PATHWAY PROGRAMI
Pathway programları özellikle Amerika ve Kanada gibi ülkelerde üniversitelerin birinci sınıfından kabul almanızı sağlayan programlardır. Uluslararası öğrencilere özel sınıflarda eğitim sunulur, okuyacağınız bölümün temel derslerini alırken aynı zamanda İngilizce akademik dil desteği ile yaşayacağınız dile bağlı problemleri en az düzeye indirmenizi sağlar. Pathway programının en büyük avantajı not ortalaması, İngilizce dil seviyesi, SAT skoru yeterli olmayan öğrencilerin, yıl kaybı yaşamadan birinci sınıfa kabul edilmelerini sağlar. Pathway programını %70 başarı oranı ile tamamlayan öğrenciler üniversitenin ikinci sınıfına geçiş yaparlar ve yerli öğrenciler ile birlikte aynı sınıfta okumaya devam ederler.
Pathway/Hazırlık programı; dil okullarında veya kolejlerde yeterli derecede İngilizce eğitimi ve ardından Üniversite Öncesi Hazırlık Programları aldıktan sonra birçok üniversiteye sınavsız giriş yapabilmenizi sağlar.
Pathway/Hazırlık programlarının temel amacı size eğitim aldığınız ülkede üniversitelerde okuyabilecek düzeyde İngilizce öğretmektir. Program size kompozisyon yazmayı, ekip çalışmalarına uyum sağlamayı ve çalışmalarda başarılı olmayı, derslerde not tutma tekniklerini, zaman yönetimi ve sunum yapma teknikleri gibi üniversite hayatında öğrenciler için gerekli olan eğitimleri almanızı sağlamaktadır. Başka bir deyişle sizi üniversiteye hazırlar, farklı bir kültür ve eğitim sisteminde başarılı olmanızı sağlamaktadır.
AMERİKA PATHWAY PROGRAMI
Amerika’da pathway programı ile öğrenciler, direkt kabullere nazaran daha düşük GPA ya da dil şartlarından sorumludurlar. Amerika’da üniversite eğitimi alabilmek için Türkiye’deki üniversite sınavlarından başarılı olma şartı yoktur. Amerika’da ön lisans eğitimi 2 yıl, lisans eğitimi ise 4 yıl sürmektedir. Üniversitelerin tercih edilmesinde en çok aranan kriterler dünya sıralamasındaki yerleri, kabul şartları, fiyatları, lokasyonları ve olası burs alternatifleri Türk öğrenciler tarafından en çok sorulan soruların başında gelmektedir. Bölüm tercihlerinde hukuk ya da tıp bilimleri haricindeki bölümler genellikle herhangi bir eğitim ya da sınav ön şartı olmadan kabul verebilmektedir. Performans ya da mimarlık gibi bölümlerde öğrencilerden haricen audition ya da portfolyo bazlı şartlar da sunulabilmektedir.
Amerika’da üniversite okumak için öğrencilerin karşısında genellikle 3 farklı alternatif sunulabilmektedir. Bunlardan ilki 2+2 adı verilen ve 2 yıllık ön lisans derecesinin Community College adı verilen mahalli fakültelerde okunarak, daha sonrasında 4 yıllık lisans programlarına tamamlandığı alternatiflerdir. Ucuz olmasının yanı sıra, hem dil hem de akademik kabul şartlarının daha kolay olması sebebiyle tercih edilebilmektedir. 2 yıllık ön lisans derecesinin alınacağı mahalli kolejler, genellikle dünya sıralamasında yer almayan okullardır ancak bu 2 yıllık eğitimin tamamlanması akabinde öğrenciler dünya sıralamalarında yer alan 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapabilirler. Özellikle ABD vatandaşları tarafından oldukça popüler olan bu alternatifte öğrenciler dilerse 2 yıllık eğitimlerinin bitiminde mesleki hayatlarına başlayabilirler ya da eğitimlerini ABD’de yer alan 4000 civarındaki üniversitelerden kendi profillerine uygun olanında 4 yıla tamamlayabilirler.
ABD’de lisans eğitimi almak isteyen öğrencilere sunulan bir diğer alternatif ise “pathway” adı verilen ve geçiş programı olarak sunulan 1 yıllık eğitimlerdir. Üniversitelerin bünyelerinde yer alan pathway alternatifleriyle öğrenciler, direkt kabullere nazaran daha düşük GPA ya da dil şartlarından sorumludurlar. Pathway programları 1 yıllık programlardır ve 4 yıllık lisans eğitiminin ilk yılına entegre edildikleri için çoğu okulda “International Year 1” adını almaktadır. Öğrenciler, hazırlık eğitimi özelliği taşıyan bu 1 yıllık eğitimlerinde hem lisans eğitimini alacakları bölümün derslerini alırken, hem de düşük seviyeyle girdikleri bu programda dil seviyeleri için de takviye dersler almaktadırlar. Eğitimin sonunda genellikle %60 ya da %70 gibi “progression criteria” şartını sağlayan öğrenciler, lisans eğitimlerine 2. yıldan devam ederek herhangi bir sene kaybı yaşamamaktadır. Pathway programları genellikle minimum 5.0 ya da 5.5 IELTS skoru ve 55-60/100 gibi lise not ortalamalarına dahi kabul verebilmektedirler.
Lisans eğitim için diğer bir alternatif olan direkt kabul ise nispeten daha fazla kriterin öngörüldüğü farklı bir opsiyondur. Öğrencilerin not ortalamları, dil seviyeleri (IELTS minimum 6.0), öğretmenlerinden alınan referans mektupları ve neden ilgili program/üniversitede okunmak istendiğinin detaylı bir şekilde anlatıldığı niyet mektubu da talep edilmektedir. Dünya sıralamasında iyi sıralamalara sahip okullar öğrencilerden SAT ya da ACT gibi skorlar talep edebilmektedir. IB, A Level ya da AP skoru bulunan öğrencilerin ise direkt kabul ve burs alabilme şansları da oldukça fazladır. ABD’de lisans eğitimi sonrası 1 yıllık; hatta STEM (Science, technology, engineering, math) bazlı bölümlerden mezuniyet sonrası 3 yıla kadar kalma ve çalışma izni verilebilmektedir.