Yeni Zelanda, yerli halk Maoriler tarafından adlandırıldığı şekliyle Aotearoa; Güney Yarımkürede, Pasifik Okyanusu’nun güneybatısında ve Avustralya’nın güneyinde yer alan bir ada ülkesidir. Kuzey Ada, Güney Ada ve 600 adet küçük adalardan oluşan ülke 1840 yılından beri İngiltere’ye bağlı olup, devlet başkanı, İngiltere kraliçesi II. Elizabeth’dir. İngiliz Milletler Topluluğu üyesi olan ülkenin resmi dili İngilizce ve yerel etnik grupların konuştuğu Maorice’dir. Başkenti Wellington’dır. Adadaki popüler yerler Auckland, Wellington, Dunedin, Christchurch, ve Queenstown’dır. 4.8 milyon nüfusu olan ülke halkının çoğu Kuzey Ada’daki büyük şehirlerde yaşamaktadır. Ülkenin %71’i Avrupa, %16’sı yerli halk Maori, %15’i Asya, %9’u Pasifik, %1’i Afrika kökenli olmak üzere zengin ve çeşitli etnik yapıya sahip olduğu söylenebilir. Maorice’de Aotearoa yani Uzun Beyaz Bulut Ülkesi olarak adlandırılan bu ülkenin nüfusunun %23’ü Yeni Zelanda dışında doğmuştur. Böylesi zengin bir etnik çeşitlilik, ada halkının farklı dünya görüşüne sahip insanlarla beraber yaşama kültürünü ulusal bir gelenek haline getirmiştir. Yeni Zelanda vatandaşlarının multikültürel yapısı, onların sıcakkanlı, misafirperver, samimi, cana yakın, sevecen, güler yüzlü ve yardımsever olmalarını sağlamıştır. Eğitim düzeyi yüksek olan halkın uluslararası öğrenci ve göçmenlere davranış ve yaklaşımları oldukça misafirperver ve sıcakkanlıdır.
Yeni Zelanda’ya Ulaşım
Yerel saat farkı +9 saat olan Yeni Zelanda ile Türkiye arası direkt uçuş süresi ortalama 40 saat, aktarmalı uçus süresi de 1 gün 15 saattir.Bu nedenle genellikle uzun dönemlik dil eğitimi için tercih edilir. Türk Havayolları, Singapur Havayolları, MEA, El Al, Lufthansa, Emirates Havayolları kullanarak Türkiye’den, İsrail, Dubai, Singapur, Beyrut, Almanya, Kopenhag, Münih, Zürih aktarmaları ile Auckland, Queenstown, Christchurch, Rotorua, Wellington gibi Yeni Zelanda şehirlerine aktarmalı uçuşlar ile 40 saat ve daha fazla sürelerde ulaşabilirsiniz.
Yeni Zelanda’da Ulaşım
Yeni Zelanda nüfusu çok kalabalık olmadığından dolayı şehir içi ulaşım diğer gelişmiş ülkelere oranla kısıtlı sayılabilir. Şehir içi ulaşımın bel kemiğini oluşturan otobüs hatları her yarım saatte bir yolcu taşır. Ayrıca Auckland ve Wellington’da şehir içi raylı sistem taşımacılığı da oldukça yaygındır. Öğrenciler için toplu taşıma araçlarında özel indirimler uygulanır.Trafik yoğunluğu görece az olan ülkenin gelişmiş banliyö sistemi öğrenciler için oldukça konforludur.
Dünyanın en bol oksijenli ülkelerinden biri olan Yeni Zelanda, sert dağları, geniş vadileri ve sayısız gölleriyle Pasifik’in Cenneti olarak adlandırılır. Her yıl ortalama 2 milyon ziyaretçi alan Yeni Zelanda, büyük beyaz bulutları ile sayısız esere ilham kaynağı olmuştur. Yeni Zelanda üç bölüme ayrılarak incelenebilir. İlki ormanları, aktif yanardağları, çamur havuzları ve kumsallarıyla ünlü Kuzey Adası, ikincisi geniş orman kumsalları, geniş buzulları, dağları ve fiyortları ile oldukça turistik olan Güney Adası’dır. Üçüncü bölüm ise Stewart, Chatham ve Sub-Antartik adalarından oluşan ülkenin en rüzgarlı kısımlarıdır.
Coğrafi konumu Güney yarımkürede olduğu için mevsimler Kuzey yarımkürenin dolayısıyla Türkiye’nin tam tersidir. Bu durumda yaz mevsimi Aralık, Ocak ve Şubat ayları olup ortalama sıcaklık 20°C’dir. Yaz mevsimleri bol güneşli ve kuru geçer. Kış mevsimi Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını kapsar ve ortalama sıcaklık 10°C’dir. Kış mevsimleri bol yağışlı ve ılık geçer. Yıllık sıcaklık ortalaması 13°C olan Yeni Zelanda’nın Akdeniz iklimine benzer bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Yeni Zelanda güvenli olmasıyla ünlüdür. Nükleer tehditlerden uzaktadır ve çoğunlukla kanunlara saygı gösteren bir halka sahiptir. Ülkenin sağlıklı ve güvenilir yapısı şehir sokaklarına da yansımıştır, suç oranı dünya standartlarına göre çok düşüktür. Ancak yine de her ülkede olduğu gibi tedbiri elden bırakmamak faydalı olacaktır. Kalınan hostellerde oda ve dolapların kilitlenmeli, feribotta eşyaların ortada bırakılmamasına özen gösterilmelidir. Gece sokaklarda dolaşırken dikkatli olmak önemlidir.
Yeni Zelanda’nın sosyal hizmetleri kamu hastanelerinde ücretsiz bakım ve ilaç alma imkanı sağlar. Pasaport sahipleri ziyaretçiler acil durumlarda bu hizmetlerden faydalanabilir ancak doktora danışmak için ve bazı hastane hizmetleri ve ilaç temini için ekstra ücret ödemeleri gerekir. Tüm bunlara ek olarak, Yeni Zelanda’da yapılan bütün kazalarda suçlu kim olursa olsun yaralanmaları devlet öder. Yeni Zelanda’da öğrenci olacakların özel sağlık sigortası yaptırmaları zorunludur.Tıbbi bakım ve tedavi masrafları da öğrenci bütçesine uygundur.
Kuzu eti, biftek ve domuz eti restoran menülerinin olmazsa olmazıdır. Kırlangıç balığı, orfoz ve John Dory gibi okyanus balıklarının çokça tüketildiği ülke mutfağında mevsimine göre ringa balığı, istiridye, kerevit de yenmektedir. “Kumara” yani ülkeye özgü tatlı patates Yeni Zelanda mutfağının demirbaşıdır. Kivi, feijoa ve tamarillo gibi meyve türlerinin çokça tüketildiği ülkede Fransız tarzı peynir üretimi de yapılmaktadır.
Yeni Zelanda’ya gittiğinizde kuzu etli, biftekli, patatesli, sebzeli ve peynirli böreği çeşitleriyle çokça karşılaşacaksınız. Cips şeklinde tüketilen tatlı patatese ve ilk olarak 1. Dünya Savaşı döneminde tüketmeye başladıkları sert ANZAK bisküvileri de ülkede oldukça yaygın olarak tüketilmektedir. Ülkede okyanus balıklarının ve midyelerinin tadına ise mutlaka bakın.
Maorilerin ise biraz daha farklı yemek kültürleri olduğu söylenebilir. Halkın kaimona adını verdiği kerevit, istiridye, yeşil midye ve kıyıya yakın balıkları avlayarak yaptıkları yöresel yemeklerinin tadına mutlaka bakın.
Şarap ve bira üretiminin oldukça yaygın olduğu ülkede çok lezzetli alternatiflerle karşılaşacaksınız. Merlot, Chardonnay, Pinot Gris and Noir ve Sauvignon Blanc gibi ülkenin yerel şaraplarının tadına mutlaka bakın. Bira içmeyi çok seven Yeni Zelendalılar pek çok yerel biraya sahiptir. Dolayısıyla gittiğiniz her bölgede karşınıza farklı çeşitte ve yoğunlukta bira çıkacaktır.
Kahve kültürünün de oldukça yaygın olduğu ülkede kapuçinonun daha çok tarçın ya da çikolata tozuyla servis edildiğini göreceksiniz. Lemon & Paeroa ise ülkenin bir diğer meşhur içeceğidir. Tatlı ve karbonatlı bir tür limonata olarak tanımlanabilecek içeceğin yanı sıra viski de ülkede çokça tüketilmektedir.
Auckland’ın merkezinde bulunan Sky Tower, kentin en önemli simgesidir. 1994 ve 1997 yılları arasında modern mimari tarzıyla inşa edilen 328 metre yüksekliğindeki yapı, kentin her yerinden görülebilmektedir. Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’da bulunan ülkenin Ulusal Müzesi ve Sanat Galerisidir.
Dünyanın en bol oksijenli yerlerinden biri olan ada ülkesi Yeni Zelanda, sert dağları, geniş vadileri ve gölleri ile etkileyici bir coğrafyaya sahiptir. Fiordland Ulusal Parkı, derin buzulların erimesiyle ortaya çıkmış, izleyenleri hayrete düşürecek güzellikte bir yerdir. Abel Tasman National Park, Yeni Zelanda’da mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Yüzüklerin Efendisi filminin sahnelerinden anımsayacağınız köy, Matamata kasabasında yer almaktadır. Köyde bulunan toplam 40 civarındaki Hobbit evleri, burayı ayrıcalıklı kılan güzelliğiyle dikkat çekmektedir.
Ormanları, aktif yanardağları, çamur havuzları ve kumsallarıyla Kuzey Adası ve büyük orman kumsalları , geniş buzulları, dağları ve fiyortları ile oldukça turistik olan bu iki bölgenin yanı sıra diğer adaların oluşturduğu üçüncü bölümden bahsedilebilir. Milford Sound, Yeni Zelanda’daki en ünlü turistik yerlerden biridir. Milford Sound, Fiordland Ulusal Parkı’nın en kuzey ve erişilebilir ucunda yer alırken, enfes zirveleri ve koyu mavi sularıyla dünyanın en şaşırtıcı sahil manzaralarını sunmaktadır. Adalar Koyu, Yeni Zelanda’daki en popüler tatil yerleri arasındadır. Wai-o-tapu, hemen Rotorua’nın dışında, Kuzey Adası’nda bulunan Yeni Zelanda’nın el değmemiş doğasını yansıtan bir bölgedir. Bu park, jeotermal aktivite ile dolu ve Yeni Zelanda’nın geri kalanından daha fazla uzaya benzeyen volkanik manzaralarla yürüyüş yapma fırsatına sahiptir. Ülkede en çok ilgi gören yarış sporları ragbi, kriket, tenis, futbol ve yatçılıktır. Yeni Zelanda Millî Rugby Birliği Takımı, Yeni Zelanda ‘yı uluslararası rugby müsabakalarında temsil eden takımdır. Rugby sezonu Mayıs – Eylül arasıdır. Mutlaka izlenmesi gereken tenis müsabakaları Eylül’den Nisan’a kadar devam ederken, futbol müsabakaları Mayıs’tan Eylül ayına kadar sürmektedir.
Yeni Zelanda’nın büyük festivallerin başında Artsplash Festival gelmektedir. Auckland Festival ise Pasifik, Asya ve Yeni Zelanda’dan pek çok sanatçıyı bir araya getirmektedir. Yeni Zelanda’nın bir diğer önemli günleri ise şöyledir; Waitangi Günü (6 Şubat), Kutsal Cuma (25 Mart), Pazartesi Paskalyası , Anzak Günü (25 Nisan), Kraliçenin Doğum günü (6 Haziran), İşçi Günü (24 Ekim), Noel Günü (25 Aralık). Wellington’ın gece hayatı, en az şehir kadar renkli ve canlıdır. Çoğu bar ve gece kulübü 7/24 açıktır. Şarap içilebilecek, kokteyl denenebilecek ya da sabahlara kadar dans edilebilecek sayısız mekan vardır. Cuba Street, Taranadaki Street ve Cable Street ise gece hayatını sevenlerin uğrak noktalarından birkaçıdır. Yeni Zelanda’da bulunan University of Auckland, dünya sıralamasında ilk 100’de yer alan tek Yeni Zelanda üniversitesidir. Ülkeye üniversite veya dil eğitimi için gelen öğrencilerin mutlaka ziyaret etmesi tavsiye edilmektedir.
Okul Öncesi Eğitim
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Te Whāriki olarak yayınlanan erken çocukluk müfredat politikası bildirgesi ‘çocukların erken öğrenme ve gelişimini sosyo kültürel bağlamda sağlamanın bir çerçevesi’ olarak tanımlar. Ayrıca, öğretmenler, ebeveynler ve aileler arasındaki öğrenme ortaklığını vurgular.Çocukların öğrenmesi ve geliştirilmesi için bütüncül bir müfredat hazırlar. Te Whāriki başlangıç noktası; Her çocuk spesifik farklı öğrenme şekillerine sahiptir. Girdiler ve çıktılar arasında çocuklar farklılık gösterir. Çocuklar doğumdan okul giriş çağına kadar erken çocukluk eğitimine (ECE) katılabilirler. Öğretmen odaklı ECE hizmetlerinde anaokulları, 2 ila 5 yaş arasında kabul eder ve farklı yaş grupları için sabah ve öğleden sonra oturumlar açabilirler. ECE, aileler ve çocukları ile yakından çalışırlar. Yeni Zelanda’daki tüm okul öncesi eğitim veren hizmetler, ulusal müfredat olan Te Whāriki’yi kullanarak planlamalarını yapar.
İlk ve Orta Dereceli Okullar
İlk ve orta dereceli okullar 5-19 yaşları arasında ücretsizdir. Okul 6 yaşından 16 yaşına kadar zorunludur. Çocuklar 5 yaşını bitirdikten sonra okula başlayabilir (yeni bir okul yılının başlangıcına kadar beklemek zorunda değildirler). Çoğu çocuk okula 17 yaşına kadar kalır. Çocuklar ilköğretime 1. sınıfta başlar ve 8. sınıfa kadar devam eder (yaklaşık 5 ila 12 yaş).
Ortaokul
Çocuklar 11 yaşında ortaokula başlar, Çoğu çocuk yaşadıkları yere yakın bir okula gider. Çocukların o okulda yer bulması garantilenir. Bölgelere bağlı okullar olarak çocuklar kız – erkek okulu veya karma eğitime açık bir okula gönderilebilir. Çocuklar genellikle son üç yılda (11 ila 13) ortaokuldan liseye Değerlendirme, Ulusal Eğitim Başarı Sertifikası (NCEA) yapılmaktadır. Ulusal Eğitimsel Başarı Sertifikası (NCEA), ulusal orta öğretim okulunun niteliklerini belirtir. Geniş bir yelpazede dersler ve konularda 3 seviyede NCEA elde edebilirler. Her seviyeden geçmek için, öğrenciler belirli sayıda kredi kazanmalıdır. Krediler, Birim standartlarını ve başarı standartlarını geçen öğrencilere verilir. Her bir okul birden fazla standart konudan oluşur.
Lise
Lise öğrenimine ise 13 yaşında başlanır. Lise yılları öğrenimin 9. ile 13. yıllar arasındaki dönemdir. 9. ve 10. yıllarda öğrenciler genel konularda ders görürler. 11 ile 13. yıllar arasında ise öğrenciler beş-altı konuda ders alırlar. Alınması gereken en son vasıf ise University Bursaries (NCEA üçüncü seviye) dir. Bu vasıf, üniversitelere giriş sınavı mahiyetindedir ve altı alanı içerir. Burslar, tüm derslerde alınan skorlara göre verilir. Burslar, her alandaki en yüksek değerlendirmeyi alan öğrencilere verilir. Yeni Zelanda eğitim sistemi, öğrenim yılına göre belirlenmiş sınıf sistemini benimsemiştir. Öğrenciler, 9. sınıftan itibaren ortaöğretime (lise) başlamış olur ve 11. sınıfın sonunda “Okul Sertifikası” sınavı olarak bilinen ilk genel sınava tabi tutulurlar. 11. ve 12. sınıf öğrencileri için İngilizce zorunlu derstir. 12. sınıfa geldiğinde ise öğrenci altı konuda uzmanlaşır. 13. sınıfta uygulanan üniversite giriş ve burs sınavı, Yeni Zelanda üniversiteleri, teknik okulları ve kolejlerine girişte öğrencilerin not ortalamaları ile beraber esas alınır. Bu nedenle 13.sınıfta tüm öğrenciler üniversitede okumak istedikleri bölüme yönelik dersleri alırlar.
Üniversite
Yeni Zelanda’daki üçüncü derece eğitim söz konusu olduğunda çok çeşitli resmi ve mesleki seçenekler bulunmaktadır. Bu kategoride, her biri kendi odağı ve yaklaşımı olan farklı kurum türleri vardır. Bunlara geleneksel üniversiteler, Teknoloji Enstitüleri ve Politeknik (ITPs), Özel Eğitim Kuruluşları (PTEs), Endüstri Eğitim Organizasyonları (ITOs) ve Wananga (Maori kurumları) dahildir.
1 Yeni Zelanda Doları (NZ$), ortalama 4 Türk lirasına (TL) eşittir. Yeni Zelanda’da ortalama yaşam giderleri 1200 NZ$ civarındadır. Dolayısıyla Amerika, İngiltere ve Kanada gibi dil eğitiminde popüler olan ülkelerle karşılaştırıldığında Yeni Zelanda’nın yaşam ve eğitim masrafları daha düşüktür. Ayrıca öğrencilerin haftada 20 saat çalışma olanağı sayesinde yaşam maliyetleri daha ucuz hale gelebilir.