Malta bayrak

Malta, İtalya’nın güneyinde, Tunus’un doğusunda, Libya’nın güneyinde yer alan bir takımadalar ülkesidir. Üç büyük ve iki küçük adadan oluşur, büyük adalar Malta, Gozo ve Comino’dur. Ülkenin en popüler yerleşkeler Sliema, Gzira, St Julians-Paceville, Cottonera ve Gozo Adası’dır. Dünyanın en yoğun nüfuslu ülkelerinden biri olan bu şirin adanın nüfusu 475.000, yüzölçümü sadece 316 km2’dir. Dünyadaki yüzölçümü bakımından en küçük onuncu ülkedir. Malta nüfusunun %20’sini yabancı göçmenler oluşturur. Malta’nın başkenti olan Valletta, Avrupa Birliği ülkelerindeki yüzölçümü açısından en küçük başkenttir. Akdeniz’in ortasında yer alan Malta, tarihte yüzyıllarca bir Kuzey Afrika ülkesi olarak kabul edilmiş olmuş olsa da günümüzde bir Güney Avrupa ülkesidir ve 2004 yılından beri bir Avrupa Birliği üyesidir. Para birimi 2008 yılından beri EURO’dur. Resmi ve ulusal dil Maltaca, ikinci resmi dil İngilizcedir. Malta halkının %97’si Maltaca, %90’ı İngilizce, %65’i İtalyanca ve %16’sı Fransızca dillerini bilmektedir. Stratejik bir coğrafi konumu olması nedeniyle tarih boyunca gözde bir yerleşke olmuş, farklı toplumlar tarafından işgal edilmiştir. Malta kronolojik sırasıyla Fenikeliler, Romalılar, Araplar, Normanlar, St. John şövalyeleri, Türkler, Fransızlar ve İngilizler tarafından yönetilmiş, 1964 yılında İngiltere’den bağımsızlığını kazanmıştır. Dolayısıyla Malta, çokkültürlü ve çeşitli etnisitelere sahip bir ülkedir. Bu nedenle Malta’nın tarihi eser zenginliği göz kamaştırıcıdır. Ilık iklimi, sayısız rekreasyon alanları, mimari ve tarihi eserleri için her yıl milyonlarca turist ziyaret etmektedir. Ekonomisi, turizm, uluslararası denizcilik, film çekimi ve dil eğitimine dayanır. Yılda ortalama 80.000 kişi İngilizce dil eğitimi için Malta’yı seçmektedir. İngiliz Hayırseverlik Federasyonu’nun (CAF) 2010 yılındaki araştırmasına göre Maltalılar %83 oran ile dünyanın en hayırsever halkıdır.

Malta’ya Ulaşım: Türkiye ile Malta arasındaki uçuş süresi 2 buçuk saattir. Malta yerel saati, Türkiye’den 1 saat geridedir. Adadaki tek havaalanı Malta Uluslararası Havalimanı’dır.

Malta’da Ulaşım: Küçük bir ülke olduğu için ulaşım ağları karmaşık değildir ve kaybolma ihtimali neredeyse imkansızdır. İngiltere’deki gibi soldan akan trafikte otomobil kullanımı oldukça yaygındır. Malta’da temel toplu taşıma aracı otobüstür. Taşıt kiralama seçenekleri otomobil, motosiklet veya bisiklettir. Feribot veya taksi kullanmak diğer tercihler olabilir. Ancak mesafeler çok kısa olduğu için yürüme veya bisiklet tavsiye edilir. Ayrıca turistler için gezi otobüsleri de hizmet vermektedir.

Malta, Güney Avrupa’da, Orta Akdeniz’de yer alan, Sicilya’nın güneyindeki adalar devletidir. Malta takımadaları 3 büyük, 2 küçük adadan oluşur. Büyükleri: Malta, Gozo ve Comino. Takımadalar arasında en büyüğü olan Malta 237 km², Gozo 68 km² ve Comino 2 km² yüz ölçümüne sahiptir. Malta’da hiç dağ ya da akarsu bulunmamaktadır ve adanın karakteristik özelliğini teraslanmış alanları ve bir dizi alçak tepeleri teşkil eder. 137 km uzunluğundaki kıyılarında ise güzel kumsallara sahip pek çok koyları ve limanları vardır.

Karsız, ılık ve hafif yağışlı kış mevsiminde ortalama sıcaklık 15⁰C iken yağışsız, kuru ve rüzgarlı geçen yaz mevsiminde ortalama sıcaklık 34⁰C’dir. Dolayısıyla yıllık ortalama sıcaklığın 23⁰C olmasıyla tam bir Akdeniz iklimine sahiptir. Deniz sıcaklığı kışın 16⁰C ve yazın 26⁰C’dir.

Malta’nın geneli düşük suç oranına sahiptir ve Avrupa’nın en güvenli yerlerinden biri olarak kabul edilir. Sadece Paceville’de geceleri biraz daha dikkatli olmakta fayda vardır. Özellikle turistlerin ve yabancıların yoğun olduğu yerlerde, diğer ülkelerdeki benzer önlemleri alarak güvenli bir şekilde yaşayabilirsiniz.

Malta, sağlık turizmi sektöründe rağbet gören bir ülke olduğu için sağlık sistemi gelişmiştir. Ülkeye gitmeden önce MMR, DPT, Hepatit B gibi rutin aşıları yaptırmanız önerilmektedir. Vize için sağlık sigortası zorunludur.

Malta’nın geleneksel mutfağı balık ve sebzeden oluşur. Ülke mutfağı birçok kültürün etkisinden dolayı zengin ve çeşitlidir. Sicilya mutfağına çok benzemekle birlikte, Arap, İtalyan, İspanyol ve İngiliz mutfaklarından etkilenmiştir. Salata, sebzeler ve kırmızı şarap, yemeklerde önemli yer tutmaktadır. Ayrıca tavşan etiyle yapılan yemekler çok meşhurdur. Ada ülkesi olmasından dolayı çok sayıda deniz ürünü yemeğine sahiptir. Sezona göre farklı balık çeşitleri bulunan ülkede mürekkep balığı türlü gibi yapılır. En çok yenen balık, bir tür istavrit çeşidi olan Lampuka’dır.

Ayrıca Malta’da çorba çeşitleri de meşhurdur. Sebze çorbaları Minestra, kabaktan yapılan Quarabaghli, biber, sarımsak, domates ve pirinçten oluşan balık çorbası Aljotta, içinde domuz eti, sirkeye yatırılmış baharat, yumurta ve ekmek bulunan sığır etinin yuvarlatılmış şekli Bragioli çorba türlerinden birkaçıdır. Kapunata ise bir çeşit vejetaryen yemek çeşididir. Ravjul da Malta’ya uyarlanmış haliyle karşımıza çıkar ve etsiz haliyle servise sunulur.

Ross Fil-Fornoi fırınlanmış domuz yağlı pirinç, soğan, kıyma ve domatesten oluşur. Keçi sütünden imal edilen küçük peynir  Gbejniet önemli atıştırmalık çeşitlerindendir. Pastizzi ve Qassatat da çok sevilen atıştırmalık çeşitlerindendir. En çok bilinen Malta tatlısı bademden yapılan Helwa tat Tork’tur . Imqaret hamur çantasıdır ve içi hurma ile doldurulur. Paskalya döneminde özellikle yapılan tatlı çeşidi bademli macun olan Figolli’dir.

Malta şarapları kaliteli ve ucuz olmalarıyla ünlüdür. En değerli şarap bugün hala adada üretilen La Vallette Vin Rouge adındaki kırmızı şaraptır. Diğer ünlü şarap çeşitleri beyaz şarap Verdala Rose’dir. Malta’da Hop Leaf, Blue Label ve Cisk adında üç çeşit bira üretilir. Alkolsüz içecek olarak Kinnie önerilir.

Malta, Akdeniz’de dinlenmek için en popüler yerlerden biridir. Yöre sakinleri ve turistler için önemli su faaliyetleri – dalış, sörf, rüzgar sörfü ve su kayağı. Yelkenli yat limanı ve yatçılık da eşit derecede popüler.

Küçük bir ada ülkesi olmasına rağmen Malta’da yapılacak şeyler çok fazladır. Özellikle de öğrenci ve adrenalini seven biriyseniz bu aktiviteler sizin daha çok hoşunuza gidecek. 

Malta’daki en eğlenceli aktivitelerinden biri arasında kesinlikle tekne turu gelir. Tekne turunda yeni yeni arkadaşlar edinip en hit şarkılarla Akdeniz’in ve Malta’nın güzel manzarasına doyacaksınız. Sınırsız ve ücretsiz içeceğin olduğu bu turlara mutlaka katılmalısınız.

Malta’da yapılacaklar şeyler arasında eğlence denince akla ilk olarak Malta gece hayatı gelir. Hafta sonu eğlencesini söylememize gerek yok zaten. Ama burada hafta içi de gece bitmiyor. Bütün ülkedeki en popüler gece kulüplerinden biri, Latin-Amerikan ateş yıldızı danslarını uygulayabileceğiniz Fuego’dur. Sadece Malta’nın değil, dünyanın en büyük diskosu Pacheville’de AXIS olarak kabul edilir.

Malta’da kesinlikle görmeniz gereken yerler arasında Gozo ve Comino Adası gelmektedir. Gozo Adası’nda kaleye çıkmanızı ve festivallerine katılabilirsiniz.Comino Adası’nda bir tekne turuna çıkabilir ve yüksek koylarından denize atlayabilirsiniz.Muazzam bir duygu.. Malta’da denize girebileceğiniz en güzel yerler buralardır.

Destansı Temel Reis’in köyü. Safinaz’la hikayeleri burada geçiyor bir de Kabasakal var tabi. Çizgi filmi bir yana, bu Temel Reis’in Malta’da çekilmiş gerçek filmi var. Sırf bu film için inşa edilen dünyanın en güzel köyü burası. Popeye Village’a gitmeden önce filmi izlerseniz daha keyif alırsınız. Filmi izlemeyenlerin de Malta’da uğraması gereken eğlenceli bir yer.

Okul Öncesi Eğitim

Malta’da okul öncesi eğitim çocukların eğitiminin önemli bir parçası olarak görülmektedir. 3-5 yaş arasını kapsamaktadır ve isteğe bağlıdır. Devlete bağlı, Özel ve Kiliselere bağlı ilkokulların anaokullarında gerçekleştirilir. Çoğunlukla karma eğitimdir yani kız ve erkek çocuklar aynı sınıfta öğrenim görürler. Okul öncesi eğitim tüm öğrencilere ücretsiz olarak verilmektedir. 

İlkokul

Malta’da ilkokulda 1980 yılına kadar karma eğitim uygulaması yapılmıyorken, devlete bağlı okullarda 1980 itibariyle karma sınıflar oluşturulmuştur. Fakat kiliselere bağlı okullarda hala kız ve erkek çocukları için farklı sınıflar söz konusudur. Devlete bağlı, Kiliseye bağlı ve Özel ilkokullarda tek ortak kural bir sınıfta öğretmen başına en fazla 20 çocuğun bulunmasıdır. İlkokulunun 4. yılı sonunda tüm çocuklar bir sonraki yıla hazırlık amacıyla İngilizce, Malta Dili, Matematik, Din ve Sosyal Çalışmalar konularında sınava girerler. Bu sistem dezavantajlı durumları ortadan kaldırmak amacıyla yapılmaktadır. Malta’da ilköğretim altı yıl sürer. 6. Sınıfın sonunda hangi öğrencinin hangi ortaokula gireceğini belirlemek amacıyla 4. sınıf sonundaki sınıf konularından tekrar sınava girerler. Başarılı olan öğrenciler junior lyceums adı verilen prestijli ortaokullara devam ederken, başarısız olan öğrenciler  area secondary schools  ismi verilen ortaokullara devam etmektedirler. Bahsi geçen iki okul sistemi de yalnızca kızlara ve yalnızca erkeklere yönelik okullardır.

Ortaokul 

Malta’da bahsedildiği gibi iki farklı ortaöğretim okulu vardır: Ortaöğretim Devlet Okulları (Junior Lyceums) ve Ortaöğretim Alan Okulları (Area Secondary School). Burada beş yıl süren ortaokul, iki yıl oryantasyon dönemi ve üç yıl uzmanlaşma dönemi olarak ayrılır. Bu 5 yıllık dönemin sonunda, öğrenciler Ortaöğretim Sertifikası almak için sınava girerler. Bu sınav Üniversite Giriş Sınavı Sertifika kursu (Six Form Matriculation Certificate Course) için seçilme yeterliliği sağlar.

Lise

Zorunlu eğitim süresi 2 yıl dır. Yaş aralığı 16 ile 18 dir.

Üniversite Giriş Sınav Sertifikası: Üniversite hazırlık okulları (Upper Lyceums ve Sixth Forms) öğrencileri yükseköğrenim programlarına yerleşmelerine olanak sağlayan Üniversite Giriş Sertifikası için hazırlar.

Malta’da eğitim, diğer İngilizce konuşulan ülkelere göre daha ekonomiktir. Bunun farklı nedenleri olmakla birlikte başlıca nedeni; ülke nüfusuna göre dil okullarının fazla olması ve bu fazlalığın okullar arasında rekabete dönüşmesidir. Bunun haricinde ülke Avrupa sınırlarına yakın bir yerde olsa da yaşam koşulları Avrupa ülkelerine göre daha ekonomiktir.

Malta’da 90 günden fazla eğitim alan kişiler, ilk 90 günlük süreyi tamamladıktan sonra haftada 20 saat yarı zamanlı çalışma iznine sahip olacaktır. Öğrencilerin çalışma iznine başvuru yapabilmeleri için en az %75 kursa devam etmiş olmaları ve haftada en az 20 ders alıyor olmaları gerekir.

#iguru_button_65dbb97941a78 .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_65dbb97941a78 .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_65dbb97941a78 .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_65dbb97941a78 .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_button_65dbb97943a41 .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_65dbb97943a41 .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_65dbb97943a41 .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_65dbb97943a41 .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_button_65dbb979458f6 .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_65dbb979458f6 .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_65dbb979458f6 .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_65dbb979458f6 .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_soc_icon_wrap_65dbb979a6ebd a{ background: transparent; }#iguru_soc_icon_wrap_65dbb979a6ebd a:hover{ background: transparent; border-color: #00bda6; }#iguru_soc_icon_wrap_65dbb979a6ebd a{ color: #acacae; }#iguru_soc_icon_wrap_65dbb979a6ebd a:hover{ color: #ffffff; }