BAE bayrak

Dubai, Arap Yarımadasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) yedi emirliğinden birisidir.Dubai, BAE’nin kuzey kıyısında, Abu Dabi ve Şarika emirlikleri arasında yer almaktadır. Yüzölçümü 4.115 km2 olan emirliğin nüfusu 2.672.849’dur.Nüfusunun sadece %17’si yerli Arap vatandaşlar; %53’ü Hindistan, %13’ü Pakistan, %7’si Bangladeş, %2’si Filipinler, %1’i Sri Lanka’dan gelen ve BAE vatandaşı olmayan göçmenlerdir. 1968 yılına kadar İngiltere’nin yönetimi altındaydı. 1971’de Birleşik Arap Emirlikleri’ne katıldı.Deniz taşımacılığı kentiyken 1969 yılında bulunan petrol kaynakları sayesinde ekonomisi hızla büyümeye başladı.Ulusal ekonomisi, petrol, yolcu ve kargo taşımacılığı, turizm, havayolları, gayrimenkul işlemleri ve mali hizmetleri gibi çoklu temeller üzerine kurulmuştur.Dubai en pahalı kentler sıralamasında, Orta Doğu’da birinci, dünyada yirmi ikinci sıradadır.2006 yılında 7.6 milyon ziyaretçi ile dünyada en çok ziyaret edilen 7. kenti olmuştur.Birleşik Arap Emirlikleri’nde resmi dil Arapçadır. Burç Dubai gökdeleni, 829.8 m yüksekliğiyle dünyanın en yüksek binasıdır.Burç El Arap Oteli, dünyadaki tek 7 yıldızlı oteldir.Dünyanın en geniş çiçek bahçesi olan “Dubai Mucize Bahçe”, 45 milyon çeşit çiçek barındırmaktadır.

Haftalık çalışma ve tatil günleri istisnalar hariç olmak üzere Türkiye’den farklıdır. Resmi çalışma günleri Pazar, Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembedir. Resmi haftasonu tatil günleri: Cuma ve Cumartesi’dir. Haftanın ilk günü Pazar, son günü Cumartesidir. Özel şirketler, resmi tatil günleri hariç saat 08:00-13:00 arası çalışıp 13:00-16:00 arası öğle tatili, 16:00-20:00 arası tekrar çalışırlar. Resmi daireler Pazar, Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri sadece 08:00-14:00 arası çalışırlar. Yani öğleden sonra ve resmi haftasonu günleri (Cuma ve Cumartesi) resmi daireler kapalıdır.

Dubai’ye Ulaşım: Royal Jordanian, EgyptAir, Ethiopian, Kuwait Airways, Air Astana, Turkish Airlines, MEA, Qatar Airways havayolu firmaları Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında direkt veya aktarmalı uçuşlar düzenlemektedir. Direkt uçuşlar 4 saat sürerken, aktarmalı uçuşlar 8 saat sürebilmektedir. Dubai şehir merkezine mesafeleri ile birlikte Dubai’ye en yakın havalimanları, Dubai Uluslararası Havalimanı (6.11 km), Sharjah International Havalimanı (23.27 km), Abu Dabi Havalimanı (114.27 km)dır. Dubai Uluslararası Havalimanından Dubai şehir merkezine otomobil ile 6 dakika, otobüs veya metro ile 15 dakikada ulaşabilirsiniz. Sharjah International Havalimanından Dubai şehir merkezine otomobil ile 30 dakika, toplu taşıma ile 2 buçuk saatte ulaşabilirsiniz. Abu Dabi Havalimanından Dubai şehir merkezine otomobil ile 1 saat, toplu taşıma ile 3 saatte ulaşabilirsiniz.

Dubai’de Ulaşım: Dubai halkının %6’sı toplu taşıma kullanmaktadır. Gelişmiş otobüs sistemi, 2008 yılında 110 milyon insanı taşımıştır. Arabistan yarımadasının ilk şehir tren ağı olan Dubai metro, dünyanın ikinci en ucuz metro taşımacılığını sağlamaktadır. Dubai Deniz Otobüsü ve deniz taksileri deniz ulaşımı için kullanılır. Ayrıca Dhov adı verilen geleneksel yelkenli tekne ve Abra adlı geleneksel tekne ile de suyolu taşımacılığı yapılmaktadır. Yalnızca kadınlara hizmet veren pembe tabanlı Kadın Taksileri vardır.

Birleşik Arap Emirlikleri; Orta Doğu’da Arap Yarımadası’nın güneydoğusunda bulunan, Umman ve Suudi Arabistan’la komşu olan ülkedir. BAE, Abu Dabi, Dubai, Acman, Füceyre, Resü’l-Hayme, Şarika ve Ummül-Kayveyn adlı yedi emirlikten oluşmaktadır. BAE’nin toplam alanı yaklaşık 83.600 kilometrekaredir. BAE sahili, Basra Körfezi’nin güney kıyısında yaklaşık 650 km boyunca uzanmaktadır.

Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Basra Körfezi kıyısında yer almaktadır. Bir şehir olmasının yanı sıra, aynı zamanda ülkenin yedi emirliğinden birini oluşturur. Dubai emirliği güneyde Abu Dabi, kuzeydoğuda Sharjah ve güneydoğuda Umman Sultanlığı ile sınırları paylaşmaktadır. Emirliğin küçük bir eksklavı olan Hatta, üç tarafı Umman ve (batıda) Ajman emirlikleri ve (kuzeyde) Ras Al Khaimah emirlikleri ile çevrilidir. Deniz seviyesinden sadece 16 m yükseklikte yer almaktadır. Dubai, doğrudan Arap Çölü’nün içinde yer almaktadır. Dubai’de doğal bir ırmak veya vaha bulunmamaktadır. Ancak Batı Hacar Dağları içinde çok sayıda gölcük ve geçitler bulunur. Dubai’nin güney bölgesi kum tepeleri ile kaplıdır. Dubai’nin topografyası BAE’nin güney kısmından önemli ölçüde farklıdır, çünkü Dubai’nin peyzajının çoğu kumlu çöl desenleriyle vurgulanırken, çakıl çölleri ülkenin güney bölgesinin çoğuna hakimdir.

Sıcak çöl iklimi yaşanan Dubai’de yaz mevsimleri ortalama 42⁰C ile çok sıcak, rüzgarlı ve nemlidir. Kış mevsimleri ortalama 23 ⁰C’dir. Ancak şehir ısıyla başa çıkmak için oldukça donanımlıdır; alışveriş merkezleri, kamu tesisleri ve taksiler ve otobüs durakları gibi ulaşım dahil tüm kapalı alanlar klimalıdır.

2019 verilerine göre dünyanın en az suç işlenen 7. güvenli şehir Dubai’dir. Dubai polisi raporlarına göre, 2017 yılında adli vaka oranı %15 azalmış, ancak uyuşturucu madde operasyonları %8 artmıştır. Aynı yıl Emniyet genel müdürü, adli vakaların %86’sını çözüldüğünü gururla ifade etmiştir. Aynı rapora göre, her 100.000 insan başına düşen cinayet miktarı 0.3’ten 0.5’e düşmüştür. Fiziksel şiddet ve saldırganlık suçları ise 2013’teki 100.000’de 2.2 oranından 2017’de 1.2’ye düşmüştür. Soygunculuk 2013 yılındaki 2.1 oranından 2017’de 0.2’ye düşmüştür. Otomobil hırsızlığı oranı ise 3.8’den 1.7’ye düşmüş, çalınmış olan otomobillerin hepsi de Dubai polisinin üstün çabası ile bulunmuştur. Küçük hırsızlıklar, yankesicilik, dolandırıcılık ve cinsel istismar küçük bir oranda işlenmeye devam etse de genellikle şiddet ve silah içermeyen suçlardır.

2013 yılında Dubai Sağlık Başkanlığı, yeni bir sağlık reformu uygulaması yapmaya başlayacaklarını açıkladı. Bu yeni uygulamaya göre Dubai’deki vatandaş olan veya olmayan herkes makul fiyatlı ve kaliteli sağlık hizmeti alabileceği sosyal sağlık güvencesine sahip olacaktır. Bu reforma göre turist vizesi veya oturma izni alabilmek için ülkeye gelmeden önce sağlık güvencesi yaptırmak bir önkoşul haline gelmiştir.

Dubai’de 200’den fazla yerleşik vatandaşının çok kültürlü mutfağını yansıtan binlerce kafe, yemek arabası ve restoran seçeneği ile tüm iştah, kültür ve bütçelere hizmet verilmektedir. Helal, vejetaryen, vegan, glutensiz, etçil veya peskateryan yiyecek seçenekleri arasından dilediğinizi tercih edebilirsiniz. Ünlü şefleri ile beş yıldızlı otel restoranları, aileniz ziyarete geldiğinde gitmek için son derece uygundur. Ayrıca dürüm stantlarından sahildeki yiyecek arabalarına kadar birçok uygun fiyatlı yerel yemekler bulunur.

Dubai dünya devlerinin özelliklerinden harika bir karışım elde etmiş, nüfusunun büyük çoğunluğunu dışarıdan gelen insanlardan aldığı için onların kültürünü de içinde barındırmakta. Örneğin, ABD fast-food restoranı Wendys’ten yemeğini yedikten sonra hemen karşısından İngilizlerin ünlü kahvecisi Costa’dan kahvenizi içebilirsiniz.

Alkollü içki satışı yasalarca sınırlandırılmıştır. Ancak sadece otellerde hizmet veren restaurant, bar, pub gibi mekanlarda hiçbir yaptırım olmadan tüketilebilir. Domuz eti ve ürünlerinin satışı sadece Müslüman olmayan müşteriler için yasaldır.

Yurtdışında dil eğitimi planlayan öğrenciler, Dubai konusunda en çok tedirgin eden konu Dubai’nin İslami kurallara bağlı olan sıkı yönetimidir.  Ancak sanılan aksine Dubai bir şeriat ülkesi değildir. Ülkeye eğitim ya da turistik amaçla giriş yapan yabancı uyruklu insanlar, Dubai sokaklarında özgürce dolaşabilir, plajlarında istedikleri gibi denize girebilirler. Hatta haftanın belirli günleri gece kulüpleri sadece kadınlara açık ve ücretsiz. Çok temiz bir ülke olan Dubai’de sokakta veya herhangi bir yerde çöp görmek imkansızdır. İstisnasız olarak her yer çok temizdir. Denizleri de inanılmaz derecede temiz ve güzeldir. Yüzmek, jet ski, deniz bisikleti, parasailing, dalış, sörf ve flyboard yapabileceğiniz birçok su sporu merkezi vardır. En çok rağbet gören etkinlik çölde safaridir.

Dünyanın en popüler alışveriş merkezleri olan City Walk, City Centre Mirdif ve Dubai Mall ile Dubai, Ortadoğu’nun alışveriş alışveriş başkenti ünvanını layıkıyla yerine getirmektedir. Sürekli olarak festival, fuar ve konserlerle şehir çok canlı durumdadır. Dünyaca ünlü sanatçıların konserlerini ya da sergilerini görebilirsiniz. Öğrenciler, müze, hayvanat bahçesi gibi gezilere katılabilirler. Mükemmel kış iklimi, dünya standardında otelleri, harika kolaylıkları, değişik sporları ve boş zaman etkinlikleri ve üstün alışverişiyle, Dubai’nin herkese sunabileceği bir şeyi vardır.

Dubai’de çok kültürlü bir yaşam olduğu için farklı eğitim sistemleri bulunmaktadır. Dubai’de yaşayan yabancı topluluklar kendi okullarını kurabiliyorlar. Bu nedenle Japonya, İran, Fransız gibi özel müfredatlı okullar bulunmaktadır. Özel okullar kendi müfredatlarını oluşturmakta özgürdürler. IB (International Baccalaureate), İngiliz, Amerikan, Sabis gibi eğitim müfredatları kullanılabiliyor. Okullar devlet tarafından düzenli olarak denetlenir ve bu denetimlerden sonraki oluşturulan raporlar şeffaf bir şekilde açıklanır. Zorunlu olmamakla birlikte 3 yaşında anaokulu birinci sınıf, 4 yaşında anaokulu 2. sınıf öğrenimi hizmeti bulunmaktadır. 5 yaşına gelen öğrenciler ilkokul 1. sınıfa başlar.

Birleşik Arap Emirliklerinde 3 adet devlet üniversitesi ve 50 adet özel üniversite bulunmaktadır. Devlet üniversiteleri sadece BAE vatandaşlarını kabul ederken özel üniversiteler tüm öğrencilere açıktır. Özel üniversitelerin çoğunda eğitim dili İngilizce’dir. Bu nedenle yabancı öğrencilerin Arapça öğrenmeleri zorunlu değildir. İngiltere gibi ülkelerin prestijli üniversiteleri başta Dubai olmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri’nde bir çok üniversite açmıştır. Dubai’deki hem özel hem devlet üniversitelerinin eğitimleri oldukça yüksek kalitede olduğu için, İngiltere, ABD, Kanada gibi ülkelerde denklikleri çoğunlukla tanınmaktadır. Dubai nüfusunun %10’u üniversite veya lisansüstü eğitime sahiptir.

Dubai’nin para birimi Birleşik Arap Emirlikleri Dirhemidir (AED). 1 AED’nin Türk lirası karşısındaki değeri 1.8 TL’dir. Yani neredeyse 2 TL. Sanılanın aksine, Dubai’de yaşam maliyetleri de diğer ülke alternatiflerine kıyasla son derece makuldür. Şehir merkezinde, oldukça konforlu gökdelenlerde paylaşımlı bir ev kiralamanın maliyeti tüm giderler dahil aylık 500-600 USD aralığındadır. Öğrenciler, konaklama hariç diğer yaşam giderleri için aylık 300 USD harçlık ile son derece konforlu bir hayat yaşayabilir. Yeme içme vb yaşamsal giderler için öğrenciye ortama 350-400 USD yeterli olacaktır.

12 hafta ve üzeri dil okuluna kayıt olan öğrencilerin yasal olarak çalışma izinleri olmaktadır. Yani haftada part-time 20 saatlik bir çalışma izinleri bulunmaktadır. Öğrenciler saatlik ücretle ya da aylık ücretle maaşlarını alabilirler. Öğrenciler saatlik ücretler 25 AED – 80 AED arasında para kazanabilmektedir. Aylık olarak maaş alan öğrenciler 2,000 AED civarında para kazanabilirler. Ancak yaz aylarında iş bulma oranı da düşüktür.

Ayrıca Dubai diğer dil eğitimi veren destinasyonlardan farklı olarak öğrencilere kendi mesleklerini yapma olanağı tanımaktadır. Bir bilgisayar mühendisliği mezunu öğrenci yeterli ingilizceyi edindikten sonra bilgisayar mühendisi olarak Dubai de kalıp oturma izni alıp profesyonel olarak kendi mesleğini yapabilme olanağına sahiptir. Bu bütün meslekler için gereklidir. Dil okulu ile birlikte çalışma avantajından yararlanan öğrenciler hem kendi masraflarını karşılayabilmekte hem de pratik anlamda dil yeterliliklerini artırabilmektedirler. Dünyanın çoğu yerinde olduğu gibi bahşişler %10’u geçmeyecek şekilde hesaplanır.

#iguru_button_66adfa9ca9b67 .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_66adfa9ca9b67 .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_66adfa9ca9b67 .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_66adfa9ca9b67 .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_button_66adfa9cad992 .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_66adfa9cad992 .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_66adfa9cad992 .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_66adfa9cad992 .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_button_66adfa9cb1755 .wgl_button_link { color: rgba(255,255,255,1); }#iguru_button_66adfa9cb1755 .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,115,61,1); }#iguru_button_66adfa9cb1755 .wgl_button_link { border-color: transparent; background-color: rgba(136,196,79,1); }#iguru_button_66adfa9cb1755 .wgl_button_link:hover { border-color: transparent; background-color: rgba(102,144,61,1); }#iguru_soc_icon_wrap_66adfa9d2978c a{ background: transparent; }#iguru_soc_icon_wrap_66adfa9d2978c a:hover{ background: transparent; border-color: #00bda6; }#iguru_soc_icon_wrap_66adfa9d2978c a{ color: #acacae; }#iguru_soc_icon_wrap_66adfa9d2978c a:hover{ color: #ffffff; }