AVUSTRALYA VİZESİ

Avustralya; Güney Yarım Kürede yer alan ve Okyanusya kıtasının büyük bir bölümünü kaplayan bir ada ülkesidir. Her yıl Birleşmiş Milletlerce dünyanın en yaşanır 5 ülkesinden biri seçilen Avustralya; doğal güzellikleri, yüksek refah düzeyi ve tropikal iklimi ile yerli ve yabancı halkın yaşamaktan keyif aldığı bir ülkedir. Başkenti Canberra olan Avustralya’nın; en büyük ve en bilinen şehri ise Sidney’dir. Yaklaşık 20 milyon nüfusa sahip olan Ülkenin resmi dili İngilizce’dir

Türkiye vatandaşlarının Avustralya’yı herhangi bir nedenle ziyaret etmek için vize almaları gerekmektedir. Genel ziyaretçi vizesi subclass 600, öğrenci vizesi subclass 500 ve benzeri vize tipleri bulunmaktadır.

Avustralya vizesi bir çok ülkeye göre oldukça karışık ve bazen içinden çıkılmaz bir hale gelen bir vize türüdür. Bunun başlıca sebepleri arasında Avustralya’nın bir göçmen ülkesi olması, çeşitli bölümlerdeki mezunlara farklı avantajlar sunması gelir. Avustralya’da eğitim almak isteyen öğrencilerin karşılarına çıkan en büyük zorluklardan birisi, eğitim sistemlerinden ziyade, vize sistemlerinin oldukça karışık olmasıdır.Başvuru yapılacak vize kategorilerine göre evraklar değişiklik gösterir. Bunlar arasında en önemli evrak elbette ki niyet mektubu ve telefonla mülakattır.

 

Visitor Visa (Subclass 600)

Avustralya’ya 3,6 veya 12 aya kadar olan turistik, ticari ve aile ziyareti amacıyla yapılacak olan seyahatlerde ziyaretçi vizesine başvuru yapılmaktadır. Bu vize türü ile 3 aya kadar dil eğitimi almak da mümkündür.

Student Visa  (Subclass 500):

Avustralya’da öğrenci vizesi ile 3 ayın üzerinde dil eğitimi, profesyonel kurslar, sertifika programları, Lisans ve Yüksek Lisans eğitimi alacak öğrenciler Subclass 500 kategorisinde vize başvurusu yapmalıdır. Alınacak olan vize ile öğrencilere haftada 20 saat yani part-time çalışma izni de verilmektedir.

Avustralya’da vize uzatımı yeniden vize başvurusu demektir. Başvurular siz Avustralya’da eğitiminize devam ederken ya da eğitim bittikten sonraki süreçte on-line olarak yapılmaktadır. Vize uzatımı yapmak için eğitime devam edildiği belgelendirilmeli okuldan COE Letter alınmalıdır.

Vize başvurularında; vize başvuru formlarının doğru kategoride eksiksiz ve tam doldurulması; ilgili vize kategorisinde sunulması gereken belgelerin doğru ve tam olması başvuru sonucunuzu etkiler. Vize başvurusu sırasında ret kararlarının ağırlıklı sebebi başvurunun yanlış veya eksik evrak hazırlamaktan veya vize görüşmelerinde sorulan sorulara istenilen cevapların verilmemesinden kaynaklandığı görülmektedir.

 

AVUSTRALYA VİZESİ NASIL ALINIR?

Avustralya’ya seyahat etmek isteyen Türk Vatandaşlarının; Avustralya vizesi işlemleri için Ankara Avustralya Büyükelçiliği konsolosluk bölümüne başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Ziyaret sebebiniz; ticaret yapmak, yatırım yapmak, eğitim görmek veya turistik seyahat olabilir. Avustralya vizesine başvuruda bulunmak için konsolosluğun belirtmiş olduğu yükümlüklerin yerine getirilmesi gerekmektedir.

Vize başvurusunu tahmini seyahat tarihinizden yaklaşık 1 ay önce yapmanız gerekmektedir. Başvuruları bizzat yapabildiğiniz gibi yetkili seyahat acentaları aracılığı ile de başvurular kabul edilmektedir. Avustralya vizesi online olarak alınan bir vize türüdür.

 

AVUSTURYA VİZESİ İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

 

Avustralya Vizesi’ne başvuruda bulunmak için Avustralya Büyükelçiliğinin resmi web sitesinde bulunan başvuru formunun İngilizce olarak eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Seyahat edilme nedenine ilişkin evrakların sisteme yüklenmesinin ardından; başvurunuz onay kodu sisteme alınmış olmaktadır.

 

Vize Başvuru Formu

Avustralya’dan vize alabilmek için öncelikle ImmiAccount verilen bir hesap açarak Avustralya Göçmenlik Bürosu sitesine online kayıt yaptırmalısınız. Burada çeşitli kimlik ve kart bilgileriniz vermeniz, vize tipinizi belirtmeniz gerekecektir.

 

VİZE BAŞVURU SÜRECİ

  • Avustralya vize başvuruları İstanbul, Ankara ve Gaziantep’te bulunan VFS Vize Başvuru Merkezlerine http://www. vfsglobal.com/australia/turkey/schedule-an-appointment.html üzerinden randevu alınarak başvuru sahibi tarafından yapılmaktadır ve yine başvuru gününe kadar olan süreçte vize evrakları,https://online.immi.gov.au/lusc/login sitesi üzerinden sisteme yüklenerek online olarak yapılmaktadır
  • Avustralya vizesi için dikkat etmeniz gereken en önemli unsur online başvuru formudur. Vize başvuru formunun İngilizce olarak eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
  • Başvuru formu doldurulduktan sonra vize dosyası için hazırlanan gerekli evraklar, PDF formatında, ImmiAccount üzerinden online olarak yüklenmektedir.
  • Vize ücreti online başvuru formu doldurulduktan ve gerekli evraklar yüklendikten sonra online olarak ödenmektedir.
  • Vize ücreti ödendikten sonra başvuru sahibinin, parmak izi vermek için VFS Global’e gitmesi gerekmektedir. Başvuru merkezleri İstanbul, Ankara ve Gaziantep’te bulunmaktadır.
  • Vize başvurusunun sonuçlanması elçiliğin yoğunluğuna göre yoğunluğa bağlı olarak 2 ile 6 hafta arası değişmektedir.
  • Belgelerin online olarak yüklenmesinden sonra, randevu gününde başvuru sahibi pasaportu ile birlikte önceden belirlenmiş olan başvuru merkezine parmak izi(biometri işlemleri) taraması için giderek süreci tamamlamaktadır
  • Avustralya vizesinde online başvuru formundan sonra en dikkat edilmesi gereken unsur vize mülakatıdır.

 

Türkiye’den yapılacak olan Avustralya vize başvuruları Ankara’da bulunan Avustralya Büyükelçiliği tarafından değerlendirilmektedir. Tüm Türkiye’den yapılacak olan başvurular Avustralya Büyükelçiliği’nin online başvuru sisteminden alınmaktadır.

 

Biyometri işlemi yapmamış başvuru sahiplerinin vize sonucu bildirilmemektedir. Avustralya Vizesi pasaporta basılan bir etiket şeklinde değil Pdf formatında pasaporta ilişkilendirilerek verilmektedir. Vize başvuruları dönemsel yoğunluğa göre 1 hafta ile 6 hafta arasında sonuçlanmaktadır

Turistik Vize

Avustralya turistik vize kategorisinde (Subclass 600) istenen belgeler kişinin Türkiye’deki statüsüne göre değişmektedir. Çalışanlar için iş yeri belgeleri ve seyahat süresini kapsayan izin yazısı, emekliler için emekli olduklarını gösteren belgeler ve maaş dökümleri, iş yeri sahipleri için resmi dökümanlar, öğrenciler için öğrenciliklerini kanıtlayan belgeler gibi dökümanlar vize başvurusuna eklenmelidir. Bu belgelerin dışında bankadaki nakit paraya ve ziyaret amacına dair belgelerin de başvuruya eklenmesi gerekir. Ayrıca onaylanmış bir otel rezervasyonu ve gidiş dönüş uçak bileti rezervasyonları başvuru esnasında sunulması gereken evraklar arasındadır.

 

 

ÖĞRENCİ VİZESİ

Öğrencin Vize Türleri ve Gereklilikleri

Avustralya vize sürecinde, öğrencilerin gidiş amacına göre başvuru yapmaları gereken prosedürler farklılık göstermektedir. Örneğin, sadece dil eğitimi (ELICOS) programlarına katılmak amacıyla başvuru yapan öğrenciler 570 numaralı vize sınıfında başvuru yapmak zorundadır. Yüksek Öğrenim kategorisinde Üniversite okumak amacıyla Avustralya’ya seyahat edecek olan öğrencilerin 573 numaralı vize sınıfında, master eğitimine gidecek olan öğrencilerin ise 574 numaralı sınıfta başvuru yapmaları gerekmektedir. Her vize başvuru sınıfının başvuru şartları ve istenen evrakları farklı olabilmektedir. Örneğin ELICOS yani sadece dil eğitiminde 570 kategorisinden başvuru yapacak olan öğrencilerin konsolosluk tarafından belirlenen belli bir meblağ paranın banka hesabında en az 3 ay süre ile işlem görmeden durduğunu ispatlamaları gerekmektedir ya da 574 kategorisi ile yüksek lisans yapabilmek için başvuru yapan öğrencilerin bankada bekletmeleri gereken para miktarı farklı olacaktır ve bu kişilerin IELTS sınavından istenen minimum puanları sağlamak zorundadır.

Avustralya Öğrenci Vizesi, yabancı öğrencilere belirli koşullarda Avustralya’da çalışma izni vermektedir. Bazı vize kategorilerinde öğrencilerin almış oldukları vizeleri Avustralya sınırları içerisinden uzatabildikleri gibi bazılarında ise uzatmaları için Türkiye’ye gelmeleri gerekmektedir.

Avustralya Vizesi Değişiklikleri

ÜLKE ve OKUL DERECE SİSTEMİ

  • Farklı tipte programlara başvuru yapan öğrenciler için kullanılan 570, 571, 572, 573, 574, 575, 576 subclass vize tipleri ve SVF uygulaması kaldırılacaktır. Tüm bunlar yerine International öğrenciler hangi programa giderlerse gitsinler Student Visa (subclass 500) başvurusu yapacaklardır. Bundan böyle öğrenciler için tek tip vize olacaktır. Student Guardian’lar ise subclass 590 kategorisine başvuru yapacaklardır.
  • Tüm vize başvuruları online olarak http://www.border.gov.au/Trav/Visa/Immi sitesi üzerinden hesap oluşturularak yapılacaktır. Tüm destekleyici belgeler sisteme online olarak upload edilecektir. Böylelikle konsolosluğa kargoyla belge gönderme gibi işlemler ortadan kalkmış olacaktır.
  • Öğrenciler vatandaşı oldukları ülkenin (yani Türkiye’nin) risk kategorisine ve başvuru yaptıkları okulun risk kategorisine göre Streamlined evidentiary requirements’a yada Regular evidentiary requirements’a tabi olacaklardır. Streamlined evidentiary requirements’a tabi olan öğrencilerin belge sunmaksızın birçok bilgiyi sadece yazılı olarak deklare etmesi yeterli olacaktır. Regular evidentiary requirements’a tabi olan öğrencilerden ise durumlarını belge ile kanıtlamaları istenecektir. Ülkelerin ve  Education Provider’ların risk kategorisine göre hangi uygulamaya tabi olunacağı aşağıdaki tablodan anlaşılabilmektedir.
    Education Provider Risk kategorisinde birinci yada ikinci kategoride olan okulların bir çoğu öğrencilerin vizeye uygunluk durumlarını okul başvurusu sırasında kontrol etmekte ve buna göre onay vermektedir.
  • 1 Temmuz 2016 itibariyle, 12 ay için gösterilmesi gereken minumum yaşam masrafları aşağıdaki tutarlarda olmalıdır.
    Student/guardian AUD21,041
    Partner/spouse AUD7,362
    Child AUD3,152
    Travel cost: AUD2,000
  • Sadece dil eğitimi (ELICOS) programı için Avustralya’ya gidecek olan öğrencilerin artık hesaplarında 3 ay para bekletmelerine gerek kalmamıştır.  Öğrenciler ekonomik durumlarını iki farklı şekilde kanıtlayableceklerdir; Yıllık geçim parası 21.041 AUD + okul eğitim ücretini +

seyahat masrafları sponsorlarının hesaplarında göstererek (yada kredi çekerek), Hesapta para gösterilemiyorsa; anne-babanın yıllık gelir bordrosununun gösterilmesi de kafi olabilecektir. Ancak bu durumda anne babanın yıllık minimum 62.222 AUD gelir göstermesi gerekecektir. Yani anne baba ayda kanıtlanabilir min. 20.000 TL – 21.000 TL kazanıyorsa nakit göstermeden maaş bordrolarıyla vize alınabilecektir.

·        Ögrencilerin 24 haftadan uzun bir programa gitmeleri durumunda, okullar tarafından Avustralya’ya gitmeden önce program eğitim ücretinin en fazla %50’sini ödemeye zorunlu tutulabilecekler. Geriye kalan ödemeyi programının ikinci periyodunun başlamasına 2 hafta kala ödenecektir.

·        Dil belgesi sunularak kabul alınabilen programlar (lisans, yüksek lisans vb.) için vize başvurusunda IELTS’den en az 5.5 sunmak gerekecektir. Öğrencinin IELTS 5.0 dil skoruna sahip olması durumunda 10 haftalık bir dil programı (ELICOS) ile IELTS 4.5 dil skoruna sahip olması durumunda 20 haftalık bir dil programı (ELICOS) ile kombine ederek de vizeye başvuru yapılabilecektir.
IELTS’e muadil olarak aşağıdaki sınavlar da kabul edilmektedir.
– Test of English as a Foreign Language paper based test (TOEFL)
– Pearson Test of English Academic
– Cambridge English: Advanced
– Occupational English Test.

·        Bundan böyle ELICOS (English Language Intensive Courses for Overseas Students) kursları için bir süre kısıtlaması olmayacaktır. Eski uygulamada maksimum 50 haftaya kadar ELICOS eğitimi alınabilmekteydi.

·        Uzatılabilir vize almak için geçmişte minimum 40 haftalık bir programa katılmak gerekiyordu. Yeni uygulamayla bu kural da ortadan kalkacak. Öğrenciler istedikleri uzunlukta programa katılıp, Avustralya’da iken tekrar vize başvurusu yapmak kaydıyla programlarını uzatabileceklerdir. Ancak her zaman red alma ihtimali olduğu unutulmamalıdır.

·        Program değişikliği yapılması durumunda öğrencilerin ya aynı seviyede yada bir üst seviyedeki bir kursa kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

·        Yeni uygulamayla birlikte Avustralya’da çalışma izni ilgili bir değişiklik yapılmamıştır. Geçmişte olduğu gibi en az 12 hafta süreyle dil eğitimi programına katılan ve öğrenci vizesi bulunan kişiler programları boyunca haftada 20 saat çalışma iznine sahip olacaktır. Avustralya’da mezuniyet sonrası 1 yıl çalışma hakkı kazanabilmek için ise en az 2 yıllık bir master programı yada 2 yıllık bir ön lisans programı bitirmek gerekir. 1 yıllık master yada sertifika programları sonrasında çalışma izni verilmemektedir.

 

Avustralya Öğrenci Vizesi Başvurusu Yapabilmeniz İçin;

  • Avustralya’da bir eğitim kurumuna tam zamanlı olarak kabul edilmiş olmanız
  • Sağlık ve karakter gereksinimlerini karşılamanız
  • Avustralya’da geçireceğiniz zaman içinde maddi olarak kendinizi destekleyebileceğinize dair finansal kanıtlarınızın olması
  • Başvuru evraklarınıza Kayıt Onayı (CoE) belgesini eklemeniz
  • İngilizce dil gereksinimlerini karşılayabilmeniz gerekmektedir.

Sağlık muayeneleriniz genellikle 12 ay boyunca geçerliliğini korumaktadır. Avustralya’nın ulusal sağlık güvencesinden faydalanamayacağıız için seyahatinizden önce mutlaka kapsamlı bir sağlık sigortası yaptırmanız gerekmektedir. En az 12 boyunca geçerli olması gereken bu sağlık sigortası ile Avustralya’daki tüm sağlık giderleriniz karşılanmaktadır. Avustralya öğrenci vizesinin süresi eğitim programınızın sonuna kadar olacak uzunlukla verilmektedir. Vizenizin süresi bitmeden Avustralya topraklarından ayrılmanız gerekmektedir. Vizenizde süresini uzatamayacağınıza dair bir ibare yoksa bazı şartları yerine getirerek vizenizi uzatmanız mümkündür.

 

ÖĞRENCİ VİZESİ BAŞVURU SÜRECİ

Avustralya öğrenci vizesi başvurusu için öncelikle öğrencilerin dil okulları tarafından kabul edilmeleri gerekmektedir. Dil okulları da öğrenciyi tıpkı konsolosluk gibi değerlendirir ve sonrasında öğrencinin vize alabileceğini düşünüyorsa okul kabul belgesini gönderir. Bu aşamadan sonra başvuruda bulunulur. Öğrencilerin eğitim ve konaklama ücretlerini mutlaka vize başvurusundan önce okulun hesabına ödemeleri gerekir (24 ay ve üzeri progralar hariç ).

Avustralya öğrenci vizesi (Subclass 500) başvuruları birkaç aşamada sonuçlandırılır. Öncelikli gerekli evrakların başında CoE (Confirmation of Enrolment) belgesi ve OSHC (Overseas Student Health Cover) Sağlık Sigortası gelmektedir. CoE belgesi, öğrencilerin eğitim kurumlarından gönderilen faturalarında belirtilen tutarın tamamını ödemeleri sonrasında okul tarafından gönderilmektedir. OSHC Sağlık sigortası okullar tarafından sağlanmaktadır. Gerekli tutar eğitim kurumuna ödendikten sonra CoE ve OSHC  temin edilerek tüm diğer gerekli vize evrakları hazırlanır, vize başvuru formları doldurulur, tüm evraklar online başvuru sistemine yüklenir ve vize başvuru ücretinin ödenmesi ile online başvurunuz gerçekleşmiş olur. Avustralya vizesi için sunulan Türkçe belgeler yeminli tercüman tarafından kaşeli, onaylı bir şekilde tercüme edilmiş olmalıdır.

Avustralya’da 3 ayın üstünde eğitim alacak olan kişiler için bankada gösterilmesi gereken tutar, kurs ücretinin tamamı vize başvurusu öncesinde ödendiği için yaşam masrafları ve gidiş dönüş uçak bileti tutarları ile hesaplanmaktadır. Kurs ücretinin dışında yaşam ve seyahat masraflarını karşılayabilecek miktarda paranın şahsi hesapta veya sponsor kişinin hesabında gösterilmesi gerekmektedir.

Vize başvurusunda yüz yüze yapılan bir mülakat yoktur ancak başvuru sonrası konsolosluk yetkilisi öğrenciyi mutlaka arar ve mülakat yapar. Vize başvuru esnasında öğrencinin yazmış olduğu niyet mektubuna istinaden sorular sorulur ve bu sorulara verilecek olan yanıtların niyet mektubunda yazan şekilde, net olması gerekir. Avustralya öğrenci vizesi için öğrencinin yazacağı niyet mektubu çok büyük önem arz etmektedir. ‘Neden Avustralya’da dil eğitimi?’ sorusuna verilecek yanıt çok önemlidir ve ayrıca aile bağlarının sıkı olduğunu kanıtlamak, daha önce yurt dışına çıkmış olmak, Avustralya’da dil eğitimi aldıktan sonra öğrenci Türkiye’de ne planlanıyor, kariyerini nasıl şekillendirmek istiyor, bunların hepsi detaylıca niyet mektubunda anlatılmalıdır. Bunların yanı sıra vize için önemli olan bir diğer husus ise öğrenciye sponsor olacak kişi ve onun hesabında bulunan para tutarıdır. Avustralya için sürekli ve düzenli gelir göstermek bir avantajdır. Öğrencinin anne ya da babasının sponsor olması uygun bulunur. Sponsorun hesabında bulunması gereken tutar yıllık 19830 AUD’dır.

1-10 ay arası dil eğitimi almayı planlayan öğrenciler için vize +1 ay fazla basılır, 10 ay üzeri dil eğitimi almayı planlayan öğrenciler için vize +2 ay fazla basılır. Bu alınan vize türü Avustralya’dayken uzatılamaz.

İlk Avustralya vizesi pasaportunuz için çok önem taşır. Size verilmiş bir Avustralya vizesinin sonraki vizelerde vize alma gücünü artırdığı kesinlikle bilinmektedir.

Avustralya’da 3 ay ve üzeri eğitim alacak öğrencilerin eğitimleri boyunca part-time 2 haftada toplam 40 saat çalışma izinleri bulunmaktadır.

Yine bununla birlikte;

  • Başvuru sahibi vizesi bittikten sonra Avustralya’dan ayrılma niyetinde midir?
    • Başvuru sahibi için Avustralya’da almayı planladığı bu eğitim gelecekteki kariyer planları ve hedefleri için önemli midir?
    • Başvuru sahibi veya sponsoru, başvuru sahibinin Avustralya’da bulunduğu süreçteki masraflarını finanse edecek maddi yeterliliğe sahip midir?
    • Avustralya’da ki eğitiminden sonra, başvuru sahibi için iş teklifi var mıdır? gibi soruların net bir cevabı olmalıdır.

Avustralya Öğrenci Vizeleri, eğitim süresi farklılıkları bulunmadan‘’Student500’’ adı altından tek bir vize türünde birleşmektedir.

Avustralya’ da ailelerin vize başvurularıAvustralya’ da Yüksek Lisans yapmak istiyorsanız ve eşinizle beraber gitmek istiyorsanız Avustralya Konsolosluğu size haftada 20 saat, eşinize haftada full time 40 saat veya over time çalışma izni vermektedir. Avustralya karı/koca/çocuklu aileleri üniversite/Yüksek Lisans/Doktora ile kabul eden tek ülkedir. Doktora başvuruları bireysel başvurulardır ve sadece kendiniz başvurunuzu yapabilirsiniz. Sadece İngilizce dil eğitimi veya Avustralya vizesi aşamasında tarafımızdan destek alabilirsiniz.

Avustralya’ da Working and Holiday programı da mevcuttur. Fakat sınırlı sayıda kotası vardır. Hersene 100 kişi ile work and Holiday vizesi kısıtlandırılmıştır.


Vize Süresini Uzatmak İçin Gereken Koşullar

-Mezun olduğunuz dereceden daha ileri bir eğitim kursuna başvurduysanız

-Eğitiminiz sonrası tatil yapmak istiyorsanız

-Eğitiminiz sonrası bir işte çalışmak istiyorsanız

-Göçmenlik başvurusunda bulunduysanız vize sürenizi uzatabilmeniz söz konusu olacaktır.

 

Bilinmesi Gereken Diğer Notlar

Avustralya da 3 aya kadar Eğitim alacak kişiler turistik vizeye de başvuru yapabilirler ve bu vize ile 3 aya da kadar eğitim alabilirler. Başvuru sırasında evrakların ingilizce tercüme yapılması gerekmemektedir. Uzun süreli eğitim alacak kişilerin evraklarını mutlaka yeminli tercüme yaptırması gerekir. Başvuru online olarak yapıldıktan sonra Avusturalya Elçiliği gerektiği taktirde telefonla mülakat yapabilir. Değerlendirme süresi elçiliğin yoğunluğuna bağlı olarak değişmektedir.

 

ÖNEMLİ

Avustralya konsolosluğunun Türk öğrencilere uyguladığı vizeler, öğrencilerin hangi tür ve ne süreli eğitim almak istediklerine göre değişiklik göstermektedir. Diğer ülkelerin aksine, Avustralya konsolosluğundan alınacak vize reddine itiraz edilememekte birlikte, tekrar eden vize başvurularında da bu red oldukça olumsuz etki yaratacaktır.

Son dönemlerde Avustralya da eğitim almak isteyen öğrencilerin sayısındaki artış sebebi ile, Avustralya konsolosluğu bazı sıkılaştırıcı önlemler almaya başlamış bulunmaktadır. Başvuru sahiplerinin durumları ve vize dosyaları çok daha sıkı bir şekilde değerlendirilmektedir. Bu değişikliler de vize redlerinde artışa sebep olmaktadır.

 

Avustralya Vizesi Evrakları

  • Pasaport fotokopisi ( Varsa eski pasaportlarınız )
  • Kimlik fotokopisi
  • Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğrafınız
  • Evli iseniz evlilik cüzdanınız
  • Öğrenci vizesi için aşağıdaki bilgileri içeren okul kabul mektubu
    1 Kurs ücreti ve ödendi ise makbuzu
    2 Konaklama detayı ve tutarı
    3 Haftada kaç saat eğitim göreceğiniz
    4 Kursun başlangıç ve bitiş tarihleri
  • Öğrenci olmayan erkek adayların askerlik durumunu gösterir belge ve İngilizce tercümesi
  • Bugüne kadar almış olduğunuz İngilizce eğitimini gösterir belge ve İngilizce tercümesi
  • Avustralya’daki eğitim, konaklama ve yaşam masraflarını karşılayabileceğinizi gösterir banka cüzdanı veya ekstresi
  • Banka hesabı, geliri olan bir kişi üzerine olmalıdır ve bankada gösterilecek mevduat vize başvuru tarihinden en az 3 ay önce hesaba yatırılmış olmalıdır. Sözkonusu hesap TL, AUD veya başka para birimleri cinsinden olabilir. Hesapta bulunması gereken miktar aşağıdaki formüle göre hesaplanacaktır:

Kurs ücreti + eğitim alacağınız her ay için 1550 AUD + seyahat masrafları için 2000 AUD

  • Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği ve İngilizce tercümesi
  • Nüfus cüzdanı fotokopiniz ve İngilizce tercümesi
  • Arşivli sabıka kaydı ve İngilizce tercümesi
  • Avustralya’da konaklama bilgileri (18 yaş altı için)
  • Okul kayıt mektubu (Confirmation of Enrolment)*
  • Sağlık sigortası
  • CV
  • 18 yaşın altındaki öğrenciler için MUVAFAKATNAME –Anne ve baba tarafından imzalanmış ve noter tarafından onaylı olacak. Ayrıca 18 yaşın altındaki öğrenciler Kanada hükümeti tarafından onaylanmış diğer tür Muvafakatname’yi dosyaya eklemek zorundadır.
  • Sponsorunuz var is noterden TAHAHÜTNAME – Noter onaylı ıslak imzalı olması gerekmektedir. Aşağıda istenen mali durum belgeleri ve çalışam belgeleri sponsorunuza  ait olacaktır. Tahahütname ingilizce çevirisi olmak zorundadır.

EĞİTİM DURUM BELGELERİ;

1- Öğrenci iseniz Güncel tarihli Öğrenci belgesi. İngilizce cevirisi gereklidir.
2- Öğrenci iseniz Transkript (Not Dökümü) İngilizce olabilirse daha saglıklı olur.
3- Mezun iseniz Geçici mezuniyet belgesi ya da diplomanız.
4- Katılmış olduğunuz sınavların sonuç belgeleri (Destekleyici evrak niteliğindedir. Gerektiği hallerde istenir.) Örn.: IELTS, KPDS, TOEFL, ÜDS

MALİ DURUM / İŞ İLE İLGİLİ BELGELER;
(ÖĞRENCİ VE / VEYA SPONSOR EBEVEYN İÇİN)


BANKA;

1- Ailenize ve/veya size ait tüm banka hesaplarına ait son 3 aylık hesap dökümü yada işlenmiş hesap cüzdanları

2- Banka mektubu; İngilizce olarak yazılmış ve birikiminizin bulunduğu bankadan hesabınızda ne kadar para olduğunu gösteren bir yazıdır. Eğer anne veya babanızın  mali kaynaklarını gösterecekseniz okula kayıt geçerken Affidavit of Support mektubu ve banka referans mektubu gereklidir

3- Tapular ve araba ruhsatlarının fotokopisi

 

4- Kira geliri varsa kira kontratları ve kira gelirini gösterir belge

 

İŞ/ÇALIŞMA;
Maaşlı çalışan iseniz;

1- Görev Tanım Yazısı ( İşe giriş tarihini ve pozisyonu belirten) ( işyerinizden izinli olduğunuzu ve döndüğünüzde işinize devam edebileceğinizi gösterir mektup ve İngilizce tercümesi )

2- İşyerinizden izinli iseniz İşyeri İzin Yazısı.
3- İşe Giriş Bildirgesi
4- Son 3 aylık Maaş Bordrosu
5- Şirket evraklarınız; Ticaret sicil gazetesi, Imza sirküleri, Vergi levhası, varsa Ticaret odası belgesi fotokopileri.
6- Kişiye ait SGK’dan ya da E-Devlet’ten alınmış, 4A Hizmet  Dokumu

7- Çalıştığı kurumdan görev yazısı. Örneğin ‘’Çalışanlarımızdan …………… tarihinden beri     şirketimizin …….. departmanında ……………………………. pozisyonunda görev  yapmaktadır’’ – İngilizce olması önerilir.

 

İşveren yada Şirket Ortağı iseniz;

  • Ticari sicil gazetesi- son 6 ay içinde alınmış
  • Kuruluş gazetesi –Önemli kısımları ingilizceye çevirilmelidir.
  • İmza sirküleri ve sirkülerdeki kişilerin nüfus cüzdanı fotokopileri
  • Bilanço
  • Ticaret ya da Esnaf Odası Kayıt Belgesi
  • İşyerinizin Vergi Levhası Fotokopisi

Emekli iseniz;

1- SGK’dan maaş yazısı ve maaş hesaplarının hesap dökümü
2- SGK’dan ya da E-Devletten alınmış barkodlu Emeklilik Yazisi

Kamu Çalışanı iseniz;

1- Çalıştığınız Kurumdan alınmış Görev Tanım Yazısı
2- Son 3 aylık Maaş Bordrosu
3- SGK’dan alınmış 4A, 4C Hizmet Dökümü

 

Önemli Hatırlatmalar

– İngilizce olmayan belgeler mutlaka Avustralya’DAN onaylanmış kurumlar tarafından tercüme edilmelidir. Bütün dökümanların orjinal halleri ve tercümeleri taratılmalıdır.

– İstenilen bütün taranmış belgeler online başvuru sayfasına eklenmelidir.

– Tüm belgelerde “Aslı Gibidir” ibaresi olmalıdır.

 

Avustralya Öğrenci & Turist Vizesi Ücretleri

Vize Kategorisi Kısa Dönem Vize Ücreti Uzun Dönem Vize Ücreti
Öğrenci Vizesi 620AUD 620AUD
Turist Vizesi 145AUD 145AUD

Avustralya Vize Ücreti Ödeme

Avustralya vizesi ödemesi internet üzerinden banka veya kredi kartıyla yapılabilmektedir.

 

Avustralya Öğrenci Vizesi Çalışma İzni

Öğrenci Vizesiyle Avustralya’da Çalışma Koşulları

 

Avustralya’da öğrenci vizesiyle çalışmak isteyen ve lisans programına kayıtlı uluslararası öğrenciler, haftada 20 saate kadar ülkede çalışma iznine hak kazanırlar. Bunun için öncelikle bir eğitim kurumunda haftada en az 20 saat ders almanız gerekirken, kampüs içinde ve dışında çalışabileceğiniz işler bulabilirsiniz. Avustralya’da mezuniyetten sonra kalmayı düşünüyorsanız ülkede akademik kariyer yapanlar için şartlar biraz daha kolaydır. Bunun yanında eğitiminizi tamamladıktan sonra hükümetin göçmen politikalarına göre ülkede 3 ay daha kalabilirken, bu süre zarfında çalışma vizesine başvurmanız gerekir. Eğitiminizi tamamladıktan sonra Avustralya’da bir iş bulup kalmanızı sağlayacak bir diğer vize türü Temporary Graduate Visa yani Geçici Mezuniyet Vizesidir.

 

 

AVUSTRALYA’DA DİL OKULUNA GİDERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

* Eğitimizin full-time’dır ve derslerinize %95 oranında katılmanız zorunludur. Eger derslerinize %95 oranında katılmazsanız Avustralya vizeniz iptal edilir.

* Avustralya’da hafta 20 saat çalışma izniniz vardır. Part-time kendi bulacağınız işlerde çalışarak oradaki yaşam masraflarınızın bir bölümünü karşılayabilirsiniz. Ayrıca çalışmanız İngilizcenizin ilerlemesinde de büyük rol oynayacaktır.

 

Türkiye’deki Avustralya Temsilcilikleri

 

ANKARA

Avustralya Büyükelçiliği

Büyükesat, Uğur Mumcu Cd. No:88

Tel : 0 312 459 95 00

Web : turkey.embassy.gov.au/

 

İSTANBUL 

Avustralya Başkonsolosluğu

Harbiye, Asker Ocağı Cad. Süzer Plaza No:15

Tel : 0 212 393 85 42

Web : www.avusturalyakonsoloslugu.com/istanbul-baskonsoloslugu/

 

 

AVUSTRALYA VİZESİ HAKKINDA

 

1-Avustralya vize işlemi çok uzun ve zahmetlidir!

Avustralya vizesi tüm İngilizce konuşulan ülkelerin öğrenci vizeleri ile karşılaştırıldığında süre olarak en kısa süren vizedir. 1 Temmuz 2016 değişikliklerinin de yansımasıyla artık süre olarak daha kısa sürmektedir ve öğrencilerin vizeleri  ortalama 2 hafta içinde sonuçlanmaktadır.

2-Avustralya Konsolosluğu’nun vize ret oranları çok yüksektir, Avustralya Konsolosluğu, Türk öğrencilere kolay kolay vize vermiyor!

Bu bilgi tamamen yanlıştır.  Avustralya konusunda uzman olmayan eğitim danışmanlık firmaları öğrencilere maalesef böyle bir bilgi vermektedir.  Avustralya Konsolosluğu, öğrenciyi hem eğitim ve iş geçmişi hem de finansal açıdan en doğru şekilde değerlendirmektedir. Avustralya öğrenci vizesi başvurularının çoğu olumlu sonuçlanmaktadır.

3-Avustralya’da öğrenciyken çalışma izni alabilmek için en az 6 aylık bir eğitim programına kayıt olmak gerekmektedir!

Bu da tamamen yanlış bir bilgidir!

Avustralya’ya öğrenci vizesiyle gidip eğitim alacak tüm öğrencilere eğitim süresine bakılmaksızın çalışma izni otomatik olarak verilmekte olup, vizelerine tanımlanmaktadır. Yani çalışma izni için ek bir başvuruya gerek yoktur. Turist vizesiyle de 12 haftaya kadar eğitim alma şansı vardır ancak bu öğrencilerin çalışma izni yoktur.

4-Avustralya’da öğrenci vizesini uzatabilmek için en az 40 haftalık bir eğitim kaydı şarttır!

Bu bilgi 1 Temmuz 2016 tarihine kadar doğruydu; ancak yeni vize kurallarıyla öğrencilerin alacakları eğitim süresine bakılmaksızın uzatılabilir vize verilmektedir.  Avustralya öğrenci vizesi başvuru ücreti 566 AUD olduğu için, öğrencilerin kısa kısa eğitim programı alıp tekrar tekrar vize ücreti ödemek yerine art arda paket şeklinde kabul alabilmeleri güzel bir avantajdır.

5- Avustralya’da dil eğitimi alacak öğrencilerin bankada 3 ay beklemiş para göstererek vizeye başvuru yapabilirler!

Bu kural da 1 Temmuz 2016 itibariyle değişmiştir. Artık Avustralya’da ELICOS yani İngilizce dil okuluna başvuru yapan öğrencilerin bankada 3 ay para bekletmelerine gerek yoktur. Artık çok daha kolaylaşan Avustralya vize başvurusu öğrencileri maddi olarak zorlamadan eğitim almalarını sağlar.

6-Avustralya öğrenci vizesi almadan önce sağlık kontrolü yaptırmak gerekmektedir!

Avustralya  Konsolosluğu,  Mart 2016 itibariyle öğrencilerden sağlık kontrolü istememektedir. Bu durumun tek istinası öğrencinin son 3 yılda salgın hastalık riski olan ülkelere gitmesi durumudur. Bu durumda Avustralya Konsolosluğu, öğrencinin durumuna göre sağlık kontrolüne gitmesini isteyebilir.

7-Avustralya Konsolosluğu vize mülakatı çok zorlayıcıdır!

Avustralya Konsolosluğu’na öğrenci vizesi başvurusu yapıldıktan sonra vize onayı öncesi öğrenciler vize memurları tarafından aranarak Türkçe mülakat yapılmaktadır. Bu mülakat genellikle kısa ve öğrencinin gerçek niyetini anlamaya yöneliktir. Eğer öğrencinin niyeti Avustralya’da eğitim almak üzere geçici süreli  kalmak ise ve de Türkiye’de eğitim ve iş geçmişi bunu kanıtlıyor ise vize mülakatı oldukça kolay geçer. Vize mülakatının ardından da vize mektubu e-maille olarak gönderilir.

8- Avustralya’da eğitim alırken eşini yanında götürmek isteyen öğrenciler en az 50 hafta eğitim almalıdır!

Bu kural da 1 Temmuz öncesine kadar geçerliydi;  ancak 1 Temmuz 2016 vize değişiklikleriyle birlikte 1 yıldan kısa süreli olarak Avustralya’da eğitim alacak öğrenciler de eşlerini ve/veya çocuklarını yanlarında götürebilirler.

9- Avustralya’da İngilizce eğitimi alacak öğrenciler maksimum 50 hafta dil eğitimi alabilirler.

Yeni vize düzenlemeleriyle öğrenciler Avustralya’da istedikleri ve ihtiyaçları kadar İngilizce dil eğitimi alabilirler.

10-Avustralya’da üniversite eğitimi alırken öğrencinin ve eşinin part-time çalışma izni vardır!

Bu bilgi de kısmen yanlıştır. Öğrenci lisans eğitimi alırken kendisinin ve eşinin part-time, öğrenci master eğitimi alırken kendisinin part-time, eşinin full-time çalışma izni vardır.

 

11- Avustralya’da 10 aydan kısa bir süre için dil eğitimi almak isteyen kişiler IELTS sınavına gerek duymaksızın Avustralya Öğrenci Vizesine başvurabilirler. IELTS sınavı sadece dil eğitimlerinden sonra  ön lisans, lisans, yüksek lisans veya mesleki eğitime devam edecek öğrenciler için istenmektedir.

#iguru_button_65d9e7ac2aeab .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_65d9e7ac2aeab .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_65d9e7ac2aeab .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_65d9e7ac2aeab .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_button_65d9e7ac2feb2 .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_65d9e7ac2feb2 .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_65d9e7ac2feb2 .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_65d9e7ac2feb2 .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_button_65d9e7ac34f0b .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_65d9e7ac34f0b .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_65d9e7ac34f0b .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_65d9e7ac34f0b .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_soc_icon_wrap_65d9e7ac95777 a{ background: transparent; }#iguru_soc_icon_wrap_65d9e7ac95777 a:hover{ background: transparent; border-color: #00bda6; }#iguru_soc_icon_wrap_65d9e7ac95777 a{ color: #acacae; }#iguru_soc_icon_wrap_65d9e7ac95777 a:hover{ color: #ffffff; }