Güney Afrika bayrak

Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Sınır komşuları Botsvana, Zimbabve, Mozambik, Esvatini ve Namibya’dır. Ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu, güney ve güneybatısında Atlas Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin Pretoria, Cape Town ve Bloemfontein olmak üzere üç adet başkenti vardır. Toplam 58 milyon olan ülke nüfusunun %80’i siyahlar, %9’unu renkliler (melezler), %8’ini beyazlar, %3’ünü ise Asyalılar oluşturmaktadır. Nüfus bakımından dünyanın en kalabalık 24. ülkesidir. Ayrıca beş milyon yasadışı göçmeni de barındırmaktadır.

Ülkenin on adet resmi dili bulunmaktadır. Bunlar İngilizce, Afrikaanca, ve sekiz adet Afrika yerel dilidir. Afrikaanca, ülkeye 17. yüzyılda göç etmiş olan Hollandalıların dilidir. Ülkenin %60’ı Afrikaanca’yı, %10’u İngilizceyi, %23’ü Zuluca’yı, %16’sı Xhosaca’yı anadili olarak konuşmaktadır. 17. ve 18. Yüzyılda bölgeye Hollandalılar egemen iken 19. ve 20. Yüzyıllarda bu hakimiyeti İngiltere ile paylaşmak zorunda kalmışlardır. Ülke, 1961 yılına kadar Büyük Britanya tarafından atanan Genel Vali tarafından yönetilmekteydi. 1961’den sonra bağımsızlığını ilan etmiş, 1990 yılına kadar Afrika Ulusal Konseyi tarafından yönetilmiş, 1994 tarihinde ilk defa demokratik seçimler yapılmıştır.

Coğrafi özelliklerinden dolayı tarih boyunca Avrupa, Asya ve Afrika halklarının aynı zamanda yaşadığı bir gökkuşağı ulusu görünümündedir. Her ne kadar çok zengin bir kültür mozaiğe sahipse de etnik, dini, kültürel ve finansal açıdan hala zaman zaman ayrımcılıklar yaşanmaktadır. Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği, Dünya Ticaret Örgütü, G20 gibi birçok uluslararası organizasyonlara üyedir. Ülkenin ekonomisi büyük ölçüde maden kaynaklarına dayanır. Yılda 6 milyon turist sayısı ile turizmden de önemli miktarda gelir elde etmektedir. Dokuz yıl kesintisiz okula gitme zorunluluğu olan ülke nüfusunun %95’i okuma yazma bilmektedir.

GÜNEY AFRİKA’YA ULAŞIM

Güney Afrika ile Türkiye arası uçuş süresi 12 saattir. Güney Afrika, Türkiye’den 1 saat dilimi geridedir.

Türkiye’den Cape Town’a ulaşım yaklaşık 9 saattir ve devlete ait 6 farklı havalimanı üzerinden ulaşım sağlanabilmektedir. Türk öğrencilerin ise en çok tercih ettikleri Cape Town ve Durban Havalimanlarıdır.

GÜNEY AFRİKA’DA ULAŞIM

Trafiğin soldan aktığı Güney Afrika kentlerinde ulaşım; hava, karayolu ve demiryolu ile gerçekleştirilmektedir. Şehir içi ulaşımda toplu taşıma etkin bir şekilde kullanılmakta, insanlar işlerine ve okullarına konforlu bir şekilde ulaşmaktadır. Ülke halkı arasında bisiklet popüler bir ulaşım aracı olduğu için yollarda motorlu taşıttan çok çevre dostu pedallar vardır. Otobüs ve trenlerin yetersiz kaldığı uzak yerlerde ise dolmuş kullanılmaktadır. Taksi seçenekleri çok yaygın kullanılır ve fiyatları uygundur. Ancak uzun süreli kalacaklar için kişisel otomobil önerilmektedir. Dil okulu ile konaklama arasındaki mesafe kısa mesafede olduğu zaman yürüme veya bisiklet en pratik araçtır.

Ülkenin yüzölçümü 1.219.912 km2’dir. Ülke yüzölçümünün sadece %1’i ormanlarla kaplıdır. Güney Afrika Cumhuriyeti’nde 2000’den fazla bitki çeşidi ve dünyada bilinen bitki türlerinin yaklaşık %10’u bulunmaktadır. Ülke ‘’Higveld’’ olarak bilinen iç plato çevresinde aniden dik kayalıklarla yükselir. Bu çeşitli manzaralar arasında şaşırtıcı biyolojik farklılık örnekleri yer alır.

Güney Afrika Cumhuriyeti Namibya yakınındaki Kalahari çölünden Mozambik sınırındaki verimli tropik iklime kadar birçok değişim iklim kuşağını barındırmaktadır. Ülkenin batı bölgelerinde çöl iklimi, güneydoğu bölgelerinde tropikal ormanlar, batı kıyı kesimlerinde kurak iklim ve yoğun ılıman okyanusal iklim, güney kıyı kesimlerinde yarı kurak iklim, Cape Town çevresinde Akdeniz iklimi görülür ve ülkede kar yağışı sadece yüksek rakımlarda meydana gelir.

Ülke geneli yıl boyunca güneşlidir. Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında yaşanan kış mevsimi berrak, kuru ve soğuk geçerken gündüz sıcaklık değeri 23oC’dir. Güney yarımkürede yer alan ülkenin mevsimleri kuzey yarımkürenin tam aksi yaşanmaktadır. Aralık, Ocak, Şubat aylarında yaşanan yaz mevsimleri fırtınalı ve sıcak geçerken gündüz sıcaklık değeri 30oC’dir.

Dünya genelinde en çok suç oranlarına sahip ülkeler arasındadır. 2008 yılında 2.1 milyon şiddet içerikli adli vaka kayıtlara geçmiştir. Basit bir hesaplamayla bir yıl içerisinde her güne ortalama 5700 şiddet içerikli adli vaka düşmektedir. Bu yüksek suç oranının temelinde yüksek işsizlik oranları ve yoksullarla varsıllar arasındaki büyük uçurum gösterilmektedir. Adli vakaların maksimum derecede yaşanması neticesinde, Güney Afrika Cumhuriyeti, dünyanın en gelişmiş özel güvenlik sektörünü barındırmaktadır.  Öyle ki, ülkedeki özel güvenlik çalışanlarının sayısı, ülkenin polis ve ordu personeli toplamından daha fazladır.

Ülke nüfusunun neredeyse tamamı temiz su kaynaklarına ulaşabilir durumdadır. Nüfusun %74’ü tam teçhizatlı sağlık hizmetlerinden yararlanabilirken, geri kalanı ise ilkel şartlarda sağlık hizmeti alabilmektedir. AIDS’in görülme sıklığı diğer Afrika ülkeleriyle benzer olup %20 civarındadır. İshal, hepatit ve tifo hastalıkları orta seviyede görülmektedir. Öğrencilerin Güney Afrika’ya gitmeden önce sağlık sigortası yaptırmaları zorunludur ve rutin aşıları yaptırmaları tavsiye edilir.

Et ürünlerinin baskın olduğu Güney Afrika mutfağı, Asya ve Avrupa mutfağının bir harmonisi niteliğindedir. Chakalaka, ülkenin en popüler yemeğidir. Fırında pişmiş fasulye, köri, biber ve havuçtan yapılır. Biltong, Braivleis, Potjiekos ve Boerewors yöresel et yemekleridir. Stellenbosch, Franschhoek, Paarl ve Barrydale vadilerindeki en iyi bağlardan gelen üzümlerden üretilen şaraplar, Güney Afrika’nın önemli şarap üreticisi olmasını sağlamıştır.

Ülkenin en popüler sporları olan futbol, ragbi ve kriket maçları ve deve yarışları gibi ülkeye özgü etkinlikleri izleyebilirsiniz. Ekstrem sporlara tutkun öğrenciler okyanus derinliklerinde beyaz köpek balıkları ile beraber yüzüp yüksek yamaçlardan dev paraşütle atlama, bungee jumping, sörf ve rafting yaparak yüksek adrenalini deneyimleyebilirler.

Meşhur Kruger Ulusal Parkında daha önce sadece televizyondan gördüğünüz filler, bufalolar, gergedanlar ve leoparlar gibi birçok vahşi yaşam sakinlerini ilk defa çıplak gözle görme şansını yakalayabilirsiniz. UNESCO Dünya Mirası Listesindeki eserlerden Richtersveld Cultural and Botanical Landscape, Mapungubwe Cultural Landscape, Khomani Cultural Landscape ve Nelson Mandela’nın 18 yıl esir tutulduğu Robben Island mutlaka görülmelidir. Gelirinin büyük kısmını turizmden elde eden ülkenin önemli ziyaret yerleri Amathole Dağları, Vahşi Sahil ve Witwatersrand’dır. 3-4 günlük festivallerden AfrikaBurn ve Earth Dance gibi çoğunlukla şehrin dışında sahnelerde kurulu müzik festivallerine katılabilirsiniz.

Okul Öncesi Eğitim

Bazı yerel eğitim daireleri okul öncesi eğitim imkanı sağlamasına rağmen okul öncesi eğitimde daha çok özel sektörün ağırlığı görülmektedir. Okul öncesi eğitim imkanının sağlandığı bölgelerde eğitim genelde 3 yaşından başlayıp ilköğretim çağına kadar sürmektedir.

İlköğretim

1996 Eğitim kanununa göre yedi yaşına gelen öğrenciler ilköğretime kabul edilmekteydi. Ancak 1 Ocak 2000 tarihinde çıkan yasayla ilköğretime başlama yaşı altı olarak değiştirilmiştir. İlköğretim 6 yıl sürmektedir. Bunun ilk yılı birinci kademe olarak nitelendirilir. İlköğretim birinci kademedeki etkinlikler okumayı, yazı yazmayı ve basit matematiksel işlemleri yapmayı öğrenme ve dil yeterliliklerinin gelişmesini kapsamaktadır. İkinci kademedeki etkinlikler ise anadilde ve ikinci bir dilde okumayı, yazılı ve sözlü anlatım yeteneklerini, matematik, tarih, coğrafya, genel fen bilimleri bilgilerini ve el sanatları becerilerini geliştirmeyi hedeflemektedir.

Ortaöğretim

Ortaöğretimin süresi görülen programa göre 5 veya 6 yıl olarak değişmektedir. Üç yıl süren birinci kademe sonunda sonun da öğrenciler genel eğitim ve yetiştirme diploması alma hakkını elde ederler. Ortaöğretim ikinci kademesinde öğrenciler teknik eğitim veren bir okulda veya genel akademik eğitim veren bir ortaöğretim kurumunda eğitim görmeyi tercih edebilirler. Yüksek okullarda eğitim görebilmek için teknik okullardan mezun olmak gereklidir. Genel akademik lise eğitimi ise 3 yıl sürmekte ve öğrenciler sonunda lise diploması almaya hak kazanmaktadırlar.

Yükseköğretim

Güney Afrika Cumhuriyeti Şubat 2001’de bir Ulusal Yüksek Öğrenim planı hazırlanmıştır. Beş ana hedeften oluşan bu plan eğitimin kalitesini artırmak kadar, ülke geçmişinde önemli sorunlara yol açmış olan ırk ayrımı politikasının etkilerini silecek şekilde ırk ve cinsiyet ayrımı yapmayan demokratik bir ortamın üniversitelerde de oluşması amaçlanmıştır.

Siyah ve beyaz öğrencilerin öğrenim kurumlarının ayrılığı, Güney Afrika eğitim sistemini diğer ülkelerinkinden ayıran en önemli özelliklerinden birini oluşturmaktaydı. Geçmişte katı bir şekilde uygulanmakta olan ırk ayrımı politikası yüzünden Güney Afrika’ya özgü ” tarihi siyah üniversiteleri (Historically black universities)” ve “tarihi beyaz üniversiteleri (Historically white universities)” kavramları ortaya çıkmıştır. Güney Afrika Cumhuriyetinde yükseköğretim kurumlarını 4 gruba ayırmak mümkündür: Üniversiteler, teknik üniversiteler, öğretmen okulları ve yüksek okullar. Teknik üniversiteler bilgisayar, tasarımcılık, madencilik gibi çeşitli mesleklere yönelik eğitim vermektedirler. Öğretmen okulları ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında öğretmenlik yapmak isteyenleri eğitmektedirler. Yüksek okullar ise, öğrencilerin teknik liselerden sonra eğitimlerine devam edebilecekleri yüksek öğrenim kurumlarıdır.

Güney Afrika’da 21 üniversite, 15 teknik üniversite çok sayıda öğretmen okulu ve yüksekokul bulunmaktadır. Üniversiteler ve teknik üniversitelerden mezun kalabilmek için öğrenim görülen bölüme e 3 ya da 6 yıl öğrenim görmek gerekmektedir. Beşeri bilimler, ticaret, fen fakülteleri 3 yıl; ziraat, hukuk, mühendislik ve eğitim fakülteleri 4 yıl; diş hekimliği 5,5 yıl; tıp ve ilahiyat fakülteleri 6 yıl sürmektedir.

Cape Town’da G.Afrika Cumhuriyeti’nin resmi para birimi Rand (ZAR) kullanılır. 1$ yaklaşık 18,45 Rand eder. 1 TL ortalama 2 Rand’tır. Pahalılık açısından Cape Town, İstanbul’a benzetilebilir. Güney Afrika’da asgari ücret 5,000 Rand’dır. Tek kişiye ait ortalama yaşam masrafı Cape Town için 8,756.92 Rand’tır. Yemek ve mutfak masrafları, günde 3 öğünü karşılayacak biçimde hesaplanırsa aylık 2400 Rand’dır. Merkezde tek yatak odalı dairenin aylık kirası 666.30€ iken banliyöde tek yatak odalı dairenin aylık kirası 441.43€’dur. 2 öğün yemek (sokakta veya marketten), hostelde bir gece, iki şişe su, bira ve 1 metro veya otobüs bileti içeren günlük düşük bütçeli harcama 26.69€ olarak hesaplanabilmektedir. Güney Afrika’da dil eğitimi görmek için bulunan bir öğrencinin yasal olarak yarı zamanlı, tatillerde ise dil eğitimi aldıkları kurumun yazılı beyanı ile tam zamanlı çalışmaları mümkündür.

#iguru_button_67bcb9794cfab .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_67bcb9794cfab .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_67bcb9794cfab .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_67bcb9794cfab .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_button_67bcb9794ed7d .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_67bcb9794ed7d .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_67bcb9794ed7d .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_67bcb9794ed7d .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_button_67bcb9795274c .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_67bcb9795274c .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_67bcb9795274c .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_67bcb9795274c .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_soc_icon_wrap_67bcb979a742e a{ background: transparent; }#iguru_soc_icon_wrap_67bcb979a742e a:hover{ background: transparent; border-color: #00bda6; }#iguru_soc_icon_wrap_67bcb979a742e a{ color: #acacae; }#iguru_soc_icon_wrap_67bcb979a742e a:hover{ color: #ffffff; }