AMERİKA'DAKİ ÜNİVERSİTE TÜRLERİ
Community College: İki yıllık bu üniversite tipinde öğrenciler, associate derecesi ve lisans derecesi için akademik ders kredisi kazanabilmektedir. Community College’ler daha düşük masraflara sahip oldukları için, lisans derecesi hedefleyen öğrenciler, ilk yıllarını community college’de okuyarak daha düşük eğitim masrafı fırsatı yakalayabilmektedir.
Üniversite: Dört yıllık college veya üniversiteler; Kısa dönem değişim (short-term exchange), önlisans derecesi, lisans derecesi, lisans derecesi tamamladıktan sonra yüksek lisans ve/veya doktora derecesi hedefleyen öğrenciler içindir.
Eyalet enstitüleri: ABD’nin 50 eyaletinin her birinde, o eyalette yaşayan kişilerin vergileri tarafından finanse edilen enstitüler bulunmaktadır. ABD’de 650’den fazla dört yıllık ve 1.100’den fazla iki yıllık eğitim veren eyalet enstitüsü bulunmaktadır. Eyalet enstitülerinin eğitim ücreti daha düşüktür ancak finansal destek olanakları sınırlıdır.
Diğer enstitü tipleri: ABD’deki kolej ve üniversiteler ayrıca başka nedenlerle bilinmektedir. Örneğin bilim veya sanat konusunda odaklanma, dini kurum tarafından yönetilen, kadın enstitüsü veya erkek enstitüsü gibi karma olmayan kurumlar.
Kar amacı gütmeyen özel kurumlar: Çeşitli dernek veya organizasyonlar tarafından kar amacı gütmeden kurulmuş ve finanse edilmiş/edilen eğitim kurumlarıdır.
Kar amacı güden özel kurumlar: Çeşitli dernek veya organizasyonlar tarafından kar amacı güderek kurulmuş ve finanse edilmiş/edilen eğitim kurumlarıdır.
AMERİKA'DAKİ ÜNİVERSİTELERDE DERECELER
Associate degree: İki yıllık önlisans eğitimidir. Terminal veya transfer olmak üzere iki farklı özelliği bulunmaktadır. Örneğin transfer, bachelor’s degree’nin ilk iki yılıdır.
Bachelor’s degree: Ortalama 4 yıllık tam zamanlı eğitim tamamlandıktan sonra verilen derecedir. Türkiye’de lisans derecesi olarak bilinmektedir.
Undergraduate degree: İki yıllık önlisans veya dört yıllık lisans derecesi demektir. Türkiye’de undergraduate eğitimi alan öğrencilerin ABD’deki undergraduate programlara transfer imkanları da bulunmaktadır. İtibarlı bir Türk üniversitesinden undergraduate derecesine sahip öğrenciler graduate degree’ye başvurabilirler.
Graduate degree: Master veya doktora demektir. Master eğitimi 1-2 yıl sürerken, doktora eğitimi 2-5 yıl sürebilmektedir.
AKADEMİK TAKVİM
ABD’deki her yükseköğretim kurumunun kendi akademik takvimi vardır. Genellikle eğitimler, Ağustos/Eylül, Ocak, Mayıs/Haziran aylarında başlamaktadır.
YÖK DENKLİĞİ
ABD’de 4.900’den fazla akredite kolej ve üniversite bulunmaktadır. ABD’de üniversitelerin akreditasyonu devlet tarafından değil bazı gönüllü akreditasyon organizasyonları tarafından yapılmaktadır. Bir ABD koleji veya üniversitesini seçmeden önce Türkiye’nin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından akredite edilip edilmediğini araştırmakta fayda vardır. YÖK, ABD’de halihazırda akreditasyona sahip eğitim kurumlarını tanıma ve/veya denklik verme için çoğunlukla olumlu karar almaktadır.
BURS OLANAKLARI
Kampüste İstihdam: ABD’de uluslararası öğrenciler eğitim döneminde haftada 20 saat, okul tatil dönemlerinde 40 saat çalışma iznine sahiptir. Kampüsteki istihdam olanaklarına göre değişmekle birlikte, öğrenciler yılda ortalama 2.000$-3.000$ kazanabilmektedir.
ABD üniversite veya kolej Bursları: Çeşitli sebeplerle yüksek kalifiye öğrencilere verilen maddi destektir.
Finansal İhtiyaç: Düşük gelir, ekonomik sıkıntı veya diğer etkenlerden kaynaklanan nedenler olarak tanımlanmaktadır. Eğitim alınan üniversite veya kolejin göz önüne aldığı kriterlerdir.
Akademik Liyakat: Derslerde alınan yüksek puanlar, yüksek sınav puanları ve diğer başarılar gibi akademik başarılardır.
Spor: Genellikle rekabete dayanan sporlardaki başarılarınızdır.
Müzik Yeteneği: Özel müzik yeteneği, performans özellikleri.
Liderlik Becerileri: Genellikle kulüp veya organizasyonlarda sergilediğiniz liderlik becerileriniz.
Diğer Nedenler: Finansal yardıma başvurabilmeniz için sahip olabileceğiniz diğer kriterlerdir. Örneğin gönüllülük esasına dayalı etkinlikleriniz.
Student Loan (Öğrenci Kredisi): Öğrencinin kendi ülkesindeki bankalar veya başka kurumların verebileceği öğrenci kredisidir. ABD’nin uluslararası öğrencilere kredi vermesi ise bazı ek şartlara bağlı olabilmektedir.
ABD Hükümeti veya Özel Sponsor: ABD hükümetinin uluslararası öğrencilere finansal yardım bütçesi oldukça sınırlıdır.
Ülkenizdeki Kaynaklar: Kendi ülkenizdeki hükümet, üniversite, veya işvereniniz veya özel organizasyon gibi özel sponsorlar. Türkiye Fullbright Eğitim Komisyonu, TÜBİTAK, Eczacıbaşı, Suna-İnan Kıraç Vakfı, Rotary, Türk Petrol Vakfı,Türk Eğitim Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) vb kurumlar ABD’de eğitim alan öğrencilere burs olanakları sunmaktadır.
ÇALIŞMA İZNİ
ABD’deki uluslararası öğrenciler, akademik yıl boyunca sadece kampüste 20 saate kadar yarı zamanlı, akademik tatillerde 40 saate kadar tam zamanlı çalışabilmektedir. Haftada 10-15 saat çalışan öğrenciler, kitap, kıyafet ve kişisel masraflarını karşılayacak kadar para kazanabilirken; konaklama ve yemek gibi büyük masraflara yetecek kadar para kazanamamaktadır. Kampüsteki istihdam olanaklarına göre değişmekle birlikte, öğrenciler yılda ortalama 2.000$-3.000$ kazanabilmektedir.
ÜNİVERSİTE BAŞVURU SÜRECİ
Okul seçimimi nasıl yapmalıyım?
Bir kolej veya üniversite seçmeden önce aşağıdakiler hakkında kesin bir karara varmış olmalısınız:
a. Okumak istediğiniz bölüm.
b. Eğitim finansmanı.
c. Kariyer planı.
Bu üç konudaki kesin kararınızdan sonra seçim aşamasında aşağıdaki etkenleri göz önüne almalısınız:
Eğitim kurumunun,
a. akreditasyon statüsü.
b. Ranking.
c. Ücretler ve burs imkanları.
d. Sunulan dersler.
e. Tesisler.
f. Talep ettiği sınavlar.
g. Lokasyon.
h. Büyüklük.
ÜNİVERSİTE KABUL VE BAŞVURU ŞARTLARI
Bir enstitünün seçiciliği, başvuran öğrenci adaylarının yüzde kaçının kabul edildiği ile belirlenmektedir. Yüksek seçiciliğe sahip enstitüler, başvuruların %10’undan daha azını kabul ederken; düşük seçiciliğe sahip enstitüler, başvuruların %80’inden daha fazlasını kabul etmektedir. Öğrenci adayı hangi seçicilikteki enstitülere başvurabileceğini düşünürken genellikle akademik derece ve sınav puanlarını göz önüne almalıdır.
Lise Performansı: Mezun olduğunuz lise, hangi akademik performans ölçüm sistemini kullanmaktadır? Bunlar GPA (grade point average), yüzdelik ortalama, ulusal sınav puanı veya diğer tipteki ölçüm sistemleri olabilmektedir. GPA, öğrencinin lise eğitimi boyunca aldığı dersler, ödevler, sınavlar vb sonucunda aldığı puanların bileşik ortalamasıdır. ABD’de lise öğrencileri genellikle 4.0 GPA skalası baz alınarak belirlenen harf puanları ile mezun olmaktadır. A derecesi 4.0 (mükemmel), B derecesi 3.0 (iyi), C derecesi 2.0 (tatmin edici), D derecesi 1.0 (iyileşmeye ihtiyacı var), F derecesi 0.0 (başarısız).
Dil ve/veya akademik yeterlilik sınavlarından bazıları:
SAT Reasoning: Bir Undergraduate programına başvurmak için kullanılan çoktan seçmeli bir Matematik ve İngilizce testidir.
SAT Subject: Spesifik bir alandaki bilgiyi ölçen çoktan seçmeli sınavdır.
ACT + Writing Test: Undergraduate programlara başvuru için kullanılan İngilizce, Matematik, Okuma, Bilim Muhakemesi ve opsiyonel Yazma bölümlerinden oluşan çoktan seçmeli sınavdır.
TOEFL: Test of English as As a Foreign Language. Anadili İngilizce olmayan adaylar için İngilizce yeterlilik sınavı.
IELTS: International English Language Testing System. Anadili İngilizce olmayan adaylar için İngilizce yeterlilik sınavı.
ÜNİVERSİTE BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER
Dil Yeterlilik Sınavları : TOEFL, IELTS vb.
Akademik Yeterliliği gösterir belge: lise mezuniyet diploması, SAT Reasoning, SAT Subject, ACT + Writing Test vb.
ÖĞRENCİ VİZESİ
Bir akademik kurumda üniversite, kolej, lise, özel ilkokul, konservatuvar, dil eğitimi, seminer eğitimi almak isteyen öğrencilerin başvurması gereken vize tipi F’tir. Dil eğitimi hariç, mesleki veya diğer tanınmış akademik olmayan enstitüde eğitim almak isteyen öğrencilerin başvurması gereken vize tipi M’dir. Akademik derece sunmayan kurumlarda kısa dönemli rekreasyonel eğitim için ziyaretçi (B) vizesi alınabilmektedir.
İlk adım, SEVP onaylı bir okula başvurmaktır. SEVP onaylı okul, sizin okula kaydınızı yaptıktan sonra sizi SEVIS’e (Öğrenci ve Değişim Ziyaretçisi Bilgi Sistemi) kaydeder ve siz de SEVIS I-901 ücretini ödemek zorundasınız. SEVP onaylı okul, sizin için bir Form I-20 düzenleyecektir. Form I-20 formunu aldıktan ve SEVIS’e bu formu doldurduktan sonra, ABD elçiliğine veya konsolosluğuna öğrenci vizesi (F veya M) için başvurabilirsiniz. Vize mülakatında Form I-20’yi mülakat memuruna sunmak zorundasınız.
Vize mülakatından önce hazırlamanız gereken belgeler:
Pasaport,
Göçmen olmayanlar için Vize Başvurusu (Form DS-160),
Başvuru ücreti ödeme makbuzu,
Fotoğraf,
Form I-20.
Talep edilmesi muhtemel ek belgeler:
Akademik belgeler: transkripsiyon, diploma, yabancı dil belgesi,
Finansal yeterlilik,
ABD’deki eğitiminizin hangi tarihte tamamlanacağını ve eğitiminiz tamamlandıktan sonra ne zaman ABD’den ayrılmayı planladığınız tarih.
Vizeniz onaylandıktan sonra:
Vizeniz onaylandıktan sonra vize ihraç ücreti ödemeniz gerekebilir.