ingiltere

İngiltere, Birleşik Krallığı oluşturan 4 ülkeden en geniş ve en kalabalık olandır. 60,095,000 olan Birleşik Krallık nüfusunun %85’i (yaklaşık 50 milyon kişi) İngiltere’de yaşamaktadır. İngiltere, Birleşik Krallık’taki en yoğun nüfusa sahip ülkedir. Birleşik Krallık’taki başlıca din Hıristiyanlıktır. Ancak, Birleşik Krallık başka dinlerin de geniş çapta hoş görüldüğü ve kabul edildiği çok dinli bir toplumdur. Ülke nüfusunun %60’ı Hıristiyan, %25’i inançsız, %5’i Müslüman, %1’i Hindu’dur. Ayrıca önemli sayıda Müslüman ve Hindu nüfusu barındırmaktadır. Ülke popülasyonunun %85,4’ü beyaz, %7,8’i Asyalı, %3,5’i Afrika, %2,3’ü melez ve %0,4’ü Arap etnik çeşitliliğe sahiptir. Birleşik Krallık’ın her yerinde birincil resmi dil olan İngilizce konuşulur. Galce, İskoçça ve İrlandaca gibi başka resmi diller de bulunmaktadır.
Birleşik Krallık parlamenter demokrasi ile yönetilir. Hükümet, halk tarafından seçilir. Her beş yılda bir seçim gerçekleştirilir. Başbakan kabine ve bakanların desteği ile hükümeti yönetir. İngiltere Avrupa Birliği üyesidir. Merkezi Birleşik Krallık hükümetinin yanı sıra İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda için üç ‘devredilmiş yönetim’ bulunmaktadır. Bunlar sağlık, eğitim, kültür, çevre ve ulaşım gibi birçok yerel politika sorunlarından sorumludur. Kraliçe Birleşik Krallık’ta Devlet Başkanı’dır. Anayasal monarşi olarak Kraliçe ülkeye ‘hükmetmez’, fakat kraliyet ailesi Hükümet ile ilgili önemli seremonileri ve resmi rolleri yerine getirir.
Birleşik Krallık’ın ve dolayısıyla İngiltere’nin para birimi sterlindir, Pound da denmektedir. Simgesi £ olup kısaltması GBP’dir.
Birleşik Krallık dünyanın önde gelen ticari bölgelerinden biridir ve Avrupa’da içe yatırım için bir numaralı hedeftir. Birleşik Krallık dünyadaki ilk on üretici ülkeden biridir ve Sağlık, Bilişim ve İletişim Teknolojileri ve Yaratıcı Endüstriler alanlarında Avrupa’nın en büyük endüstrilerine sahiptir.
İngiltere ekonomisi dünyanın en büyük dördüncü ekonomisidir. İngiltere, Sanayi Devrimi’ni Avrupa’da ilk gerçekleştiren ülkedir. Bu sebepten dolayı ekonomisinin bir kısmını sanayi gelirlerinin oluşturması normaldir. Sanayi faaliyetleri dışında, ekonominin büyük bir bölümünü, ticaret (ithalat ve ihracat), tekstil, denizcilik ve bunlara oranla daha az olarak tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır. Ülkede çalışan nüfusun sadece %5’i tarım alanındadır. İklim koşullarının tarıma elverişli olmaması sebebiyle hayvancılık tarıma göre daha geniş bir yer tutmaktadır. Denizcilik ise İngiltere’nin tarihinde olduğu gibi günümüzde de önemli bir yere sahiptir. Dünya üzerindeki en geniş deniz ticaret filolarından birine sahip olan İngiltere Deniz Ticaret Filosu, dünyadaki gemilerin % 10’una sahiptir. Aynı zamanda balıkçılık da uluslararası arenada önemli bir yer tutmaktadır.

İNGİLTERE’YE ULAŞIM

İstanbul-İngiltere arası uçakla seyahat 4 saattir ve Türkiye ile arasında 2 saatlik bir zaman farkı mevcuttur. Londra Heathrow Havaalanı dünyanın en yoğun ikinci uluslararası havaalanıdır. Gatwick Havaalanı da oldukça tercih edilen bir diğer havaalanıdır. İngiltere’ye giderken kullanılabilecek havayolları:

Türk Hava Yolları

Pegasus Airlines

British Airways

Swiss

Air France

KLM

Ukraine International

SunExpress

Aer Lingus

İNGİLTERE’DE ULAŞIM

Britanya, küçük bir adadır. Farklı bölgeler ve şehirler arasında seyahat etmek uzun sürmez ve geniş bir ulaşım ağı vardır.

İngiltere’de seyahat için kullanabileceğiniz birçok ulaşım aracı mevcuttur. Ulaşım kara, hava, deniz ve demiryolu ağlarıyla sağlanmaktadır.

İngiltere’de 336.076 km karayolu bulunmaktadır. Bunun 2.353 km’si otobandır. Demiryollarının uzunluğu ise 18.200 km’yi bulmaktadır. Bir ada ülkesi olarak denizyolu ile ulaşım son derece gelişmiş olup, havayolu ile ulaşım ülkeye ait iki havayolu şirketiyle sağlanmaktadır. Ayrıca özel havayolu şirketleri de mevcuttur.

Trenle seyahat: Birleşik Krallık geniş bir demiryolu ağına sahiptir ve en büyük şehirlerden en küçük köylere kadar her yerde tren istasyonları vardır. Tren biletleri genelde otobüsten daha pahalıdır. Eğer hızlı trene biniyorsanız uçak biletine yakın rakamlar ödeyebilirsiniz. Yine de erken rezervasyon yapmak size tasarruf ettirecektir.

İngiltere’de şehir içi ve şehirlerarası ulaşım seçenekleri epeyce fazladır ve çok gelişmiştir. Şehir içinde yaygın olarak kullanan metro sisteminin dışında, ülkenin dört bir yanı demiryolu ile sarılıdır. Demiryolu, İngiltere’de kullanılan en popüler ulaşım yoludur. Başkent Londra’da, İngiltere’nin diğer yöreleriyle bağlantı sağlayan 8 tren istasyonu bulunmaktadır.

Otobüsle Seyahat: Otobüsle İngiltere’nin çoğu bölgesine ve diğer birçok Avrupa destinasyonuna seyahat edebilirsiniz. Yolculuklar genellikle  trenden daha uzun sürer, ancak ücretler daha ekonomiktir.

Otomobil: Seyahatinizde özgür olmayı tercih ediyorsanız, uzak bölgeyi grupla ziyaret etmeyi planlıyorsanız araba ile yolculuk yapmak uygun bir seçenek olabilir. Çoğu büyük şehir ve kasabada araba kiralama hizmeti sunulmaktadır. İngiltere’de bir araba veya motosiklet sürmek için, geçerli bir ehliyete sahip olmanız ve 17 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir.

Bisiklet: Londra dışındaki şehirlerde ulaşım maliyetleri oldukça düşüktür, bisiklet kiralamak size harika bir çözüm olabilir, ücretsiz olarak dolaşmak için harika bir araçtır.

Yürüme: Şehirleri yürüyerek görmek keşfetmek için idealdir. Çoğu İngiliz şehrinde tarihi ve turistik yerleri yürüyerek keşfedebilirsiniz.

Resmi adı Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı olan İngiltere’ye kısaca Birleşik Krallık (United Kingdom – UK) denir. İngiltere, aslında Birleşik Krallık’ta bulunan ülkelerden birinin adıdır. Fakat ülkemizde tüm Krallığın adıymış gibi yaygın bir kullanım vardır. Bu muhtemelen, Birleşik Krallık’ın en gelişmiş ülkesi ve başkenti olmasından kaynaklıdır.
Büyük Britanya adasının ekonomi, kültür, eğitim ve yönetim merkezidir ve güney üçte ikisini kaplar. Kuzeyde İskoçya, Batıda ise Galler ile komşudur. Britanya takımadalarında Avrupa Kıtası’na en yakın olan ülkedir: Fransa’dan en dar kısmı 52 km genişliğinde olan Manş Denizi ile ayrılır. Manş Tüneli, ülkeyi Avrupa Kıtası’na bağlar. Fransa-İngiltere sınırı, kanalın tam ortasından geçer.
Birleşik Krallık’ın alanı İskoçya’nın kuzey sahili açıklarında yer alan Shetland Adaları’ndan güney batı İngiltere’de Scilly Adaları’nın alt kısımlarına ve denizden Kuzey İrlanda’ya kadar yaklaşık 245.000 kilometrekaredir (95.000 mil2).
Birleşik Krallık’ın toplam sahil uzunluğu yaklaşık 8000 kilometredir (5000 mil). Coğrafyası yeşil çayırlar ve ormanlardan sarp bozkırlar ve dağlara kadar farklılık gösterir. En yüksek dağı İskoçya’da bulunan 1340 metreden fazla yüksekliğe sahip Ben Nevis’tir.

Birleşik Krallık; Atlas Okyanusu, Kuzey Denizi, Manş Denizi ve İrlanda Denizi ile çevrili bir ada ülkesi olduğu için, ülkenin en iç kısımlarına kadar deniz etkisi girmektedir. Bu deniz etkisinden dolayı, İngiltere’de ılıman ve nemli okyanus iklimi hakimdir. Her mevsim yağış görülür. Yağışın en fazla olduğu aylar Eylül, Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak aylarıdır. İngiltere’de genellikle gökyüzü gri renklidir. İngiltere halkı her ne kadar bizim iklimimizin özlemini çekseler de bu gri gökyüzü, İngiltere’ye karakteristik bir özellik katmaktadır. İlkbahar ise yılın en güzel zamanıdır. Ancak İskoçya’da ilkbahar bile yağışlıdır. Kış ayları batıda Galler, kuzeyde ise İskoçya’da, diğer bölümlere göre daha sert geçmektedir. Kış aylarında çok sık kar yağışı görülmektedir. Ilıman bir iklime sahip olan İngiltere’de yaz ayların kuzey bölgelerdeki ortalama sıcaklık 16-24; güney kesimlerde 18-26; kış aylarında ise kuzey kesimlerde sıcaklık sıfırın altına düşer, güney bölgelerde ise sıcaklık 3-6 derece arasında değişir. Yılın onda dokuzunda yağış alan bir ülkedir.

İngiltere, halkın kurallara titizlikle uyduğu bir ülkedir, bu nedenle güvenlidir. 1995 ile 2012 yılları karşılaştırıldığında İngiltere’deki yetişkinlerin maruz kaldığı suç oranları %5.3’ten %2.6’ya düşmüştür. Silahlı ve/veya herhangi bir yaralayıcı aletle yapılan suçlar ise %15 oranında azalmıştır.
Yine de bu suç oranlarının bu denli yüksek olmasının kaygı verici olması kaçınılmazdır. Bu duruma sessiz kalmayan Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığının ulusal güvenlik hakkındaki bir açıklamasına göre; İngiltere’nin suç oranlarına bakıldığında, Danimarka, Avustralya ve Japonya’dan daha az güvenli olduğu kanısına varılsa da Fransa, ABD, Kanada ve Belçika’dan daha güvenli bir yerdir. Çünkü bu ülkelerde hoşgörülen suçlar, Birleşik Krallık’ta dolayısıyla İngiltere’de kesinlikle hoşgörülmez ve en ufak suç bile kayıtlara geçirilir.

İngiltere’de yaşamak veya seyahat etmek ciddi sağlık riskleri içermemektedir, sadece rutubet ve soğuktan kaynaklanan nezle, grip veya romatizma gibi rahatsızlıklarınız olabilir. Yiyecek ile ilgili yasal uygulamalar oldukça katı olduğundan besin maddeleri ile ilgili bir sorununuz olmayacaktır. Çeşme suyu içilebilir durumdadır ancak içindeki kimyasal maddelere alışabilmeniz biraz zaman alacaktır.
İngiltere’ye eğitime gelmeden önce temel sağlık kontrollerinizi yaptırmış olabilirsiniz ancak acil durumlar karşınıza çıkabilir. İngiltere’de 6 aydan fazla full-time öğrenim görecek olan öğrencilerin tümü kayıt yaptırdıkları takdirde İngiliz Milli Sağlık Servisi’nden (National Health Service – NHS ) faydalanabilmektedir. Fakat bu servis için vize başvurusu esnasında yaklaşık 150£ ödenmektedir. Bu servisle doktora muayene olmak ücretsizdir. 6 aydan kısa kalacak olan öğrencilerin ise herhangi bir ücret ödemesine gerek yoktur. Bulundukları süre boyunca İngiliz Milli Sağlık Servisi’nden ücretsiz faydalanabilmektedir.

İngiltere’de modern beslenme düzeni şu şekildedir; sabah kahvaltılık gevrek veya tost gibi kısa süren kahvaltı, öğle yemeğinde sandviç, akşam yemeğinde salçasız ve baharatsız hazırlanmış ve mutlaka protein-karbonhidrat-sebze içeren sağlıklı menü.
Geleneksel İngiliz mutfağı, yüksek kaliteli besinlerin basit tariflerle hazırlanması temeline inşa edilmiştir. Geleneksel İngiliz Kahvaltısı, domuz pastırması, sosis, ızgara domates, kızarmış ekmek, black pudding, fırınlanmış fasulye, mantar ve yumurtadan oluşur.
En popüler meşrubat çaydır. Yaygın bir şekilde tüketilen alkollü içecekler şarap, cider ve İngiliz birasıdır.
Dil okulları çevresinde Türk, Hint, İtalyan gibi farklı mutfakları sunan mekanları da tercih edebilirsiniz.
Temel tarım ürünleri buğday, arpa, beyaz yulaf ve şeker pancarıdır.
İngiltere balıkçılıkta lider ülkelerden biridir. En meşhur atıştırmalık besini ise fish and chips’tir (balık ve patates kızartması).

Birleşik Krallık, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde 25 adet unsura sahipken bunların 17’si İngiltere’dedir. En çok bilinenler Wiltshire’daki Stonehenge, Londra Kulesi, Bath’taki Roma Hamamları ve North Yorkshire’daki Studley Kraliyet Parkı’dır.
Tarihöncesi dönem, Antik Roma, Anglo-Sakson, Gotik ve İngiliz Bahçesi gibi tarihsel mimari stillerinin örnekleri de mutlaka ziyaret edilmelidir.
Futbol en popüler spordur. Dünyanın ilk uluslararası futbol maçı 1872’de İskoçya ile yapılmıştır. FIFA tarafından “Futbolun vatanı” olarak adlandırılan İngiltere, futbolseverler için bir cennet niteliği taşır.
Tenis sporu 19. yüzyılın sonunda İngiltere’de icat edilmiştir.

Her toplum farklı eğitim modeline sahiptir; Çünkü her toplumun ihtiyaçları değişkenlik gösterir. İngiliz eğitim sistemi kendi içerisinde bile farklılıklar barındırır. Galler ve Kuzey İrlanda’da eğitim sistemleri birbirine biraz daha benzerken, İskoçya’da farklılaşabiliyor. Bunun sebebini yerel otoritelerin güçlü olmasına bağlayabiliriz. İngiltere’de merkezi bir sistem genel eğitim sistemini belirlerken, diğer uygulamalarda söz sahibi yerel otoriteler hatta kiliseler olabiliyor. İngiltere’de eğitimdeki amaç geniş kitleleri eğitmek değil, daha çok yetenekleri küçük yaşlardan belirleyip, onlar üzerinde yoğunlaşmak şeklinde oluyor.

Eğitim ile ilgili tüm yetkilerin kiliseler ile ailelerin elinde olduğu Tudor döneminden (1485-1603) günümüze İngiltere’de eğitim ile yetkiler devamlı olarak çeşitli kuruluşlar arasında paylaşılarak yönetilmiştir. Günümüzde İngiltere’de eğitim merkezi olmayan idari bir yapıya sahiptir. Eğitim hizmetlerinde sorumluluklar merkezi hükümet, yerel yönetim otoriteleri, kiliseler ve diğer gönüllü kuruluşlar ile eğitim kurumlarının yönetim organları arasında paylaşılmıştır. Eğitim bakanlığı tarafından genel olarak ulusal eğitim hedefleri, ulusal eğitim politikası ve planlamaları yapılmakta, yerel yönetimler ve okulların yönetim kurulları tarafından da diğer ayrıntılar şekillenmektedir.

Eğitim küçük gruplar şeklinde uygulanır. Gün içerisinde amaçlanan hedefler doğrultusunda sınıftaki köşelerde küçük gruplar halinde çalışılır. İstasyon yöntemi denilen bu yöntemle öğretmen sadece hedeflediği amacı öğretmek için bir istasyonda bulunur. En fazla 4 çocuk ile çalışılır ve bu grubu oluşturan çocukların aynı seviyede olmalarına özen gösterilir. Sırayla bütün çocuklar hedef grupta aynı faaliyeti yapar ve diğer çocuklar diğer istasyonlarda dönüşümlü bir şekilde çalışırlar. Buradaki amaç çocuğun okulda bulunduğu zamanı boş geçirmeden sürekli uyarılıp daha aktif olmasını sağlamaktır ve yapılan faaliyetler büyük oranda çocuk merkezlidir.

İngiltere’deki sistemi 4’e ayırabiliriz;

Okul öncesi dönem

İlköğretim

Ortaöğretim

Yükseköğretim

Bunların her biri de kendi içerisinde dönemlere ayrılıyor.

Okul Öncesi Eğitim

3 yaşında  başlayan ve zorunlu olmayan bir eğitimdir. Nursery school olarak geçer zorunlu eğitim olan 5-6 yaşına kadar devam eder. Okulöncesi eğitim kurumları, Yerel Eğitim Otoriteleri (LEAs) tarafından yürütülen anaokulları, anasınıfları ve bağımsız özel eğitim kurumlarıdır. Bu eğitim kurumları ile birlikte ayrıca aileler tarafından işletilen oyun grupları da bulunmaktadır . İngiltere’de Yerel Eğitim Otoriteleri tarafından sağlanan anaokulları ve anasınıflarında okulöncesi eğitim ücretsiz olarak verilmektedir.

İngiltere’de Okulöncesi Öğretim Programı ilk kez 2000 yılının Eylül ayında, 3-5 yaş arasındaki öğrenciler için uygulanmaya başlamıştır .2008 yılından itibaren de doğumdan zorunlu eğitim kademesine kadar (5 yaş) olan eğitimi kapsayan İlk Yıllar Temel Eğitimi (EYFS) uygulanmasına başlanmıştır.

İlköğretim

Anasınıfı da ilköğretime dahil edilmekte beraber  5-11 yaş arası dönemi kapsar.Anaokulunda çocuklar ödev kültürüne alıştırılı.Matematik ve okuma-yazma öğretilir.Genelde evlerine yakın okullara gönderilir. Tamamen ücretsiz olan bu zorunlu dönem, bazı okul türleri için değişiklik gösterebiliyor. Mesela dileyen çocuğunu Middle school dediğimiz Türkçede karşılığı bulunmayan; fakat 8-9 ile 12-14 yaş grubunu barındıran okullara gönderebiliyor. Daha sonra da senior school dediğimiz okullarda, eğitimine devam edebiliyor.Bu dönem bitip de 11 yaşını tamamlayan öğrencilerin, 11 plus adında bir sınava girip ne tür bir ortaokula gideceği belirleniyor.

1988 yılındaki Eğitim Reformu sonrasında Kabul edilen milli Müfredat gereği eğitimde dört anahtar devre benimsenmiştir;

Key stage 1: 5 – 7 yaşlar arası (Years 1-2) (Infant school)

Key stage 2: 7-11 yaşlar arası (Years 3-6) (Junior school)

Key stage 3: 11-14  yaşlar arası(Years 7-9)

Key stage 4: 14-16 yaşlar arası (Years 10-11)

Key stage 1 ve 2 dönemi genel olarak Primary School olarak adlandırılır. Yani ilköğretim dönemidir. Bu dönemde alınan dersler ve uygulanan müfredat Türkiye’ye göre  farklılıklar gösterir;

-Art and Design(Sanat ve Dizayn)

-Design and Technology(Dizayn ve Teknoloji)

-English(İngilizce)

-Geography (Coğrafya)

-History(Tarih)

-Information and Communication Technology(Bilgi ve İletişim Teknolojileri)

-Mathematics (Matematik)

-Music (Müzik)

-Physical Education(Beden Eğitimi)

-Science(Bilim) gibi dersler veriliyor.

Ayrıca Religious Education(Din Eğitimi)’de Key Stage 1 ve 2 de verilmek zorunda.

Bu dönemde derslerde görsellik ve sosyal aktivite çok önemlidir. Daha çok kendileri ifade edebilme,yaratıcılıklarını sergileme üzerinde dururlar.

Key stage 3 ve 4 secondary school olarak adlandırılır.Alınan dersler primary school’daki derslerle benzerlik gösterir. Türkiye’yle kıyasladığımızda key stage 1,2,3 ders olarak daha hafif kalıyor; ama öğrencilerin becerisini geliştirmek ön plandadır. Bu dönemlerin sonunda SAT(Standart Attainment Tests) denilen ülke geneli sınavlara giriyorlar ama burada öğrencilerin seviyeleri değil, okulların başarıları ölçülüyor. Başarısız olan okullar uyarılıyor. Okullarda öğretmenler sınav yapıyor ama not karşılığı yok, sadece öğrencinin durumunu görmek için. Bundan dolayı öğrenciler için sınıfta kalma diye bir şey de yok. Öğrenci dersine çalışmıyorsa veya istenilen aktiviteleri yapmıyorsa, uyararak, ailesiyle konuşarak veya kurallar çerçevesinde ceza vererek katılımını sağlayacaksınız. Bunun dışında öğretmenin çok fazla yaptırım gücü yok.

Asıl yoğunlaştırılmış dersler key stage 4 ile başlıyor. İki yıllık bir dönem ve sonunda öğrenciler bu dönemde üniversitede gitmek isteyecekleri bölümleri düşünerek zorunlu derslerle birlikte seçmeli dersler seçiyorlar ve bu derslerden yılın belli dönemlerinde GCSE (General Certificate of Secondary Education) denilen sınavlara giriyorlar. Aldıkları puana göre isteğe bağlı üniversitelere hazırlık olan A-level(Advanced level) kurslarına gidebiliyorlar.

Ortaöğretim

Ortaöğretim 11-12 yaşında başlar ve 16 yaşında sona erer. Ayrıca 16 yaşından sonrada isteyenler okulda kalarak 18 yaşına kadar eğitim alabilirler. Devletin ortaokulları Kuzey İrlanda’daki bazı okullar hariç karma eğitim vermektedirler. İngiliz eğitim sisteminde ortaokullar branşlarına göre farklı kategorilere ayrılmaktadır. Bunlar:

Middle School: Öğrenciler Middle School’a 8-9 yaşlarında başlayıp 11-12 yaşlarında bitirirler.

Comprehensive School: Bu okullarda öğrenciler yetenek ve başarı durumlarına bakılmaksızın kabul edilirler.Comprehensive School’larda çok çeşitli dersler gösterilmektedir. Genelde 11-18 yaşları arasındakilere 6 yıl öğrenim imkanı sunarlar. İsteyenler 16 yaşından sonra da okulda kalıp eğitimlerine devam edebilirler. Comprehensive School’lar genelde öğrenci alırken okula yakın oturan öğrencilere öncelik tanımaktadırlar.

Secondary Modern School: Grammar School veya High School’a kabul edilmeyen 11-16 yaş arasındaki öğrencilerin gidebileceği okullardır. Bu okullarda herhangi bir branş eğitimi değil de genel bir eğitim verilir. Secondary Modern School’lar da okula yakın oturan öğrencilere öncelik tanırlar.

Secondary İntermediate: Sadece İrlanda’ya özgüdür. Comprehensive School’a denk eğitim vermektedirler.

Secondary Grammar School: 11-16 yaşları arasındaki öğrencilere branş eğitimi verirler. Ancak 11-plus sınavıyla öğrenci alırlar. Her 100 öğrenciden yalnızca 25’i bu sınavda başarılı olabilmektedir. Dileyen öğrenciler 16 yaşından sonra da okulda kalabilir ve eğitimlerine devam edebilirler.

High School: 11-plus sınavını geçen ancak Secondary Grammar School’a kabul edilmeyen öğrencileri alırlar.

6th Form College: Diğer ortaokullardan mezun olmuş 16 yaşını doldurmuş öğrencilerin 2 sene boyunca GCE A-levels sınavlarına hazırlayan okullardır.

Technical School: Aynı Türkiye’deki meslek liseleri gibidirler.14-18 yaş arası öğrenciler mesleki ve teknik eğitim verirler. Bu okullar “Technical and Vocational Education İnstitute” programında yer alırlar. Ve finansmanları MSC (Manpower Services Commission) tarafından karşılanır.

City Technology College: 11-18 yaş arası öğrenciler teknoloji ve bilim alanında eğitim verirler. Bu okullar genelde İngiltere’nin yoksul mahallelerinde yer almaktadırlar.

Ek olarak İngiltere’de ilköğretim okullarındaki ders yılı süresi ortalama 38 hafta (190 gün), yaklaşık olarak yaz tatili süresi ise altı haftadır. Yaz tatilinin dışında iki hafta Noel tatili ve iki hafta da bahar tatili (paskalya tatili) vardır. Yani İngiltere’de uzun bir yaz tatili yerine belli aralıklarla eğitim yılına yayılmış kısa tatiller mevcuttur.

Zorunlu eğitim sonunda, öğrenciler devam ettikleri okulun türüne bakılmaksızın “Ortaöğretim Genel Eğitim Sertifikası (General Certificate of Secondary Education – GCSE)” sınavına girerler. Bu sertifikayı alan öğrenciler eğer isterlerse, iki yıl sonra da 18 yaşında “İleri Düzey Eğitim Diploması (Certificate of Education at Advanced Level-GCE A-Level)” sınavına girmeye hak kazanırlar. Bu sınav sonucuna göre öğrenciler yükseköğretime devam edebilmektedirler.

Üniversite

Yüksek öğrenim olarak (High school) olarak adlandırılan bu döneme A-Level dediğimiz üniversiteye hazırlık yılları da dahildir. A-Level”, “Lisans” ve “Yüksek Lisans” şeklinde ilerleyen üç aşamadan oluşur.

A-Level zorunlu okul eğitimini tamamlayan öğrenciler üniversiteye başlamadan önce iki akademik yıl boyunca A-Level okullarına giderler. Öğrencilerin hangi üniversiteye yerleşeceği A-Level başarı notuna göre belirlenir. Uluslararası öğrenciler için A-Level derecesine ilave olarak foundation programları da sunulmaktadır. A-Level programları genellikle 2 yıl foundation programları ise 1 yıl sürer.

Lisans eğitimi 2 akademik yıl süren A-Level eğitiminin sonrasında başlar ve toplam 3 yıl sürer. A-Level eğitimiyle birlikte toplam 5 yıllık bir sürede üniversite eğitimi tamamlanmış olur. Foundation eğitimi almayı tercih eden uluslararası öğrenciler, Türkiye’de ki 3 yıllık lise eğitiminden sonra 1 yıl foundation eğitimi alır ve sonrasında 3 yıl daha okuyarak toplam 4 yılda lisans eğitimini tamamlar.. 4 yıllık lise mezunları ise bazı durumlarda doğrudan 3 yıllık lisans eğitimine başlayabilirler. Genel olarak sosyal bilimler alanında lisans diploması alanlar BA (Bachelor of Arts), fen bilimleri alanında lisans diploması alanlar da BSc (Bachelor of Science) olarak adlandırılırlar.

Yüksek Lisans (Master) İngiltere’de çoğu bölümde 1 yıl sürer. Bitirme tezi ise derslerin sona erdiği yaz yada daha sonraki dönemde teslim edilmektedir. Yüksek lisans seviyesinde en yaygın alanlar MA (Master of Arts), MSc (Master of Science), LLM (Master of Laws)’ dır.

İngiltere’de dil okulunun maliyeti bulunduğu şehre, seçilen konaklama tipine, programın uzunluğuna ve yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir.

İngiltere’de dil okullarında okumanın maliyeti; konaklama gibi giderler de hesaba katıldığında, gidilecek okula ve şehre göre ortalama aylık 1200 pound ile 3500 pound arasında değişir.

Genellikle pahalı olarak bilinse de İngiltere’de yaşamak son yıllarda diğer dil okulu ülkelerine kıyasla aynı maliyetlere gelmektedir. Kurlarda yaşanan dalgalanmaların ve İngiltere’nin AB’den çıkış sürecinin getirdiği sonuçlar, İngiltere’yi öğrenciler için diğer ülkelerle aynı ekonomik seviyeye getirdi. İngiltere’de yaşam masrafları Avustralya, ABD, İrlanda gibi seçeneklerle kıyaslandığında ne daha azdır ne de daha fazla. Tercih edilecek şehir ve bölge, yaşam masraflarını hesaplamada çok önemlidir.

Gıda Harcamaları

Temel giderlerinizden biri gıda harcamaları olacaktır. Kendi yemeğinizi kendiniz yaparsanız makul bir harcamayla haftalık ortalama 30-40 £’luk bir bütçeyi gözden çıkarmalısınız. Eğer kendi yemeğinizi kendiniz yapmaz, tüm öğünleri dışarda yerseniz günlük 20-30£ civarında bir maliyetiniz olacaktır.

Alışveriş yaptığınız yeri doğru seçmek de size tasarruf sağlayacaktır. Kendi dairenizde yemek yapabilecek araç gereç ve de yiyecekleri saklamak için buzdolabı varsa gerçekten şanslısınız. Böylece sürekli dışarıdan yemek zorunda kalmaz, kendi damak tadınıza göre yemekler yapabilirsiniz. Ekonomik bir market alışverişi için Tesco, Asda, Poundland veya Lidl’ı tercih edebilirsiniz. Alışveriş için Sainsburys, Marks & Spencer ve Waitrose gibi süpermarketlerin daha pahalı olduğunu unutmayın.

Giyim Maliyetleri

İngiltere’ye dil öğrenmeye gelen öğrenciler genellikle giyim alışverişimi Türkiye’den yaparım diye düşünüyor. Bu kısmen doğru olsa da yine de İngiltere’ye gitmişken alışveriş bazen cezbedici olabiliyor. İngiltere’nin her yerinde giyim alışverişini uygun fiyata yapabileceğiniz yerler bulabilirsiniz. Giysi ve ayakkabı üzerine bir sürü zincir mağaza var. Her bütçeye uygun bir yer mutlaka bulunuyor.

Bir de İngiltere’de ikinci el modası çok yaygındır. İnsanlar çok tarz kıyafetleri çok çok uygun fiyata ikinci el dükkanlarından satın alabiliyor. Giyim kuşam masrafı kadınlar ve erkekler için farklılık gösterir fakat ortalama aylık 40-70 £ civarında para harcamak muhtemeldir.

#iguru_button_66ad82560143c .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_66ad82560143c .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_66ad82560143c .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_66ad82560143c .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_button_66ad8256035f1 .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_66ad8256035f1 .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_66ad8256035f1 .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_66ad8256035f1 .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_button_66ad825605460 .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_66ad825605460 .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_66ad825605460 .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_66ad825605460 .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_soc_icon_wrap_66ad82566ae78 a{ background: transparent; }#iguru_soc_icon_wrap_66ad82566ae78 a:hover{ background: transparent; border-color: #00bda6; }#iguru_soc_icon_wrap_66ad82566ae78 a{ color: #acacae; }#iguru_soc_icon_wrap_66ad82566ae78 a:hover{ color: #ffffff; }