NEREDEDİR
Amerika Birleşik Devletlerindeki Kaliforniya eyaletinde yer alan Los Angeles County’nin başkentidir.
SAAT FARKI
Los Angeles yerel saati, Türkiye’den 10 saat geridedir.
ULAŞIM
Los Angeles’a Ulaşım: Haftanın her günü, 15 saat 50 dakika süren direkt uçuşla Los Angeles Havalimanı’na uçabilirsiniz. Havalimanı, şehir merkezine 30 km uzaklıktadır. Havaalanında bir metro istasyonu bulunmamaktadır. Dolayısıyla uçaktan indiğinizde ilk önce ücretsiz shuttle otobüsleriyle en yakındaki metro istasyonuna gitmeniz gerekmektedir. Bu otobüsler sizi 15 dakikada Aviation/LAX Metro Rail İstasyonu’na ulaştıracaktır. Eğer istikametiniz şehir merkezi ise Aviation/LAX Metro Rail İstasyonu’nda Yeşil metro hattına binerek Willowbrook İstasyonu’nda Mavi hatta aktarma yapıyorsunuz. Bu hat sizi Los Angeles şehir merkezindeki çeşitli istasyonlara ulaştırmaktadır, bu yolculuk ortalama 1 saat sürmektedir. Los Angeles’ta araç kiralamanız size büyük kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca, havalimanından taksiye binerek yaklaşık 20 dakikada şehir merkezine gidebilirsiniz.
Los Angeles’ta Ulaşım: Los Angeles, ülkede 1.500’den fazla otobüs işleten ikinci en büyük toplu taşıma acentesine sahiptir. Ayrıca sizi yaklaşık 15 dakikada Los Angeles şehir merkezinden Hollywood’a götürebilecek bir metro sistemi vardır. Los Angeles’ta yaklaşık bir düzine taksi şirketi vardır, ancak bunlar sadece yetkili alanlarla sınırlıdır. Bu nedenle, nereden alınmak istediğinize bağlı olarak uygun taksi şirketini aramanız gerekir.
L.A. Metro Demiryolu: Los Angeles, Hollywood, Universal Stüdyoları, Santa Monica, Culver City, Long Beach ve Los Angeles’ın diğer bölgelerine servisler de dahil olmak üzere, büyükşehir havzasındaki bir kentsel tren hatları ağıdır.
Metrolink: Orange County’yi Los Angeles, Riverside ve San Bernardino ilçeleri dahil olmak üzere çevre bölgelere bağlayan bir demiryolu sistemidir.
Catalina Express: San Pedro, Long Beach ve Dana Point’ten Catalina Adası’na günlük tekne servisi sunmaktadır.
YAŞAM MASRAFLARI
Los Angeles, Amerika’nın en pahalı 13. şehridir.
ÇALIŞMA İMKANI
ABD’de ve dolayısıyla Los Angeles’ta dil okuluna giden öğrencilerin çalışma izinleri maalesef bulunmamaktadır.
SAĞLIK
Amerika dünyanın en pahalı sağlık sistemlerinden birine sahiptir bu nedenle Amerikan toprağına ayak basmadan önce sigorta yaptırmış olunmasında fayda olacaktır. Amerika’ya dil eğitimi amaçlı seyahat eden öğrenciler, F tipi vize alacaklarından bu vize tipinin gerekçelerinden biri olan sağlık sigortasına sahip olmalıdır. Eğitim sürelerinin tümünü kapsayan bir sağlık sigortası almak zorunludur. Aksi takdirde öğrencilerin Amerika’da hiçbir sağlık hizmetinden faydalanma hakları bulunmamaktadır.
GÜVENLİK
Filmlerde ne kadar tehlikeli bir yer olarak gözükse de Los Angeles güvenli bir şehirdir. Los Angeles’ı oluşturan şehirlerden suç oranı en yüksek olan Compton’dır ve turistler genellikle buradan uzak durur. Turistik yerler olan Santa Monica, Venice Beach, Beverly Hills ve Hollywood güvenli yerlerdir.
Los Angeles’ın iklimi ılıman iklimin özelliklerini taşımaktadır. Bu yüzden Los Angeles’ta hava durumu çoğunlukla güneşlidir. Kış aylarında daha fazla yağmur alır. Şehrin yıllık sıcaklık ortalaması 18 ⁰C civarındadır.
Suşi: Japon yemeğinin Los Angeles’la alakası ne diye düşünebilirsiniz. Los Angeles, Amerika’daki en fazla Japon nüfusu barındıran şehirdir. Los Angeles dünyanın en önemli mutfak lezzetlerini tadabileceğiniz bir şehirdir. Bu yüzden çok lezzetli suşi yiyebileceğiniz restoranlar bulunmaktadır. Asanebo ve Sugarfish bunlardan en meşhur olanlarıdır.
Taco: Los Angeles’ta özellikle Güney Amerika mutfağına ait çok sayıda yemek bulabilirsiniz. Acılı Meksika yemeklerine düşkünseniz Casa Sanches’i deneyebilirsiniz. Ya da aperatif olarak birkaç taco olarak şehri gezmeyi sürdürebilirsiniz.
Sosisli sandviç: Eğer ayak üstü bir şeyler atıştırmak isterseniz el arabalarında ya da küçük dükkanlarda satılan sosisli sandviçleri deneyebilirsiniz.
Pizza: Amerika’da hamburgerden sonra en çok tercih edilen yemek diyebiliriz. Los Angeles’ta lezzetli pizza yapan yerler bulunmaktadır. Bunların başında gelen ise California Pizza Kitchen’dır.
Karides: Los Angeles deniz kenarı bir şehir olduğu için sadece balık değil deniz ürünlerinden özellikle karidesi çok lezzetli yapan restoranlar bulabilirsiniz. Ancak hem karidesle karın doyurmak hem de öyle fazla para ödemek istemezseniz Santa Monica Pier’deki Bubba Gump’ı önerebiliriz.
Tapas: Akdeniz mutfağını seviyorsanız tapas ya da başka atıştırmalıklar yemek istiyorsanız, Los Angeles’ta seçeneğiniz boldur. Dünya mutfağından örnekler bulabileceğiniz bu şehirde İspanyol yemeklerinin iyi yapıldığı yerlerin başında Cleo gelmektedir. Yemekler lezzetlidir ancak fiyatlar biraz pahalı gelebilir.
Vejetaryen yemekleri: Canınız et yemekleri istemiyor ya da vejetaryenseniz Los Angeles’ta aç kalmazsınız. The Veggie Grill’de çok lezzetli vejetaryen salataları tadabilirsiniz. Tayland salatasını mutlaka denemelisiniz. Yine bir başka vejetaryen mutfağı Sage Organic Vegan’ı da tercih edebilirsiniz.
Biftek: Los Angeles’ta özellikle Latin Amerika Arjantin mutfağı lezzetleriyle harmanlanmış biftekler yiyebilirsiniz. Tabii porsiyonlar bizimkilerin 2 katı büyüklüğündedir ve etler oldukça kalındır. Carlitos Gardel lezzetli biftek yapan bir restorandır.
Bellini: Son birkaç yıldır Los Angeles’ta moda olan bir içecektir. Şarap ile hazırlanmaktadır ancak karpuzlu, çilekli hatta kabaklısı bile vardır. Şarapla hazırlanan bu kokteyl özellikle yaz günlerinde çok tercih edilmektedir.
RESMİ TATİLLER BAYRAMLAR ÖNEMLİ GÜNLER
Christmas Day (Noel Bayramı): 25 Aralık.
New Year’s Day (Yılbaşı): 1 Ocak.
Martin Luther King, Jr. Day (Martin Luther King, Jr. Bayramı): Amerika Birleşik Devletleri’nde siyasi aktivist ve rahip Martin Luther King, Jr.’ın anısına yapılan anma günüdür. Martin Luther King’in doğum günü olan 15 Ocak’a yakın olması amacıyla her yıl Ocak ayının 3. Pazartesi günü kutlanır.
Presidents Day (Başkanlar Günü): ABD’nin önemli devlet başkanlarından George Washington ve Abraham Lincoln’ı anmak içi her Şubat ayının 3. Pazartesi günü kutlanır.
Patriots’ Day (Vatanseverler Günü): Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nın ilk iki savaşı olan Lexington ve Concord savaşlarının yıldönümünde kutlanan bir resmi bayramdır. Her yıl Nisan ayının 3. Pazartesi günü kutlanır. Vatanseverler bayramının en büyük kutlaması 19 Nisan 1897’den beri her Vatanseverler Bayramında yapılan Boston Maratonu’dur.
Memorial Day (Anma Günü): Her yıl Mayıs ayının son Pazartesi günü, önceki savaşlarda yaşamını yitirmiş Amerikalıların anıldığı gündür.
Independence Day (Amerikan Bağımsızlık Günü): Genellikle “4th of July” (4 Temmuz) olarak da bilinir. ABD’nin, Birleşik Krallık’tan 4 Temmuz 1776 yılında bağımsızlığını kazanmasından sonra tüm yurtta federal tatil ilan edilmiştir.
Labor Day (İşçi Bayramı): Her Eylül ayının ilk Pazartesi günü, işçilerin ekonomik ve sosyal hakları dolayısıyla kutlanan bayramdır.
Columbus Day (Columbus Günü): Christopher Columbus’un 12 Ekim 1492’de Amerika’ya ayak basmasını anmak için her yıl Ekim ayının ikinci Pazartesi günü kutlanır.
Veterans Day (Gaziler Günü): Gazileri anmak için her yıl 11 Kasım’da kutlanmaktadır.
Thanksgiving Day (Şükran Günü): Hasat ve geçmiş yılın tüm nimetlerine şükretmek için her Kasım ayının 4. Perşembesinde kutlanmaktadır.
FESTİVALLER
Altın Küre Film Ödülleri, Ocak ayında kutlanır. Los Angeles Marathon, Mart ayında düzenlenir. Los Angeles Pride (Eşcinsel Geçit Töreni), Haziran ayında düzenlenir. “Rock the Bells” Rock & Hip Hop Müzik Festivali, Ağustos ayında düzenlenir. Lobster Fest Yemek ve Müzik Karnavalı, Eylül ayında düzenlenir. Oktoberfast Bira ve Müzik Festivali, Ekim ayında düzenlenir. Tetris Dünya Şampiyonası, Ekim ayında düzenlenir. Sawdust Sanat Festivali, Kasım ayında düzenlenir.
FUARLAR
LA Auto Show: Her yıl düzenlenen Otomobil Fuarıdır.
Luxe Pack Los Angeles: Her yıl düzenlenen Uluslararası Lüks Ürünler Ambalaj Fuarıdır.
Los Angeles Art Show: Her yıl düzenlenen Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarıdır.
International Microwave Symposium: Her yıl düzenlenen Uluslararası Mikrodalga Sempozyumudur.
Los Angeles Times Festival of Books: Her yıl düzenlenen Los Angeles Times Bölgesel Kitap Festivalidir.
ITS World World Congress and Exhibition on Intelligent Transport Systems: Her yıl düzenlenen Akıllı Ulaşım Sistemleri Kongresi ve Fuarıdır.
Los Angeles Christmas Cash & Carry Gift Show: Her yıl düzenlenen Noel Hediyelik Eşya ve Promosyon Fuarıdır.
Buy Good Feel Good: Her yıl düzenlenen Sosyal Girişimler ve Adil Ticaret Fuarıdır.
ALIŞVERİŞ NE ALINIR
Kıyafet, ayakkabı, çanta, tasarım ve orijinal ürünler, tüm elektronik eşyalar, müzik ve oyun tutkunlarını her türlü memnun edecek yüksek teknoloji ürünleri, spor malzemeleri, henüz ülkemize gelmemiş olan birçok markanın farklı ürün seçenekleri ve ilgi alanlarınıza göre daha birçok şeyi Los Angeles’ta cazip fiyatlara bulmak mümkündür. Amerika’da vergi sistemi farklı bir şekilde işlemektedir. Bir ürünün üzerinde göreceğiniz fiyat genellikle vergi hariç fiyat olacaktır ve ödeme noktasında vergi eklenecektir.
Nordstrom Rack: En popüler marka ürünleri ‘designer’ olarak ayrılan alanda sunulmaktadır. Designer bölümünün haricinde yer alan kıyafetler arasında oldukça uygun seçeneklere rastlamak mümkün.
Tjmaxx: ‘Tjmaxx’ şehrin birçok turistik bölgesinde kolayca rastlayabileceğiniz ve ‘Nordstrom Rack’lara benzer bir sistemde alışveriş yapabileceğiniz zincir mağazalardan bir diğeri. Tjmaxx mağazalarında da dünyaca ünlü markaların kıyafet ve çantalarını bulabileceğiniz alan ‘Designers’ olarak ayrılmaktadır. Mağazada kozmetik, ev tekstili, seyahat, spor, günlük ihtiyaç vb. farklı ürün gruplarında uygun fiyatlara birçok şey bulabilirsiniz. Ürüne ve markaya göre farklılık gösterse de Tjmaxx’in Nordstrom Rack ile karşılaştırıldığında bir ölçü daha uygun olduğunu söyleyebiliriz.
Marshall’s: Nordstrom Rack ve Tjmaxx’e oranla çok daha ucuz olan Marshall’s içerisinde askılarca uzayan kıyafetleri tek tek inceleme vaktiniz var ise içlerinde hem marka hem de oldukça ucuz fiyatlara rastlamak mümkün. Özellikle marka mont, kaban vb seçenekleri çok cazip fiyatlara bulabilirsiniz.
Ross: Şehrin bir çok noktasında ‘Ross’ mağazalarına rastlamak mümkündür. Ürün sisteminde günlük bir sirkülasyon bulunuyor. Bir gün zevkinize uygun bir şey bulamayıp, ertesi gün oldukça cazip bir ürüne çok ucuz fiyatlara rastlayabilirsiniz.
Cabazon Outlet: Şehir merkezine yaklaşık 1-1.5 saatlik mesafede bulunan ‘Cabazon Outlet’, oldukça geniş bir alana kurulmuş, dünyaca ünlü markaların kendi mağazalarını bünyesinde bulunduran outletlerden sadece biridir.
Camarillo Outlet: Aynı markalar, aynı fiyat politikaları ve uygulama ile işlemektedir. Cabazon Outlet’de rastlayacağınız bir indirim oranı aynı zamanda ‘Camarillo Outlet’ için de geçerli olacaktır.
GEZİLECEK YERLER
Santa Monica: Santa Monica’da gündüzleri okyanusta yüzmek ve Kaliforniya güneşinin tadını doyasıya çıkarmak için 5,6 kilometre uzunluğundaki Santa Monica State Beach‘e gidebilirsiniz. International Chess Park‘ta satranç ya da farklı noktalardaki sahalarda voleybol oynayabilirsiniz.
Hollywood & Hollywood Bulvarı: Bulvarın turistik açıdan en önemli bölümünü Şöhretler Kaldırımı oluşturmaktadır. 1958’de açılan ikonik yaya yolunun üzerinde 2.400’den fazla sinema ve dizi oyuncusuna ait plaka bulunmaktadır.
Universal Studios Hollywood: Kentteki en büyük tematik eğlence parklarından biri olan tesiste dolaşırken film çekimlerine denk gelebilir, eğlenceli aktivitelere katılabilir, her yaştan bireyin ilgisini çekecek özelliklere sahip oyuncaklara binebilirsiniz.
Griffith Park and Observatory: New York’taki Central Park’ın 5 katı büyüklüğündeki yeşil alan, 1896 yılında Griffith J. Griffith tarafından kente hediye edilmiştir. Kent manzarasını seyretmek ve fotoğraflamak için en ideal noktalardan biri olan park, günün ilk ışıklarından itibaren ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.
Disneyland: Walt Disney tarafından çocuklara yönelik bir panayır olarak kurulan tesis, zamanla genişleyerek günümüzde her yaş grubundan eğlence tutkununa hitap eden bir cazibe noktasına dönüşmüştür. Bu durumun ortaya çıkmasında, hemen yan tarafında yer alan macera parkının büyük payı bulunmaktadır.
Venice Beach: Venice Beach’te tüm zamanınızı denize girerek veya sörf yaparak harcamak zorunda değilsiniz. Plajın hemen arkasındaki rekreasyon alanında yerel halkı gözlemlemek ve sokak sanatçılarının performanslarını izlemek için ideal Venice Ocean Front Walk bulunmaktadır.
The Getty Center: Mimarisinin özgünlüğü ile dikkat çeken kültürel tesis, Orta Çağ triptik resimlerinden Barok heykellere ve İzlenimci tablolara kadar farklı akımların etkisiyle oluşturulan sayısız eseri kapsamaktadır.
Malibu: Eğer yazın Malibu’yu sörf yapmak için ziyaret etmek gibi bir planınız varsa aradığınız ortamı Surfrider Beach‘te bulabilirsiniz. Plajın hemen yanı başındaki Malibu Pier, yediden yetmişe her bireye keyifli anlar yaşayabilecekleri olanaklar sunmaktır.
Rodeo Drive: Fred Hayman 1961 yılında ilk butiği açtığından beri Rodeo Drive, şehirdeki en lüks ve prestijli alışveriş caddesi olarak anılmaktadır. Hatta birçok alışveriş tutkunu gezgin, 3 kilometrenin biraz üzerinde uzunluğa sahip caddedeki mağazalardan bir şey almadan dört dörtlük bir Los Angeles tatilinin yaşanamayacağına inanmaktadır.
Beverly Hills: 1950’li yıllardan bu yana yerleşim bölgesi, zenginlerin ve ünlülerin ikametgahı olarak anılmaktadır. Çoğu zaman ikonik hale gelmiş posta kodu olan 90210 ile anılan bölgenin bu kadar popüler olmasında televizyon şovlarının katkısı yadsınamaz boyutlardadır.
Walt Disney Concert Hall: Walt Disney’in eşi Lillian Disney’in isteği doğrultusunda inşa edilen kültürel tesisin mimari tasarımında Frank Gehry’nin, akustik tasarımında ise Yasuhisa Toyota’nın imzası bulunuyor. Konser salonu, zengin içeriği kadar saykodelik müziğe vurgu yapan ve çelik malzeme kullanılarak yaratılan ihtişamlı mimarisi ile ilgi uyandırıyor.
Los Angeles Downtown (Los Angeles Şehir Merkezi): 1990’lı yılların ortalarına kadar Los Angeles Downtown, iş merkezleri ile dolu ve turistik açıdan gezginlere fazla bir şey vaat etmeyen bir yerdi. Kent merkezi, günümüzde de ticari hayatın merkezinde yer almaktadır. Ancak şimdilerde “Melekler Şehri“nin çok kültürlü, sanata yön veren, eğlence dolu kimliğini yansıtmak konusunda Los Angeles’ın önde gelen bölgeleri arasında gösterilmektedir.
Exposition Park: Şehirde geçireceğiniz tatil günlerinizde müze ziyaretlerine ağırlık vermeyi planlıyorsanız Los Angeles Downtown’a yönelik gezi programınıza etkileyici Exposition Park‘ı ekleyebilirsiniz. 150 dönümlük alanı kaplayan yeşil alan, 1872 yılında tarımsal fuar alanı olarak açılmıştır. Park, 1913 yılında ise yeniden düzenlenerek halkın kullanımına sunulmuştur. Exposition Park bünyesindeki önemli kültürel tesisler; Natural History Museum (Doğa Tarihi Müzesi), California Science Center Kaliforniya Bilim Merkezi) ve California African American Museum’dur (Kaliforniya Afrikalı Amerikan Müzesi).
Museum of Contemporary Art (Çağdaş Sanatlar Müzesi): Kısa adıyla MOCA, 1979 yılında kurulmuş olup müzedeki göz alıcı koleksiyon, 1940’lardan günümüze kadar yaratılmış çalışmalardan oluşmaktadır.
Hollywood Bowl: Bu mekan da tıpkı Walt Disney Konser Salonu gibi Los Angeles Müzik Merkezi’ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Yıl boyunca etkinliklere ev sahipliği yapan konser alanı, diğerinden farklı olarak açık tasarıma sahiptir. Yine de gerek atmosfer gerekse de yeme-içme gibi ek hizmetler açısından zenginliği ile göz kamaştırmaktadır.
Hollywood Yazısı: Yazıyı görmek için en ideal noktalar olarak Griffith Gözlem Evi ve Hollywood and Highland Center öne çıkmaktadır. Eğer tabelanın bulunduğu noktaya gitmek isterseniz Branson Kanyonu’nun girişinden başlayan yürüyüş yolunu takip edebilirsiniz.
Little Tokyo (Küçük Tokyo): Little Tokyo Amerika Birleşik Devletleri’ndeki hem en kalabalık hem de en büyük Japon yerleşimidir. 20. yüzyılın başında temelleri atılan Küçük Tokyo’da ziyarete Japanese American National Museum‘dan başlayabilirsiniz. Japon kültürü hakkında detaylı bilgi edinmeyi ve sosyalleşmeyi amaçlıyorsanız Japanese American Cultural and Community Center‘da zaman geçirebilirsiniz.
Long Beach: Kent merkezinden yalnızca yarım saatlik uzaklıktaki Long Beach, Los Angeles’ın karmaşasından az da olsa uzaklaşıp okyanus kıyısındaki eğlencelere katılarak keyifli anlar yaşamanıza imkan tanımaktadır.
Santa Catalina Island: Long Beach’in ardından dilerseniz feribota binip kıyıdan 35 kilometre açıktaki Santa Catalina Island‘a doğru keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Yaklaşık 1 saat süren yolculuğun ardından ulaşacağınız ada, doğal güzellikleri ile ön plana çıkmaktadır.
Six Flags Magic Mountain: Six Flags Magic Mountain, kent merkezinin 56 kilometre kadar kuzeybatısında yer almaktadır. Bünyesinde barındırdığı 45’in üzerindeki oyuncak, sayısız şov ve etkinlik ile eğlence dolu bir gün geçirmenizi garanti etmektedir. 1971 yılında açılan ve hizmet vermeye başladıktan 8 yıl sonra el değiştirerek şimdiki adıyla anılmaya başlayan eğlence parkı, ününü büyük oranda 1976’dan itibaren eğlence tutkunlarının hizmetine sunduğu hız trenlerine borçludur.
Genel İngilizce,
Yarı-Yoğun İngilizce,
Yoğun İngilizce,
Birebir İngilizce ,
Akademik İngilizce,
Akademik Yıl Programı,
Cambridge ESOL Hazırlık Programı,
GMAT Hazırlık Programı,
GRE Hazırlık Prgoramı,
IELTS Hazırlık Programı,
TOEFL Hazırlık Programı,
Öğretmenler İçin İngilizce,
İş İngilizcesi,
İş İngilizcesi Mini Grup,
İş İngilizcesi (Birebir),
Yöneticiler İçin İngilizce,
Yöneticiler İçin Süper Yoğunlaştırılmış İngilizce,
Yöneticiler İçin Süper Artı Yoğun İngilizce,
Çocuklar için İngilizce,
50 Yaş Üstü İçin İngilizce,
Özelleştirilmiş Programlar (Geleneksel eğitim ile aktivite ve etkinlikleri birleştiren programlar),
Yaz Okulları.
Los Angeles Dil Okullarının sahip olabileceği akreditasyonlardan bazıları AAIEP, ACCET. BAC, British Council, CAMBRIDGE ENGLISH Language Association, CEA, English UK, ENGLISH US, NEAS, SGR’dir.
Los Angeles’taki dil okullarının sunabileceği olanaklardan bazıları:
Engelli Erişimi,
Kütüphane,
Bilgisayar Merkezi,
Dil Teknoloji Merkezi (LTC),
Kablosuz internet ve mail erişimi,
Müzik odaları,
Öğrenci Kafeteryası,
Sağlık merkezi,
Oyun odaları (bilardo ve pinpon)
Dinlenme odası,
Çalışma odası.
Los Angeles Dil Okulları