Rusya Federasyonu, Ukrayna’dan ilhak edilen ve siyasi durumu hala tartışmalı Kırım ve Sivastopol dışında 83 idari birimden oluşur. Bu birimlerden 21 tanesi Cumhuriyet, 9’u Krai (eyalet), 46’sı Oblast (bölge), 2’si federal şehir (Moskova ve Saint Petersburg), 5’i otonom oblast/otonom okrug’dur. Ülkenin yönetim şekli federal yarı başkanlık tipi anayasal cumhuriyet olarak ifade edilmektedir. Yürütme erkinin başı Başkan, hükümetin başı Başkan’ın atadığı başbakandır. Parlamentonun iki kanadından biri 170 üyeli Federasyon Konseyi, diğeri 450 üyeli devlet meclisi Duma’dır.
Rusya, toprakları hem Asya kıtasında hem de Avrupa kıtasında bulunan önemli bir ülkedir. Rusya Federasyonu, 17 milyon metrekarelik yüzölçümü ile yüzölçümü bakımdan dünyanın en büyük ülkesi olarak kabul edilir. Ülkenin nüfusu 144 milyon civarındadır ve bu nüfus toplam dünya nüfusunun sekizde birine denk gelir. Rus halkının yüzde 77’si Rusya’nın batı bölümünde yaşar. Ülkenin en çok nüfusa sahip şehri başkent Moskova’dır. Moskova, dünyanın en büyük şehirlerinden biri olarak da bilinir. Rusya şehirleri arasında en bilinenleri ise Saint Petersburg, Novosibirsk, Yekaterinburg ve Nizhny Novrogod bulunur. Rusya’da 11 adet zaman dilimi ve birçok iklim çeşidi vardır.
Rusya’nın ana dili Rusçadır fakat Rusya anayasasına göre federal devletler kendi ana dillerini belirleyebilirler. Ülkede 160 tane etnik grup, 100’den fazla dili konuşur. Rusya’da konuşulan dillerin 35 tanesi resmi dil olarak kabul edilmiştir. 2012’de yapılan bir araştırmaya göre ülkede 144,2 milyon kişi Rusça, 5,3 milyon kişi Tatarca ve 1,8 milyon kişi Ukraynaca konuşur. Rusça, Avrupa ve Asya’nın coğrafik olarak en yaygın dili olarak kabul edilir. Ayrıca, Rusça en çok konuşulan Slav dili olarak bilinir. Rusçanın ilk yazılı örnekleri, onuncu yüzyıla kadar gider. Üstelik Rusça, İngilizceden sonra internet ortamında kullanılan en yaygın ikinci dildir. Rusça, Birleşmiş Milletler’in 6 resmi dilinden biridir.
Rusya’da 160’dan fazla etnik köken bulunur. İşte bu nedenle ülkedeki gelenekler, kültüre göre epey değişiklik gösterir fakat Rusya’nın büyük bölümünde Ortodoks Hristiyanlığın etkisindeki Rus gelenekleri görülür. Öte yandan Rusya’nın içerisinde yer alan Türk cumhuriyetlerinde Türk İslam kültürünün etkisi de azımsanamaz. Ülkenin Çin’e yakın bölgelerinde Budist geleneklerinin ve kuzey bölgelerde ise Şamanist geleneklerinin izleri vardır. Ülkede matruşka gibi el yapımı oyuncakların geleneklerde önemli bir etkisi bulunur. Rusya’nın geleneksel kıyafetleri arasında kaftan, kosovorotka, ushanka, sarafan ve kokoshnik gibi kıyafetler yer alır.
Rusya, yüksek ve orta gelir gruplarının karışımından oluşan bir ülke niteliğindedir. Rusya’da kullanılan para birimi ise Rus rublesidir. Rusya’nın en önemli geçim kaynağı, petrol ve doğalgaz olarak bilinir. Petrol, doğalgaz, kereste ve metal ürünleri Rusya’nın ihraç ettiği ürünlerin yüzde 80’ini oluşturur. Rusya, nominal GSYH bakımından dünyanın en büyük on ikinci ülkesidir. Ülke satın alım gücü bakımından tüm dünya ülkeleri arasında altıncı sırada bulunur. Ülkede 21. yüzyılın başından itibaren iç tüketim önemli bir miktarda artış gösterdi ve politik istikrar da sağlandı. Bu iki etken, ülkenin ekonomik gelişimine önemli katkılarda bulunmuştur.