından düzenlenmektedir.
Yüksek Örgenime Hazırlanmak Üzere Bir Dil Kursuna Katılacaklar İçin Önemli Not
– Bir üniversiteye bağlı veya üniversite dışındaki özel dil kursuna ait en az haftada 18 saat dersin görüldüğünü gösteren Dil Kursu Kayıt ve Para Yatırıldı makbuzu.
(İlk başta en az 2 ya da 3 aylık kur ücretini yatırabilirsiniz.)
-Dil kursu sona erdiğinde Almanya’da hemen yüksek öğrenime başlamak istiyorsanız, baştan itibaren üniversite öğrenci adayı vizesine müracaat etmeniz gerekmektedir.
Çalışma İzni
Türk vatandaşları için üniversite öğrencisi olarak tatillerde yılda 90 günlük yasal çalışma hakkı mevcuttur. Duruma göre bu şekilde çalışarak bir öğrencinin yıllık masrafının çok büyük bir bölümünü kazanması mümkün olabilmektedir
Yaşam Maliyetleri
Almanya’da öğrenciler konaklama için aylık ortalama 250-350 Euro harcamaktadır. Konaklama için ev veya yurt kullanabilirsiniz. Buna ek olarak ulaşım, beslenme ve sosyal giderleriniz için de toplamda 300 Euro civarında paraya ihtiyacınız vardır.
Almanya Sağlık Bilgileri
Almanya’da eğitim alırken üniversite bünyesinde devletin resmi sigortası olan AOK sağlık sigortası ile sigortalanırsınız. Bunun haricinde Almanya’da üniversite öncesi Almanca dil eğitiminde iseniz özel sağlık sigortası ile acentemiz tarafından sigortalanabilirsiniz. Sağlık sigortası yapılırken size özel bir sağlık kartı hazırlanır ve Almanya’da Haus Artz denilen ( Aile hekimi ) muayenehanelere giderek bu sağlık kartı ile sınırsız hizmet alabilirsiniz.
Almanya Öğrenci & Turist Vizesi Ücretleri
Vize Kategorisi | Vize Ücreti | |
Öğrenci Vizesi | 0-80 € | |
Turist Vizesi | 80 € |
iDATA Koordinasyon Bedeli 210 TL’ dir.
Ulusal Vize Randevu Ücreti 60 TL
Almanya Vize Ücreti Ödeme
Almanya vize ücreti aracı kuruluşlara verilmektedir. Bu ücret yalnızca euro cinsinden alınmaktadır. Yine euro cinsinden hizmet bedeli alınacaktır.
Türkiye’deki Almanya Temsilcilikleri
ANKARA
Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği
Atatürk Bulvarı Nr. 114, Kavaklıdere, 06680 Ankara
Tel : 0 312 455 51 00
Fax : 0 312 455 53 37
Web : tuerkei.diplo.de/tr-tr/vertretungen/botschaft
İSTANBUL
Almanya Konsolosluğu
Gümüşsuyu, İnönü Cd. No:10
Tel . 0 212 334 61 00
Web : tuerkei.diplo.de/tr-tr/vertretungen/generalkonsulat-istanbul