NEREDEDİR
Washington, DC, ABD‘nin doğu kıyısının orta Atlantik bölgesinde yer alır. Bölge, kuzeybatıda Montgomery County (Maryland), doğuda Prince George’s County (Maryland), güney ve batıda ise Arlington ve Alexandria (Virginia) ile çevrilidir.
SAAT FARKI
Washington DC’nin yerel saati, Türkiye’den 7 saat geridedir.
ULAŞIM
Washington DC’ye Ulaşım: Ronald Reagan Washington National Airport: Şehre en yakın ve ulaşıma elverişli havalimanı burası. Arlington’tan güneye 4.8 km uzaklıkta ve Potomac nehrinin hemen karşısında yer almakta olup şehre en yakın ve ulaşıma elverişli havalimanıdır. Havaalanından şehir merkezine ulaşım için metro veya taksi kullanılabilmektedir.
Washington Dulles International Airport: Şehir merkezinin 26 km. batısında Dulles, Virginia’da bulunmaktadır. havalimanı sınırlarındaki VRTA Air and Space Museum’e gidebilirsiniz. Havaalanından şehir merkezine ulaşım için metrobüs, otobüs, metro, taksi veya SuperShuttle kullanabilirsiniz.
Baltimore-Washington International Thurgood Marshall Airport: Washington’ın 48 km, Baltimore’a 18 km uzaklıkta olan havalimanı şehre ulaşım için en uzak havalimanıdır. Havaalanından şehir merkezine ulaşım 90 dakika gibi oldukça uzun vakit almaktadır. Metrobüs, metro, banliyö treni ve taksi gibi seçeneklerle şehir merkezine ulaşabilirsiniz.
Washington DC’de Ulaşım: Dünyanın en iyi toplu taşıma ve ulaşım alt yapısına sahip olan şehirlerden biri olan Washington, hem raylı sistemleri hem de otobüsleri ile şehir içi ulaşımı oldukça kolaylaştırmaktadır.
Yürüme: Şehir merkezinde gezmek için en konforlu yöntemdir.
Circulator Bus: Çoğunlukla turistlerin tercih ettiği circulator bus, metroyla ulaşılamayan yerler için bir konforlu bir alternatiftir.
Otobüs: Şehrin neredeyse her noktasındaki otobüs hatları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Metro: Özellikle DownTown bölgesinde seyahat edecekseniz araba kullanmak yerine metroyu tercih etmeniz daha konforludur.
Araba Kiralama: Araba kiralamak için 25 yaşın üstünde olmak şarttır.
Taksi: Taksi şoförüne taksi ücretinin %15’i kadar bahşiş vermeniz gerekmektedir.
YAŞAM MASRAFLARI
Washington DC’de yaşam giderleri konaklama ve ulaşım açısından ortalamanın biraz üzerinde çıkmaktadır.
ÇALIŞMA İMKANI
ABD’de dil okuluna giden öğrencilerin çalışma izinleri maalesef bulunmamaktadır.
SAĞLIK
Amerika dünyanın en pahalı sağlık sistemlerinden birine sahiptir bu nedenle Amerikan toprağına ayak basmadan önce sigorta yaptırmış olunmasında fayda olacaktır. Amerika’ya dil eğitimi amaçlı seyahat eden öğrenciler, F tipi vize alacaklarından bu vize tipinin gerekçelerinden biri olan sağlık sigortasına sahip olmalıdır. Eğitim sürelerinin tümünü kapsayan bir sağlık sigortası almak zorunludur. Aksi takdirde öğrencilerin Amerika’da hiçbir sağlık hizmetinden faydalanma hakları bulunmamaktadır.
GÜVENLİK
ABD’nin başkenti olması nedeniyle oldukça güvenli bir şehirdir. Turistik bölgelerden Smithsonian, anıtlar ve Kennedy merkezi bölgeleri geceleri bile yürümek için güvenlidir. Capitol’ün doğusu daha az güvenli olduğu için dikkatli olmakta fayda vardır. Metro istasyonları ve trenlerde cep telefonu gaspı çok yaygın olduğu için dikkatli olmalısınız. Shaw, Adams Morgan, Columbia Heights, Near Northeast, Gallery Place-Chinatown metro istasyonu gibi gece hayatı bölgelerinde vakit geçirirken dikkatli olmalısınız, gruplar halinde karanlık olmayan ana yollarda yürümeli, gasp ve hırsızlık olaylarına karşı temkinli davranmalısınız. Bu gece hayatı bölgeleri çok popülerdir, gitmekten çekinmeyiniz. Ancak bu önemli uyarıları da dikkate alınız.
Washington DC, ılıman dönencealtı iklimi bölgesinde yer alır ve dört ayrı mevsime sahiptir. İlkbahar ve sonbahar sıcak olup kış mevsiminde ise yıllık ortalama 39 cm kar yağışı ile serindir. Kış sıcaklıkları Aralık ayı ortalarından Şubat ayı ortalarına kadar ortalama 3.3 °C civarındadır. Yazlar sıcak ve nemlidir. Temmuz ayında günlük ortalama 26.5 °C sıcaklık ve günlük ortalama %66 nispi nem gözlemlenir. Yazın sıcaklık ve nem kombinasyonu çok sık fırtına getirir, bazıları bazen alanda kasırga oluşturur. Kar fırtınaları Washington’a ortalama her dört ila altı yılda bir etki eder. En şiddetli fırtınalara “nor’easter” denir, genellikle ABD’nin Doğu Sahilinin büyük bölümünü etkilerler. Kasırgalar (ya da kalıntıları) bazen yaz sonu ve sonbahar başında kısmen şehrin iç konumuna doğru bir alan izler ama Washington’a gelene kadar genellikle zayıflar.
Etiyopya: Baharatla kaynatılmış ve sotelenmiş et ve sebzelerin ekmekle kaplandığı Etiyopya yemeklerini ellerinizle yiyebilirsiniz.
Salvador: İsteğe bağlı olarak kızarmış domuz, kuru fasulye veya her türlü peynirle doldurulmuş kalın mısır ekmeği, ardındanda lahana salatası ve İtalyan usulü kırmızı sos ile tepesinde duran mısır ekmeği ile doyabilirsiniz.
Çin: En iyi Çin yemeklerini şehrin banliyölerindeki Çin restoranlarında bulabilirsiniz.
Yemek arabaları: Washington DC’de popüler olan yemek arabalarında hem Amerikan mutfağından hamburger, sosisli sandviç, patates cipsi ve turta bulabileceğiniz gibi, farklı kültürlerin mutfaklarından da yemek yiyebilirsiniz.
Cupcake: Washington DC, fincan kekleriyle meşhurdur.
Alkollü içecekler: Yemeklerinizin yanında alkollü içecek tüketmek isterseniz, 21 yaşından büyük olmanız gerekmektedir.
EĞLENCE
Washington Kennedy Merkezi: Şiirden oyunlara, müzikten dansa kadar farklı gösteriler sunulmaktadır.
Columbia Heights’teki Meridian Hill Park’taki Sunday Drum Circle’da hem yerel hemde turistler tarafından oldukça popüler olan etkinlikler düzenlenmektedir.
Tiyatrolar: Ford’un Tiyatrosu, Ulusal Tiyatro ve Warner Tiyatrosunda ünlü Broadway oyunları gerçekleştirilmektedir.
RESMİ TATİLLER BAYRAMLAR ÖNEMLİ GÜNLER
Christmas Day (Noel Bayramı): 25 Aralık.
New Year’s Day (Yılbaşı): 1 Ocak.
Martin Luther King, Jr. Day (Martin Luther King, Jr. Bayramı): Amerika Birleşik Devletleri’nde siyasi aktivist ve rahip Martin Luther King, Jr.’ın anısına yapılan anma günüdür. Martin Luther King’in doğum günü olan 15 Ocak’a yakın olması amacıyla her yıl Ocak ayının 3. Pazartesi günü kutlanır.
Presidents Day (Başkanlar Günü): ABD’nin önemli devlet başkanlarından George Washington ve Abraham Lincoln’ı anmak içi her Şubat ayının 3. Pazartesi günü kutlanır.
Patriots’ Day (Vatanseverler Günü): Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nın ilk iki savaşı olan Lexington ve Concord savaşlarının yıldönümünde kutlanan bir resmi bayramdır. Her yıl Nisan ayının 3. Pazartesi günü kutlanır.
Memorial Day (Anma Günü): Her yıl Mayıs ayının son Pazartesi günü, önceki savaşlarda yaşamını yitirmiş Amerikalıların anıldığı gündür.
Independence Day (Amerikan Bağımsızlık Günü): Genellikle “4th of July” (4 Temmuz) olarak da bilinir. ABD’nin, Birleşik Krallık’tan 4 Temmuz 1776 yılında bağımsızlığını kazanmasından sonra tüm yurtta federal tatil ilan edilmiştir.
Labor Day (İşçi Bayramı): Her Eylül ayının ilk Pazartesi günü, işçilerin ekonomik ve sosyal hakları dolayısıyla kutlanan bayramdır.
Columbus Day (Columbus Günü): Christopher Columbus’un 12 Ekim 1492’de Amerika’ya ayak basmasını anmak için her yıl Ekim ayının ikinci Pazartesi günü kutlanır.
Veterans Day (Gaziler Günü): Gazileri anmak için her yıl 11 Kasım’da kutlanmaktadır.
Thanksgiving Day (Şükran Günü): Hasat ve geçmiş yılın tüm nimetlerine şükretmek için her Kasım ayının 4. Perşembesinde kutlanmaktadır.
FESTİVALLER
A Capital Forth Festivali: 4 Temmuz tarihinde, devasa bir kalabalıkla ulusal bağımsızlığın kutlandığı festivaldir.
Kültür Turizmi Festivali: Mayısın ilk Cumartesi günü gerçekleşen etkinlikte birçok konsolosluk festivale katılır ve kültürel ögelerini sergilemektedir.
Ulusal Kitap Festivali: Eylül başında gerçekleştirilen etkinlikte yazarların ve konuşmacılar da katılmaktadır.
Ulusal Kiraz Çiçeği Festivali: Mart sonu, Nisan başında gerçekleşen etkinlikte kirazların çiçek açtığı bir hafta boyunca sürmektedir.
Ulusal Uçurtma Festivali: Mart sonunda, Washington Anıtı’nın bulunduğu yerdeki festivalde uçurtma şenlikleri yapılmaktadır.
ALIŞVERİŞ
Wisconsin Caddesinde antikacılar, butikler ve özel mağazalar ile şehirdeki en büyük sanat galerileri bulacaksınız. Downtown’a gittiğinizde 10 dönümlük dükkan, kafe, restoran ve kamusal alanıyla hareketli, en yeni alışveriş merkezlerinin keyfini çıkarabilirsiniz. Georgetown çevresinde teknoloji devlerinin mağazalarından Türkiye’ye kıyasla daha uygun fiyatlı teknoloji ürünleri satın alabilirsiniz. U Street, küçük mağazaların ve kafelerin iç içe geçtiği renkli bir alışveriş seçeneğini ziyaretçilerine sunmaktadır. Dupont Circle içinde ise, eski modaya uygun daha ağır kıyafetlerin ve lüks mağazaların bir arada olduğu alışveriş mekanları bulabilirsiniz.
GEZİLECEK YERLER
Washington Ulusal Katedrali: 14. yüzyılın İngiliz Gotik stili örnek alınarak modellenen neo-gotik tasarım, dünyadaki altıncı, ABD sınırları içerisindeki ikinci en büyük katedralidir.
Beyaz Saray: ABD devlet başkanının resmi ikameti olan Beyaz Saray (White House), Mimar James Hoban tarafından neo-klasik tarzda tasarlanmış olup, inşaatı 1972-1800 yılları arasında yapılmıştır.
Pentagon: 1941-1943 yılları arasında inşa edilen ABD Savunma Bakanlığının Merkez binası, beşgen şeklindeki mimarisi nedeniyle beşgen anlamına gelen Pentagon olarak adlandırılmıştır.
Ulusal Havacılık ve Uzay Müzesi: Smithsonian Air Space Museum (NASM), dünyanın en eski hava ve uzay aracı koleksiyonunu elinde bulundurmaktadır.
Washington Anıtı: Kıta ordusunun komutanı ve ilk ABD başkanı George Washington’u anmak için Washington DC Ulusal Alışveriş Merkezinde 1888 yılında inşa edilmiş dev dikilitaştır.
Genel İngilizce,
Yarı-Yoğun İngilizce,
Yoğun İngilizce,
Birebir İngilizce ,
Akademik İngilizce,
Akademik Yıl Programı,
Cambridge ESOL Hazırlık Programı,
GMAT Hazırlık Programı,
GRE Hazırlık Programı,
IELTS Hazırlık Programı,
TOEFL Hazırlık Programı,
Öğretmenler İçin İngilizce,
İş İngilizcesi,
İş İngilizcesi Mini Grup,
İş İngilizcesi (Birebir),
Yöneticiler İçin İngilizce,
Yöneticiler İçin Süper Yoğunlaştırılmış İngilizce,
Yöneticiler İçin Süper Artı Yoğun İngilizce,
Çocuklar için İngilizce,
50 Yaş Üstü İçin İngilizce,
Özelleştirilmiş Programlar (Geleneksel eğitim ile aktivite ve etkinlikleri birleştiren programlar),
Yaz Okulları.
Dil okullarının sunabileceği olanaklardan bazıları: Engelli Erişimi, Kütüphane, Bilgisayar Merkezi, Dil Teknoloji Merkezi (LTC), Kablosuz internet ve mail erişimi, Müzik odaları, Öğrenci Kafeteryası, Sağlık merkezi, Oyun odaları (bilardo ve pinpon), Dinlenme odası, Çalışma odası.
Washington DC Dil Okulları