avustralya bayrak

GENEL BİLGİLER

Avustralya dünyanın Güney Yarım küresinde hem bir kıta hem de bir ada ülkesi olarak bilinmektedir. Güney Pasifik Okyanusu ve Hint Okyanusu’nun ortasında yer alan bir bölgededir. Başkenti Canberra olmasına rağmen en çok bilinen ve ülkenin en büyük iş ve finans merkezi Sydney’dir. Dünyanın birçok yerinden insanlar Avustralya’ya yerleşmiş olduğu için çok kültürlü bir ülke olmakla birlikte eski İngiliz sömürgesi olduğundan dolayı da resmi dili İngilizcedir. Bu da Avustralya’yı dil eğitimi için oldukça elverişli bir ülke haline getirmiştir. Daha verimli ve etkili bir İngilizce eğitimi almak isteyen yabancı öğrenciler, bu dilin anadil olarak konuşulduğu ülkelerde eğitimlerini almayı tercih ederler, bu bakımdan Avustralya, böyle bir amaç için oldukça uygun bir ülkedir. Ayrıca Avustralya’da üretim çok önemlidir. Dünyanın en iyi koyunları ve yünleri burada üretilmektedir. Bir koyundan neredeyse 27 kilo yün çıkmaktadır. Avustralya’nın diğer güzel özelliklerinden biri de dünyanın hiçbir yerinde göremeyeceğiniz hayvan çeşitliliğine bulunmasıdır. Bunlardan en fazla olanı kanguru ve koaladır. Kangurular İnanılmaz bir şekilde ürünler ve sürekli kanguru nüfusu bu bölgede çoğalmaktadır. Kanguru eti Süper marketlerde kırmızı et olarak satılmaktadır. Koalalar ise koruma altına alınmış ve Milli Parklarda özellikle okaliptüs ağaçlarında bakılmaktadır.

AVUSTRALYA’YA ULAŞIM

Gideceğiniz şehre göre değişmekle birlikte aktarmasız bir uçuşta ortalama seyahat süresi 18 saattir. Aktarmalı uçuşlarda bu süre konaklama olması halinde daha uzun sürmektedir. Türkiye’den Sydney, Melbourne, Brisbane, Canberra ve Perth’e Türk Hava Yolları ile uçuşlar vardır. THY uçuşları genelde Tayland aktarmalı olmaktadır. Emirates, Singapur Havayolları gibi şirketler ile de İstanbul’dan aktarmalı uçuşlar bulunur. Gidiş dönüş uçak bileti fiyatları sezona göre ve ne kadar önce alındığına göre değişmektedir. Gidiş dönüş ortalama bilet fiyatları 1500-1800 USD. Aktarmalı uçuşlarda maliyetler daha yüksek çıkabilir.

AVUSTRALYA’DA ULAŞIM

Uluslararası eğitimde araştırılmadan geçilmemesi gereken konulardan biri ulaşım imkânlarıdır. Dünyanın en modern ülkelerinden Avustralya, bu anlamda zengin bir alana sahiptir. Yerli halkın çoğunluğunun kendine ait araçlara sahip olması, toplu taşıma araçlarının rahatlamasını etkiliyor. Taksi, feribot, otobüs ve diğer toplu taşıma araçlarının şehir merkezinden başlayarak en ücra yerlere kadar seyahat hizmeti vermesi öğrencilerin gidiş-gelişlerde herhangi bir sorun yaşamamaları adına sevindiricidir. Araç kiralama veya satın alma imkânını kullanabilen öğrenciler, istedikleri gibi hareket etmek imkânına sahip olabiliyorlar. Otobüslerin rotaları, bilet fiyatları ve öğrenci indirimlerinin yanı sıra aylık ve haftalık biletleri de buradan alabilirsiniz. Sydney, New South Wales ve Newcastle gibi büyük şehirlerde ulaşım için raylı sistemler kullanılır. Şehrin bir tarafından ötekine geçmek için kullanılabilecek en düşük maliyetli ve en kısa yol budur. Trenleri kullanmanın en ucuz yolu aylık veya haftalık yolcu kartlarından almaktır.

Avustralya, Güney Yarım Kürede yer alan kıta ülkesidir. Okyanusya kıtasında bulunur ve kıtanın çok büyük bir bölümünü kaplar. Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında uzanır. Hint ve Pasifik Okyanusları ile çevrili olup, Asya kıtası’ndan Arafura Denizi ve Timor Denizi ile ayrılır. Avustralya ile Yeni Zelanda arasında ise Tasman Denizi bulunur. Hiçbir ülkeyle kara sınırı yoktur. Komşuları Endonezya, Doğu Timor, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Vanuatu, Yeni Kaledonya ve Yeni Zelanda’dır. Avustralya, 8.617.930 km2 karada, 80.920 km2 sularda olmak üzere toplam 8.698.850 km2’lik bir alana kurulmuştur. Bu yüzölçümü ile dünyanın 6’ncı en büyük ülkesi konumunda olan Avustralya, 25.760 kilometrelik bir sahil şeridine sahiptir. Batı Avustralya’da bulunan Augustus Dağı dünya’nın en büyük tek parça halindeki dağıdır (monolit). Kuzeydoğu’daki Queensland sahili boyunca Mercan Denizi uzanır. Avustralya Macquarie Adası’nın haricinde, 9. güney enlemi ve 44. güney enlemi; 112. doğu boylamı ve 154. doğu boylamı arasında yer alır. Genellikle yüksek ve uzun olmayan yaylalar, güneydoğuda verimli ovalar yer almaktadır. Erozyonla ortaya çıkan asıl ana kara 3 milyar yıldan daha yaşlıdır.

Güney Yarımkürede yer alan Avustralya’nın iklimi farklı bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Avustralya’da Mayıs’tan Ekim’e kadar kıştır, Temmuz’da ise hava sıcaklığı ülke genelindeki en düşük seviyededir. Sıcaklıklar bölgeye göre -5 ⁰C ile 30 ⁰C arasında farklılık gösterir. Avustralya’da Kasım’dan Nisan ayına kadar ise yaz mevsimi yaşanır ve ortalama sıcaklık 15-35 ⁰C arasında değişir. Avustralya’nın iklimi, periyodik kuraklıkla ilişkilendirilen Hint Okyanusu Dipolü ve El Niño-Güney Salınımı ve kuzey Avustralya’da siklon üreten mevsimsel tropikal düşük basınç sistemi dahil olmak üzere okyanus akıntılarından önemli ölçüde etkilenir. Bu faktörler, yağış miktarının yıldan yıla önemli ölçüde değişmesine neden olur. Ülkenin kuzey kesiminin çoğunda tropikal, ağırlıklı olarak yaz yağmuru (muson) vardır. Ülkenin güneybatı bölgesi Akdeniz iklimine sahiptir. Güneydoğu, okyanustan (Tazmanya ve Victoria kıyıları) nemli subtropikal (Yeni Güney Galler’in üst yarısı), dağlık ve subpolar okyanus iklimi içeren yaylalara kadar uzanır. Avustralya’nın iç kesimleri kurak ve yarı kuraktır. Yıllık 500 mm’lik yağış ile dünyanın yaşanan en kurak kıtasıdır. Avustralya’nın birçok bölgesinde ve şehrinde kentsel nüfus artışları ve yerelleşmiş kuraklık nedeniyle kronik kıtlıklara yanıt olarak su kısıtlamaları sıklıkla uygulanmaktadır. Nüfusun büyük bir bölümü ılıman iklimin hüküm sürdüğü güney-doğu’da yaşar.

Birçok batı ülkesine kıyasla suç oranı düşük olsa da özellikle turistik bölgelerde tedbirli olmakta yarar vardır. Ülkenin birçok semti oldukça güvenlidir ancak işlek caddelerdeki hırsızlık olaylarının sayısı son yıllarda artış göstermiştir.  Avustralya polisi geniş bir tutuklama yetkisine sahiptir ve mantıklı bir gerekçesi varsa güvenliği sağlamak amacıyla tutuklama gerçekleştirebilir. Polislerin en sık gerçekleştirdiği uygulamalar arasında kişilerin alkollü araç kullanıp kullanılmadığı kontrolü bulunur. Olası bir tutuklanma durumunda bir avukat veya yakın bir arkadaştan destek istenebilmektedir. Yargılanmak üzere serbest bırakılan yabancı ziyaretçilerin ülkeyi terk etmemeleri için pasaportlarına geçici süre için el konulmaktadır. Avustralya’da yasalarla ilgili herhangi bir problem olduğu durumda kişilerin kendilerine en yakın Türk Konsolosluğu ile iletişime geçmesi tavsiye edilir. Yetkili kişiler konuyla ilgili olarak en yakın takip sürecini başlatırlar.

Avustralya sağlık sistemi son derece gelişmiştir ve en uzak bölgelere bile uzanır. Gıda ve içecekler standartlara uygun olarak hijyen şartlarda üretilirler. İçme suyunun tadı biraz yavan da olsa sağlıklıdır ama Sidney sularında küçük çaplı kirlenmelere rastlandığı da olmuştur. Kır yürüyüşü yapan insanlarda ishallere rastlanır çünkü doğadan buldukları suları kaynatmadan içme gafletine düşerler. Siz de kır yürüyüşü yapıyorsanız mümkünse suyunuzu 3 dakika kaynattıktan sonra içiniz. Avustralya’nın bazı bölümleri tropik alanlarda olduğundan bazı tipik hastalıklar da görülür.

Avustralya’da çok fazla kültürlü yemek çeşitleri bulunmaktadır. Kaliteli sofralardan oluşan Avustralya mutfağında ağırlıklı olarak et yemekleri bulunmaktadır. Deniz ürünlerin tüketimi de bir o kadar fazladır. Avustralya mutfağı içinde yerel lezzetlerin yanı sıra farklı etnik mutfak kültürlerini de deneyimleme şansını yakalıyorsunuz. Tabi bunun yanı sıra Avustralya’nın ilk ev sahipleri olan Aborjinlere ait yemek kültürü ülkenin ana yemek kültürünü oluşturuyor ve bu yemeklere “bushtucker” denmektedir. Hayvancılığın yaygın ve başarılı olarak yapıldığı ülkede et yemekleri ve süt ürünleri çok fazla tüketilmektedir. Ürünler oldukça kaliteli olduğundan ortaya çıkan yemekler de çok lezzetli olmaktadır. Ülkede yemek pişirme yöntemleri çok detaylı değil ve genellikle ızgarada kolay bir şekilde pişirme tekniği kullanılmaktadır. Bu da ülkede barbekü kültürünün yaygınlaşmasını sağlamıştır. Porsiyonların hayli büyük olduğu Avustralya, Avrupa ülkelerinin aksine uygun fiyatı ile yemek yemenin daha keyifli olduğu ülkelerden biri.

Avustralya muhteşem sanat galerilerine ve müzelere ev sahipliği yapar. Ülkedeki her şehrin kendine özgü senfoni orkestrası varken Sidney’de yer alan ikonik Opera Binası şehrin ve ülkenin sembolü konumundadır. Avustralya, yerli halkı Aborjinler ile ilgili önemli bir mirasa sahiptir. Sevecen ve nazik Aborjinlerin kültürel yapısını deneyimledikçe, onların yaşam tarzından mutlaka etkilenebilirsiniz. Etkilerin çeşitliliği sayesinde; Avustralya’da canlı, enerjik, yenilikçi ve dışa dönük bir kültürel ortamda İngilizce dil eğitimi alacaksınız. Böyle bir ortamda bulunmak, hayatınızın sonuna kadar sizi etkileyecek tecrübeler edinmenizi sağlayacaktır.
Sydney: Bondi Plajında Sörf, Paddington’da alışveriş, Blue Dağlarında yürüyüş, Harbour Köprüsünde gün batımı izleme, Botanik Bahçelerinde gezinti, ragbi maçlarını izleme, halk parklarında arkadaşlarınızla futbol oynama gibi etkinlikler yapabilirsiniz.
Brisbane: Şehirde feribot gezisi, Kangaroo Point’te kaya tırmanışı, Saat Kulesi turu, Lone Pine Koala Koruma Alanı Gezisi, Ayışığı Sineması, Brisbane Meydanı Kütüphanesi, Cirque Adrenaline Sirki, Gold Sahili haftasonu gezisi, Byron Körfezi haftasonu gezisi, Brisbane Dönme dolabı, Illusions Magic Show İllüzyon gösterisi gibi etkinliklere katılabilirsiniz.
Melbourne: Victoria Ulusal Galeri ve Ian Potter merkezi, St Kilda bölgesi, Federation Square, Pauls Cathedral, Yarra Nehri, Melbourne Aquarium, Alexander Bahçesi, Kraliyet Botanik Bahçesi, Anzac Anıtı, Eureka Skydeck, Melbourne Museum, The Crown, Old Melbourne Gaol, Queen Victoria Market, Immigration Museum, Eureka Skydeck, Grampians Ulusal Parkı.
Perth: Perth’de sizi bekleyen aktivitelerden birkaçı Koala Parkları ve Perth Hayvanat Bahçesi’nde Avustralya’nın eşsiz vahşi hayatıyla tanışma şansı, balina ya da yunus izleme programları, balina ve köpek balıklarıyla yüzme, Batı Avustralya’nın vahşi doğasında arazi araçlarıyla hafta sonu turları, Fremantle’dan feribotla sadece 25 dakika uzakta olan Rottest Adası’na güneşlenebileceğiniz ve dalışlar yapabileceğiniz günlük ziyaretler, şehrin yakınlarındaki Sobiaco’nun popüler butiklerine alışveriş turları, Swan Nehri’nde yelken, sörf, su kayağı ve parasailing gibi aktivitelerdir.

Avustralya’da eğitim sistemi yurtdışındaki birçok lider ülkeler arasında olup ileri düzey gelişmiş bir ülkedir. Eğitim sistemi bireylere ve bireylerin ihtiyaçlarına önem verir. Bir eğitim kurumu tercih ederken sahip oldukları dersler, özellikleri, çevresi, derslerin veriliş tarzı ve bulundukları yer gibi hususlara dikkat etmek gerekir. Avustralya’da eğitim yılı Şubat ayında başlar ve Aralık ayının sonuna kadar sürer. Yükseköğrenim veya Üniversite öğrenimi görmeyi hedefleyen öğrenci adayları, okul başvurularını Ekim ayı içerisinde yapmalıdır. Avustralya’da 40’si devlet ve 3’ü özel olmak üzere toplam 43 üniversite bulunmaktadır. Eğitim sistemi İngiliz sistemine benzer ve diplomaları tüm dünyada tanınır. Avustralya’da eğitim Türkiye gibi 12 yıl sürmektedir. Liseyi tamamlayan öğrenciler Üniversitenin yapılan başvuruları olumlu değerlendirebilmesi için iyi not ortalamasına ve belirli düzeyde İngilizceye sahip olması gerekmektedir. Eğer Avustralya’da okumak istediğiniz lisans bölümüne kabul edilebilmek için gerekli gereksinimleri yerine getiremiyorsanız, bir yıl süren Hazırlık (Foundation) okuyup Üniversitenin istediği seviyeye ulaşabilirsiniz.  Avustralya’da Üniversiteler İngiltere gibi 3 yıl sürmektedir ve herhangi bir giriş sınavı sonuçları istenmemektedir, ancak lise diploma notunuza ve İngilizce yeterliliğinizi bakılmaktadır. Eğer yüksek lisansa başlamak istiyorsanız, aynı dalda lisans eğitimi almadığınız bölümlere başvurmanız da mümkündür. Tabi bu bölüme göre değişiklik gösterebilmektedir.

Avustralya’da yaşam maliyeti birçok ülkelere göre daha pahalıdır. Avustralya’da yaşam yabancı öğrenciler için pahalı görülebilir. Avustralya’da maaşlar oldukça yüksektir bu yüzden yaşam maliyeti değerlendirildiğinde şehirde yaşayan yabancılar ve yereller arasında farklı bakış açıları oluşur. Dünyada en pahalı ülkeler arasında 13. sırada yer almaktadır. Maliyetler arasında Konaklama, yiyecek (alışveriş ve dışarıda yemek yeme), ulaşım, faturalar (gaz, elektrik, telefon ve internet dahil) ve eğlence masrafları yer almaktadır. Yeme içme maliyetleriniz tüketim alışkanlıklarınıza ve nereden alışveriş yaptığınıza bağlı olarak oldukça farklılık gösterir. Eğlence hayatı için harcanan rakamlar seçtiğiniz bölgeye ve yere göre farklılık gösterir. Pek çok barda ve restoranda öğrenci indirimi / öğrenci günleri – geceleri mevcuttur. Market alışverişleri ve dışarıda yeme içme masraflarınız haftalık 80 AUD ile 200 AUD arasında değişmektedir. Aylık toplu taşıma kartı 145 AUD. Telefon faturaları ve paketler 40-50 AUD. Konaklama kiraları aylık 600 – 1800 AUD arasında değişmektedir. Sidney’de eğitim, Adelaide, Canberra veya Melbourne’da okumaktan çok daha yüksek yaşam maliyetlerine sahiptir.

#iguru_button_67bcbb02f0233 .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_67bcbb02f0233 .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_67bcbb02f0233 .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_67bcbb02f0233 .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_button_67bcbb02f1dfb .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_67bcbb02f1dfb .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_67bcbb02f1dfb .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_67bcbb02f1dfb .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_button_67bcbb02f3a32 .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_67bcbb02f3a32 .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_67bcbb02f3a32 .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_67bcbb02f3a32 .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_soc_icon_wrap_67bcbb034c57d a{ background: transparent; }#iguru_soc_icon_wrap_67bcbb034c57d a:hover{ background: transparent; border-color: #00bda6; }#iguru_soc_icon_wrap_67bcbb034c57d a{ color: #acacae; }#iguru_soc_icon_wrap_67bcbb034c57d a:hover{ color: #ffffff; }