NEREDEDİR
Kassel, Almanya‘nın ortasında, Hessen eyaletinde Fulda nehrinin kıyısında yer almaktadır.
SAAT FARKI
Almanya yerel saati, Türkiye’den 2 saat geridedir.
ULAŞIM
Kassel’e Ulaşım: Kassel’e Türkiye’den direkt uçuş yoktur. Şehir, ülke merkezinde olduğu için, şehre ulaşım için çeşitli seçenekler bulunmaktadır. Kassel’e en yakın havalimanları mesafeleri ile; Frankfurt Havalimanı 53.41 km, Erfurt Havalimanı 146.22 km, Frankfurt-Hahn Havalimanı 146.63 km’dır. Kassel şehir merkezine; Frankfurt Havalimanından otomobil veya tren ile 2 buçuk saatte; Frankfurt-Hahn Havalimanından otomobille 3 buçuk saatte Erfurt Havalimanından otomobille 2, trenle 3, otobüsle 4 saatte; Paderborn Lippstadt Havalimanından otomobille 1 buçuk saatte Hannover havalimanından otomobille 2, trenle 2, otobüsle 2 saatte ulaşabilirsiniz.
Kassel’de Ulaşım: Otobüs, tramvay, tren ve taksi ile şehir içinde ulaşım yapabilirsiniz.
YAŞAM MASRAFLARI
Kassel, diğer Almanya şehirleriyle karşılaştırıldığında düşük yaşam masraflarına sahiptir.
ÇALIŞMA İMKANI
Almanya’da dil okulu öğrencilerinin çalışma imkanı bulunmamaktadır.
SAĞLIK SİSTEMİ
Almanya’da yaşayan herkes sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. Almanya bu konuda çok hassastır. Ancak bu şekilde olması öğrenci adaylarının lehinedir. Ayrıca sağlık masraflarının aşırı yüksekliği nedeniyle pratik olarak herkesin sigorta yaptırmasında fayda vardır. Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerden giden öğrenciler ülkeye girmeden önce yurt dışında geçerli olan bir sağlık sigortası yaptırmalıdırlar. Rutin aşılar önerilmektedir: kızamık / kabakulak / kızamıkçık (MMR) aşısı, difteri / boğmaca / tetanoz (DPT) aşısı, çocuk felci virüsü aşısı vb gibi.
GÜVENLİK
Kassel, oldukça güvenli bir şehirdir. Özellikle şehir merkezi, uluslararası öğrencileri için konforlu ve güvenlidir.
Kassel’de Sıcak ve ılıman bir iklim hakimdir ve belirgin yağış görülmektedir. En kurak aylarda bile yağış miktarı oldukça fazladır. Köppen-Geiger’e göre iklim Cfb’dir. Kassel’in yıllık ortalama sıcaklığı 9.6 °C ‘dır. Yıllık ortalama yağış miktarı: 631 mm’dir. 38 mm yağışla Şubat yılın en kurak ayıdır. Ortalama 72 mm yağış miktarıyla en fazla yağış Haziran ayında görülmektedir. 18.5 °C sıcaklıkla Temmuz yılın en sıcak ayıdır. Ocak ayında ortalama sıcaklık 0°C olup yılın en düşük ortalamasıdır.
Kassel’de Bolero, Schöne Aussicht1a, Restaurant Orangerie, Humboldt 1a, Osteria, Boccaccio, Eberts, Eigenart 116, Düsseldorfer Hof, Restaurant Park Schönfeld, Restaurant Bootshaus, Restaurant La Galleria, Restaurant Ilyssia, Brauhaus Zum Rammelsberg, Restaurant Gutshof, Café Nenninger, Café Lange, Café Streiter, Biergarten Rondell, Backstube, Metzgerei Rohde, Alte Wache, Lohmann, Restaurant Gutshof, Herkules Terrassen, Brauhaus Zum Rammelsberg, Weissenstein mekanlarında yemek yiyebilirsiniz.
Alman Ekmekleri: Kassel’de Königstraße üzerinde bulunan pastanelerden, Alman ekmeklerine yapılmış sandviçler yiyebilirsiniz. Üstelik bu sandviçler bütçenizi de çok zorlamayacak fiyatlarla satılıyor. Yine buradaki pastanelerde lezzetli kurabiyeler tatma imkanınız da bulunuyor.
Hütt ve Kasseler Pilsner: Hütt ve Kasseler Pilsner , Kassel’e giden bira severlerin mutlaka denemesi gereken tatlar olarak nitelendiriliyor.
Untere Königstraße‘ye giderseniz, çok sayıda Türk restoranı görmeniz de mümkün. Bu bölgeye Küçük Türkiye’de deniyor çünkü çok sayıda Türk yaşıyor ve Türkiye’de bulabileceğiniz birçok şeyi burada bulabiliyorsunuz. Dilerseniz, Wesertor Caddesi üzerindeki Weserspitze tramvay durağı yakınlarında Öz Antalya Imbiss restoranda döner yiyebiliyorsunuz.
Scenario Bar Cafe: Alman geleneğinde bira kültürü çok yaygındır ve insanların en çok vakit geçirdiği ve buluştuğu yerler pub ve barlardır. Scenario Bar Cafe ise Alman bar kültürünü deneyimleyeceğiniz mekanlardan.
Brauhaus Zum Rammelsberg‘te sosis, jambon, pastırma, bratwurst, kochwurst, currywurst gibi Alman mutfağına özgü et yemekleri yiyebilirsiniz.
Lohmann‘da geleneksel şnitzel yiyebilirsiniz.
Restaurant Gusthof‘ta patates ile sayısız tariflerle hazırlanmış yemekler, patates çorbası ve patates salatası yiyebilirsiniz.
Perkins Restaurant & Bakery‘de geleneksel yöresel soğan turtası yiyebilirsiniz.
Elma şarabını, gezginler birçok restoranda tadabilir. Bunun yanı sıra şehirde kurulan pazarlarda ve süpermarketlerde de elma şarabını bulabilirsiniz. Kassel ve komşu şehirlerde bulunabilecek ilginç ve farklı lezzetlerden bir diğeri ise elma şarabı. Şehirdeki çiftliklerde yaşayan birçok aile geçmişten öğrendikleri aile sırları ile bu şarabı kendilerine has bir şekilde hazırlamaktadır. Elma, Kassel’in en tipik meyvelerinden biri olduğundan bahçesinde elma ağacı olan birçok aile bu şarabı kendi evinde hazırlamaktadır.
Kassel’in yerli biraları Hütt ve Kasseler Pilsner deneyebilirsiniz.
Sokak satıcıları arasında Almanların meşhur Bratwurst, Kochwurst ve Currywurst’unu deneyebilirsiniz.
Back Factory‘de leziz Alman Ekmekleri’nden yapılan sandviçler hem bütçenize uygun hem de doyurucu. Çörekler ve kurabiyeler de en az onlar kadar lezzetliler.
Monaci Pizza’da veya Fratelli – Pizza Pasta Bar’da ucuz ve lezzetli İtalyan pizzaları yiyebilirsiniz.
The Nordsee restoran zincirlerinde taze balıklı sandviçler alabilirsiniz.
Metzgerei Rohde‘de ahle Wurst (Wurschd) adlı Kassel’e özgü çiğ yemeği yiyebilirsiniz.
Fleischerei Barthel kasabından kochwurst, soğuk et börekler, ve kıyma bulabilirsiniz.
Festivaller: Kasseler Dokumentarfilm- und Videofest (Kasım), Kulturzelt Kassel (Temmuz Ağustos), Kasseler Museumsnacht (Eylül), Heimat- und Wasserfest (Ağustos), Altstadtfest Kassel (Haziran), Brüder Grimm Festival (Ağustos), Festival der besten Artisten, Mind The Gap Openair (Ağustos), Klassik Open-Air (Ağustos), Night of the Proms, Documenta, Beleuchtete Wasserspiele (Mayıs), Zissel (Ağustos)
Documenta, Kassel’in medar-ı iftiharı. Her 5 senede 1 kez düzenlenen bu 100 günlük modern ve çağdaş sanat festivaline dünyanın dört bir yanında sanatçılar; ressamlar, heykeltraşlar ve karikatüristler katılıyorlar. Arnold Bode tarafından Nazizmin kültürel karanlığından Almanya’yı kurtarıp, çağdaş ve modern bir seviyeye ulaştırmak amaçlanmış hatta ilk documenta’da Picasso ve Kandinsky gibi sanatçılar yer almış. Kassel’e bu tarihlerde gidiyorsanız, erken rezervasyon yaptırmanızı hatırlatmakta fayda var. Bu tarihlerde şehrin inanılmaz hareketli ve eğlenceli olduğu söyleniyor.
Resmi Tatiller: 1 Ocak Yeni Yıl, 6 Ocak Epifani, Nisan Paskalya, 1 Mayıs İşçi Günü, 14 Mayıs İsa’nın Göğe Yükselişi, Mayıs Kutsal Pazartesi, 4 Haziran Katolik Yortusu, 3 Ekim Almanya’nın Birleşmesi, 1 Kasım Azizler Günü, 25 Aralık Noel Bayramı.
EĞLENCE
Cinestar ya da Cineplex’te sinemaya gidebilirsiniz. Staatstheater’da tiyatro etkinliklerine katılabilirsiniz. Kassel’de; sakin ve lounge tarzı mekanlar için Mundo, Alex, Maya Coba, Enchilada gibi restoran ve barlara gidebilirsiniz. Hareketli ve dans etmeyi seven biriyseniz Arm, A7, Lolita, K19, Mutter gibi gece kulüplerine gidebilirsiniz. The Shamrock Irish Pub’ta Karaoke gecelerine ya da canlı İrlanda folk konserlere katılabilirsiniz. Kış aylarında kayak turizmi, bahar aylarında yürüyüş parkurları ve yaz aylarında su sporları, golf, kaplıca gibi etkinliklere katılabilirsiniz. Kassel;ılıcaları ve kaplıcalarıyla da meşhur. Şifalı sularının tüm hastalıklara iyi geldiği bilindiği için Almanya’nın tüm yaşlı nüfusu en az bir kez de olsa Kassel’in şifalı sularına koşuyor. Vaktiniz varsa orman içerisindeki açık havuzlarda jakuzi keyfi yapabilirsiniz. Kurhessen Therme ve Auebad Kassel’in yüzme havuzlarında yüzebilirsiniz.
ALIŞVERİŞ
DEZ Einkaufszentrum Modaya uygun modern giyim ve ayakkabılardan ev dekorasyon eşyalarına ve hediyelik eşyalara kadar farklı kategorilerde çok sayıda ürün sunmaktadır. City Point Kassel’da hem ucuz hem de pahalı fiyat yelpazesiyle dünyaca ünlü markaların tasarımcı butiklerini ve mağazalarını, giyim ve ev dekorasyon eşyalarının yanı sıra, birinci katta çeşitli marketler ve büyük bir süpermarket bulunmaktadır. Burada ziyaretçiler uygun fiyata lezzetli hamur işleri, popüler yerel ürünler ve lezzetli çikolata alabilirler. Crystal Spirit’te her bütçeye uygun mücevherler ve özel tasarım takılar satılmaktadır. Antiquariat & Verlag Jenior, ilginç bir tasarıma ve satışa sunulan çeşitli farklı ürünlere sahiptir. Ucuz eskilerden, gerçek şaheserlere ve antika mücevherlere kadar hemen hemen her şeyi burada satın almak mümkündür. Prisma’da tasarımcı el yapımı çantalar, orijinal el yapımı ürünler, hediyelik eşyalar ve ahşap dekorasyonlar satın alabilirler. Karibu kaliteli çay setleri, yerel tekstiller, porselenden yapılmış sevimli ev dekorasyonları ve renkli cüzdanlar, kartpostal ve magnet bulabileceğiniz bir mağazadır. Kurfürsten Galerie alışveriş galerisi, halk arasında en popüler olanıdır. Galeride, büyük bir süpermarket, dünyanın farklı mutfaklarını sunan restoranlar ve giyim ve aksesuar satan birçok dükkan vardır. Markthalle, Kassel’de en iyi pazar olarak tanınmaktadır. 1591’den beri aynı yerde açılmaktadır. Markthalle’de ziyaretçiler, fantastik sebze ve meyveler, yerel çiftliklerde üretilen lezzetli sosisler, peynir, bal ve diğer popüler ulusal ürünleri bulabilirler. Satılmaya hazır zengin ürün seçeneklerinin yanı sıra, bu pazar inanılmaz çekici bir tasarıma sahiptir.
GEZİ
Fridericianum: Kassel’in tarihi yapılarından birisidir. 1799 yılında inşa edilen Fridericianum, Avrupa’nın ilk halka açık müzesi olma ünvanına sahiptir. Müzede, dünyanın en çeşitli saat koleksiyonları yer almıştır.
Bergpark-Wilhelmshöhe: Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ikinci en büyük parkı. 2013’te UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil edildi. Wilhelmshöhe Sarayı, Herkules Anıtı ve Löwenburg bu parkta ön plana çıkan ve mutlaka görmeniz, yaşamanız gereken yerler.
Herkules: Şehrin her noktasından görülebilen Herkules anıtı, bu özelliği nedeniyle şehrin simgesi haline gelmiştir. Herkules’in olduğu yerden de, Kassel’in her yerini izleme şansını elde ediyorsunuz. Anıtın orijinali Napoli’de bulunsa da, Kassel’deki anıtında şehrin insanları için önemli bir yeri vardır.
Wilhelmshöhe Sarayı 1786’de 9. Wilhelm tarafında kurulmuş. Saray şu anda müze olarak kullanılmakta ve Grek-Roman eserlerine ev sahipliği yapıyor.
Löwenburg Aslanlar Kalesi: 9. Wilhelm döneminde inşa edilen tarihi kalenin replikası. Orijinali Prusya tarafından bombalanmadan önce 3. Napolyon’un bile mahkum edildiği meşhur bir kale.
Grimm Kardeşler Müzesi: Grimm Kardeşler, dünya masallarına büyük katkıda bulunmalarıyla tanınırlar. Kendilerini dünyaya tanıtmada aracı olan bu masallar, şu an Kassel’de müze olarak kullanılan Grimm Kardeşler Müzesi’nde yazılmıştır. O dönemlerde bu müze, Grimm Kardeşler’in eviydi.
Ottoneum (Ulusal Tarih Müzesi): Bir zamanlar Almanya’nın en iyi tiyatrosu olarak kabul edilen yapı, şimdi şehrin Doğa Tarihi Müzesi olan Ottoneum, Kassel’e ev sahipliği yapıyor. Müze, Paleozoik dönemden günümüze kadar bölgenin doğal geçmişi ile ilgili sergilerin yanı sıra yerel geleneklerle ilgili eserler de içeriyor.
Yeni Galeri (Neue Galeri): 1976 yılından beri resim alanında güzel eserler sergileyen galeri, Alman ekspresyonistlerin önemli bir koleksiyonuna yer veriyor.
Staatspark Karlsaue: Şehrin ikinci önemli parkı Staatspark Karlsaue (Karlsauepark ya da Auepark), aynı zamanda da şehrin akciğerleri niteliğinde bir park. Kassel‘in tam merkezinde oluşu ve yürüyerek ulaşım imkanı nedeniyle hafta sonu tüm halkın akın ettiği parkların başında gelir. 16. yüzyıldan günümüze uzanması, Fulda Nehri Kenarı’nda yer alması ve devasa büyüklüğü nedeniyle Avrupa Bahçeler Mirası Listesi’nde; dolayısıyla da çok çok iyi korunuyor. Auepark doğal yaşamıyla ünlü olduğu kadar içerisindeki Orangerie Müzesi’yle de biliniyor.
Orangerie Müzesi: Kassel şehrinde zarar görmeden ayakta kalmayı başaran yapılardan birisi Orangerie Müzesi’dir. 1710 yılından sonra uzun bir süre saray olarak kullanılan yapı, şimdilerde müze olarak kullanılmaktadır. Documenta Etkinlikleri boyunca pek çok sergiye ev sahipliği yapan Orangerie, aslında 1710 yılından günümüze uzanan bir saray ve Kassel’in zarar görmeyen nadir tarihi yapılarından biri.
Freizeitzentrum Fuldaue: Fulda Nehri Kenarı’nda Orangerie’yi de içine alan uzun bir orman alanı burası. Hava güneşliyse şehirdeki insanlar nereye kayboldu diye düşünmeyin, emin olun herkes burada, ben de dahil! Mangalınız ve arkadaşlarınızı alıp, nehir kenarında güneşin tadını çıkarın. Hatta hava çok sıcaksa, nehirde yüzebilirsiniz.
Uni-Kassel: Şehrin tek üniversitesi ve diğer Alman şehirlerindeki gibi dağınık değil, kampüs içinde yer alıyor. Kampüse ve tüm seminerlere özgürce girebilirsiniz. Kampüs içerisindeki binaların eski tank fabrikaları onarılarak yapıldığını belirtmek; burayı görmeniz için bir neden olabilir.
Schöne-Aussicht: Kassel tepelik bir şehir; ve bu bölgede Orangerie, Auepark gibi alanların tam tepesinde yer alıyorsunuz. Harika bir manzara sizi bekliyor. Buradan uzaklara bakarsanız Kaufungen şehrini görebilirsiniz.
Bugasee: Şehrin en bilinen gölü. Yaz aylarında buraya gelerek yüzebilir, güneşin tadını çıkarabilirsiniz.
Dönche: Kassel’in yakınlarında yer alan Dönche; aslında koruma altına alınmış doğal bir bölge. Burada herhangi bir yapı yapılmasına izin verilmiyor. Upuzun bir arazi ve doğa yürüyüşleri, bisiklet gezileri için muazzam bir yer. Bisikletle ya da yaya olarak gezerken dikkat etmenizde fayda var çünkü Almanya’da insanlar bireysel olarak binicilik sporuyla yakından ilgileniyorlar. Bölgede de çok fazla binici ve at var, dolayısıyla yürüyüşleriniz sırasında dikkatli olmalısınız.
Genel Almanca: Haftalık ders sayısı 20, 24, 28 gibi seçeneklere sahip olan programın süresi 1 haftadan 50 haftaya kadar değişebilmektedir.
Yarı Yoğun Almanca: Standart Almanca programına nazaran haftalık daha fazla ders sayısı ve yoğun ders içeriği bulunmaktadır.
Yoğun Almanca: Yarı Yoğun Almanca programına göre haftalık daha fazla ders sayısı ve yoğun ders içeriği bulunmaktadır.
Akşam Okulu: Genel Almanca, Sınavlara hazırlık, mesleki almanca vb programların gündüz değil de akşam saatlerinde verilmesidir.
Sınavlara Hazırlık: TELC, TestDAF, Goethe gibi sınavlara hazırlanma için tasarlanmış programdır.
Mesleki Almanca: Yöneticilik, hukuk, öğretmenlik, mühendislik, tıp, havacılık gibi mesleklere özgü tasarlanmış programdır.
Birebir Dersler: Öğrencinin ihtiyacına göre içerik, ders sayısı ve ders saatleri gibi çeşitlendirilmiş birebir programdır.
Lise öğrencileri için Kış Kampı: Almanca öğrenirken kış sporları ve tarihi turistik geziler gibi etkinlikler düzenlenen programdır.
Okulöncesi yaş grubu için yaz kampı: Yaz mevsimi spor ve gezi etkinliklerini içeren, çocukların hem eğlendiği hem de Almanca öğrendiği programıdır.
Öğretmenin Evinde Almanca: Öğretmen ile birlikte konaklayarak ev ortamında Almanca programı.
Kombine Program: Öğrencinin ihtiyacına göre ders sayısı belirlenerek oluşturulmuş, sınıf+birebir eğitim programıdır.
Kassel Dil Okulları