Almanya Federal Cumhuriyeti, Kuzeyinde Kuzey Denizi, Danimarka ve Baltık Denizi; Doğusunda Polonya ve Çek Cumhuriyeti; Güneyinde Avusturya ve İsviçre; Batısında Fransa, Lüksemburg, Belçika, Hollanda bulunan Orta Avrupa ülkesidir. Yüzölçümü 357.578 km2’dir. 83 milyonluk nüfusu ile Avrupa Birliği’nin en kalabalık ülkesidir. Birleşmiş Milletler, NATO veG8’e üyedir. Başkenti Berlin’dir ve diğer önemli şehirleri Hamburg, Münih, Köln, Frankfurt, Stuttgart ve Leipzig’dir. Para birimi EURO’dur. Almanya on altı eyaletten oluşur. Sosyal güvenlik sistemiyle yüksek yaşam kalitesine sahiptir. Kalabalık nüfusu, gelişmiş ekonomisi, bilim ve teknoloji alanındaki liderliği sayesinde Avrupa’da ve dünyada önemli bir konuma sahiptir. 101 Alman, Nobel ödülü sahibidir. Bu kişiler arasında Röntgen X ışınlarını keşfeden fizikçi Wilhelm Conrad Röntgen vardır. Almanya, Türkiye’nin en önemli ticaret ortağıdır. Türkiye de 1000 den fazla Alman şirketi bulunmaktadır ve her yıl 3 milyonu aşkın Alman turist Türkiye’yi ziyaret etmektedir. Almanca; Almanya, Avusturya ve İsviçre`nin resmi dilidir. Dünyada basılan her beş kitabın biri Almancadır. Ülkenin %20’si yabancı veya yabancı kökenlidir. En büyük azınlık grubu 4.5 milyon nüfus ile Türklerdir. Diğer azınlıklar ise Yunanistan, Polonya ve Hırvatistan’dan göç edenlerdir. 46 milyon Hıristiyan, 5 milyon İslam, 30 milyon inançsız demografisi, ülkenin dini inanç çeşitliliğini ve çokkültürlülüğünü yansıtır. Resmi dili Almanca olmakla birlikte, Danca, Sorbca, Romence, Frizce, Aşağı Almanca gibi yerel dil ve lehçeler ve Türkçe, Lehçe, Balkan dilleri ve Rusça gibi diller önemli miktarda insan tarafından konuşulur. Dünyada Almanca 100 milyon kişinin anadili ve 80 milyon kişinin ikinci dilidir.

ALMANYA’YA ULAŞIM
Almanya uçuş mesafesi İstanbul’dan 2 saat 30 dakikadır. İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden Almanya’ya hergün aktarmalı veya direkt uçuşlar bulunmaktadır. Türkiye’den Berlin, Bremen, Köln, Düsseldorf, Frankfurt, Friedrichshafen, Hamburg, Hannover, Baden-Baden, Leipzig, Münih, Münster, Nürnberg ve Stuttgart gibi önemli şehirlere Türkiye’den kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Şehiriçi ulaşımın gelişmiş olduğu ülkede, havalimanlarından havalimanı servisi, tren, otobüs, taksi ve kiralık araç gibi çeşitli seçeneklerle şehir merkezine konforlu bir şekilde ulaşabilirsiniz.
ALMANYA’DA ULAŞIM
Almanya’da ulaşım sistemi ileri seviyededir. Bazı güzergahlarda hız sınırı olmayan büyük geniş motorlu araç yolu (otoban) ve planlı otoyolları motorlu taşıt kullanımını konforlu ve kullanışlı hale getirmiştir. Ancak ülkenin en ücra yerine dahi en hızlı ulaşım şekli olan tren şehirlerarası ulaşımda birincil tercihtir. Bisiklet yollarının güvenli ve rahat olması nedeniyle bisiklet kullanımı o kadar yaygındır ki, otobüsten daha çok bisiklet kullanılır. Yürüme, bisiklet ve tramvay en çok kullanılan ulaşım yöntemleridir.
Almanya, Orta Avrupa’da bulunan bir ülkedir. Kuzeyinde Kuzey Denizi, Danimarka ve Baltık Denizi; doğusunda Polonya ve Çekya; güneyinde Avusturya ve İsviçre; batısında Fransa, Lüksemburg, Belçika ve Hollanda bulunmaktadır.Almanya’da Kuzeyden Güneye inildikçe yükselti artar. Önemli nehirleri Ren, Tuna ve Elbe’dir.
Kuzeybatı ve Kuzey bölgelerinde ılıman okyanusal iklim yaşanır, her mevsim devam eden yağışlar yaz döneminde artar. Doğuda karasal iklim hakimdir; çok soğuk kış mevsimi ile çok kuru ve sıcak yaz mevsimi yaşanır. Orta ve güney Almanya, karasal ve okyanusal iklim arasında bir geçiş bölgesidir. Ocak ayındaki ortalama en düşük sıcaklık 3,3°C iken Haziran ayında ortalama en yüksek sıcaklık 19,8°C’dir.
Almanya, Avrupa’daki en güvenli ülkelerden biridir. Almanya’da güvenliğin bu denli yüksek olmasının sebeplerinden en önemlisi yüksek yaşam seviyesidir. Sağlık, eğitim ve sosyal güvenlik sistemleri oldukça iyi işler. Bu nedenle vatandaşları suça itecek olumsuz sosyal durumlar minimuma iner. Geleneksel olarak Almanlar kurallara uyarlar. Hiçbir suç hoşgörülmez. Komşular (Alman olup olmaması önemli değil) birbirlerini korur ve önemserler. 6 yaşındaki çocuklar bile yanlarında bir yetişkin olmadan okula yürüyerek giderler. Ancak bununla beraber 16 yaşından küçük çocuklar akşam 10’dan sonra hala dışarıda ise, ebeveynlerine ceza kesilir. 16-18 yaş arasındakiler için ise sokağa çıkma yasağı gece yarısı başlar.
Almanya’da yaşayan herkes sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. Almanya bu konuda çok hassastır. Ancak bu şekilde olması öğrenci adaylarının lehinedir. Ayrıca sağlık masraflarının aşırı yüksekliği nedeniyle pratik olarak herkesin sigorta yaptırmasında fayda vardır. Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerden giden öğrenciler ülkeye girmeden önce yurt dışında geçerli olan bir sağlık sigortası yaptırmalıdırlar. Rutin aşılar önerilmektedir: kızamık / kabakulak / kızamıkçık (MMR) aşısı, difteri / boğmaca / tetanoz (DPT) aşısı, çocuk felci virüsü aşısı vb gibi.
Alman mutfağı, domuz eti, sığır eti ve kümes hayvanları gibi et ürünleri; peynir gibi süt ürünleri, ekmek gibi tahıl ürünleri; kuşkonmaz, patates, soğan, lahana, havuç, şalgam, ıspanak ve fasulye gibi sebzeler geleneksel mutfağın bileşenleridir. Alabalık, turna balığı, sazan, levrek, ringa, ton balığı, uskumru, somon ve sardalya en çok tüketilen balıklardır. En çok kullanılan baharat hardal olmakla birlikte, maydanoz, defne, kekik, soğan, karabiber, ardıç meyvesi, kimyon ve sarımsaktır. Elma, erik, vişne ve çilek başta olmak üzere meyvelerden yapılan pasta ve turtalar en çok tüketilen tatlılardır. 12. yüzyıldan beri Güney Almanya bölgesindeki fırıncıların amblemi olan Pretzel, kıvrık şekillendirilmiş hamurdan yapılan bir fırında pişmiş ekmek çeşididir. Ekmek çeşitliliği 6,000 adet olan Almanya’da başlıca tüketilen türler çavdar, kepek, buğday, ayçiçeği tohumu, balkabağı tohumu, soğan ekmekleridir. Bira, şarap ve korn en çok tüketilen alkollü içecek türleriyken; kahve, elma suyu, gazlı içecekler ve maden suyu yaygın tüketilen alkolsüz içeceklerdir. Şebeke suyu ise içmek için güvenli olup, yaygınlıkla tüketilmektedir. Kahve, Saksonya’da oldukça popülerdir. 1908 yılında bir tencerenin ağzına bir tane süzgeç kağıdı yerleştirerek ilk kahve filtresini icat eden, Saxon bir kadın olan Melitta Bentz’dir. İtalya’dan spagetti ve pizza, Türkiye’den döner kebap, Avusturya’dan şinitzel, ABD’den hamburger ve Çin, Yunan, Hint ve Tai mutfakları, Almanların beğenerek yedikleri yiyecek ve içeceklere sahiptir.
Almanya’nın başkenti Berlin’de harika restoranlardan gece hayatına, müzeler ve sanat galerilerinden Brandenburg Kapısı, Charlottenburg Sarayı ve Berlin Katedrali gibi muhteşem yapılara kadar, aradığınız herşeyi bulmak mümkün. Almanya’da binlerce kale ve saray bulunuyor, ancak Bavyera’daki Neuschwanstein, bunların en ünlüleridir. Her yıl 1 milyon 400 bin kadar ziyaretçi, kaleyi, göz alıcı çevre yerleşkesini ve ünlü ‘Hall Of The Singers’ı görmek için buraya akın ediyor.
Berlin Müze Adası 1 kilometrekarelik alan üzerinde bulunuyor. Müzelerin tamamını hakkıyla gezerseniz 1 günde bitirmeniz dahi zor. Müze Adası’ndaki tüm müzeleri gezebilmenizi sağlayan, indirimli kombine bilet imkanı da bulunmaktadır. Son yıllarda dünyanın en yaşanabilir şehirleri arasında seçilen Münih, görkemli tarih ile modern şaheserlerin, alışveriş ile kültürün, göller, dağlar ve bir sürü doğal güzelliğin şehir hayatıyla harmanlandığı, mutlaka gezip görülmesi gereken bir yer. Almanya’nın Bundesliga olarak bilinen ulusal futbol ligi, Dünyada stadyumlara en çok ortalama taraftar çeken spor ligidir. Almanya’daki diğer önemli takım sporları arasında çim hokeyi, buz hokeyi, basketbol, hentbol, voleybol, beyzbol ve Amerikan futbolu sayılabilir.
Vorschulklassenden (ilkokula hazırlık sınıfları): Aileler genellikle 3 ile 6 yaş arasındaki çocuklarını okul öncesi eğitim alabilmeleri için anaokula göndermektedir. Ebeveynlerin çocuklarını anaokuluna göndermesi zorunlu değilken birçok aile bu eğitim seviyesinin önemini bildiğinden çocuklarını anaokuluna göndermektedir.
Grundschule (ilkokul): Almanya’da zorunlu eğitim altı yaşında başlar ve çoğu eyalette dokuz yıl sürer. Çocuklar Grundschule’e (ilkokul) 4 yıl boyunca devam ederler. Müfredatta sosyal bilimler, tarih, coğrafya, biyoloji, fizik ve kimya alanlar bulunmaktadır. Alman eğitim sistemi öğrencilerin müzik, sanat ve zanaat derslerindeki yaratıcılıklarını güçlendirmek adına birçok etkinlik ve gezi düzenlemektedir. Eskiden sadece ortaokullarda yer alan yabancı dil eğitimi ilkokul seviyesinde de verilmeye başlanmış ve daha iyi sonuçlar alındığından bu seviyede verilen yabancı dil dersleri arttırılmıştır.
Ortaöğretim: Öğrenciler ilkokuldan sonra 4 farklı okullardan birine devam etmektedir. Buradaki seçimi öğretmen ve aile yaparken, öğrencinin ilgi, yetenek ve becerileri göz önünde bulundurulmaktadır:
- Gymnasium, en yetenekli öğrencileri bünyesinde barındırır ve onları üniversiteye hazırlar;
- Realschule, orta düzeydeki öğrenciler için yaygın olan öğretim kurumlarıdır;
- Hauptschule, öğrencileri mesleki eğitime hazırlar ve
- Gesamtschule veya kapsamlı okul her üç uygulamayı da bünyesinde bulundurur.
Ayrıca Förderschulen (fiziksel veya zihinsel engelliler için) adında okullar da bulunmaktadır.
Üniversite: Gymnasium’dan mezun olan öğrenciler Abitur derecesine de sahip oldukları için, herhangi bir sınava girme zorunluluğu olmaksızın üniversiteye başlayabilir. Almanya devlet üniversiteleri, dünyadaki en kaliteli yükseköğretim kurumları olmalarına rağmen eğitimi ücretsizdir. Alman Üniversiteleri, dünyanın en büyük şirketleri, sanayi işletmeleri, sivil toplum kuruluşları, devlet kurumları ve yerel yönetimlerle ortak çalışmalar yaparak, öğrencilerin derslerdeki teorik bilgilerini güncel uygulamalarla pekiştirme fırsatı sunmakta ve öğrencilerin mezuniyet sonrası iş sahibi olmalarını kolaylaştırmaktadır.
Dil eğitimi için Almanya’da bulunan yabancı öğrencilerin çalışma izni yoktur. Almanya’da en büyük gider payına kiralar sahiptir. Diğer bir gider ise ulaşımdır, ancak öğrenciler çoğu şehirlerde öğrenci kartıyla bedava ulaşım sağlamaktadır.