ALMANYA'DA ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ
Devlet üniversiteleri, kiliseye bağlı üniversiteler ve özel üniversiteler vardır. Özel üniversiteler için genelde belli bir ücret ödemeniz gerekir.
Üniversite (“Universität”)
Üniversiteler teorik eğitime odaklanan bilimsel yüksek okullardır. Üniversitelerde her konuda eğitim alabilirsiniz. Üniversitelerde yer alan fakülteler genellikle şöyle ayrılır: Dilbilim ve Kültürel Çalışmalar, Hukuk, Doğa Bilimleri, Tıp, Tarım ve Ormancılık, Ekonomi, Sosyal Bilimler, Beslenme Bilimleri ve Mühendislik Fakülteleri.
Üniversitelerdeki öğrenciler ana dal dışındaki derslerini özgürce seçebilirler. Üniversitedeki eğitim hayatı, kurumdan çok öğrenciye bağlıdır. Bu, öğrencinin kendi akademik hayatından bireysel olarak kendinin sorumlu olduğu anlamına gelir.
Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (“Fachhochschule”)
Uygulamalı bilimler üniversiteleri (“Fachhochschule”) aynı zamanda Hochschulen für angewandte Wissenschaften veya sadece Hochschule olarak da bilinirler. Bu üniversiteler daha pratik konular üzerine uzmanlaşmışlardır. Çoğu eğitim programı denetimli stajyerlik yapacağınız sömestirler içerir. Bu tür okullarda verilen eğitim üniversitelere göre daha karmaşıktır. Seminer ve amfi dersleri daha azdır. Dilbilim ve kültürel çalışmalar dışında birçok konuda eğitim alabilirsiniz. Uygulamalı bilimler üniversitesinde okumak için, Fachhochschulreife olarak bilinen diplomaya sahip olmak yeterlidir. Fachhochschulreife, Hochschulreife’den (Abitur) sonra Almanya’da alınabilecek en yüksek ikinci diplomadır.
Meslek Akademisi (“Berufsakademie”)
Mesleki akademiler (Berufsakademien) veya ortak eğitim veren üniversiteler (duale Hochschulen), çift dal yapmak isteyen öğrenciler içindir. Ortak eğitim veren bir üniversiteye gittiğinizde bir yandan bir şirkette mesleki eğitim (Ausbildung) alırken bir yandan da bir mesleki akademide eğitim alırsınız. Akademik yıl teorik ve pratik olarak ikiye ayrılır. Pratik dönemi bir iş yerinde çalışarak geçirirsiniz. Teorik dönemi ise mesleki akademide geçirirsiniz. Mesleki akademilerde dersler genellikle sadece Eylül / Ekim aylarında başlar.
Sanat, Müzik ya da Film Akademisi (“Hochschule” or “Akademie”)
Müzik, sanat, sinema, oyunculuk ve tiyatro gibi alanlarda eğitim almak istiyorsanız, o zaman bu alanlarda eğitim veren çeşitli üniversitelerden birine gidebilirsiniz. Bu üniversitelerde eğitim alabilmek için genellikle giriş sınavını geçmeniz gerekir. Birçok müzik ve sanat fakültesi için lise diplomasına da ihtiyacınız vardır. Ancak, bu konularda özel bir yeteneğiniz varsa, bu okullar bazen istisna yapabilirler. Bazı müzik ve sanat akademilerinde ise genellikle lise diplomasına ihtiyacınız yoktur.
İlahiyat Yüksekokulu (“Theologische Hochschule”)
İlahiyat yüksekokulunda sadece ilahiyat eğitimi alabilirsiniz. İlke olarak, ilahiyat okullarının yönetimi kiliseye bağlıdır. Papaz olmak istiyorsanız, bağlı olduğunuz mezhebe ait bir okula gitmeniz gerekir.
Kamu Yönetimi Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (“Fachhochschule für öffentliche Verwaltung”)
Kamu yönetimi uygulamalı bilimler üniversiteleri veya yüksekokullarının yönetimi, federal hükümet ve federal eyaletlere bağlıdır. Bu okulların amacı mali yönetim, polis gibi birimler için kamu çalışanları yetiştirmektir. Teori eğitimi uygulamalı bilimlerin üniversitelerinde, pratik eğitim ise çeşitli yetkili birimlerde gerçekleşir.
Böyle bir üniversiteye doğrudan başvuruda bulunamazsınız. Çalışmak istediğiniz yetkili birime gidip başvuruda bulunabilirsiniz. Başvurunuzdan sonra Uygulamalı Bilimler Üniversitesine kabulünüze karar verilecektir.
Avrupa Birliği üye devleti olan Almanya, üniversite sistemini diğer Avrupa ülkelerine uyarlamıştır. Buna “Bolonya Süreci” denir. Eskiden kullanılan diploma (Diplom) ve Magister Artium, şimdi yeni lisans ve yüksek lisans dereceleri ile değiştirmiştir. Bolonya Süreci henüz bütün üniversitelerde sona ermemiş olduğundan, bu eski derecelerle karşılaşabilirsiniz. Her ikisi de yeni yüksek lisans derecesine (Master) denk gelmektedir.
AKADEMİK DERECELER
Lisans Derecesi (“Bachelor”)
Lisans derecesi, Avrupa’da ve dünya çapında birçok ülkede tanınan bir derecedir. Lisans, Master Atrium and Diploma, “lisans çalışmaları” (“grundständige Studien“) olarak bilinmektedir. Bir yüksek lisans programının aksine, bir lisans programına başlamak için akademik bir dereceye ihtiyacınız yoktur. Genelde, bir lisans derecesini tamamlamak için üç veya dört yıl gerekir. Eğitiminiz sırasında, seçtiğiniz bölümün temellerini öğrenirsiniz. Eğitiminizi başarıyla tamamlamanızın ardından; beşerî bilimler alanında Sanat Eğitimi Lisansı (B.A.), doğa bilimlerinde Bilim Eğitimi Lisansı (B.Sc.) ve mühendislik eğitimi alırsanız Mühendislik Eğitimi Lisansı (B.Eng.) alırsınız. Bir lisans derecesine sahip olduğunuzda, iş piyasası için düşük bir seviyede kalifiye bir çalışan olursunuz. Eğitiminize devam etmek isterseniz, yüksek lisans başvurusunda bulunabilirsiniz.
Yüksek Lisans Derecesi (“Master”)
Yüksek lisans derecesi, ancak lisans eğitiminden sonra kazanabileceğiniz bir lisans derecesidir. Bir yüksek lisans derecesini tamamlamak için genelde bir veya iki yıl gerekir. Çalışmalarınız sırasında belirli bir konuyla ilgili bilgilerinizi genişletir ve bir veya iki alanda uzmanlaşırsınız. Eğitiminizi başarıyla tamamlamanızın ardından; beşerî bilimler alanında Sanat Yüksek Lisansı (M.A.), bilim bölümünde okursanız Bilim Yüksek Lisansı (Yüksek Lisans) ve mühendislik okuduğunuz takdirde Mühendislik Yüksek Lisansı (M.Eng.) alırsınız. Bir dereceye layık görüldükten sonra, iş piyasasına daha üst bir seviyeden girme niteliğine sahip olursunuz.
Devlet Sınavı (“Staatsexamen”)
Bazı akademik konular, lisans ve yüksek lisans sisteminin bir parçası değildir. Eğer bir doktor, avukat, öğretmen ya da eczacı olmak istiyorsanız, çalışmalarınızın sonunda resmi devlet sınavına (Staatsexamen) girmeniz gerekir. Gerekli tüm derslerden geçtikten sonra ilk devlet sınavını (“Erstes Staatsexamen”) alabilirsiniz. Geçerseniz, çalışma alanınızda bir staj dönemi tamamlamanız gerekir. Bu döneme staj veya hazırlık dönemi denir. Bundan sonra ikinci devlet sınavına (“Zweites Staatsexamen”) girebilirsiniz. Geçerseniz, mesleğinizin ilgili unvanını taşımanıza ve bu alanda çalışmanıza izin verilecektir. Devlet sınavları federal yönetmeliklere tabidir. Bu, Almanya’da nerede okuduğunuza bakılmaksızın aynı sınava gireceğiniz anlamına gelir.
PhD/Doktora (“Doktor”)
Yüksek lisans derecesine sahipseniz ve akademik kariyerinizi sürdürmek istiyorsanız, bir doktora programına başvurmak için başvurabilirsiniz. Bölümünüze bağlı olarak, teziniz hakkında araştırma yapmak, tezinizi yazmak ve yayınlamak iki veya daha fazla yıl alabilir. Bir doktora yapmayı düşünüyorsanız, önce size doktora öğrencisi olarak kabul etmeye istekli bir profesör (“Doktorvater” veya “Doktormutter”) bulmanız gerekir. Ancak bir danışman profesör bulduktan sonra, o kişinin görevli olduğu üniversitede doktora programına katılmak için başvurabilirsiniz.
İkili Mesleki Derece (“duales Studium”)
İkili mesleki derece (“ausbildungsintegriertes duales Studium”), bir yüksek öğretim kurumundaki eğitimi, bir şirkette işbaşı eğitim ile bütünleştirir. Bu tür ikili mesleki derece dersleri, özellikle ekonomi ve mühendislik alanlarında yaygın olarak görülmektedir.
Olağan üniversite programlarının aksine, ikili mesleki derece, öncelikle akademik çalışmalara odaklanmaz. Bir yüksek öğretim kurumunda ya da “Berufsakademie”de öğretilen teoriye ek olarak, öğrenciler bir şirkette, iş başında eğitim görürler. Bu, onlara mükemmel kariyer fırsatları yaratan gerekli iş tecrübesini sağlar. Ayrıca, öğrenciler bu şirketleri için çalıştıkları süre boyunca bir miktar maaş alırlar.
İkili mesleki lisans genellikle üç ila beş yıl arasında sürer. Çoğu durumda, akademik kısma yeterli zaman ayırabilmek adına, mesleki eğitim kısmı iki yılla sınırlandırılır. Ancak Alman üniversiteleri için gereken giriş yeterliliğine sahipseniz, bu tür bir eğitime katılabilirsiniz. İlk adım, pratik eğitiminizden sorumlu olacak bir şirkete başvurmaktır. Ardından, şirketinizin iş birliği yaptığı üniversitede bir lisans eğitimine kayıt olursunuz.