AMERİKA VİZESİ
Amerika Birleşik Devletleri vizesi, ister turistik ister eğitim amaçlı Amerika’yı ziyaret etmek isteyen tüm Türk vatandaşlarının alması gereken bir vizedir. Göçmen vizesi olmayan yani geçici Amerikan vizelerinin en sık alınanları; akademik veya dil eğitimi için F tipi, mesleki eğitim için M tipi ve turizm için B tipidir. Ekstrem durumlar için acil randevu hizmeti de sunulmaktadır. Ancak acil randevu alabilmek için beklenmedik bir sebepten randevu almak için gecikildiğini kanıtlamak gerekmektedir.
Amerika Vize Türleri
B1/B2 Amerika Vizesi: Amerika’ya geçici sebeplerle gitmek isteyenler için hazırlanır. Turistik,iş veya tedavi amaçlı ziyaretler için 6 ay süreli bir vize olup, en fazla bir yıl kalma şansı tanır. Gereken durumlarda ise altı ayın katları olarak uzatma yapılabilir.
F1, F2 Amerika Vizesi: Amerika Birleşik Devletleri’nde bir eğitim programına katılmak için alınması gereken öğrenci vizesi türüdür. Dil okulları, Lisans, Master ya da Doktora eğitimleri için başvurular bu vize türü seçilerek yapılır.
J1,J2 Amerika Vizesi: Amerika Birleşik Devletleri’nde bir çalışma ve kültürel değişim programı dahilinde gelecek olan kişilerin alması gereken vize türüdür. Work&Travel, Staj, Au-Pair programına katılacak kişiler bu vize türüne başvurmalıdırlar.
Amerika’ya eğitim amacı ile giden kişiler aşağıdaki vize türlerinden kendilerine uygun olanına başvuruda bulunmak zorundadır.
Tourist Visa (Turistik Vize) |
Student Visa (Öğrenci Vizesi) |
|
Kimler başvurabilir? | Daha önceden turist vizesi olan ya da turist vizesi alacak kişiler. 12 haftaya kadar turistik vize ile eğitim alınabilecek (haftalık ders saati 16 saati aşmayan) programlara katılabilirler. | Haftalık ders saati 16 saat ve üzerinde olan her türlü dil eğitim programlarına katılacak kişiler, akademik programlara katılacak kişiler, lise eğitimi için gidecek kişiler, sertifika – diploma programlarına katılacak kişiler. |
Vizem ne kadar geçerli? | Genelde 10 yıllık verilir ama bir girişte en fazla 12 hafta eğitim alabilirsiniz. | Vizeniz genelde eğitim sürenizin tamamını kapsayacak şekilde basılır. Ancak aslolan vize süreniz değil, vize başvurunuz için size okuldan gönderilen I20 belgesinin süresidir. |
Vize süresince Amerika’ya istediğim kadar giriş çıkış yapabilir miyim? | Evet | Evet, ancak ülkeye giriş sırasında çıkmadan önce okulunuzdan almış olduğunuz izin belgesini göstermeniz gerekmektedir. |
Vizemi Amerika’dayken uzatabilir miyim? | Hayır | Evet |
Amerika’da çalışabilir miyim? | Hayır | Hangi programa katıldığınıza bağlı olarak değişmektedir. Üniversite bünyesinde eğitim alacak kişiler, eğitimlerinin ilk yılında sadece kampüs içerisinde, ikinci yılından itibaren de kampüs içi ve dışında parttime çalışma iznine sahiptir. |
Eğitimin sonrasında Amerika’da kalıp çalışabilir miyim? | Hayır | Hangi programa katıldığınıza bağlı olarak değişmektedir. Program süresi 9 ay ve üzerinde olan ve üniversite bünyesinde eğitim almış kişiler, programları bittikten sonraki 3 ay içerisinde iş bulurlarsa, vizelerini çalışma vizesine çevirebilirler. |
AMERİKA GENEL VİZE SÜRECİ
Amerika’da eğitim almak isteyen tüm öğrencilerin F vizesi almak zorundadır. Amerika öğrenci vize başvuruları ABD’nin İstanbul ve Ankara Konsolosluklarında bizzat öğrenci tarafından yapılmakta olup Tüm öğrenciler vize görüşmesine şahsen gitmek zorunda olup konsolosluk vize görevlisince yapılacak ortalama 5 dk süren mülakata katılmak zorundadırlar.
Eğitim programına katılan Öğrencilerin, vize görüşmesine gidebilmesi için okul kabulü olan I-20 formun orijinalinin gelmesi gerekmektedir.
Amerika’da herhangi bir alanda eğitim alabilmek için öğrenci vizesi (F-1) alınması gerekmektedir. Öğrenciler gerekli belgeler ile önceden alınmış randevu saatinde ilgili Amerikan konsolosluklarında vize memurları ile birebir görüşme yaparak vizelerini almaktadırlar. Türkiye’de öğrenci vize başvuruları şahsen İstanbul veya Ankara’dan yapılabilmektedir.
Vize randevunuzu alabilmek için öncelikle okuldan I-20 belgenizin yollanmış olması gerekir. ABD hükümeti yıllar önce kurduğu öğrenci takip programı SEVIS ile vize işlemlerinin olabildiğince şeffaf olmasını da sağlamıştır. ABD’de yabancı öğrenci olarak eğitim alabilmek için size I-20 belgesi verebilecek bir program ve okul seçmelisiniz. Okulunuz kayıt işleminizi gerçekleştirdiğinde bilgilerinizi (kimlik ve pasaport bilgileriniz, alacağınız eğitim, süresi vs.) SEVIS sistemine online olarak işleyecektir. Bu bilgiler size yollanan I-20 üzerinde de yer alır. Vize randevu sayfasına gittiğinizde online vize başvuru formunuzun numarası (DS 160 formu) ve I-20 belgeniz üzerinde yazan SEVIS numaranız ve okul kodunuz sorulacak ve vize ücretiniz olan 160 USD’I online olarak kredi kartınızla ödemeniz istenecektir.
Online vize başvuru formunuz olan Ds 160 formunun İngilizce olarak doldurulması gerekmektedir. Bu formda sizinle ilgili vize görevlilerine fikir verecek sorular yer alır. ABD vize görevlileri her başvuruyu kısa bir mülakata almaktadır. Bu mülakat çok kısa sürebileceği gibi oldukça detaylı da olabilir. ABD vize görevlisi belgelerinize hiç bakmadan sadece sizinle konularak karar verebileceği gibi tüm belgelerinizi alıp inceleyebilir; hatta doğruluğu araştırmak için belgelerinizi bir süre konsoloslukta tutabilir.
Vizenizin süresini yine görüşme yaptığınız vize görevlisi belirler. Bu süre alacağınız eğitim ve maddi/sosyo-ekonomik durumunuzla bağlantılı olarak 3 ay ile 5 yıl arasında değişebilir. Pasaportunuza basılacak vizenin süresi öğrenci vizelerinde çok önemli değildir. SEVIS sisteminde kaydınızın aktif olması vizenizin devam ettiği anlamına gelir. Gideceğiniz okuldaki programınız bittiğinde ABD’yi terk etmek veya yeni bir programa kayıt yaptırmak için yasal olarak 60 gün süreniz bulunur. 60 gün içinde yeni bir programa kayıt olur sanız ve okulunuz SEVIS sisteminize bunu işlerse vizeniz otomatikman devam eder.
Amerika öğrenci vizesi başvurunuz hem doldurmuş olduğunuz vize formundaki bilgiler, hem hazırladığınız dokümanlar hem de vize görevlisi ile yaptığınız mülakat dahilinde değerlendirilir. Maddi olarak yeterli imkâna sahip olmayan veya eğitim sonunda ABD’yi terk etmeyeceği düşünülen başvuru sahiplerinin vizeleri reddedilebilir. Amerika vize görevlisi size ret nedeninizi açıklayabileceği gibi sadece ‘üzgünüm, uygun görülmediniz’ de diyebilir. ABD vize retlerinde standart bir ret mektubu verilmektedir ancak burada açıklayıcı size özel bir gerekçe bulmak mümkün değildir. Bir yanlış anlaşılma veya durumunuzda değişiklik olduğunu düşünüyorsanız yeni bir başvuru yapıp bu nedenleri açıklamanızı tavsiye ederiz.
Eğer 12 haftadan daha kısa süreli ve haftada 18 saatten daha az yoğun bir eğitime katılacaksanız halen var olan ABD turist vizenizi kullanabilirsiniz. Aynı şekilde kısa sureli yaz okullarına katılacak 18 yaş altı öğrenciler turist vizesi başvurusu ile bu programlara katılabilirler.
Amerikan konsolosluğunda vize randevunuza gittiğinizde sizden parmak izi alınacaktır. Zaman zaman aynı ad-soyadı ve benzer aile bireylerine sahip kişilerin ABD tarafından aranan veya sakıncalı kişiler olup olmadığını anlamak adına isim soruşturması (name check) gerekebilir. Böyle bir durumda konsolosluk bünyesinde farklı bir birim araştırma yapıp sizin o kişi olmadığınızı ispatlamaya çalışır. Mehmet Yılmaz, Mustafa Yılmaz, Ahmet Kaya gibi çok yaygın olan isim ve soy adlarda bu soruşturmaya tabi tutulma ihtimali yüksektir. Bu durumda vize başvurunuzun sonuçlanması 3-12 hafta sürebilir.
AMERİKA ÖĞRENCİ VİZESİ
Hayallerin ülkesi olarak bilinen Amerika Birleşik Devletleri öğrenciler açısından da bir cennet olarak görülüyor. Üniversite ve eğitmenlerin kalitesi, geçmişten gelen birikim ve vizyon, refah seviyesi gibi durumlar sonucu birçok öğrenci Amerika’da okumanın hayalini kuruyor.Amerika öğrenci vizeleri (F1) kategorisindedir ve Amerika’ya dil eğitimi, sertifika programı, lisans, yüksek lisans amacıyla gelecek olan başvuru sahiplerinin başvurmaları gereken vize türüdür. Vize süresi vize memuru tarafından belirlenmekle beraber genel olarak 1 yıllık veya 5 yıllık çok girişli olarak verilmektedir.F1 Öğrenci vizesi uzatılabilir vize statüsündedir. Dikkat edilmesi gerekenler:
Öğrenci vizelerinde vize memuru başvuru sahibinin Türkiye ile olan bağlarını sorgular ve planlanan eğitim sonucunda Amerika’dan ayrılma niyetinde olup olmadığını anlamaya çalışır. Bu bağlamda;
- Eğer başvuru sahibi Türkiye’de halihazırda öğrenci ve yaz tatilinde Amerika’ya seyahat edecekse, vize memuru öğrencinin Türkiye’deki akademik not ortalamasına son derece önem verir.
• Eğer başvuru sahibi Türkiye’de eğitimini yeni bitirdiyse ve hemen sonrasında Amerika’da dil eğitim almaya gidiyorsa, vize memuru öğrencinin gelecek planlarının belirli olmasını bekler ve okuduğu bölüm gereği meslek hayatında İngilizceye ihtiyacı olup olmadığını anlamaya çalışır. Yine Türkiye’deki akademik not ortalaması büyük önem taşımaktadır
• Eğer başvuru sahibi Türkiye’de son almış olduğu eğitimi tamamladıktan uzun bir süre sonra başvuru yapıyorsa, vize memuru neden öğrencinin eğitimine ara verdikten sonra başvuru yaptığını öğrenmek ister. Bu durumda, öğrencinin gelecek beklentileri, mevcut işi gereği İngilizceye olan ihtiyacı gibi etmenler son derece önemlidir ve bunlara mülakat esnasında mutlaka vurgu yapılmalıdır.• Öğrenci vizelerinde vize memuru, öğrencinin veya öğrencinin sponsorunun maddi durumunun Amerika’da alınacak olan eğitimi finanse etmeye yeterli olduğunu görmek ister. Bu bağlamda, öğrencinin veya sponsorun düzenli gelirine ilişkin evraklar ve birikimler son derece önemlidir.
BAŞVURU
Amerika Birleşik Devletleri Konsolosluğu vize başvurularında mülakat yapmakta ve başvurunuzla ilgili en son kararı verirken mülakat sonucuna göre vermektedir. https://ceac.state.gov/genniv/ internet sitesi üzerinden doldurulan vize başvuru formunuzdaki bilgiler, vize memurunun başvurunuzla ilgili temel bir karara varmasını sağlamakla birlikte son kararı mülakat sonucunda vermesi, mülakatın da Amerika vizeleri için önemini vurgulamaktadır.
Amerika vizesi başvuruları Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu’na yapılabilmektedir ve mülakat için randevu, bu 2 merkezden birisi için alınmalıdır. Amerika vize başvurularında diğer ülkelerin aksine başvuru sahipleri direkt olarak konsolosluk ve büyükelçiliklere gitmektedir ve başvuru sonucu vize mülakatının hemen ardından belli olmaktadır.
Hazırlanan başvurularda, vize başvuru formları gereken bütün bilgileri önceden vize memuruna verecek şekilde doldurulmakta, vize başvuru sonucunuza olumlu etki edebilecek bütün bilgiler de vize başvuru formlarınıza eklenmektedir. Böylece mülakat için vize memurunun karşına geçtiğinizde, vize memurunun başvurunuzla ilgili olumlu bir izlenime sahip olması sağlanmaktadır. Dönemsel yoğunluğa bağlı olmakla birlikte genellikle randevu tarihi,başvuru tarihinden yaklaşık 1 hafta ya da 10 gün sonrası için verilir.Randevu gününde vize başvurunuzun sonucu, vize memuru tarafından olumlu veya olumsuz olarak söylenmekte ve olumlu olarak değerlendirilen başvurularda pasaportlar başvuru sahibine PTT ile 3 gün içinde gönderilmektedir.
RANDEVU ALIMI
İnternet üzerinden (www.usvisa-info.com) adresinden ya da +90 (850) 390-2884 telefon numarasını arayarak en yakın temsilcilik için randevu alınır.
Tüm başvuru sahipleri randevu tarihi almadan önce aşağıdaki belgeleri tamamlamalıdır.
- I20 okul kabul belgesi
- DS 160 Vize Başvuru Formu onay (barkod) numarası
- MRV (Vize) ücreti ödeme makbuzu (Randevu alınırken online olarak ödenebilir.)
- Başvuru sahibinin pasaport numarası
Amerika Vizesi Başvuru Formu
Hangi türde olursa olsun geçici Amerika vizesine başvuracak herkesin DS-160 adı verilen formunu, randevu almadan önce doldurması gerekmektedir. DS-160 online olarak doldurulması gereken bir başvuru formudur. Türkçe desteği de bulunan DS-160 başvuru formuna linki kullanarak ulaşabilirsiniz: ceac.state.gov/genniv
Öğrenci vizesi için hazırlanması gereken belgeler
- En Az 1 Yıl Geçerli Pasaport:Pasaportunuz, Amerika’ya giriş yapmayı düşündüğünüz tarihten itibaren en az 1 yıl geçerli olmalıdır. Pasaportunuz yoksa bağlı bulunduğunuz ilçe emniyet müdürlüğüne başvuruda bulunmanız gerekecektir. Pasaport çıkarma işlemleri ve ücretleri ile ayrıntılı bilgiye https://epasaport.egm.gov.tr/internet adresinden ulaşabilirsiniz. En az 1 yıl geçerli pasaport. En az 2 boş sayfası olmalıdır.
- Eski Pasaportlarınız (Varsa) Tüm eski pasaportlar ve işlem görmüş tüm sayfalarının dosyaya eklenmesi gerekmektedir.
- 5cm x 5cm Ebadında Bir Adet Vesikalık Fotoğraf: Son 6 ayda çekilmiş 2 adet 5×5 vesikalık fotoğraf. Arka fonun açık renk olması ve resimde kulakların gözükmesi gerekmektedir. Vize başvuru formlarının eksiksiz ve doğru bir biçimde doldurulması gerekmektedir.
4.T.C. Nüfus cüzdanının ön-arka yüzünün fotokopileri ve vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Dilekçe Amerika Konsolosluğu veya Amerika Büyükelçiliği’ne hitaben, Amerika’ya turistik seyahatte bulunacak başvuru sahibinin vize talebini belirten bir dilekçe hazırlanmalıdır
- Vize Başvuru Formu (DS 160):Online olarak doldurulacak DS160 başvuru formu. Formu bu sayfadan doldurabilirsiniz: https://ceac.state.gov/genniv/
- Vize Başvuru Ücreti: Vize başvuru ücreti (Vize ücreti 160 $ olup vize başvuru formu doldurulurken online olarak ödenir. Vize ücretinden hariç 350$ öğrenci takip sistemi olan SEVIS için ödenmelidir. ABD öğrenci vizesinin toplam maliyeti 510 $’dır.
- Emniyetten Adli Sicil Kaydı
- Randevu:http://usvisa-info.com/adresinden alınır. Randevu almadan önce DS 160 vize başvuru formu doldurulmalıdır. Randevu sırasında DS 160 formundaki barkot numarası belirtilmek zorundadır. Ayrıca vize randevusu alınırken kredi kartı ile vize ücreti 160 USD ödenmelidir.
- I-20 Öğrenci Kabul Belgesi: ABD’de kayıt olduğunuz okulun gönderdiği, okul kabul belgesidir. Bu belgede size ayrılan kısmı imzalamayı unutmayın.
- Sevis ücreti:https://www.fmjfee.com/i901fee/index.jspadresinden ödenir. 200 USD‘dır. ABD öğrenci vize başvurunuzu yapmadan önce bu ücretin ödendiğine dair dekontun konsolosluğa iletilecek dosyada bulunması gerekmektedir.
- Eğitim Durum Belgeleri
1- Öğrenci iseniz Güncel tarihli Öğrenci belgesi. İngilizce cevirisi gereklidir.
2- Öğrenci iseniz kapalı zarfta Transkript (Not Dökümü) Mümkünse İngilizce isteyiniz.
3- Mezun iseniz en son mezun olduğunuz okuldan aldığınız geçici mezuniyet belgesi ya da diplomanız ve kapalı zarfta transcript / diploma supplement.
4- Katılmış olduğunuz sınavların sonuç belgeleri (Destekleyici evrak niteliğindedir. Gerektiği hallerde istenir.) Örn.: IELTS, KPDS, TOEFL, ÜDS
5.Daha önce Türkiye’de veya yurtdışında yabancı dil kursuna gittiyseniz devam sertifikası veya eğitim aldığınızı gösteren bir yazı. (varsa)
- Lisede veya üniversitede hazırlık okuduysanız hazırlık okuduğunuza dair okul yetkilince onaylanmış yazı. (varsa)
7.Aldığınız veya almakta olduğunuz sertifika programları, meslek eğitim programları vb belgeler. (varsa)
- Eğitim aldığınız veya almakta olduğunuz öğretmenlerinizden en az bir tane referans yazısı (varsa)
- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği:Herhangi bir nüfus müdürlüğünden temin edebilirsiniz.
- Okul İzin Yazısı Öğrenciliğinize ara vererek yurtdışına gidiyorsanız, okuldan alacağınız, izinli olduğunuza veya okulunuzu dondurduğunuza dair yazı
- Askerlik terhis / tecil belgesi
- Evli iseniz evlilik cüzdan fotokopisi, eşinizin ve varsa çocuklarınızın kimlik fotokopileri.
- Gelir belgeleri yurt dışındaki eğitim ve yaşam giderlerinizi karşılayabileceğinizi gösteren
- Sağlık Sigortası
- Amerika Konsolosluğu/Elçiliği, Amerika seyahat masrafları karşılığı bakiyenin banka hesabında teminatını; başvuru sahibinin şahsi banka hesabında Euro/TL veya USD karşılığını görmelidir
- Muvafakatname:Velileri olmadan USA’a seyahat edecek 18 yaşın altındaki çocuklar için, velilerinin seyahat etmelerine izin verdiklerini onaylayan noter tastikli muvafakatname aslı ve İngilizcesi sunulmalıdır.
- İşyeri izin belgesi ve işe giriş bildirgesi Çalışan iseniz çalıştığınız işyerinden alacağınız
- Mali Durum Belgeleri: Aşağıda açıklanan belgelerle, yurtdışında bir işte çalışmadan, tamamen sponsorunuzun, ailenizin veya kendi imkanlarınızla eğitim alacak düzeyde maddi olanaklara sahip olduğunuzu ispatlamalısınız.
- Banka Referans Mektubu: Hesabınız bulunan bankadan alınmış son bakiyeleri gösteren İngilizce olarak yazılmış resmi yazıların orijinalleri (Bankanın antetli kağıdında, şube yetkilisi tarafından yazılmış olması gerekmektedir.)
- Banka Hesap Dökümü: Son 3 aylık banka işlemlerini gösteren hesap dökümü ya da banka hesap cüzdan fotokopisi.
- Varsa gayrimenkullere ait tapular, araba ruhsatı ve varsa kira gelirini gösteren belgeler (kontrat fotokopileri)
Aileniz, Sponsorunuz veya Siz Serbest Çalışıyorsanız:
- Vergi levhası fotokopisi
- Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi
- Oda sicil kaydı fotokopisi
- İmza sirküleri fotokopisi
- Yıllık bilançosunu gösteren yazı
Aileniz, Sponsorunuz veya Siz Emekliyseniz:
- Emeklilik kimlik kartı fotokopisi yada SGK’ dan alınan emekli olunduğunu gösteren yazı.
- Emeklilik maaşının yattığı hesabın son 3 aylık hesap dökümü
Aileniz, Sponsorunuz veya Siz Maaşlı Çalışıyorsanız:
- İş yeri teyit mektubu İngilizce (İş yerinin antetli kağıdına yazdırılmış, çalışmaya başladığınız tarihi, pozisyonunuzu, brüt maaşınızı ve eğitiminiz süresince gerekli iznin verildiği belirtilmelidir.)
- Son 3 – 4 aylık maaş bordolarınız
- Vergi levhası fotokopisi
- Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi
- Oda sicil kaydı fotokopisi
- İmza sirküleri fotokopisi
- Yıllık bilançosunu gösteren yazı
İşyeri Sponsor Olacaksa:
- İş yerinin antetli kâğıdına yazılmış sponsorluk yazısı (İngilizce)
- İmza sirküleri fotokopisi
- Vergi levhası fotokopisi
- Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi
- Oda sicil kaydı fotokopisi
- Yıllık bilançosunu gösteren yazı
- Uçak Bileti Rezervasyonu
Evrakların eksiksiz bir şekilde sunulmasının ardından en önemli süreç olarak kabul edilen sözlü mülakat, kişiden kişiye değişmekle birlikte sonucu bir hayli etkiliyor. Vizenin alınabilmesi için mülakattan başarı ile ayrılmanız bekleniyor.
B-1/B-2 TURİSTİK veya TİCARİ ZİYARETÇİ VİZESİ
Ziyaretçi Amerika Vizesi, mesleki toplantılar veya konferanslar dahil olmak üzere ticari amaçlar için göçmen olmayan (B1) geçici olarak Amerika’ya giriş yapmak isteyen ve genel olarak altı aylık bir süre için verilen göçmen vizesi kapsamı dışında bir vize çeşitidir. Karşılıklılık ilkesinin izin vermesi durumunda, Konsolosluk Görevlisi B1/B2 vizesi vermeyi seçebilir.
B2 – Amerika Turistik, Ziyaret,Tıbbi Tedavi Amaçlı Ziyaretçi Vizesi
Turistik, Aile-Arkadaş ziyareti için geçici olarak Amerika’ya girmek isteyen kişiler, göçmen olmayan bir vize türü ve altı ay geçerliliği olan Ziyaretçi Amerika Vizesini (B2), kullanarak seyahat edebilirler.Her aile üyesinin başvurusu ayrı olarak incelenir. Her aile üyesine, aile üyesinin sunduğu başvuru temelinde bireysel vize verilir. Mülakat ve parmak izi uygulaması için Amerika Konsolosluğu başvuru sahibini çağırmaktadır.Genel olarak, B1/B2 vizesine sahip adaylara çalışma ya da eğitim izni verilmez.
Amerika Turistik Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Şahsi evraklar
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Pasaport (Seyahat sonrası en az 6 ay geçerli, varsa eski pasaportlar)
- 2 adet biyometrik fotoğraf (50X50 mm boyutlarında, güncel, arka fon beyaz)
- DS 160 Formu (Online doldurulacak)
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Adres ve aile bilgilerini içeren)
- Şahsi Vize Talep Dilekçesi (Tüm masrafları kendisinin karşılayacağını belirten Konsolosluğa hitaben)
Önemli Not: Her başvuru için gereken evraklar yukarıda yer almaktadır. Mesleklere ve statünüze göre gereken ek vize evraklarını aşağıda görebilirsiniz.
Şirket Sahiplerinin/Ortaklarının Hazırlaması Gereken Ek Evraklar
- Antetli Kâğıda İngilizce Vize Talep Dilekçesi(Konsolosluğa hitaben şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren yazı)
- Faaliyet Belgesi fotokopisi (Son 3 aylık)
- Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi
- Şirketin İmza Sirküleri fotokopisi
- Son tarihli Vergi Levhası fotokopisi
- Barkodlu SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz)
- Şahsi Banka Hesap Cüzdanı veya Banka Hesap Dökümü (En az 7000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Kira gelirleri, Tapu ve Araç Ruhsatı fotokopisi (Varsa)
Şirket Çalışanlarının Hazırlaması Gereken Ek Vize Belgeleri
- Antetli Kağıda İngilizce Vize Talep Dilekçesi(Konsolosluğa hitaben şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren yazı)
- Vize Talep Dilekçesi (Tüm masrafları kendisinin karşılayacağını belirten Konsolosluğa hitaben)
- Faaliyet Belgesi fotokopisi (Son 3 aylık)
- Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi
- Şirketin İmza Sirküleri fotokopisi
- Son tarihli Vergi Levhası fotokopisi
- SGK İşe Giriş Bildirgesi
- Barkodlu SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz)
- Maaş Bordrosu (Son 3 aylık, kaşe ve imzası olan)
- Sponsora ait Banka Hesap Cüzdanları veya Banka Hesap Dökümleri (En az 7000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olamlıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Kira gelirleri, Tapu ve Araç Ruhsatı fotokopisi (Varsa)
Devlet Memurlarının Hazırlaması Gereken Ek Evraklar
- Çalışma belgesi (bağlı bulunulan kurumdan alınmış, ıslak imza ve mühürlü)
- Görev kimlik kartı fotokopisi
- İzin belgesi (bağlı bulunulan kurumdan alınmış, ıslak imza ve mühürlü)
- Maaş bordrosu (son 3 aylık, ıslak imza ve mühürlü)
- Kira, gelir, tapu, araç ruhsatı fotokopileri (Varsa)
- Banka hesap özeti (son 3 aylık, en az 7000 TL bakiyesi olan, kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleri ile)
- Kira, gelir, tapu, araç ruhsatı fotokopileri (Varsa)
- Emeklilerin hazırlaması gereken ek vize belgeleri
- Emeklilik kartı fotokopisi ya da www.turkiye.gov.tr sitesinden alınan emeklilik tescil belgesi ya da Barkodlu SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz)
- Emekli cüzdanı fotokopisi
- Emeklilik maaşı aldığı banka hesap cüzdanı
- Banka hesap özeti (son 3 aylık, en az 7000 TL bakiyesi olan, kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleri ile)
- Kira, gelir, tapu, araç ruhsatı fotokopileri (Varsa)
Öğrencilerin Hazırlaması Gereken Ek Vize Belgeleri
- Öğrenci Belgesi (orijinal, güncel)
- Muvafakatname(kişi 18 yaşında küçük ise anne baba tarafından imzalanmış, noter onaylı orijinal belge)
Öğrenci Sponsoru
Emekli ise;
- Sponsor Vize Talep Dilekçesi (Tüm masrafları kendisinin karşılayacağını belirten Konsolosluğa hitaben)
- Emeklilik kartı fotokopisi ya da www.turkiye.gov.tr sitesinden alınan emeklilik tescil kaydı fotokopisi ya da Barkodlu SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz)
- Maaş aldığı Banka Hesap Cüzdanı veya Banka Hesap Dökümü(Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Şahsi Banka Hesap Cüzdanları veya Banka Hesap Dökümleri (En az 7000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olamlıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Kira gelirleri, Tapu ve Araç Ruhsatı fotokopisi (Varsa)
SSK’lı Çalışan ise;
- Antetli Kağıda İngilizce Vize Talep Dilekçesi(Konsolosluğa hitaben şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren yazı)
- Vize Talep Dilekçesi (Tüm masrafları kendisinin karşılayacağını belirten Konsolosluğa hitaben)
- Faaliyet Belgesi fotokopisi (Son 3 aylık)
- Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi
- Şirketin İmza Sirküleri fotokopisi
- Son tarihli Vergi Levhası fotokopisi
- SGK İşe Giriş Bildirgesi
- Barkodlu SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz)
- Maaş Bordrosu (Son 3 aylık, kaşe ve imzası olan)
- Sponsora ait Banka Hesap Cüzdanları veya Banka Hesap Dökümleri (En az 7000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Kira gelirleri, Tapu ve Araç Ruhsatı fotokopisi (Varsa)
İşveren ise;
- Antetli Kağıda İngilizce Vize Talep Dilekçesi(Konsolosluğa hitaben şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren yazı)
- Faaliyet Belgesi (son 3 aylık)
- Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi
- Şirketin İmza Sirküleri fotokopisi
- Son tarihli Vergi Levhası fotokopisi
- Barkodlu SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz)
- Şahsi Banka Hesap Cüzdanları veya Banka Hesap Dökümleri (En az 7000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Kira gelirleri, Tapu ve Araç Ruhsatı fotokopisi (Varsa)
Devlet Memuru ise;
- Çalışma Belgesi
- Bağlı olduğu resmi makamdan İzin Belgesi
- Resmi Kurum Görev Kimlik Kartının önlü arkalı fotokopisi
- Maaş Bordrosu (Son 3 aylık, kaşe ve imzası olan)
- Şahsi Banka Hesap Cüzdanı veya Banka Hesap Dökümü (En az 7000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Kira gelirleri, Tapu ve Araç Ruhsatı fotokopisi (Varsa)
Davet eden kişiden istenilen evraklar
- Davetiye (Davet edilen kişi tarafından gönderilmiş, davet eden kişinin adres, iletişim bilgilerini içeren, imzalanmış davetiye yazısının mail çıktısı)
- Amerika vatandaşı ise pasaportu, kimlik fotokopisi, Amerika vatandaşı değil ise oturum izni fotokopisi
- Seyahatin masrafları davet eden kişi tarafından karşılanacak olması halinde kişinin son 3 aylık maaş bordrosu ve banka hesap dökümleri fotokopisi
Ev Hanımlarının Hazırlaması Gereken Ek Evraklar
- Evlilik cüzdanı fotokopisi (Eğer evli ise)
- Ev hanımına Sponsor olacak kişiye ait evraklar
Ev Hanımı Sponsoru
Emekli ise;
- Emeklilik kartı fotokopisi ya da www.turkiye.gov.tr sitesinden alınan emeklilik tescil kaydı fotokopisi ya da Barkodlu SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz)
- Maaş aldığı Banka Hesap Cüzdanı veya Banka Hesap Dökümü(Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Şahsi Banka Hesap Cüzdanları veya Banka Hesap Dökümleri (En az 7000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Kira gelirleri, Tapu ve Araç Ruhsatı fotokopisi (Varsa)
SSK’lı Çalışan ise;
- Antetli Kağıda İngilizce Vize Talep Dilekçesi(Konsolosluğa hitaben şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren yazı)
- Vize Talep Dilekçesi (Tüm masrafları kendisinin karşılayacağını belirten Konsolosluğa hitaben)
- Faaliyet Belgesi fotokopisi (Son 3 aylık)
- Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi
- Şirketin İmza Sirküleri fotokopisi
- Son tarihli Vergi Levhası fotokopisi
- SGK İşe Giriş Bildirgesi
- Barkodlu SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz)
- Maaş Bordrosu (Son 3 aylık, kaşe ve imzası olan)
- Sponsora ait Banka Hesap Cüzdanları veya Banka Hesap Dökümleri (En az 7000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Kira gelirleri, Tapu ve Araç Ruhsatı fotokopisi (Varsa)
İşveren ise;
- Antetli Kağıda İngilizce Vize Talep Dilekçesi(Konsolosluğa hitaben şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren yazı)
- Faaliyet Belgesi (son 3 aylık)
- Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi
- Şirketin İmza Sirküleri fotokopisi
- Son tarihli Vergi Levhası fotokopisi
- Barkodlu SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz)
- Şahsi Banka Hesap Cüzdanları veya Banka Hesap Dökümleri (En az 7000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Kira gelirleri, Tapu ve Araç Ruhsatı fotokopisi (Varsa)
Devlet Memuru ise;
- Çalışma Belgesi
- Bağlı olduğu resmi makamdan İzin Belgesi
- Resmi Kurum Görev Kimlik Kartının önlü arkalı fotokopisi
- Maaş Bordrosu (Son 3 aylık, kaşe ve imzası olan)
- Şahsi Banka Hesap Cüzdanı veya Banka Hesap Dökümü (En az 7000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Kira gelirleri, Tapu ve Araç Ruhsatı fotokopisi (Varsa)
Amerika Ticari Vizesi Almak İsteyen Şirket Sahiplerinin Hazırlaması Gereken Belgeler
- Şahsi Evraklar;
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Pasaport (Seyahat sonrası en az 3 ay geçerli, varsa eski pasaportlar)
- 2 adet biometrik fotoğraf (50X50 mm boyutlarında, güncel, arka fon beyaz)
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Adres ve aile bilgilerini içeren)
Davet Eden Şirketten İstenilen Evraklar
- Davetiye (Şirketin Antetli Kâğıdına, Şirketin ve daveti gönderen kişinin bilgilerini, iş gezisinin amacını içeren, Daveti gönderen kişinin pasaport ve kimlik fotokopisi ile birlikte )
- Fuar Davetiyesi (Fuar bileti, fuar giriş kartı ya da fuar bilgilerini içeren dokümanlar)
Şirket Evrakları
- Antetli Kağıda İngilizce Vize Talep Dilekçesi(Konsolosluğa hitaben şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren yazı)
- Faaliyet Belgesi fotokopisi (Son 3 aylık)
- Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi
- Şirketin İmza Sirküleri fotokopisi
- Son tarihli Vergi Levhası fotokopisi
Gelir Gösteren Evraklar
- Barkodlu SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz)
- Şirket Banka Hesap Cüzdanı veya Banka Hesap Dökümü (En az 7000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Kira gelirleri, Tapu ve Araç Ruhsatı fotokopisi (Varsa)
Amerika Ticari Vizesi Almak İsteyen Şirket Çalışanlarının Hazırlaması Gereken Belgeler
- Şahsi Evraklar;
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Pasaport (Seyahat sonrası en az 3 ay geçerli, varsa eski pasaportlar)
- 2 adet biometrik fotoğraf (50X50 mm boyutlarında, güncel, arka fon beyaz)
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Adres ve aile bilgilerini içeren)
- Şahsi Vize Talep Dilekçesi (Tüm masrafları kendisinin karşılayacağını belirten Konsolosluğa hitaben)
Davet Eden Şirketten İstenilen Evraklar
- Davetiye (Şirketin Antetli Kâğıdına, Şirketin ve daveti gönderen kişinin bilgilerini, iş gezisinin amacını içeren, Daveti gönderen kişinin pasaport ve kimlik fotokopisi ile birlikte )
- Fuar Davetiyesi (Fuar bileti, fuar giriş kartı ya da fuar bilgilerini içeren dokümanlar)
Şirket evrakları
- Antetli Kağıda İngilizce Vize Talep Dilekçesi(Konsolosluğa hitaben şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren yazı)
- Faaliyet Belgesi fotokopisi (Son 3 aylık)
- Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi
- Şirketin İmza Sirküleri fotokopisi
- Son tarihli Vergi Levhası fotokopisi
Gelir Gösteren Evraklar
- SGK İşe Giriş Bildirgesi
- Barkodlu SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz)
- Maaş Bordrosu (Son 3 aylık, kaşe ve imzası olan)
- Şirket Banka Hesap Cüzdanı veya Banka Hesap Dökümü (En az 7000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Kira gelirleri, Tapu ve Araç Ruhsatı fotokopisi (Varsa)
Amerika Öğrenci & Turist Vizesi Ücretleri 2020
Vize ücreti randevu alma aşamasında konsolosluğun sayfasından online olarak ödenir.
Vize Kategorisi | Kısa Dönem Vize Ücreti | Uzun Dönem Vize Ücreti |
Öğrenci Vizesi | 160$ + (35$ SEVIS ücreti) | 160$ + (35$ SEVIS ücreti) |
Turist Vizesi | 160$ | 160$ |
Sevis Ücreti
SEVIS, orijinal adıyla Studentsand Exchange Visitors Information System, eğitim programlarına katılacak kişilerin zorunlu olarak kayıt yaptırması gereken bir takip sistemidir. Eğitim programlarına katılan öğrencilerin https://www.fmjfee. com/i901fee/index.html internet sitesi üzerinden ödemesi gereken sevis kayıt ücreti 35 USD‘dir. Tercihen randevunu gününden önce ödeme yapılması gerekmektedir.Vize mülakatı esnasında sevis ödendi makbuzunun konsolosluğa ibraz edilmesi gerekmektedir.
Vize Ücretini Ödeme
Amerika vizesi için ücreti ödeme yönteminizi (MRV), DS-160 formunu doldururken seçmeniz gerekmektedir. İnternet üzerinden (ais.usvisa-info.com) adresinden nakit ödeme talimatlarını takip ederek ya da kredi/banka kartınızla ödeme yapabilirsiniz.Amerika vizesi için ödenen ücret hiçbir şart altında iade edilmez ya da devredilmez. Her başvuru ücreti tek bir başvuru için kullanılabilir ve bir yıllık kullanım süresi vardır.Ödeme yöntemleri ;
Kredi Kartı: Abd vize başvurusu yapılmadan kişinin ödemeyi kredi kartı ile talep etmesi sonucu, gerekli kart detayları amerikan konsolosluğu vize işlemleri birimi tarafından hazırlanmış olan randevu başvuru formuna girilir ve ücret doğrudan kesilir. Aynı gün randevu alınır.
Akbank: Bir Akbank şubesine pasaport ile birlikte gidilerek, Amerika Vize Başvuru ücreti adı altında 160 USD vize ücretleri yatırılır, buradan alınan dekont üzerinde bir PIN numarası yazar ve bu PIN numarasının başvuru formunda gerekli alana girilmesinin ardından, randevu sayfası açılır.
Amerika öğrenci vize başvurusu kaç günde sonuçlanır?
Amerika öğrenci vizesi başvuruları normalde mülakata girdiğiniz gün sonuçlanır. Sizinle görüşme yapan vize görevlisi başvuru sonucunuzu söyleyecektir. Ancak vizenizin pasaportunuza basılıp size en yakın PTT ofisine yollanması 2-3 iş günü sürebilir. Yoğun dönemlerde teslimat süreci biraz uzayabilir.
Amerika Vizesi Hakkında Önemli Notlar
- Eğer katılımın amacı eğlence veya tatil ise, okula kayıt yaptıran aday B2 olarak sınıflandırılabilir. Örneğin, seyahatin asıl amacı keyfi ise, yarı zamanlı dil kursu B2 olarak sınıflandırılabilir. Akademik programların sınıflandırılması İç Güvenlik Bakanlığı’nin sorumluluğundadır.
- Amerika Vizesinin verilmesi Amerika’ya giriş yapılabileceği garantisi anlamına gelmez. Gümrük Girişinde bulunan Gümrük ve Sınır Koruma Memurluğu (CBP) Görevlileri seyahat eden kişinin Amerika’ya girip giremeyeceğine ve ne kadar süre kalmasına izin verileceğine karar verir. Vizenin geçerliliği, izin verilen kalma süresi ile ilişkili değildir; başvuran adayın vizesi 10 yıl geçerli olabilir, fakat izin verilen kalma süresi genelde 6 aydan fazla olmaz. Vizenin geçerliliği basit olarak, kişilerin Amerika’ya seyahat edebilecekleri ve Amerika’ya giriş başvurusunda bulunabilecek oldukları süredir.
Türkiye’deki Amerikan Temsilcilikleri
ANKARA: Görev alanı: Afyon, Ankara, Aksaray, Amasya, Ağrı, Antalya, Ardahan, Bartın, Bayburt, Burdur, Çankırı, Çorum, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Denizli, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, İzmir, Karabük illerinde ikamet ediyorsanız, Amerika vize işlemleri ve diğer konsolosluk işlemleri için ABD Ankara Büyükelçiliği’ne başvuru yapmanız gerekecektir.
ABD Büyükelçiliği
Atatürk Bulvarı No:110
06100 Kavaklıdere – Ankara
Tel : 0 312 455 55 55
Fax: 0 312 467 00 19
web: https://tr.usembassy.gov/tr
İSTANBUL: Görev alanı: İstanbul, Bolu, Kocaeli, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Eskişehir, Balıkesir, Bilecik, Kırklareli, Tekirdağ, Sakarya ve Yalova illerinde ikamet ediyorsanız, Amerika vize işlemleri ve diğer konsolosluk işlemleri için Amerika Başkonsolosluğu İstanbul üzerinden başvuru yapmanız gerekecektir.
ABD Başkonsolosluğu
Kaplıcalar Mevkii Sokak No: 2
34460 İstinye – İstanbul
Tel: 0 212 335 90 00
e-mail: niv_istanbul@state.gov
web: https://tr.usembassy.gov/tr/embassy-consulates-tr/istanbul-tr
SIKÇA SORULAR SORULAR
Kimler vize almalı?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları eğitim amacı ile kısa ya da uzun süreli olarak Amerika’da bulunacaklarsa, hangi tür pasaporta sahip olurlarsa olsunlar, durumlarına uygun olan vize türüne başvurmak zorundadırlar.
Nereden başvuruda bulunmalıyım?
Başvurularınızı Ankara’daki ABD Büyükelçiliği ya da İstanbul’daki ABD Başkonsolosluğu’na yapabilirsiniz.
Başvuruya kendim mi gitmeliyim?
Başvurularınız sırasında vize görevlisi tarafından mülakata alınırsınız; ayrıca parmak izniniz alınır. Bu nedenle başvuruya bizzat gitmeniz gerekmektedir.
Başvuru sırasında herhangi bir mülakata tabi tutulur muyum?
Evet. Tüm vize başvurularında kişinin bizzat giderek mülakata katılması gerekmektedir.
Vizem ne kadar sürede sonuçlanır?
Vizeniz sonucu mülakat sonunda size söylenir. Eğer vizeniz onaylanmışsa pasaportunuz elçilikte kalır ve vize basıldıktan sonra ortalama 3-4 iş günü içerisinde size ulaştırılır.
Vizem ne kadar süre ile geçerlidir?
Amerika’ya alınan öğrenci vizeleri genelde okul tarafından size gönderilen I20 belgesinde yazan süreye göre verilmektedir. Yani eğitim süreniz ile pararleldir. Ancak bazen eğitim süreniz 2 ay olsa bile size 5 yıllık vize verebilirler. Bu durumda aslolan I20 belgenizin üzerinde yazan süredir. Eğer vizeniz I20 sürenizden daha kısa bir süre için verildiyse geçerli I20 ile Amerika’da kalmaya devam edebilirsiniz.
Vize sırasında bana bir kağıt verdiler bu ne demek?
Amerika vize mülakatı sonucunda bazı kişilere bir kağıt verilmektedir. Bu kağıtın 3 anlamı olabilir;
1- Kişi vize reddi almıştır ve neden red aldığını anlatan bir metin içerebilir.
2- Kişi red almamıştır ancak vize memuru kendisinden ek belge talep etmiştir. Bu durumda kişi, istenilen ek belgeleri tamamladıktan sonra kendisine verilen kağıtla birlikte, istenilen belgeleri, I20 belgesini ve pasaportunu elçiliğe kargo yapmalıdır. Daha sonra vize basılmış olan pasaportu kendisine gönderilecektir.
3- Kişi name-check denilen isim-kontrol sistemine takılmıştır. Kendisine verilen kağıtta sonucunu takip etmesi için gerekli olan numara yazılıdır. Sonuç çıktığında kendisine verilen kağıtla birlikte pasaportunu ve I20 belgesini elçiliğe kargo yapmalıdır. Daha sonra vize basılmış olan pasaportu kendisine gönderilecektir. Bu sistem isim benzerliği araştırma sistemi olarak algılanabilir. Daha çok Ali Kara, Mehmet Öztürk gibi yaygın olarak bulunan isimlere sahip kişiler böyle bir kontrole takılmaktadır. Bu şekilde ismi bulunanların vize başvurularını mümkün olduğunca erken yapmaları tavsiye edilmektedir.
Vize süresince Amerika’ya istediğim kadar giriş çıkış yapabilir miyim?
Amerika vizeleri genelde çok girişli olarak verilmektedir. Yani normal koşullar altında okuldan alacağınız izin kağıdı ile birlikte Amerika’ya istediğiniz kadar giriş çıkış yapabilirsiniz.
Ancak eğer vize süreniz I20 üzerinde yazan süreden daha kısa zaman için verildiyse ve I20’niz geçerli olduğu halde vize süreniz bittikten sonra Amerika’dan çıkış yaparsanız, tekrar ülkeye giriş için vize almanız gerekmektedir.
Eğer vizeniz I20’de yazılı olan süreden daha uzun süre için verildiyse ve Amerika’dan çıkış yaptıysanız, Amerika’ya tekrar giriş için ya aynı SEVIS numarası ile tekrar I20 edinmeniz gerekmektedir ya da yeni bir SEVIS numarası ile yeni bir vize almanız gerekmektedir.
Vizemi Amerika’dayken uzatabilir miyim?
Amerika’dayken vizenizi uzatamazsınız ancak I20 belgenizi uzatarak Amerika’daki eğitiminize devam edebilirsiniz.
Eğitimim sırasında Amerika’da çalışabilir miyim?
Bu durum daha çok hangi okula / programa kayıt yaptırdığınıza bağlıdır. Akademik eğitim amacı ile Amerika’da bulunan kişilerin çalışma izni vardır ancak dil eğitimi amacı ile giden kişilerin çalışma izni bulunmamaktadır.
Eğitimim bittikten sonra Amerika’da kalıp çalışabilir miyim?
Akademik eğitim amacı ile Amerika’da bulunanlar ya da 9 ay ve üzerinde bir sertifika programına dahil olanlar, iş bulmaları durumunda eğitimleri bittikten sonra öğrenci vizelerini 1 yıl süre ile çalışmalarına imkan sağlayan başka bir vize türüne çevirebilme hakkına sahiptirler. Ancak dil eğitimi amacı ile bulunan kişilerin böyle bir hakkı yoktur. Fakat dil eğitimi ya da farklı bir amaçla Amerika’ya gitmiş olan kişiler gerekli koşulları sağlamaları durumunda Amerika’dayken vize türlerini değiştirmek için başvuruda bulunabilirler.