Galler Bayrak

Galler, Birleşik Krallığı oluşturan dört ülkeden biridir. Galler, Birleşik Krallık topraklarının en önde gelen devletlerindendir.Söz konusu bu ülke, bir anlamda İngiltere ve de İskoçya sonrasında ada için en önemli kabul edilen 3’üncü devlet olarak bilinmektedir. Galler’in başkenti ve en büyük şehri Cardiff’tir. Ülke nüfusu 2019 verilerine göre 3,153,000’dir. Nüfus Güney Galler’de yoğunlaşmıştır. Güney bölgeler kuzeye göre daha çok sanayileşmiş ve gelişmiştir. Ülkenin kuzey kısmı daha geleneksel bir hayat yaşar. Roma istilası döneminde 4. yüzyılda Gal halkı Hristiyanlıkla tanışmıştır. 2011 verilerine göre halkın %57.6’sı kendini hristiyan olarak tanımlamaktadır. Galler Presbiteryenlik ülkedeki en yaygın mezheptir. Anglikan Galler Kilisesi ise 2. büyük kilisedir. Nüfusun %32.1’i herhangi biri herhangi bir dine inanmadığını söylerken, nüfusun %7.6’sı ankete yanıt vermemiştir. İslam, çoğunluğu göçmen olan 30 binden fazla insan tarafından benimsenmektedir. Hindu, Sih, Budist, Musevi vb dini inanışlara sahip insanlar da yaşamaktadır. Para birimi İngiliz Sterlini olan Galler, iş imkanları açısından özellikle eğitim ve ticaret alanında burada çalışmak isteyenlere yönelik şanslara sahiptir. David Davies, Simon Lee Evans, Shirley Bassey, Catherine Zeta-Jones, Tom Jones, Michael Sheen, Charlotte Church, Rob Brydon, Katherine Jenkins, Anthony Hopkins, Dylan Thomas ve Rhys Ifans Gallerli ünlülerden bazılarıdır.

GALLER’E ULAŞIM

Türkiye’den Galler’e direkt uçuş bulunmamaktadır. İngiltere’den tren, uçak ya da kara yolu ile Galler’e ulaşabilirsiniz. Cardiff Uluslararası Havalimanı, başkent Cardiff’in şehir merkezine 19 km mesafededir.

GALLER’DE ULAŞIM

Demiryolu, feribot, otobüs, gemi, bisiklet, taksi ve özel araç gibi çeşitli seçenekler sayesinde Galler’de konforlu ve hızlı ulaşım sağlayabilirsiniz.

Galler, Britanya adasının güneybatısında; doğuda Cheshire, Shropshire, Herefordshire ve Gloucestershire kırsal bölgeleriyle, güneyde Bristol Kanalıyla, güneybatıda St. George Kanalıyla ve batı ve kuzeyde İrlanda Denizi’yle çevrili bir yarımadadır. 20,779 km²’lik bir alana sahiptir. 230 mil uzunluğunda kıyı bandına sahiptir. Ülkenin kuzey ve orta bölgeleri dağlıktır. En yüksek dağı Snowdon’dır ve deniz seviyesinden yüksekliği 1085 m’dir.

Galler’de ılıman okyanus iklimi görülür. Gulf Stream’in bir kolu olan North Atlantic Drift nedeniyle Galler’deki sıcaklıklar, normalde beklenenden daha yüksek seyretmektedir. Avrupa’nın en yağışlı ülkelerinden biri olan Galler’de yıl boyunca yağış gerçekleşmekte olup nem oranı oldukça fazladır. Galler’de hava genellikle bulutlu, yağışlı ve rüzgarlıdır; yazlar ve kışlar ılıktır. Hava sıcaklığı ve durumu gün içinde değişkenlik gösterir. Kış mevsiminde hava sıcaklıkları eksi derecelere çok nadir düşmektedir. En soğuk aylar Ocak ve Şubat aylarıdır. İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde sıcaklıklar 14°C ve üstünde seyretmektedir. Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim ayları oldukça ılıman geçer. Yaz mevsimlerinde azami hava sıcaklığı 32°C’dir. En sıcak ay Temmuz ve en güneşli aylar Mayıs ve Ağustos’tur.

Galler’in daha az kozmopolit olması ve yerel halkın uluslararası öğrencilere arkadaşçıl ve yardımsever davranması nedeniyle Galler, dil eğitimi alan öğrenciler için oldukça güvenlidir.

Büyük Britanya, Avrupa’nın en gelişmiş ve ulaşılabilir sağlık sistemine sahip ülkelerinden biridir. Galler, hem yerel halkı hem de uluslararası öğrenciler için kolay ve uygun fiyatlı sağlık sistemi sunmaktadır.

Galler’de en sık tüketilen sebze pırasadır. İngiltere’de kırmızı et deyince akla Galler gelir. Galler halkı tarafından en çok tüketilen et, kuzu etidir. Ülke topraklarının %78’i tarım arazisi olarak ayrılsa da bu alanın çok küçük bir kısmı tarıma uygundur. Topraklarının dağlık olması sebebiyle bölgede büyük ve küçükbaş hayvancılık, dolayısıyla süt ve süt ürünleri faaliyetleri gelişmiştir. Bira ve şarap, Gal halkının tükettiği başlıca alkollü içeceklerdir. Özellikle ev yapımı alkollü içecekler popülerdir. Galler’de deneyebileceğiniz yerel lezzetlerden bazıları:

Cockles: Bacon ve laverbread ile hazırlanan kahvaltıdır.

Laverbread: Deniz börülcesinden yapılmaktadır.

Welsch rarebit: Bölgeye has tostlarda kullanılan peynirdir.

Cawl cennin: Pırasa çorbası.

Cawl: Kuzu yahnisi.

Bara brith: Meyve ekmeği.

Welsch cakes: Tatlı çeşidi.

Dağlar, muhteşem milli parklar, çok sayıda heybetli kale ve tarihi doku ile Galler, dil eğitimi ile tatili birleştirmek isteyen öğrenciler için ideal bir ülkedir. Galler dil okulları, öğrencilerinin sosyalleşmeleri, İngilizce konuşma pratiği yapmaları ve yerel kültürü öğrenmeleri için çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. Galler’de birçok pitoresk şehir ve kasaba vardır. En çok ziyaret edilenleri ise, Galler’in en büyük şehri ve başkenti olan, aynı zamanda da büyük bir İngiliz turizm merkezi olan Cardiff’tir. Galler’in ikinci en büyük kentsel alanı ve Gower’a giriş kapısı olan Swansea, büyük öğrenci nüfusu ile kıyı kasabası olan Aberystwyth ve yine bir üniversite şehri olan Bangor kesinlikle görülmeli. Diğer yandan, Galler’in en büyük ve en iyi korunmuş kalelerinden biri olan Caernarfon Kalesi’ne ev sahipliği yapan Caernarfon, Orta Çağ’a ait etkileyici kalesi ve antika dükkanları ile ünlü Conwy, “İngiltere’nin kitap başkenti” unvanına sahip Hay-on-Wye de görülmeye değer. Kuzey Galler’deki en büyük sahil bölgesi Llandudno, Orta Çağ surlarıyla çevrili zarif sahil beldesi Tenby ve Kuzey Galler’in en büyük şehri olan Wrexham da ülkenin en önemli yerleşimlerini oluşturuyor.

Galler’in okuryazarlık oranı %99’dur. Galler’de zorunlu eğitim, çocuğun beşinci yaş gününü takip eden dönemden itibaren zorunludur. Zorunlu eğitim için evde veya okulda eğitim seçeneği bulunmaktadır. Ancak çoğu ebeveyn, çocuklarının okullarda eğitim almasını tercih etmektedir. Zorunlu eğitim sisteminde 4 basamak bulunmaktadır:

  1. Basamak: 5-7 yaş aralığındaki öğrencilerin devam ettiği; Sanat ve Tasarım, Teknoloji ve Tasarım, İngilizce (Drama dahil), Coğrafya, Tarih, BİT (Bilgisayar), Matematik, Müzik, Beden Eğitimi, Fen Bilimleri derslerinin zorunlu olduğu basamaktır.
  2. Basamak: 7-11 yaş aralığındaki öğrencilerin devam ettiği; Sanat ve Tasarım, Teknoloji ve Tasarım, İngilizce (Drama dahil), Coğrafya, Tarih, BİT (Bilgisayar), Matematik, Müzik, Beden Eğitimi, Fen Bilimleri derslerinin zorunlu olduğu basamaktır.
  3. Basamak: 11-14 yaş aralığındaki öğrencilerin devam ettiği; Sanat ve Tasarım, Vatandaşlık, Teknoloji ve Tasarım, İngilizce (Drama dahil), Coğrafya, Tarih, BİT (Bilgisayar), Matematik, Modern Yabancı Diller, Müzik, Beden Eğitimi, Fen Bilimleri derslerinin zorunlu olduğu basamaktır.
  4. Basamak: 14-16 yaş aralığındaki öğrencilerin devam ettiği; Vatandaşlık, İngilizce (Drama dahil), BİT (Bilgisayar), Matematik, Beden Eğitimi, Fen Bilimleri derslerinin zorunlu olduğu basamaktır. Okullardaki öğrenci/öğretmen sayısı oranı 17:1’dir.

Galler’de zorunlu eğitim, öğrencilerin merkezi GCSE’ye (Ortaöğretim İçin Genel Sertifika Sınavı) katılması ile sona erer. Üniversiteye gitmek isteyen öğrenciler, 12. yıl (16-17 yaş) ve 13.yıl (17-18 yaş) olmak üzere iki sene daha eğitime devam etmektedir. 16. yaşından sonra, iş hayatına atılmak veya bir kolejde meslek edindirme kursuna devam etmek gibi seçenekler vardır.

Yüksek Öğretim: Öğrenciler normalde 18 yaşından itibaren yüksek öğretime başlar. Lisans eğitimi büyük ölçüde devlet tarafından finanse edilir. Lisans eğitimi 3 yıl sürmektedir. Bazı üniversiteler, genellikle iki yıl süren, mesleki temelli bir Hazırlık derecesi (Foundation Degree) sunar.

Londra ve New York gibi dil öğrencilerinin rağbet ettiği yerlerle karşılaştırıldığında, yüksek kaliteye sahip olan Galler’in yaşam maliyetleri öğrenci bütçesine oldukça uygundur.

#iguru_button_67bcb97e3c1e1 .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_67bcb97e3c1e1 .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_67bcb97e3c1e1 .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_67bcb97e3c1e1 .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_button_67bcb97e3dcfd .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_67bcb97e3dcfd .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_67bcb97e3dcfd .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_67bcb97e3dcfd .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_button_67bcb97e3f8c2 .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_67bcb97e3f8c2 .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_67bcb97e3f8c2 .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_67bcb97e3f8c2 .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_soc_icon_wrap_67bcb97ea7c2c a{ background: transparent; }#iguru_soc_icon_wrap_67bcb97ea7c2c a:hover{ background: transparent; border-color: #00bda6; }#iguru_soc_icon_wrap_67bcb97ea7c2c a{ color: #acacae; }#iguru_soc_icon_wrap_67bcb97ea7c2c a:hover{ color: #ffffff; }