Fransa Bayrak

Fransa, resmi adı Fransız Cumhuriyeti (Fransızca: République française) olan bir Batı Avrupa ülkesidir. Başkenti Paris’tir. Fransa, toplamda 26 yönetimsel bölgeye ayrılmış durumdadır. Bunlardan 22’si metropolitan Fransa olarak anılan Avrupa’da Fransa topraklarında bulunan bölgeleri ifade etmektedir. 22 bölgeden ana kara dışındaki tek yer Korsika Adasıdır. Kalan 4 bölge ise Fransa’nın denizaşırı topraklarında yer almaktadır. Fransa’nın resmi dili Fransızcadır. Ülkede İngilizce ve İspanyolca bilinirliği yüksek olmasına rağmen Fransızca dışındaki diller yaygın olarak konuşulmamaktadır.

Avrupa’da bir dönüm noktası olan Fransız devrimi ile, demokrasinin şekillendiği bölge olarak bilinen Fransa’da adalet, eşitlik gibi haklar hukuk çerçevesinde garanti altına alınmıştır. Refah düzeyi en yüksek ülkelerden biridir.

Fransa yönetim biçimi olarak inanç özgürlüğünün anayasal olarak güvence altına alındığı laik bir ülke anlayışını kabul ediyor. Geçmiş yıllarda yapılan bir araştırmaya göre Fransızların %51’i kendilerinin Hristiyanlığın Katolik mezhebine inandığını, %31’i agnostik veya ateist olduğunu, %10’u başka dinlere inandığını, %4’ü İslam inancına mensup olduğunu, %3’ü Protestan mezhebinden geldiğini, %1’i Yahudi, %1’i de Budist olduğunu belirtiyor.

Fransa, 1999’daki Euro sistemi referandumunu baz alarak diğer on Avrupa ülkeleri ile birlikte ortak para birimi olan Euro’yu kullanmaktadır. Ülke tarım ürünleri açısından bolluk ve çeşitlilik ile Avrupa Birliği içinde ilk sırada, süt ürünleri bakımından da dünyada dördüncü sırada (Aynı zamanda Fransa, tarım- besin sanayi ürünleri ihracatta dünya ikincisidir) yer almasının yanında, sanayisi çok güçlü bir ülke olarak ekonomisini sürdürmektedir. Endüstri ise ülkedeki gelirin çeyreğini ve ticaret kazancının %80’inden fazlasını karşılamaktadır.

Fransa’nın şehirleri arasında dillere destan olan müzeleriyle, muhteşem tarihi Eyfel Kulesi ve büyüleyici romantik sokakları ile en çok turist çeken şehirlerin başında Paris öne çıkıyor. Nice şehri ünlü Fransız Rivierası ve muhteşem güzellikteki sahilleri ile biliniyor. Gastronomi ve iş dünyasının kalbinin attığı Lyon şehrinde UNESCO’nun koruma altında aldığı birçok tarihi bölge bulunuyor. Marsilya ise Akdeniz’in en büyük ve en eski ticaret limanına sahip olmakla birlikte onlarca festivalin gerçekleştirildiği canlı bir şehir olarak göze çarpmaktadır.

FRANSA’YA ULAŞIM

Günümüzde Türkiye’den Fransa’ya ulaşım için en çok tercih edilen ulaşım yöntemi havayoludur. Ülkemizde İstanbul ve Ankara’dan neredeyse haftanın her günü Fransa’ya direkt ve aktarmalı uçuşlar bulunmaktadır. Havayoluyla Paris, Bordeaux, Nice, Marsilya, Nantes ve Lyon’a seyahat edilebilir. Avrupa’da en yoğun hava trafiğine sahip kentlerden biri olan Fransa’nın başkenti Paris’te 3 uluslararası havalimanı bulunmaktadır. Paris’in havalimanları önem sırasına göre, Paris-Charles de Gaulle, Paris-Orly ve Beauvais-Tille havalimanlarıdır. Paris-Charles de Gaulle ve Paris-Orly Havalimanları, Türkiye’den Paris’e direkt uçuş imkanına sahiptir ve yolculuk 3 saat 45 dakika sürer. Beauvais Havalimanı ise aktarmalı uçuşlara sahiptir. Havaalanlarından Paris merkezine ulaşım için, tren, taksi veya otobüs seçenekleri kullanılmaktadır.

Avrupa’nın birçok kentinden Fransa’nın başkenti Paris’e trenle ulaşım sağlanmaktadır. Şehirde merkez olarak kabul edilen ana tren garı bulunmamaktadır. Şehrin çevresine dağıtılmış 6 tren istasyonu, metro ağıyla birbirine bağlanmış durumdadır.

FRANSA’DA ULAŞIM

HAVAYOLU

Fransa’nın tüm büyük şehirlerinde hem ülke içi hem de ülke dışı ulaşım için havalimanları bulunmaktadır.

Paris-Charles de Gaulle Havalimanı

Havaalanı ve Paris arasındaki ulaşım için taksi, kiralık araç, otobüs ve metro kullanılabilir. Engelli bireylere yönelik özel hizmetler de sunan havaalanı ile Paris arasındaki mesafe sadece 25 km’dir.

Paris-Orly Havalimanı

Fransa’daki en önemli ikinci havalimanı Paris-Orly’dir.Paris’in, yaklaşık 14 kilometre güneyde bulunur. Paris-Orly Havaalanından kuzeydeki Charles de Gaulle’ye otobüs servisi hizmeti bulunmaktadır.

Nice Cote D’Azur

Fransa’da yolcu trafiği açısından üçüncü sırada yer alan bir diğer güzel havalimanı ise Nice Havaalanıdır. Nice şehrine ve Cote d’Azur bölgesine gidecekler için idealdir.

Marseille Provence Havaalanı

Marsilya kentine 30 kilometre mesafede yer almaktadır.

Bordeaux

Bir diğer önemli havalimanı, Bordo eyaletinde bulunan Bordeaux havalimanıdır. Şehre otobüs, kiralık araç veya taksi ile ulaşabilirsiniz. 

Lyon Saint Exupéry Havaalanı

Lyon’da yer alan havaalanının altyapısı, Avrupa hizmetinin tüm gereksinimlerini ve standartlarını karşılamaktadır.

SU TAŞIMACILIĞI

Su taşımacılığının ülkede de yaygın olduğunu belirtmekte fayda var. Çoğunlukla, Fransa ve İngiltere arasında ve Fransa ile İrlanda arasında çalışan konforlu feribotlarla temsil edilmektedir. Fransa’nın kıyı bölgeleri boyunca seyahat etmek istiyorsanız feribot servisini kullanabilirsiniz. Turistler arasında çok popüler olanlar, Marsilya veya Toulon’dan doğrudan Corsica’ya giden yolcu gemileri ve feribotlardır. Paris civarında, özellikle de turizm mevsiminin ortasında, turistlerin çevredeki çeşitli turistik yerleri görme fırsatına sahip olacağı çeşitli küçük eğlence tekneleri vardır. Gemiler, hizmete ve kültürel programa bağlı olarak sınıflarda farklılık gösterir.

DEMİRYOLU

Fransa, Avrupa Birliği’ndeki ekonomik olarak en gelişmiş ülkelerden biridir. Bu nedenle ülkede kaliteli bir ulaşım altyapısı bulunmaktadır. Trenler; yüksek hızlı, hızlı ve banliyö trenleri olmak üzere üç ana tipe ayrılmaktadır. Biletlerin maliyeti seyahat mesafesi, tren tipi ve yolculuk zamanı gibi değişkenlere göre belirlenmektedir.

Metro

Başkent Paris’te metro çok yaygın bir toplu taşıma yöntemidir. Metro sadece başkente değil, yakındaki banliyölere de hizmet vermektedir. Başlıca bölgelere ek olarak, metroyla Fransa’nın başkentini en yakın şehirlere bağlayan beş bölgesel bölge daha bulunmaktadır.

KARAYOLU

Ülkenin karayolu ağı yaklaşık 1.000.000 kilometredir. Karayolu ağı otoyollara, ulusal yollara ve departman yollarına ayrılmıştır. Ancak ülkedeki yol kalitesinin çok yüksek olmasına rağmen, özellikle büyük şehirlerde turistlerin araba ile seyahat etmeleri genellikle çok zor. Bunun nedeni, ülkede park yeri sıkıntısı olması ve ayrıca yoğun saatlerde trafik sıkışıklığı yaşanmasıdır.

Otobüs

Otobüsler bir şehirden diğerine durmadan ulaşmak gerektiğinde en popüler ulaşım seçeneği haline gelmektedir. Ayrıca, Fransa’nın başkentinde, gece boyunca hareket etmeyi sevenler için tasarlanmış gece otobüsleri de vardır.

Taksi

Fransa’da taksi kullanımı da oldukça popülerdir. Taksi yolculuklarının fiyatları akşamları, hafta sonları veya tatillerde daha pahalı olabilmektedir.

Bisiklet

Fransa’ya ılık mevsimde gelirseniz, mükemmel bir ulaşım seçeneği bisiklet kiralamak olacaktır. Ülkenin hemen her yerinde, bazı şehirleri diğerlerine bağlayan özel bisiklet yolları bulacaksınız.

Fransa, ana kara toprakları Batı Avrupa’da bulunan ve dünyanın pek çok bölgesinde denizaşırı toprakları olan bir ülkedir. Kıta Fransası, güneyde Akdeniz’den kuzeyde Manş Denizi ve Kuzey Denizi’ne, doğuda Ren Nehri’nden batıda Atlas Okyanusu’na kadar yayılan topraklarda yer alır. Fransızlar, ülkelerini topraklarının biçiminden ötürü Altıgen (L’Héxagone) olarak adlandırırlar. Fransa’nın Avrupa kıtasındaki komşuları Belçika, Lüksemburg, Almanya, İsviçre, İtalya, İspanya, Monako ve Andorra’dır. Akdeniz’de İtalya’ya ait Sardinya Adası’ndan sadece 12 km uzaktaki Korsika adası da Fransa’ya aittir. Sahip olduğu denizaşırı illerde de, Fransız Guyanası aracılığıyla Brezilya ve Surinam’a, Saint Martin Adası aracılığıyla da Hollanda Antilleri’ne sınırı vardır. Fransa, Manş Denizi’nde deniz yüzeyinin altından geçen Manş Tüneli’yle Birleşik Krallık’a bağlanmaktadır. Metropolitan Fransa olarak adlandırılan, ülkenin Avrupa sınırları içinde bulunan bölümü, kıtanın batı bölümünde yer almaktadır. Ancak Fransa; Kuzey Amerika, Karayipler, Güney Amerika, Hint Okyanusu, Büyük Okyanus ve Antarktika’ya yayılan geniş bir coğrafyada çok sayıda il ve özel bölgeye de sahiptir. Bunlardan doğrudan Fransa’ya ait olanlar denizaşırı iller; kendi içlerinde bağımsız, savunma konusunda Fransa ile anlaşmalı olan ortak ülkeler ise collectivités d’outre-mer kısaca COM (Türkçe: Denizaşırı Topluluklar) olarak adlandırılır.

Akdeniz, okyanus ve karasal iklim özelliklerinin buluştuğu Fransa’da genelde ılıman bir iklim görülmektedir. Ülkenin kuzeybatısında okyanus iklimi hüküm sürmektedir. Bu bölgede ortalama sıcaklık 6°C olup, Temmuzda 16°C’dir. Nem oranı çok yüksek, ortalama yağış miktarı ise 900 mm dolayındadır. Okyanus ve kara iklimleri arasında bir geçiş bölgesi olan Paris Havzasında yıllık sıcaklık ortalaması 12°C’dir; yaz aylarında sıcaklık 33 °C’ye kadar çıkmaktadır. Akdeniz ikliminin etkisi, Güneydoğu ve Aşağı Rhône Nehri ovalarının yanı sıra Alpler’in güney kesimi, Massif Central’ın güneydoğu yamaçları ve Pireneler’in doğu kesimine kadar uzanmaktadır. Bu bölgede kış aylarının sıcaklık ortalaması 6°C ve 8°C arasında değişmektedir.

Fransa’nın suç oranları 2000-2014 yılları arasında azalmış olup her 100.000 kişide 1.2 vakaya düşmüştür. Paris’te suç oranı oldukça düşük olsa da kalabalık yerlerdeki yankesicilik vakaları yüksektir.

Tüm öğrencilerin Fransa’ya gitmeden önce sağlık sigortası yaptırması zorunludur. Bunun nedeni öğrencilerin AB ülkeleri dahilinde sağlık sigortası olmadan sağlık hizmetlerinin çok pahalı olması ve özel sağlık sigortalarının acil durumları da kapsıyor olmasıdır.

Fransa mutfağı ve yemek kültürünün kökeni Orta Çağlara kadar uzanmaktadır. Fransız mutfağı, Fransa’nın kolonileşme dönemi ile beraber büyüyen topraklarıyla orantılı olarak geliştiği görülmektedir. Marie-Antoine Carême gibi aşçılar yüksek aşçılık sanatı denilen, büyük özen ile hazırlanan yemek tarzını geliştirerek Fransız mutfağına önemli katkılarda bulunmaktadır. Yemek kültürü Fransa’nın coğrafi bölgelerine göre büyük farklılıklar göstermektedir. Kırmızı et çeşitlerinden deniz ürünlerine ve süt ürünlerine varan çok farklı gıda Fransa mutfağını şekillendirmektedir. Mutfağın öne çıkan öğeleri şarap ve peynir olarak benimsenmektedir. Dünyaca ünlü şaraplarını tüm dünyaya ihraç etmenin gururunu ve sayısı 1000’i geçen peynir çeşidi ile de dünyanın önde gelen peynir üreticilerinden olduğunu göstermektedir. En ünlü peynir çeşitleri Brie, Camembert ve Rokfor olarak bilinmektedir. Fransız mutfağının dünyaya mâlolmuş ya da dünyaca tanınan diğer yemekleri arasında kruvasan, salyangoz yemeği, baget ekmeği, kaz ciğeri ve crème brûlée (krem brule) sayılmaktadır.

Fransa, tarihî yapıtlarla dolu şehirlere, tatil merkezlerine, kayak alanlarına, kumsallara ve kırsal bölgelere ev sahipliği yapmaktadır. Fransa, dünyada en çok turistin ziyaret ettiği ülkelerden biri olma ve gezi rehberi listelerinde ilk sıralarda olma özelliğini sürekli korumaktadır. Fransa’da bilinmesi gerekenler ve gezilecek yerler olarak Eyfel Kulesi, Louvre Müzesi, Versay Sarayı, Musée d’Orsay, Arc de Triomphe, Pompidou Merkezi, Mont-Saint-Michel, Chambord Şatosu, Sainte-Chapelle, Haut-Kœnigsbourg Şatosu, Puy de Dôme, Musée Picasso, Carcassonne, Paris-Disneyland Turu not edilebilir.

Paris:

Müzeleri, eski binaları ve köprüleri, edebiyatı, cafe’leri ve yeme-içme çeşitliliği ile Paris kesinlikle görülmesi gereken yerlerdendir.

Cote d’Azur:

Fransa’nın ünlü lavanta bahçeleri, turkuaz renkli sahillerinn yer aldığı güney şerididir.

Bordeaux ve Nantes:

Şarap ve yemek turları için en güzel rotalardan bir tanesidir.

Lyon:

Sokak festivalleri ve Fransız mutfağı için listenize almanız gereken duraklardan biridir.

Cannes:

Ünlü Cannes film festivali yapıldığı dönemde gitmek farklı bir deneyim olacaktır.

Fransa’da zorunlu eğitim 16 yaşına kadardır. 18 yaşına kadarki eğitim sistemi, anaokulu öncesi, anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere dört bölüme ayrılmıştır:

Pré-maternelle (anaokul öncesi): 2 yaşındaki öğrenciler için sunulan ve zorunlu olmayan okuldur.

Maternelle (anaokulu): 3 yaşındaki öğrenciler için sunulan ve zorunlu olmadığı halde, Fransa’daki 3 yaşındaki çocukların %97’sinin devam ettiği okuldur.

École Primaire (ilkokul): 6-11 yaş arası öğrenciler için sunulan ve zorunlu olan 5 yıllık okuldur.

Collège (Ortaokul): 11-15 yaş arası öğrenciler için sunulan ve zorunlu olan 4 yıllık okuldur. Ortaokuldan mezun olduktan sonra isteyen öğrenciler mesleki eğitime başlayabilir.

Lycée (Lise): 15-18 yaş arası öğrenciler için sunulan 3 yıllık okuldur.

Mesleki Eğitim: İki çeşittir:

BTS (brevet de technicien supérieur), lise 1. sınıftan sonra başlanılan ve iki sene süren meslek lisesidir.

DUT (diplôme universitaire de technologie), öğrencinin seçtiği meslek için üniversite eğitimidir.

Yükseköğrenim: Üç çeşittir:

Üniversite: Lisans, yüksek lisans ve doktora derecesinde eğitim sunar. 

Grandes Écoles: Yüksek lisans derecesi sunan 3 yıllık okuldur.

Meslek okulu: Sanat, mimari, turizm gibi meslekler için lisans ve yüksek lisans üniversite derecesi sunan okullardır.

Fransa’da dil eğitimi alırken yaşam giderleri Avrupa ülkelerine kıyasla biraz daha yüksektir. Büyük şehirlerde yaşayanların yaşam maliyetleri, küçük şehirlerde yaşayanlara göre daha fazladır. Paris, “Worldwide Cost of Living 2019” (Dünya Genelinde Yaşam Maliyetleri 2019) araştırmasına göre dünyanın en pahalı şehirleri sıralamasında 1. sırada yer almaktadır. Fransa’da öğrenim gören üniversite öğrencilerinin yarı zamanlı çalışma hakkı bulunmaktadır. Fransa’da saatlik asgari ücret yaklaşık 10 Euro’dur.

#iguru_button_67bcb980b2256 .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_67bcb980b2256 .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_67bcb980b2256 .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_67bcb980b2256 .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_button_67bcb980b3f46 .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_67bcb980b3f46 .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_67bcb980b3f46 .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_67bcb980b3f46 .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_button_67bcb980b5a53 .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_67bcb980b5a53 .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_67bcb980b5a53 .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_67bcb980b5a53 .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_soc_icon_wrap_67bcb98120725 a{ background: transparent; }#iguru_soc_icon_wrap_67bcb98120725 a:hover{ background: transparent; border-color: #00bda6; }#iguru_soc_icon_wrap_67bcb98120725 a{ color: #acacae; }#iguru_soc_icon_wrap_67bcb98120725 a:hover{ color: #ffffff; }