NEREDEDİR
Leipzig, Almanya’nın Saksonya eyaletindedir ve merkezi konum olarak Kuzey Alman Ovası’nın güney kısmında yer almaktadır. Weisse, Elster ve Parthe Nehirlerinin ise kesiştiği noktada bulunur ve Berlin’le arasında 150 km mesafe vardır. Kentin eski şehir bölgesi yaklaşık 1 km²’dir.
SAAT FARKI
Leipzig yerel saati, Türkiye saatinden 2 saat geridedir.
ULAŞIM
Leipzig’e Ulaşım: Leipzig’e en yakın havalimanları Leipzig’e mesafeleri ile birlikte; Leipzig 14.30 km, Dresden Havalimanı 99.35 km, Erfurt Havalimanı 106.98 km’dir. Leipzig-Halle Havalimanından şehir merkezine ulaşım, otomobil ile 30 dakika, tren ile 30 dakika sürmektedir. İstanbul’dan Dresden Havalimanına uçuş süresi 5 saattir. Dresden Havalimanından Leipzig şehir merkezine ulaşım, otomobil ile 1 buçuk saat, tren ile 2 saat sürmektedir. Ayrıca Avrupa’nın en büyük tren garına sahip olan Leipzig’e Almanya’nın tüm şehirlerinden tren seferleri yapılmaktadır.
Leipzig’te Ulaşım: Otobüs, tren,bisiklet, tramvay, taksi, araç kiralayarak, yürüyerek şehir içinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Toplu taşıma hizmetleri gece de devam etmektedir.
MASRAF
Başkent Dresden’e göre daha küçük ve olan Leipzig; Münih, Berlin gibi metropollere göre daha ucuz bir kenttir.
ÇALIŞMA İMKANI
Almanya’da dil okulu öğrencilerinin çalışma imkanı bulunmamaktadır.
SAĞLIK SİSTEMİ
Almanya’da yaşayan herkes sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. Almanya bu konuda çok hassastır. Ancak bu şekilde olması öğrenci adaylarının lehinedir. Ayrıca sağlık masraflarının aşırı yüksekliği nedeniyle pratik olarak herkesin sigorta yaptırmasında fayda vardır. Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerden giden öğrenciler ülkeye girmeden önce yurt dışında geçerli olan bir sağlık sigortası yaptırmalıdırlar. Rutin aşılar önerilmektedir: kızamık / kabakulak / kızamıkçık (MMR) aşısı, difteri / boğmaca / tetanoz (DPT) aşısı, çocuk felci virüsü aşısı vb gibi.
GÜVENLİK
Leipzig şehri, dil okul öğrencileri için güvenli bir şehirdir. Yurt dışı seyahatlerinde alınması gereken klasik önlemler (kalabalık yerlerde dikkatli olmak, dilenciler vb) Leipzig’te de yeterli olacaktır.
Leipzig şehrinde sıcak ve ılıman iklim görülmektedir. Leipzig’te belirgin yağış görülmektedir. En kurak aylarda bile yağış miktarı oldukça fazladır. Köppen-Geiger iklim sınıflandırmasına göre Cfb olarak adlandırılabilir. Leipzig’in yıllık ortalama sıcaklığı 8.9 °C ‘dır. Yıllık ortalama yağış miktarı: 518 mm’dir. 30 mm yağışla Şubat yılın en kurak ayıdır. Ortalama 61 mm yağış miktarıyla en fazla yağış Haziran ayında görülmektedir. 18.1 °C sıcaklıkla Temmuz yılın en sıcak ayıdır. Ocak ayında ortalama sıcaklık -0.3 °C olup yılın en düşük ortalamasıdır.
Leipzig mutfağı geleneksel Sakson mutfağı özelliği taşımaktadır. Ünlü yemekleri arasında etli hamur işleri ile kızarmış domuz ve şnitzel vardır. Yine Sakson halkının vazgeçilmezlerinden olan kahveyi de Leipzig’in birbirinden güzel kafelerinden birinde yudumlayabilirsiniz. Alman mutfağı yöresel çeşitlilik gösterir. Alman mutfağı denince akla ilk gelen şey elbette sosistir. Domuz etinden üretilen Berliner sosisi damak tadınıza uymuyorsa, Frankfurter adı verilen dana sosislerini tercih edebilirsiniz. Patates de Alman yemeklerinin vazgeçilmez bir malzemesidir. Hem yemeklerde hem de yemek yanı garnitür olarak sıklıkla patates kullanılır. Sosis ve patatesin bir arada olduğu meşhur yemekleri Currywursttur. Almanya denince akla gelen ilk içki elbette biradır. Klasik arpa birasının yanı sıra Almanya’da, Türkçesi Beyaz Bira anlamına gelen ve buğdaydan yapılan “WeissBier” da bulunur. Alman mutfağı pastacılık ve fırıncılık açısından son derece gelişmiştir.Dünyanın en özel ekmeklerini tadabileceğiniz Almanya’nın tatlıları da meşhurdur. Mutlaka tatmanız gereken bu tatlılar arasında başlıcası Black Forest Cake’tir. Popüler Restoranlar Stadtpfeiffer, Zills Tunnel, Atacolypse, Barthel’s Hof, Apels Garten, Sol y Mar. TheWestin Leipzig otelin en üst katlarında yer alan Falco restoranında şehir manzarası eşliğinde farklı yemekler yiyebilirsiniz. Madler Pasajı’nın da en önemli özelliklerinden biri sadece Leipzig’in değil, Almanya’nın da en ünlü restoranlarından birine ev sahipliği yapmasıdır. Auerbachs Keller, 1538 tarihli bir birahanedir. Etli hamur işleri ve kızarmış domuzun ağırlıkta olduğu Geleneksel Sakson mutfağından örnekler sunuluyor. Burada yemek sonrası servis edilen Quarkkaulchen denilen tatlı patates püresi ve yanında frambuazlı dondurmadır.
Festivaller: A Capella Koro Festivali (8-16 Mayıs), Richard Wagner Festivali (22-31 Mayıs), Klasik Airleben Festivali (10-11Temmuz), Schumann Festival Haftası (5-13 Eylül), Mendelssohn Festivali (17-27 Eylül), Leipzig BachFest (Haziran), Açıkhava Klasik Müzik Dinletileri (Ağustos), Highfield Müzik Festivali (Ağustos).
Resmi Tatiller: 1 Ocak Yeni Yıl, 6 Ocak Epifani, Nisan Paskalya, 1 Mayıs İşçi Günü, 14 Mayıs İsa’nın Göğe Yükselişi, Mayıs Kutsal Pazartesi, 4 Haziran Katolik Yortusu, 3 Ekim Almanya’nın Birleşmesi, 1 Kasım Azizler Günü, 25 Aralık Noel Bayramı.
EĞLENCE
Leipzig’te çok şaşalı bir gece hayatı yoktur. Gece eğlenilebilecek mekanlar genelde Markt Meydanı ve çevresinde yaygınlaşmıştır. Eğlence mekanları daha çok sıralanmış şekilde Barfussgässchen boyunca konumlanmıştır.Burada pub ve gece kulübü bulabileceğiniz gibi meşhur Alman birası içebileceğiniz bira bahçeleri de mevcuttur. Eğer dans etmeyi seviyorsanız şehir merkezindeki Nachtcafe uygun olabilir. Bu mekanda ünlü DJ’ler konuk oluyor. Markt Meydanı yakınındaki Spizzde gece kulübünde müziğe 80’ler ve 90’lar hakim. Eski şehir duvarının karşısında yer alan Moritzbastei adlı komplekste konser ve kabare gösterileri için iki sahne mevcut. Ayrıca içerisinde barlar, dans kulüpleri ve kafeler de yer alıyor. Caz ve blues tercih edenlerin mekanı ise Pfeffermühle. Gündüz ise Tekne Turu yapabilirsiniz. Karl Heine Kanalı boyunca tekne turu yaparken çiçeklendirilmiş evler, kemerli köprüler, lüks malikaneler,kano ve küçük teknelerle tur yapan öğrenciler gezinize eşlik edecektir.
ALIŞVERİŞ
Leipzig hem modern alışveriş merkezlerinin hem de geleneksel eşyaların bulunduğu çarşıların yer aldığı bir şehirdir. Çarşılarda geleneksel yiyecekler ve antikalar satılırken alışveriş merkezlerinde dünya markalarına ait ürünleri bulabilirsiniz. Königshaus ve Messehofspassage bölgesi mağazaların bulunduğu yerlerdir ayrıca yine bu kesimde kitapçılar ve hediyelik eşya dükkanlarına rastlamak da mümkündür. Specks Hof, Barthels Hof, Städtisches Kaufhaus şehrin önemli alışveriş merkezleridir. Kentte kurulan pazarlar ise Cumartesi günleri Leipzig Merkez Stadyumu yanında kurulan taze yiyecek pazarı ve kentin Eski Sergi Merkezi’nde her Pazar günü kurulan yerel pazardır.
GEZİ
St. Thomas Kilisesi: Gotik tarzda 12. yüzyıla inşa edilen St. Thomas Kilisesinde 1539 yılında Martin Luther, konuşma yapmıştır. Ünlü Alman besteci Johann Sebeastian Bach, 1723’ten ölümüne kadar, yani 1750 yılına kadar bu kilisede kantorluk yapmıştır. Bach’ın ölümünün ardından, mezarı uzun süre Johannis Kilisesi’ndeydi. Ancak bu kilisenin 1943 yılında bombalanmasının ardından Bach’ın kemikleri 28 Temmuz 1950’den sonra St. Thomas Kilisesi’ne taşınmıştır. Mozart bu kilisedeki orgda bestelerini çalmıştır. Mendelsshon, Bach’ın ölümünün ardından kilisede Bach’ın “St. Matthew Passion” adlı eserini çalmıştır. Richard Wagner ise burada vaftiz edilmiştir.
Bach Müzesi: Hayatının 27 senesini Liepzig’de geçirmiş olan Bach’ın zamanında yaşadığı ev, hemen St. Thomas kilisesinin karşısında yer alıyor ve günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Müzede Bach’ın zamanında kullandığı eşyaları, müzik aletlerini ve yazdığı eserlerden örnekleri görmek mümkün. Müzenin bir odasında ise Bach’ın bestelediği eserleri dinleyebiliyorsunuz.
Uluslar Muharebesi Anıtı (Völkerschlachtdenkmal): 500 bin kişinin katıldığı ve 120 bin kişinin öldüğü 1813 Leipzig Muharebesi anısına 1913 yılında yapılmıştır. Anıt, Napolyon’un Leipzig’de aldığı yenilgiyi simgelemektedir. Anıtın yüksekliği 91 metre, uzunluğu 80 metre ve genişliği 70 metredir.
Aziz Nikolai Kilisesi (Nikolaikirche): Johann Sebastian Bach, 1723-1750 yılları arasında St. Thomas Kilisesi ile birlikte bu kilisenin de müzik direktörlüğünü üstlenmiştir. Aziz Nikolai Kilisesi, 1989’da komünist kurallara karşı barışçıl başkaldırının yapılması gerekliliğinin çağrısının yapıldığı ilk yer olmuştur.
Leipzig Operası (Oper Leipzig): Agustusplatz’da 1693 yılında yapılan Leipzig Operası, en eski opera sahnelerinden biridir. Opera binasında 1273 kişilik seyirci alanı mevcuttur.
Panorama Kulesi: Augustus Meydanı’nda yer alan 120 metrelik Panorama Kulesi, kenti tepeden fotoğraflamak isteyenler için idealdir.
Eski Belediye Binası(Altes Rathaus): Rönesans tarzındaki bu yapı günümüzde Kent Müzesi olarak hizmet veriyor.
Leipzig Üniversitesi ve Paulinum Kilisesi: 1409 senesinde I. Frederick tarafından yaptırılan üniversitede Leibniz, Ranke, Goethe,Nietzsche, Wagner ve Angela Merkel gibi önemli kişiler okumuştur. Zaman içinde bu üniversite restore edilerek Paulinum Kilisesi ile birleştirilmiştir.
Gewandhaus Konser Salonu: Üniversiteye çok yakın konumda bulunan Gewandhaus konser salonunun dünyaca ünlü Gewandhaus orkestrasının kuruluş tarihi 1743’dir.
Mendelssohn Evi: Günümüzde müze olarak hizmet veren Felix Mendelssohn Bartholdy’nin zamanında yaşadığı evde Mendelssohn’un kişisel eşyaları sergilenmektedir. İnteraktif salonundaki bilgisayar sisteminde orkestra şefliği denemeleri yapabilirsiniz. Bir başka odada ise Mendelson’un eserlerini dinleyebilirsiniz.
Spinnerei: Plagwitz bölgesinde yer alan Spinnerei eski bir keten fabrikasıdır. 1992’den beri sanat tutkunlarına ev sahipliği yapan bölgede 100 adet sanat atölyesi ve 12 galeri yer almaktadır.
Plagwitz bölgesi: Leipzig’de de sanat denildiğinde ilk akla gelen bu yerde neredeyse tüm binaların dış duvarları bir tuvale dönüşmüştür.
Genel Almanca: Haftalık ders sayısı 20, 24, 28 gibi seçeneklere sahip olan programın süresi 1 haftadan 50 haftaya kadar değişebilmektedir.
Yarı Yoğun Almanca: Standart Almanca programına nazaran haftalık daha fazla ders sayısı ve yoğun ders içeriği bulunmaktadır.
Yoğun Almanca: Yarı Yoğun Almanca programına göre haftalık daha fazla ders sayısı ve yoğun ders içeriği bulunmaktadır.
Akşam Okulu: Genel Almanca, Sınavlara hazırlık, mesleki almanca vb programların gündüz değil de akşam saatlerinde verilmesidir.
Sınavlara Hazırlık: TELC, TestDAF, Goethe gibi sınavlara hazırlanma için tasarlanmış programdır.
Mesleki Almanca: Yöneticilik, hukuk, öğretmenlik, mühendislik, tıp, havacılık gibi mesleklere özgü tasarlanmış programdır.
Birebir Dersler: Öğrencinin ihtiyacına göre içerik, ders sayısı ve ders saatleri gibi çeşitlendirilmiş birebir programdır.
Lise öğrencileri için Kış Kampı: Almanca öğrenirken kış sporları ve tarihi turistik geziler gibi etkinlikler düzenlenen programdır.
Okulöncesi yaş grubu için yaz kampı: Yaz mevsimi spor ve gezi etkinliklerini içeren, çocukların hem eğlendiği hem de Almanca öğrendiği programıdır.
Öğretmenin Evinde Almanca: Öğretmen ile birlikte konaklayarak ev ortamında Almanca programı.
Kombine Program: Öğrencinin ihtiyacına göre ders sayısı belirlenerek oluşturulmuş, sınıf+birebir eğitim programıdır.
Leipzig Dil Okulları