Rusya Bayrağı

Rusya Federasyonu, Ukrayna’dan ilhak edilen ve siyasi durumu hala tartışmalı Kırım ve Sivastopol dışında 83 idari birimden oluşur. Bu birimlerden 21 tanesi Cumhuriyet, 9’u Krai (eyalet), 46’sı Oblast (bölge), 2’si federal şehir (Moskova ve Saint Petersburg), 5’i otonom oblast/otonom okrug’dur. Ülkenin yönetim şekli federal yarı başkanlık tipi anayasal cumhuriyet olarak ifade edilmektedir. Yürütme erkinin başı Başkan, hükümetin başı Başkan’ın atadığı başbakandır. Parlamentonun iki kanadından biri 170 üyeli Federasyon Konseyi, diğeri 450 üyeli devlet meclisi Duma’dır. 

Rusya, toprakları hem Asya kıtasında hem de Avrupa kıtasında bulunan önemli bir ülkedir. Rusya Federasyonu, 17 milyon metrekarelik yüzölçümü ile yüzölçümü bakımdan dünyanın en büyük ülkesi olarak kabul edilir. Ülkenin nüfusu 144 milyon civarındadır ve bu nüfus toplam dünya nüfusunun sekizde birine denk gelir. Rus halkının yüzde 77’si Rusya’nın batı bölümünde yaşar. Ülkenin en çok nüfusa sahip şehri başkent Moskova’dır. Moskova, dünyanın en büyük şehirlerinden biri olarak da bilinir. Rusya şehirleri arasında en bilinenleri ise Saint Petersburg, Novosibirsk, Yekaterinburg ve Nizhny Novrogod bulunur. Rusya’da 11 adet zaman dilimi ve birçok iklim çeşidi vardır.

Rusya’nın ana dili Rusçadır fakat Rusya anayasasına göre federal devletler kendi ana dillerini belirleyebilirler. Ülkede 160 tane etnik grup, 100’den fazla dili konuşur. Rusya’da konuşulan dillerin 35 tanesi resmi dil olarak kabul edilmiştir. 2012’de yapılan bir araştırmaya göre ülkede 144,2 milyon kişi Rusça, 5,3 milyon kişi Tatarca ve 1,8 milyon kişi Ukraynaca konuşur. Rusça, Avrupa ve Asya’nın coğrafik olarak en yaygın dili olarak kabul edilir. Ayrıca, Rusça en çok konuşulan Slav dili olarak bilinir. Rusçanın ilk yazılı örnekleri, onuncu yüzyıla kadar gider. Üstelik Rusça, İngilizceden sonra internet ortamında kullanılan en yaygın ikinci dildir. Rusça, Birleşmiş Milletler’in 6 resmi dilinden biridir.

Rusya’da 160’dan fazla etnik köken bulunur. İşte bu nedenle ülkedeki gelenekler, kültüre göre epey değişiklik gösterir fakat Rusya’nın büyük bölümünde Ortodoks Hristiyanlığın etkisindeki Rus gelenekleri görülür. Öte yandan Rusya’nın içerisinde yer alan Türk cumhuriyetlerinde Türk İslam kültürünün etkisi de azımsanamaz. Ülkenin Çin’e yakın bölgelerinde Budist geleneklerinin ve kuzey bölgelerde ise Şamanist geleneklerinin izleri vardır. Ülkede matruşka gibi el yapımı oyuncakların geleneklerde önemli bir etkisi bulunur. Rusya’nın geleneksel kıyafetleri arasında kaftan, kosovorotka, ushanka, sarafan ve kokoshnik gibi kıyafetler yer alır.

Rusya, yüksek ve orta gelir gruplarının karışımından oluşan bir ülke niteliğindedir. Rusya’da kullanılan para birimi ise Rus rublesidir. Rusya’nın en önemli geçim kaynağı, petrol ve doğalgaz olarak bilinir. Petrol, doğalgaz, kereste ve metal ürünleri Rusya’nın ihraç ettiği ürünlerin yüzde 80’ini oluşturur. Rusya, nominal GSYH bakımından dünyanın en büyük on ikinci ülkesidir. Ülke satın alım gücü bakımından tüm dünya ülkeleri arasında altıncı sırada bulunur. Ülkede 21. yüzyılın başından itibaren iç tüketim önemli bir miktarda artış gösterdi ve politik istikrar da sağlandı. Bu iki etken, ülkenin ekonomik gelişimine önemli katkılarda bulunmuştur.

Rusya’ya Ulaşım

Havayolu seyahatiyle Rusya’ya gidecekseniz eğer İzmir, Antalya, Ankara, İstanbul gibi şehirlerimizden direkt uçuşlar bulabilirsiniz. Bu şehirlerin yanı sıra diğer şehirlerimizden de aktarmalı ve direkt uçuşlar bulunmaktadır. Moskova Havaalanı, St. Petersburg Hava Alanı, Sochi, Novosibirsk, Anapa, Yekaterinburg, Nalchik ve Yasoclavl havaalanları ülkede direkt uçuşların bulunduğu havaalanlarıdır. 

Rusya, çok büyük bir ülkedir ve ülkede uzun mesafeler olsa da, ülkeye ilk defa gelmiş olsanız bile, gideceğiniz yere kendi başınıza ulaşmak oldukça kolaydır.

İnternet olmadan çalışan mobil harita uygulamaları (OsmAnd, Mobil Yandex Haritalar, 2 GIS ve diğerleri) yolculuktan önce indirebilirsiniz. Havaalanından şehre çeşitli ulaşım araçları ile ulaşılabilir. Düzenli otobüs, dolmuş, taksi ve banliyö trenleri imkanları bulunmaktadır. Bazı büyük şehirlerde ekspres trenler havalimanı terminallerinde de çalışmaktadırlar. Otobüslerin ve taksilerin avantajları düşük ücret ve sık hareket aralıklı olmalarıdır (10-15 dakika). Bunları havaalanının yakınındaki toplu taşıma duraklarında bulabilirsiniz. Biletler, özel büfelerde veya sürücüde satılmaktadır. 

Diğer Rus şehirlerinde fiyatlar daha düşüktür. Hızlı trenler, genellikle yolcuları şehir merkezine kadar götürür. Avantajlar arasında hız, konfor, bagaj için ekstra alan, sık trafik aralıkları (her 30 dakikada bir), farklı ücretler ve çevrimiçi bilet satın alma sayılabilir. Örneğin, Moskova havaalanlarından ekspres trenler, Plus Metro tarifeleri (1 Aeroexpress sürüş ve 1 metro veya otobüs / troleybüs / tramvay yolculuğu), Mejaeroportovy tarifeleri (2 aeroexpress seyahat ve 1 seyahat bileti) metro/tramvay/troleybüs/otobüs) ve diğerleri olabilir. Havaalanında özel işaretler kullanarak ekspres trenler için bilet gişeleri bulmak oldukça kolaydır.

Diğer şehirlerde yolculuk daha ucuza mal olur. Örneğin, Koltsovo Havalimanı’ndan hızlı tren sizi 60 ruble (yaklaşık 1$) için Ekaterinburg’a götürür. Yüksek hızlı trenler ayrıca Vladivostok ve Sochi havaalanlarında çalışmaktadırlar. Havaalanından şehre normal bir trenle seyahat etmek ekspres trenden daha uzun ve daha az konforludur, ancak maliyeti daha ucuzdur. Biletler gişeden satın alınabilir. İstasyonların ve havaalanlarının bilgi merkezlerinden veya Internet’ten önceden bir araba sipariş etme imkanı da bulunmaktadır.

Rusya’da Ulaşım

Rusya’da ulaşım için genellikle toplu taşıma tercih edilmektedir. Ülkede en yaygın ulaşım aracı demiryoludur. Ülkedeki demiryolları, toplam 85 bin kilometre uzunluğundadır. Rusya’nın en çok kullanılan demiryolu hatları arasında Moskova – Viladivostok, Moskova – Pyongyang ve Kiev – Vladivostok hatları yer alır. Rusya’da 2006 itibari ile 933 bin kilometrelik karayolu bulunur. Ülkede karayolu ulaşımı, en çok tercih edilen ikinci ulaşım yoludur. Büyük şehirlerde otobüs hatları geniş kapsamlı iken Moskova, St. Petersburg, Novosibirsk gibi şehirlerde metro da vardır. Ülkedeki taşımacılık faaliyetleri ise deniz yolu aracılığıyla sürdürülür. Çünkü Rusya’nın Hazar Denizi, Karadeniz ve Baltık Denizi gibi birçok denize kıyısı vardır.

Rus şehirlerinde metro, otobüs, tramvay, troleybüs ve özel servislerle seyahat edebilirsiniz. Moskova, St. Petersburg, Novosibirsk, Nijniy Novgorod, Samara, Kazan, Yekaterinburg ve Volgograd’da metrolar vardır. Şehir ne kadar büyük olursa, ücret de o kadar pahalı olur. Karayolu taşımacılığı için biletler sürücülerden satın alınabilir, ancak bunlar size gişeden veya özel büfelerden çok daha fazlaya mal olacaktır.

Topraklarının büyük bir kısmı Asya kıtasında, Ural Dağları’nın batısı ve Kafkasların kuzeyi ile sınırlanmak üzere bir bölümü de Avrupa kıtasında yer alan Rusya, 17 milyon km2 yüzölçümüyle, kapladığı alan bakımından dünyanın en büyük ülkesidir. Türkiye gibi Rusya da iki kıta üzerinde bulunan toprakları nedeniyle Avrasya Ülkesi olarak adlandırılır. Rusya, Asya’nın tüm kuzey kesimini kaplar. Resmi adı Rusya Federasyonu olan ülke, kuzeybatı ve batıda Norveç, Finlandiya, Estonya, Letonya, Beyaz Rusya ve Ukrayna’yla; güneyde Kazakistan, Moğolistan, Çin’le; güneydoğuda çok kısa bir sınır hattıyla Kuzey Kore’yle ve kuzeydoğuda Bering Boğazı’yla ayrıldığı Amerika Birleşik Devletleri’nin Alaska eyaleti ile sınır komşusudur. Baltık kıyısında yer alan ve Rusya sınırları dışında yer alan Kaliningrad Oblastı yoluyla Litvanya ve Polonya ile de komşuluğu mevcuttur.

Barents, Laptev, Doğu Sibirya Denizi, Kuzey Buz Denizi, Büyük Okyanus, Ohotsk Denizi, Japon Denizi, Hazar, Azak, Karadeniz ve Baltık Denizi’ne kıyısı bulunur. Dünyanın en derin gölü Baykal, Avrupa’nın en uzun nehri Volga ve yine Avrupa’nın en büyük gölü Ladoga, Rusya’da bulunur. Rusya’nın binlerce nehrinden en önemlileri Volga, Don, Dinyeper, Yenisey, Obi nehirleridir. Arktik tundradan, orman alanlarına, taygalardan, steplere pek çok coğrafi çevre ve yüzey şeklini içinde barındıran, on bir farklı zaman dilimine sahip Rusya, devasa bir büyüklüğe sahiptir. Bu devasa topraklar, Rusya’nın doğal kaynaklar açısından çok zengin bir ülke ve büyük bir tarım ülkesi olmasının ana kaynağıdır.

Rusya’nın iklimi, bölgeden bölgeye önemli farklılıklar gösterir. Rusya topraklarının büyük bölümü denizden uzak olduğu için Rusya’da nemli karasal iklim özellikleri görülür. Rusya’nın bazı bölgelerinde karasal iklimin dışında tundra ve kutup iklimi özellikleri de gözlemlenebilir. Rusya’nın kuzeybatıdaki bölgelerinde ve Sibirya’da kutup altı iklim özellikleri mevcuttur. Bu nedenle ülkenin bu bölgelerinde kışlar oldukça soğuk geçmektedir. Rusya’nın kuzey bölgelerinde kar yağışı sıklıkla görülür. Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki şehirlerinden biri olan Krosnodar’da ve Sochi’de nemli subtropikal iklim özellikleri görülür. Ülkenin bu bölgesinde kışlar nemli ve hafif geçer. Rusya’da görülen en düşük sıcaklık ise -71C’dir.

Rusya’da yaşamak diğer gelişmiş ülkelere göre daha az güvenli değildir. Fakat en huzurlu yerlerde bile, sizi olası sıkıntılardan kurtaracak temel önlemleri her zaman hatırlamanız gerekir.

Güvenlik için temel ihtiyati tedbirleri hatırlamak gerekir: Eşyalarınıza sahip çıkın, özellikle gideceğiniz yerlerin güvensiz olduğunu biliyorsanız yalnız dışarı çıkmayın. Pasaportunuzu ve öğrenci kimlik kartınızı daima yanınızda taşıyın. Rusya bazı durumlarda belki Türkiye’den biraz daha tehlikeli bir ülke olabilir. Salaş yerlerden, karanlık sokaklardan, gece grup olarak dolaşan kimselerden sakınmalısınız. Moskovalı sürücüler trafikte uzun saatler geçiriyor. O kadar yoğun bir trafik var ki insan İstanbul trafiğini mumla arar hale geliyor. Ancak Moskovalılar bu trafiğe alışmış görünüyorlar. Kimse sıkışık trafikte kavga etmiyor, aniden şerit değiştirerek ilerlemeye çalışmıyor ya da kornaya basmıyor.

Rusya mevzuatına göre, 2016’dan itibaren her yabancı vatandaşa bir sağlık sigortası düzenlenmelidir.

Rusya’daki yabancılara ücretsiz ilk yardım ve acil sağlık hizmetleri sunulmaktadır. Rus sağlık hizmetleri kamusal veya özeldir. Kamu hastaneleri ve kliniklerde, öğrenci olanlar dahil olmak üzere, tedavi için bir sağlık sigortası poliçesi gereklidir. Hastalar, sigorta olmadan özel kliniklere gidebilirler, ancak hizmet için ödeme yapmaları gerekir.

Acil Tıbbi yardım Yaşam ve sağlık için acil bir tehdit durumunda tıbbi yardım (kazalar, yaralanmalar, zehirlenmeler ve diğer koşullar) devlet tıbbi kurumlarının çalışanları tarafından sağlanmaktadır. (Doktorlar hastayı normal bir duruma getirir, daha fazla tedavi ancak bir sağlık sigortası veya ödeme varsa mümkündür). Diğer tıbbi hizmetler ücretlidir. Onları almak için, yabancı bir öğrencinin planlı tedaviyi kapsayan bir sağlık sigortası alması gerekir – uzman tavsiyesi, testler, sınavlar, reçeteler, vs. 

DMS Poliçesi (Gönüllü sağlık sigorta poliçesi) 

Rusya’ya varışta, Rus hukukunda öngörülen asgari sağlık hizmetlerini kapsayan (poliklinik ve yatan hasta bakımı, hastaneye yatış, ulaşım dahil) gönüllü bir sağlık sigortası poliçesi (DMS) satın almanız ve çalışma yerinizin yakınında bulunan klinik ve hastanelerde veya ikametgah kabul etmeniz gerekir. Bu durumda, doktora gittiğinizde ödeme yapmanıza gerek kalmayacak, bir öğrenci kartı (veya pasaport) ve poliçe ibraz etmeniz yeterli olacaktır.

Baltık Denizi’nden Uzak Doğu’ya, Kafkaslardan Sibirya’ya, Kuzey Denizi’nden Karadeniz’e dünyanın en büyük coğrafyalarından birine sahip olan, içinde yüzlerce farklı etnik grup barındıran Rusya’nın mutfak kültürünün bu durumdan etkilenmemiş olması beklenemez. Dolayısıyla Rus mutfağı denince yöreye göre büyük bir çeşitlilik söz konusudur.

Farklı yemeklere alışık olmayanlar pilav benzeri plov, şiş kebap şeklinde şaşlık, mantıya benzer pelmeni  ile karınlarını doyurmakta zorlanmayacaktır. Öte yandan denenmemiş tatlar arayanlar için bir cennettir Rusya.

Bir buğday ülkesi olduğu için hleb yani ekmek günlük hayatta önemli bir yer tutar. Kvass adı verilen geleneksel içkisinin dahi ana maddesi ekmektir. Ekmek hayat demektir. Soğuk bir ülke olduğu için kalorili beslenir Rus insanı. Patates, önemli bir besin maddesidir. Soğuktan etkilenenler borç, rassolnik, shchi, solyanka gibi çorbalarla ısıtırlar içlerini. Sıcak çorbalar gibi soğuk çorbalar ve kholodet adı verilen jölelenmiş et çorbaları da bulunur. Kışlar uzun sürer, meyve sebze geç olgunlaşır. Bu nedenle turşu kültürü gelişmiştir Rusya’da; yiyecekleri taze tutmanın iyi bir yoludur bu.

Dondurma en sevilen tatlı türlerinden biridir. Peçeniye adı verilen pastaları tatmadan olmaz. Sahalin, Kamçatka, Uzak Doğu taraflarındaysanız balık kültürü önemli bir yer tutar. Tatar kültürüne sahip bölgelerde yedikleriniz ise size hiç yabancı gelmeyecektir.

Borş veya Borç Çorbası

Rusya ile özdeşleşmiş bu çorbanın kökeni sık sık Ukrayna olarak belirtilir. Ana malzeme olarak kırmızı pancardan yapılan, içine çeşitli sebzeler eklenebilen çorba sıcak veya soğuk olarak tüketilebilir ve üzerinde bir çeşit krema olan smetana sıkılmış olarak servis edilir. Etli veya etsiz olabilir, zaman zaman içine bir çeşit alkollü Rus içkisi olan kvass eklenir. Et olarak genelde sığır eti kullanılırsa da domuz etiyle yapılmış da olabilir.

Siyah Havyar

Bir çeşit balık yumurtası olarak adlandırılabilecek havyar, Rusya’nın şöhret sahibi mutfak ürünlerinden biridir. En pahalı olarak bilinen havyar, soyu tükenmekte olduğu için koruma altında bulunan ve Hazar Denizi’nde görülen Beluga mersin balığına aittir. Shchi Çorba

Ana malzemesi lahana olan bu çorba, Rus kültüründe önemli bir yer tutar. Tavuk, dana veya kuzu eti ile yapılan etli versiyonları ya da sadece sebze ile yapılan vejeteryan biçimleri mevcuttur. Smetana adı verilen ekşi krema ve çavdar ekmeği ile servis edilir.

Blini ve Prozhki

Bir tür ince pancake olan blini, içi veya üzerine konulmuş lezzetli yiyeceklerle servis edilebilir. Yine bir tür hamur işi, pirozhki içi balıktan ete, pişmiş yumurtadan pirince, lahanadan mantara çok çeşitli şekillerde doldurularak fırınlanır veya hafifçe kızartılarak sunulur.

Böfstroganoff

  1. yy ortalarında Saint Petersburg’da yaşayan bir asil, Alexander Stroganov için Fransız aşçı tarafından pişirilen bu mantarlı, kremalı biftek tüm dünya tarafından benimsenmiş ve tüketilir olmuştur.

Okroshka

Geleneksel Rus soğuk çorbası. Kıyılmış salatalık, kaynamış yumurta, patates, sosis ve salamla yapılır ve içine soğuk kvass veya kefir katılır.

Kvass

Rusya’nın geleneksel içkisi kvass, hala yaygın olarak tüketilmekle kalmaz, Rus mutfağının özel yemekleri içinde de sık sık kullanılır. Koyu bira tadına benzer bir tada sahip olan bu yumuşak içeceğin ana maddesi fermente edilmiş çavdar ekmeği suyudur ve kokusu da ekmeği andırır.

Votka

Tüm dünyada geleneksel Rus içkisi olarak bilinen votkanın, Rusça “su” anlamın gelen “vada” kelimesinden türetildiği rivayet edilir. Renksiz ve genellikle aromasız olan votkanın alkol oranı %50 civarında değişkenlik gösterir. Ana maddesi buğday, çavdar veya patates olabilir.  Rusya’da limonnaya (limonlu votka), starka (elma veya armut yapraklarıyla tatlandırılmış votka), pertsovka (biberli votka) gibi tatlandırılmış türleri de mevcuttur. En bilinen votka markaları Smirmoff, Russian Standard, Stolichnaya, Flagman, Moskovskaya’dır.

Ülke sınırları içerisinde yer alan Baykal gölü, doğa yürüyüşü ve vahşi hayatı gözlemlemek için gerçekten önemli lokasyonlardır. Saint Petersburg’da yer alan ve yılda yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilen tarihi şehir merkezi, BM tarafından Unesco kültür mirası olarak ilan edilmiştir. Saint Petersburg’da iyi bir gece hayatı için Nevsky Prospekt caddesi üzerindeki barlar ve gece kulüpleri tercih edilebilir. Ayrıca, bu cadde üzerindeki dükkânlardan uygun fiyatlarla hediyelik eşyalar bulunabilir.

Zengin bir kültüre sahip olan Rusya’da St.Petersburg’da 40’dan fazla tiyatro bulunmaktadır. Geleneksel kent kültürü merkezi Mariinsky Tiyatrosudur. Klasik rus Draması’nın en önemli örnekleri Alexanderinsky Tiyatrosun’da sergilenmektedir. En büyük müzikal sahnesi Mussorgsky Opera Evi’dir.Müzikal salonu merkezdeki hafif müzik performanslarının sergilendiği merkezdir. Bunun yanında şehirde modern ve büyük çok çeşitli konser alanları bulunmaktadır. Bunlar Buz sarayı, Lensoviet Kültür sarayı, Belediye Kültür merkezi, Bosse’nin Evi ve The Philharmonia’dır. St.Petersburg Dostoyevski’nin romanlarında ve Puşkin’in şiirinde bahsettiği şehir olmasıyla popülerliğini korumaktadır. Dostoyevski burası için Dünya’nın en sakin kenti demiştir. Tiyatro ve film festivalleri için kış ayı popüler olan St.Petersburg’da yazın ise eğlencenin sınırsızca yaşandığı bir yer olmaktadır.

Altın Maske Festivali

Moskova’da düzenlenen, Mart’da başlayıp Nisan ayında devam eden festivale Rusya’nın önemli opera, dans, tiyatro, müzik sanatçıları katılır ve festival ödül töreni ile son bulur.

Çehov Uluslararası Tiyatro Festivali

İki yılda bir Moskova’da gerçekleştirilir. Mayıs ortasından Haziran ortasına kadar drama ve müzikallerin sahnelendiği festivale dünyanın her yerinden tiyatro grupları katılır.

Times & Epochs Festivali

Moskova’da gerçekleştirilen festival, bir tarih festivalidir ve bu alanda dünyada düzenlenen en önemli etkinliklerden biridir. 2011’den bu yana düzenlenen festival çerçevesinde Moskova sokaklarında onlarca yerde tarih sayfalarından alınmış sahneleri, canlı performansları, fuarları, eğitim seanslarını izlemek mümkündür. 

Beyaz Geceler Festivali

Beyaz Geceler, Saint Petersburg’da 1993 yılından bu yana, Mayıs ve Temmuz ayları arasında gerçekleştirilir. Festival, Mariinsky Tiyatrosu’nda bale, opera, orkestra performanslarının sergilendiği “Beyaz Geceler Yıldızları” programı ile başlar. Şehir merkezi Kışlık Saray önü ve şehir etrafında yer alan tarihi semtler, Peterhof, Tsarkoye Selo, Pavlosk’da düzenlenen karnavallar ile devam eder.

Rusya’daki en ünlü ve en popüler turist rotası Altın Yüzük. Bu rota, her biri tarihi yerleri ile çeken bir dizi güzel tarihi şehri kapsar. Sergiyev Posad dini cazibe merkezleri ile ünlüdür. Pereslavl-Zalessky, tarihi mimarisi ve nefes kesen manzaralarıyla sizi etkileyecek. Kostroma’da, gezginler birçok ilginç müzeyi ziyaret edebilir. Suzdal tarihi kent topraklarının tamamı, açık havada bir müze olarak kabul edilir.

Plaj rekreasyon hayranları genellikle Krasnodar Krai beldelerini ziyaret eder ve tam tersine, birçok insan Kırım Yarımadası’nın plajlarını tercih eder. Karadeniz kıyısındaki plaj tatil beldeleri, başka bir ilginç özelliğe sahiptir – lüks tedavi merkezleri. Bölge iyileştirici iklimiyle dikkat çekiyor. Şifalı mineral kaynakları ve eşsiz liman gölleri vardır. Kırım’da, bazıları 19. yüzyılda kurulan ünlü çamur kürü tesisleri var. Burada tatil yapmak, favori eğlencelerini birleştirmek ve sağlığa önem vermek isteyen herkes için ilginç ve rahattır.

Rusya’da mükemmel kayak merkezleri var. Aktif rekreasyon ve kış eğlenceleri hayranları için en iyi bölge Urallardır. Abzakovo ve Bannoye gibi ünlü kayak merkezleri var. Pitoresk kayak alanları sadece kışın değil, sıcak mevsimde de turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Yaz aylarında, burada tatil yapmak gibi yürüyüş turlarının hayranları. Urallar şaşırtıcı doğa manzaraları için dikkat çekicidir. Ayrıca Urallar, dağcılar için rekreasyonun en gözde mekanıdır.

Rusya’da ilk genel eğitim 4 yıl, temel genel eğitim 5 yıl; ikinci genel eğitim ise 2 ya da 3 yıl sürüyor. İlk genel eğitim ve temel genel eğitim toplamda kesintisiz 9 yıl sürmekte olup zorunludur. Öğrenciler zorunlu eğitime 6-7 yaşlarında başlayıp 15-16 yaşlarında tamamlamaktadır. Okul öncesi eğitim kreşlerde ve anaokullarında verilmektedir. 2-3 aylık ve 3 yaş arasındaki çocuklar kreşlere alınır. Kreşleri yönetenler sağlık personelleridir. 3-6 yaş arasındaki çocuklar ise anaokullarına gönderilmektedir.

Genel eğitim sisteminde yaklaşık 68 bin eğitim kurumunda öğrenim gören 22 milyon kadar öğrenci var. Dünyada en uzun okul yılına sahiptir. Eğitim haftanın 6 günü verilir. Öğrenciler yılda toplam 210/230 gün okula gitmektedir. Her öğretmen, yıl içinde eğitimle ilgili istediği konuda bir makale yazmalıdır. Bu makale her şehrin her yıl çıkardığı bir eğitim dergisinde yayınlanmaktadır.

Yükseköğrenim

Mesleki eğitim, kişinin mesleki anlamda bir yetenek kazanması ve seçmiş olduğu o mesleği icra edecek birer birey haline gelmesini amaçlamaktadır. Rusya Federasyonu’nda genel eğitim programları dışındaki bütün programlar, diploma ve derece verip mesleki nitelikler kazandırdıkları ve meslekleri icra etme hakkı sağladıkları için profesyonel eğitim programları olarak adlandırılırlar.

Profesyonel eğitim programları şunları kapsar;

Mesleki eğitim,

Üniversite seviyesinde olmayan yükseköğretim,

Üniversite seviyesinde yükseköğretim,

Doktora programını da içeren lisansüstü eğitim,

Tamamlayıcı eğitim.

Mesleki eğitimde genel amaç, nitelikli elemanlar yetiştirmektir. Rusya Federasyonu’nda mesleki eğitime tabi olan pek çok sayıda öğrenci bulunmaktadır. Mesleki eğitime katılmak için herhangi bir giriş sınavı da bulunmamaktadır.

Üniversite seviyesinde olmayan yükseköğretim; akademik derece kazandırmayan programları kapsar. Bu tür programlara giriş, rekabet gerektirir ve genelde tamamlanan ortaöğrenimle ilişkilidir. Ancak, bazı programlar için temel eğitim yeterlidir. Mezunlar, ya mesleki faaliyetlere devam etmeye ya da üniversite seviyesinde yükseköğrenim kurumlarına girme yolunu aramaya hak kazanırlar.

Şubeleri dahil 1600 civarında devlet ve 1900’a yakın özel teşebbüs tarafından kurulmuş üniversite seviyesinde yüksek öğretim kurumu vardır. Mezunlar şu diploma ve derecelere hak kazanırlar:

Intermediate Diploma(en az 2 yıllık bir çalışma),

Bakalavr Derecesi (en az dört yıllık bir çalışma),

Specialist Diploma (5-6 yıllık bir çalışma),

Magistr Derecesi (6 yıllık bir çalışma),

Candidate of Sciences (Kandidat nauk),

Doctor of Sciences (Doctor nauk).

Candidate of Sciences’in ilk derecesi aspirantura denilen doktora programlarıyla Specialist diploması ya da Magistr derecesini aldıktan sonra elde edilebilir. En az üç yıllık bir çalışmayı gerektirir ve bir tez savunmasıyla son bulur. Doktorayla ilgili ikinci derece (Doctor of Sciences) ülkedeki en yüksek akademik derecedir. Candidate of Sciences derecesini takiben daha ileri düzeydeki çalışma ve araştırma sürecinden sonra elde edilebilir ve çok önemli bir tez savunması gerektirir.

Genel anlamda Rusya’da dil eğitiminin diğer ülkelere göre daha uygun olduğu söylenebilir. Rusya’da yaşam öğrenciler için ekonomik sayılabilir ölçüdedir. Rusça Dil Okulları genellikle Moskova ya da St. Petersburg şehirlerinde yer almaktadır. Bu iki şehir Rusya’nın en büyük ve popüler şehirleri olduğu için yaşam standartları ve masrafları diğer şehirlere nazaran biraz daha yüksektir, ancak Rusya’da yaşam genel olarak ev kiraları hariç Türkiye’den giden bir öğrenciye ucuz gelmektedir. Ulaşım ucuzdur, özellikle metro çok yetkin ve çok ucuzdur. Bir metro bileti ile Moskova’da çok uzun mesafeler kat edebilirsiniz. Rusya’da yeme içme konusunda da büfelerde ve bunun gibi yerlerde de yerseniz sorun yok ama lokantalara gidip yemek yiyeyim diyorsanız lokantalardaki yemekler biraz pahalı olacaktır. Son derece hareketli ve renkli bir gece hayatına sahip olan Moskova’da her keseye hitap eden mekanlarda sabaha kadar eğlenmek mümkündür.

#iguru_button_67bcb659ec4cc .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_67bcb659ec4cc .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_67bcb659ec4cc .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_67bcb659ec4cc .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_button_67bcb659ef6f8 .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_67bcb659ef6f8 .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_67bcb659ef6f8 .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_67bcb659ef6f8 .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_button_67bcb659f27ad .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_67bcb659f27ad .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_67bcb659f27ad .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_67bcb659f27ad .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_soc_icon_wrap_67bcb65a45a96 a{ background: transparent; }#iguru_soc_icon_wrap_67bcb65a45a96 a:hover{ background: transparent; border-color: #00bda6; }#iguru_soc_icon_wrap_67bcb65a45a96 a{ color: #acacae; }#iguru_soc_icon_wrap_67bcb65a45a96 a:hover{ color: #ffffff; }